حفاظت از محیط زیست، یکی از مهمترین دغدغههای بشر امروز است؛ چرا که این موضوع با حفظ سلامت جوامع و بقای انسان، ارتباط مستقیم دارد. در این میان، مدیریت آب و فاضلاب از جدیترین شاخههای حفاظت از منابع میباشد. به همین منظور نیاز به متخصصانی که تمام مسائل مربوط به آب و پسابهای شهری یا صنعتی را با جدیت پیگیری کنند، همواره افزایش مییابد. این متخصصان در قالب شغل مهندسی آب و فاضلاب در بخشهای مختلف چرخه مصرف و تصفیه آب، تلاش میکنند ضمن برطرف کردن نیاز جوامع، در جهت حفظ محیط زیست نیز تلاش کنند. شایان ذکر است که با وجود اهمیت این حوزه کاری، هنوز هم بسیاری از افراد با شغل مهندسی آب و فاضلاب آشنایی ندارند. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» ضمن معرفی شغل و رشته مهندسی آب و فاضلاب، وظایف، مسئولیتها و حوزههای کاری این شغل را نیز معرفی نماییم. لطفاً تا انتهای این نوشتار با ما همراه باشید.
شغل مهندسی آب و فاضلاب چیست؟
با افزایش جمعیت بشر از یک سو و آلودگی هر چه بیشتر آبهای سطحی و زیرزمینی از سوی دیگر، توجه به کیفیت منابع آب و مدیریت پساب به شدت اهمیت پیدا کرده است. در این شرایط، مهندسان آب و فاضلاب تلاش میکنند ضمن کنترل کیفیت آب مصرفی جوامع، فاضلاب ناشی از مصارف خانگی یا صنعتی را به تصفیهخانهها هدایت کنند. به این ترتیب شغل مهندسی آب و فاضلاب تمام مراحلِ چرخه مصرف آب را از ابتدا تا انتها تحت نظارت قرار میدهد تا با کاهش اثرات زیست محیطی آلودگیهای آبی به تأمین نیازهای مختلف انسان به آب رسیدگی کند.
شایان ذکر است که از سال ۱۳۷۱ با تأسیس شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور به استناد ماده ۴ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، مشاغل مربوط به این حوزه هم نظم بیشتری پیدا کرد. به این ترتیب تمام مسائل فنی و مدیریتی در زمینه آب و فاضلاب به دست متخصصان و کارشناسان این عرصه بررسی میشوند.
رشته مهندسی آب و فاضلاب
رشته مهندسی آب و فاضلاب که تحت عنوان رشته «آبفا» نیز شناخته میشود، از گرایشهای کارشناسی ارشد مهندسی عمران در حوزه محیط زیست است. در این رشته تلاش میشود متخصصانی با دانش بالای مهندسی در رابطه با تمام تجهیزات، فرآیندها، واکنشها و ترکیبات مهم در چرخه آب و فاضلاب تربیت شوند تا در زمینه کنترل کیفیت منابع آب، فرآیندهای مختلف تصفیه آب و فاضلاب، شبکههای انتقال و توزیع و تصفیهخانههای آب فعالیت کنند.
شایان ذکر است که هم اکنون دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی در این گرایش برای مقطع کارشناسی ارشد دانشجو میپذیرند و ظرفیت نسبتاً کم برای جذب دانشجویان، تلاش بیشتر و کسب نتایج ممتاز در آزمون سراسری مقطع ارشد را ضروری میسازد.
- ویدئوی آموزش مهندسی آب و فاضلاب: اینجا را کلیک کنید (+).
- ویدئوی آموزش رایگان مدل سازی منابع آب زیرزمینی در سیستم های منابع آب: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی آب و فاضلاب (آبفا): اینجا را کلیک کنید (+).
لیست دروس مقطع کارشناسی ارشد مهندسی آب و فاضلاب
در این دوره تحصیلی، دانشجویان با گذراندن ۳۲ واحد درسی که ۶ واحد آن پایان نامه میباشد، موفق به دریافت مدرک فوق لیسانس میشوند و با دانش بالا توانایی کار در شغل مهندسی آب و فاضلاب را خواهند داشت. این دروس عبارتاند از:
لیست دروس اجباری کارشناسی ارشد مهندسی آب و فاضلاب
- ریاضیات مهندسی
- طراحی ایستگاههای پمپاژ
- فرایندهای تصفیه آب و فاضلاب و آزمایشگاه
- خطوط انتقال و شبکه توزیع آب
- شبکه جمع آوری و خطوط انتقال آبهای سطحی و فاضلاب
دروس اختصاصی اختیاری کارشناسی ارشد مهندسی آب و فاضلاب
- خوردگی در بتن و مصالح ساختمانی
- پی در خطوط انتقال
- طراحی منابع و تصفیهخانههای آب و فاضلاب
- روشهای تصفیه فاضلابهای صنعتی و اثرات محیط زیستی
- استانداردهای مواد و مصالح ساختمانی
- رسوب گذاری و روشهای پیشگیری
- مهندسی محیط زیست و اکولوژی
- طرح و اجرای مجاری مدفون
دروس اختیاری کارشناسی ارشد مهندسی آب و فاضلاب
- خوردگی در فلزات
- رسوب گذاری و روشهای پیشگیری
- طراحی تجهیزات مکانیکی تصفیهخانههای آب و فاضلاب
- مدیریت پروژه و بهره برداری از تأسیسات آب و فاضلاب
- روشهای تصفیه فاضلابهای صنعتی و اثرات زیست محیطی
- استانداردها و مشخصات فنی تجهیزات آب و فاضلاب
- جنبههای مکانیکی خوردگی
چرا وجود مهندسان آب و فاضلاب ضروری است؟
در دنیای امروز، اهمیت تأمین آب سالم و تصفیه فاضلاب ناشی از فعالیتهای انسانی به منظور حفاظت از محیط زیست کاملاً آشکار است. در واقع به تدریج و با پیشرفتهای علمی گوناگون، سختگیری بیشتری در رابطه با استانداردهای سلامت آب آشامیدنی اعمال میشود. این استانداردها پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی مختلفی را شامل میشود که توجه به همه آنها تنها با علم و دانش متخصصان و مهندسان آب و فاضلاب قابل انجام است.
از سوی دیگر در کنار اقداماتی که به منظور تأمین آب سالم برای جوامع عملی میشوند، الزامات حفاظت محیط زیست سبب میشود که در راستای تصفیه فاضلاب شهرها و صنایع تلاش بسیاری صورت گیرد. در واقع برای دستیابی به استانداردهای تخلیه فاضلاب در رودخانه، دریا و یا سفره آبهای زیرزمینی و یا استفاده مجدد از فاضلاب، لازم است فاضلاب در تصفیهخانه مراحل مختلف تصفیه را طی نماید. دستیابی به این استانداردها نیز با طراحی سیستمهای پیچیده تصفیه و گند زدایی ممکن است که از وظایف اصلی مهندسان آب و فاضلاب میباشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقدماتی شبیه سازی کیفی آب های سطحی با مدل Qual2kw – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با اصول تصفیه آب و پساب های صنعتی – کلیک کنید.
- آموزش تئوری طراحی تصفیه خانه های آب و فاضلاب – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با آب های زیرزمینی (Hydrogeology) – کلیک کنید.
- آموزش آب های زیرزمینی پیشرفته – کلیک کنید.
حوزه های کاری شغل مهندسی آب و فاضلاب
شغل مهندسی آب و فاضلاب علیرغم گستردگی نسبی حوزههای کاری، حول محور آب قرار دارد. در واقع چرخه مصرف از جمع آوری آبهای سطحی یا استخراج از چاهها تا زمانی که آب تصفیه و به مصارف مختلف میرسد، شامل موقعیتهای کاری مختلفی است. به این ترتیب، در صورت داشتن دانش و تواناییهای مورد نیاز، میتوانید شغل متناسب با رشته تحصیلی خود را یافته و در آن موفقیت کسب نمایید. در این راستا، جهت آشنایی بیشتر شما با حوزههای کاری شغل مهندسی آب و فاضلاب برخی از مهمترین فرصتهای شغلی مهندسان این عرصه را به شما معرفی میکنیم که عبارتاند از:
- فعالیت در بخشهای مختلف وزارت نیرو به عنوان کارشناس
- اشتغال در ادارات آب و فاضلاب کل کشور
- بخش کنترل کیفیت منابع آب ایستگاههای پمپاژ شهری
- مهندسی فرآیندهای مختلف تصفیه آب و فاضلاب
- شبکههای انتقال و توزیع و تصفیهخانههای آب
- شبکههای جمعآوری آبهای سطحی و فاضلاب
- فعالیت در زمینه طراحی سیستمهای توزیع و تصفیه
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش سیستم های انتقال آب – کلیک کنید.
- آموزش رایگان کیفیت آب – کلیک کنید.
- آموزش مبانی مدل سازی سیلاب – کلیک کنید.
- آموزش درس آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آلودگی در صنایع آبکاری – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با اصول تصفیه آب و پساب های صنعتی (+)
- آموزش هیدرولوژی مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش هیدرولوژی مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش هیدرولوژی مهندسی پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آشنایی با منابع آب زیرزمینی در زمین شناسی – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل هیدرولوژی در ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل و مدیریت سیستم های منابع آب – کلیک کنید.
وظایف و مسئولیت های شغل مهندسی آب و فاضلاب
هر یک از حوزههای کاری مهندسان آبفا، بنا بر نیازهای مختلف جامعه در بخشهای مسکونی، صنعتی، درمانی و… ایجاد شدهاند. جهت رفع این نیازها و بهبود کیفیت زندگی انسانها، شما باید یک سری وظایف و مسئولیتها را بر عهده بگیرید و به درستی انجام دهید. در ادامه جهت آشنایی شما با ضرورتهای شغلی که در آینده خواهید داشت، برخی از مهمترین وظایف شغلی مهندسان آب و فاضلاب را بیان میکنیم که عبارتاند از:
- نظارت بر فرآیندهای تصفیه آب و فاضلاب
- شناخت تجهیزات مختلف تصفیهخانه و ایستگاههای پمپاژ
- تشخیص مشکلات موجود در فرآیند تصفیه آب و پساب
- انجام کارهای آزمایشگاهی جهت تعیین کیفیت آب و میزان آلایندهها
- نظارت بر شبکههای جمع آوری فاضلاب شهری و صنعتی
- تجزیه و تحلیل اثرات زیست محیطی فاضلاب شهری و صنعتی
- ارائه راهکارهایی برای کاهش اثرات مخرب زیست محیطی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش طراحی واحد UF با ابزار ISD برای صنعت آب و فاضلاب – کلیک کنید.
- آموزش بهره برداری و نگهداری تصفیه خانه های فاضلاب – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدل سازی مخازن سطحی آب در سیستم های منابع آب ۱ (+)
- آموزش فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته AOP در جداسازی آلاینده های آب و هوا (+)
مهارت های مورد نیاز برای شغل مهندسی آب و فاضلاب
انجام وظایف شغلی، کسب موفقیت و بر طرف ساختن نیازهای کشور در حوزه مهندسی آب و فاضلاب، نیازمند برخورداری از یک سری مهارتها و تواناییهای علمی، فنی و فردی است. هرچند تحصیلات آکادمیک بخشی از نیازهای علمی شما جهت پذیرش شغل را برطرف میکند؛ اما شما باید با گذراندن دورههای مختلف و همچنین تلاش برای ساختن یک شخصیت حرفهای، آماده فعالیت در حوزه مهندسی آب و فاضلاب باشید. در ادامه لیستی از مهارتها و تواناییهای مورد نیاز این شغل را به شما معرفی میکنیم که عبارتاند از:
- برخورداری از توانایی علمی
- توانایی کار در شرایط عملیاتی
- مهارت کار آزمایشگاهی
- مهارت تحقیق و پژوهش
- توانایی کار گروهی
- توانایی برقراری ارتباط
- دقت و توجه بالا در کار
- آشنایی با نرمافزارهای مختلف
جهت افزایش آگاهی شما در ادامه به تشریح موارد فوق خواهیم پرداخت.
برخورداری از توانایی علمی
قطعاً مبنای شغل مهندسی آب و فاضلاب، بر اساس علوم و دانش در حوزههای مختلف قرار دارد و شما باید متناسب با مدرک دانشگاهی که دریافت میکنید علم خود را نیز افزایش دهید. در واقع فعالیت مثبت در شغل مهندسی آب و فاضلاب، نیازمند آشنایی با علوم پایه نظیر شیمی، فیزیک و علم مواد در کنار دانش تخصصی در حوزه سیالات، علوم آزمایشگاهی و… است. شایان ذکر است که هر چند در برخی حوزههای کاری، ممکن است با انجام فعالیتهای روتین و منظم نیاز به داشتن دانش در برخی از موارد فوق نداشته باشید؛ اما اگر به دنبال پیشرفت و ارتقا شغلی هستید باید از توانایی علمی بالایی برخوردار باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش زیست شناسی آب (Hydrobiology) – کلیک کنید.
- آموزش ساختمان های انتقال و توزیع آب – مرور و حل تست (+)
- آموزش زبان تخصصی مهندسی آب – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با مهندسی واکنش های فوتوکاتالیستی – کلیک کنید.
- آموزش کاربردی مدل هیدرولوژیکی نیمه توزیعی ارزیابی آب و خاک (SWAT)– کلیک کنید.
- آموزش بناهای آبی – کلیک کنید.
- آموزش هیدرولیک رسوب – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با فرایند جذب سطحی و کاربردهای آن – کلیک کنید.
توانایی کار در شرایط عملیاتی
معمولاً بخشی از وظایف شغل مهندسی آب و فاضلاب در تصفیهخانهها یا در امتداد خطوط اصلی جریان آب است. این موضوع در مواردی باعث ایجاد شرایط کاری سخت در مناطق عملیاتی میشود؛ به همین دلیل شما باید روحیه و توانایی کار در این چنین موقعیتهایی را داشته باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت کار آزمایشگاهی
بررسی میزان آلایندهها، ترکیبات سنگین یا مواد گند زدا در جریان آب یا پساب، از طریق آزمایشهای مختلف انجام میگیرد. از آنجا که کار در آزمایشگاه نیازمند آشنایی با لوازم و تجهیزات مختلف و همچنین شناخت روشها و تستهای گوناگون است؛ یکی از مهارتهای ضروری در شغل مهندسی آبفا، مهارت کار آزمایشگاهی میباشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت تحقیق و پژوهش
معمولاً سازمانهای بینالمللی وابسته به کمیسیون محیط زیست سازمان ملل، به صورت پیوسته استانداردهایی در رابطه با مقدار مجاز ترکیبات موجود در روانابهای شهری و صنعتی اعلام میکنند. از سوی دیگر محققان همواره در تلاشاند تا با ابداع شیوههای جدید، میزان بازدهی تصفیه آب و کیفیت آب شرب مناطق شهری را افزایش دهند. در این راستا، یکی از مهارتهای مهم جهت به روز نگه داشتن دانش شما در رابطه با حوزه کاریتان، مهارت تحقیق و پژوهش است. به این ترتیب شما این امکان را خواهید داشت که علاوه بر استفاده از دانش تولید شده توسط دیگر دانشمندان و متخصصان، با انجام آزمایش و تحقیق بر روی ترکیبات و روشهای مختلف، به یافتههای جدید نیز دست پیدا کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
توانایی کار گروهی
شبکه وسیع جمع آوری فاضلاب و توزیع آب در سطح کشور، شامل مجموعه بسیار گستردهای از خطوط انتقال، ایستگاههای پمپاژ، تصفیهخانهها، مخازن ذخیره و… است. این شبکه وسیع با فعالیت و تلاش تعداد زیادی از متخصصان، تکنسینها و پرسنل عملیاتی به صورت پیوسته خدمات رسانی میکنند. در این میان، مهندسان آب و فاضلاب نیز بخشی مهم از مجموعه ذکر شده را بر عهده دارند. حال اگر هر یک از فعالان این حوزه وظایف خود را به درستی و در خدمت کل مجموعه به انجام نرسانند، در نهایت مشکلاتی در تأمین آب و جمع آوری پساب به وجود میآید. در این راستا، اگر شما هم قصد ورود به عرصه مهندسی آب و فاضلاب را دارید؛ باید توانایی کار گروهی را در خود افزایش دهید و همواره در خدمت اهداف کلی مجموعهای که در آن هستید، فعالیت کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
توانایی برقراری ارتباط
زمانی که شما در قالب یک گروه فعالیت میکنید، باید توانایی ایجاد ارتباط حرفهای و سازنده با همکاران خود را داشته باشید. از سوی دیگر، معمولاً سیستمهای موجود در تصفیهخانهها – به عنوان بخش اساسی از شغل مهندسی آب و فاضلاب – حاصل تلاش متخصصانی از رشتههای گوناگون است؛ لذا توانایی ایجاد ارتباط با دیگر متخصصان و همکاری سازنده قطعاً به سود مجموعه و اهداف آن است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی عصبی کلامی NLP برای افزایش مهارت های ارتباطی (+)
- آموزش مدیریت ارتباطات سازمانی – کلیک کنید.
دقت و توجه بالا در کار
اگر در شغل مهندسی آب و فاضلاب اشتباهی رخ دهد یا سهلانگاری اتفاق بیافتد، قطعاً نتیجه آن آسیب رسیدن به سلامت انسان یا آلودگی محیط زیست خواهد بود. به همین دلیل، برخورداری از دقت و توجه بالا، لازمه شغل مهندسی آب و فاضلاب است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روانشناسی فیزیولوژیک – مکانیزم دقت، توجه و هوشیاری (+)
- آموزش ایمنی کار در فضای بسته – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت ایمنی فرایند PSM بر اساس الگوی CCPS (+)
آشنایی با نرم افزار های مختلف
تمام محاسبات، تجزیه و تحلیلها و شبیهسازیهایی که در گذشته از طریق محاسبات دستی و فرآیندهای طولانی انجام میشد؛ امروزه با استفاده از نرمافزارهای گوناگون به راحتی و در کوتاهترین زمان انجام میگیرند. از طرفی دقت و صحت محاسبات انجام شده توسط نرمافزار، بسیار بیشتر از محاسبات عددی است. همچنین شبیه سازی سیستمهای توزیع و انتقال سیالات، امکاناتی را در اختیار مهندسان آبفا قرار میدهد که بدون این ابزارهای کامپیوتری در دسترس نیستند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدل سازی آب های زیرزمینی با نرم افزار جی ام اس GMS (+)
- آموزش نرم افزار RockWare AqQA – بررسی کیفی آب های زیرزمینی – کلیک کنید.
- آموزش مدل سازی آب های زیرزمینی با نرم افزار جی ام اس GMS – کلیک کنید.
- آموزش رایگان نقشه خوانی سیستم فاضلاب و آب باران در اتوکد – معرفی پروژه های نمونه (+)
- آموزش طراحی اسمز معکوس با نرم افزارهای مختلف – کلیک کنید.
- آموزش EPANET 2 برای شبیه سازی رفتار هیدرولیکی و کیفی آب – کلیک کنید.
- آموزش طراحی و شبیه سازی سطح آب در کانال ها با HEC-RAS – کلیک کنید.
- آموزش طراحی آب های سطحی با نرم افزار (SSA (Sanitary and Storm Analysis – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی مدل سازی بارش و رواناب با نرم افزار HEC-HMS – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی جریان رودخانه در نرم افزار IHACRES با مدل بارش – رواناب (+)
- آموزش پهنه بندی سیلاب در ArcGIS با HEC-RAS و HEC-GeoRAS – کلیک کنید.
شایان ذکر است که هزینه بالای ساخت تجهیزات و شبکه های آب و فاضلاب، با استفاده از مدلسازی و شبیه سازی کاهش مییابد؛ چرا که مشکلات احتمالی پیش از ساخت پروژه مشخص و رفع میشوند.
نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی آب و فاضلاب
نرمافزارهای به کار رفته در شغل مهندسی آب و فاضلاب با ارائه نتایج دقیق در حوزههای گوناگون، نظیر طراحی خطوط لوله، طراحی تجهیزات تصفیهخانه، شبیه سازی جریانهای سطحی و… امکانات بسیار مناسبی ارائه میدهند. استفاده از این نرمافزارها، نیاز به شناخت کاربرد هر یک از آنها و گذراندن دورههای آموزشی برای یادگیری دارد. در این راستا، به منظور افزایش آگاهی شما برخی از مهمترین نرمافزارهای شغل مهندسی آب و فاضلاب را به شما معرفی خواهیم کرد که عبارتاند از:
- نرمافزار WaterGEMS
- نرمافزار SewerGEMS
- نرمافزار SewerCAD
- نرمافزار SWMM
- نرمافزار Pipe Flow Expert
- نرمافزار StormCAD
- نرمافزار Hydromantis Toxchem
- نرمافزار CapdetWorks
- نرمافزار FlowMaster
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
نرم افزار WaterGEMS
یکی از مهمترین بخشهای شبکه آب و فاضلاب، سیستم توزیع آب است که طراحی این سیستم در مقیاس وسیع و با جمعیت فعلی شهرها، نیاز به طراحی حجم بسیار زیادی از خطوط لوله و اتصالات دارد. از سوی دیگر با گسترش روزافزون شهرها باید این شبکه به تدریج گسترش پیدا کند و به روز رسانی شود. در این راستا، مهندسان آب و فاضلاب از نرمافزار «واتر جیمز» استفاده میکنند و بهترین طراحی ممکن را برای برطرف کردن نیازهای شهری و صنعتی به دست میآورند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار WaterGEMS برای شبیه سازی شبکه های توزیع آب (+)
- آموزش طراحی شبکه آبرسانی با استفاده از نرم افزار WaterGEMS (+)
نرم افزار SewerGEMS
SewerGEMS یک نرمافزار مهندسی پیشرفته با کاربری آسان برای تجزیه و تحلیل، طراحی و راه اندازی سیستمهای فاضلاب است. با توجه به اینکه پارامترهای زیادی از جمله مسائل بهداشتی، نواحی سرریز و امکان طغیان مسیلها در این زمینه وجود دارد؛ نرمافزار SewerGEMS با استفاده از بهترین دادههای موجود، قابلیتهای هیدرولیک و هیدرولوژی داخلی و انواع روشهای کالیبراسیون آب و هوای مرطوب و خشک، خطرات تصمیمگیری را کاهش میدهد.
نرم افزار SewerCAD
این نرمافزار نیز برای طراحی سیستمهای فاضلاب استفاده میشود؛ اما به خاطر کاربری ساده و گستردگی استفاده نسبت به سایر نرمافزارهای این حوزه کاربرد بیشتری دارد. در واقع شما میتوانید با استفاده از SewerCAD به راحتی شبکه انتقال بهداشتی فاضلاب را تهیه کنید و نتایج قابل اعتمادی به دست بیاورید.
نرم افزار SWMM
نرمافزار SWMM که نام آن مختصر شده عبارت Storm Water Management Model میباشد به منظور مدلسازی روانابهای سطحی کاربرد دارد. در واقع با توجه به پارامترهای بسیار زیادی که بر حوضههای آبخیز و جریان روانابها تأثیرگذار میباشد، مدل سازی آنها به شدت پیچیده است. با این وجود SWMM با در نظر گرفتن تمام این پارامترها، نتایج مفیدی در اختیار مهندسان آب و فاضلاب قرار میدهد. از سوی دیگر سیل و آب گرفتگی، از جمله مشکلات اساسی بسیاری از شهرهای کشور است که از دلایل آن توسعه روز افزون شهرها و در نتیجه افزایش سطوح نفوذناپذیر و تغییر در چرخه هیدرولوژیک آب است. دلیل دیگر آن، ناکارآمدی شبکه زهکشی است که اغلب با توجه به شرایط اقلیمی گذشته طراحی شده است و تجمع رسوبات و زبالهها در مجاری شبکه نیز مزید بر علت میشود. با در نظر گرفتن تمام این مشکلات، نرمافزار میتواند امکانات مناسبی جهت مدیریت روانابهای شهری ایجاد نماید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان معرفی و نصب نرم افزار SWMM برای مدل سازی رواناب های سطحی (+)
- آموزش مدل سازی رواناب های سطحی با نرم افزار SWMM – کلیک کنید.
نرم افزار Pipe Flow Expert
نرمافزار «پایپ فلو اکسپرت» ابزار قدرتمند و شناخته شده در زمینه انجام محاسبات مربوط به سیستمهای لولهکشی است که میتواند کلیه نیازهای شما در این زمینه را به طور کامل تحت پوشش خود قرار دهد. با استفاده از این نرمافزار برای طراحی و انجام محاسبات مربوط به آن، نیاز به نرمافزارهای مشابه ندارید. متخصصین آبفا با استفاده از Pipe Flow Expert میتوانند انواع مسائل مربوط به جریان و افت فشار در یک شبکه لوله را تحلیل کنند.
شایان ذکر است، از دیگر ویژگیهای نرمافزار، میتوان به محاسبات افت فشار و ارائه راهکارهایی جهت حل مشکلات احتمالی اشاره کرد.
نرم افزار StormCAD
بدون شک مسیرها و کانالهای انتقال فاضلاب شهری، باید قابلیت تحمل فشار ناشی از بارش و طوفانهای شدید را نیز داشته باشند. در این راستا، مهندسان آب و فاضلاب باید به دنبال ابزاری برای شبیه سازی جریانهای فاضلاب در اثر بارشهای سیل آسا باشند. یکی از بهترین نرمافزارهایی که در این حوزه کاربرد دارد StormCAD است. این نرمافزار اطلاعات مناسبی در رابطه با جریانهای ورودی، حوضههای آبریز و جریانهای شبکه لوله در اختیار شما قرار خواهد داد.
نرم افزار Hydromantis Toxchem
یکی از مهمترین مواردی که در رابطه با مدیریت فاضلابهای شهری و صنعتی وجود دارد، بحث سموم و آلایندههایی است که از این طریق وارد محیط زیست میشود. در این زمینه میتوان از نرمافزار Hydromantis Toxchem استفاده کرد که اطلاعات مناسبی در رابطه با تخمین آلایندههای گازی و مخلوط با جریان آبهای ورودی به منابع زیرزمینی ارائه میدهد. اطلاعات حاصل از نرمافزار و تحلیل آنها توسط مهندسان، معیار تصمیم گیری مدیران ارشد آبفا خواهد بود.
نرم افزار CapdetWorks
این نرمافزار یکی از بهترین تکنولوژیها جهت بهینه سازی طراحی تصفیهخانه فاضلاب میباشد. در واقع علیرغم سختی برنامه ریزی و طراحی سیستمهای تصفیه پساب، CapdetWorks با عملکردی دقیق و سریع تجهیزات مورد نیاز و هزینه ساخت را تخمین میزند و معمولاً نتایج قابل قبولی نیز به مهندسان ارائه میدهد. شایان ذکر است، از دیگر مزایای این نرمافزار میتوان به آنالیز دقیقِ حذف آلایندهها در هر مرحله از کار اشاره کرد.
نرم افزار FlowMaster
در حالی که هر روز به تعداد نرمافزارهای محاسبات هیدرولیکی شبکههای انتقال افزوده میشود؛ اما نرمافزار FlowMaster با قابلیت بالا از جمله بهترین ابزارهای کامپیوتری در شغل مهندسی آب و فاضلاب است. در واقع طراحی سیستمهای هیدرولیکی و محاسبات جریان با استفاده از این نرمافزار به راحتی انجام میگیرد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- ویدئوی آموزش مهندسی محیط زیست: اینجا را کلیک کنید (+).
- ویدئوی آموزش مبحث ۱۶ (شانزدهم) مقررات ملی ساختمان – تاسیسات بهداشتی ساختمان: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی شهرسازی: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
- شغل مهندسی ورزش – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی مکاترونیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی مکاترونیک
- شغل مهندسی معدن – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ساخت و تولید – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی ساخت و تولید
- شغل مهندسی جنگل – معرفی گرایش ها، مهارت ها و نرم افزارهای علوم و مهندسی جنگل
- شغل مهندسی آبیاری – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی آبیاری
- شغل مهندسی برق – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بیومکانیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی بیومکانیک
- شغل مهندسی برق قدرت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرمافزارهای برق قدرت
- شغل مهندسی برق مخابرات – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ژنتیک – معرفی مهارت ها، وظایف و نرم افزارهای تخصصی مهندسی ژنتیک
- شغل مهندسی برق کنترل – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی برق کنترل
- شغل مهندسی هوش مصنوعی – شرح وظایف، بررسی مهارت ها و معرفی نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی انرژی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی انرژی
- شغل مهندسی لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین – شرح وظایف، بررسی مهارت های لازم و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی هوافضا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی هوا فضا
- شغل مهندسی کشتی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی کشتی
- شغل مهندسی باغبانی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی باغبانی
- شغل مهندسی فناوری اطلاعات – معرفی گرایش ها، شرح وظایف، مهارت ها و بازار کار مهندسی IT
- شغل مهندسی منابع طبیعی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست
- شغل مهندسی تأسیسات – معرفی گرایش ها، مهارت ها و نرم افزارهای شغل مهندسی تاسیسات
- شغل مهندسی تکنولوژی – معرفی وظایف، مهارت ها، فرصت های شغلی و نرم افزارهای تکنسین فناوری
- شغل مهندسی فضای سبز – معرفی مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی فضای سبز
- شغل مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی ژنتیک گیاهی
- شغل مهندسی صدا – شرح وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی Audio Engineering
- شغل مهندسی مواد منفجره – شرح وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی Explosive Engineering
- شغل مهندسی احتراق – شرح وظایف، مهارتها و نرمافزارهای تخصصی مهندسی احتراق
- شغل مهندسی اپتیک و لیزر – شرح وظایف، مهارت ها و فرصت های شغلی مهندسی اپتیک و لیزر
- شغل مهندسی بهداشت و ایمنی کار – شرح وظایف، مهارت ها و فرصت های شغلی مهندسی بهداشت و ایمنی کار
- شغل مهندسی تخریب – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی تخریب
- شغل مهندسی سطح – شرح وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای شغل مهندسی سطح
- شغل مهندسی طراحی جامدات – شرح وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی طراحی جامدات
- شغل مهندسی بیوالکتریک – شرح وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی بیو الکتریک
- شغل مهندسی امور مالی – شرح وظایف، مهارت ها و بازار کار شغل مهندسی مالی
- شغل مهندسی شبکه های اطلاعاتی – شرح وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی شبکه های اطلاعاتی
- شغل مهندسی حرارت و سیالات – شرح وظایف، بازار کار و نرم افزار های تخصصی رشته مهندسی حرارت و سیالات
- شغل توسعه دهنده اپلیکیشن – شرح وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی شغل App Developer
- شغل مهندسی گیاه پزشکی – مهارت های مورد نیاز، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی گیاهپزشکی
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی در رابطه با شغل مهندسی آبفا
با توجه به اهمیت بالای تأمین آب مناطق شهری و صنعتی بر اساس استاندارهای سلامت و همچنین ضرورت توجه به محیط زیست و تصفیه فاضلاب این مناطق، بدون شک شغل مهندسی آب و فاضلاب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. تلاش برای ورود به این عرصه و کسب موفقیت در آن، باید با افزایش سطح علمی همراه باشد. در این راستا، شما باید علاوه بر گذراندن تحصیلات دانشگاهی، با مطالعه و شرکت در دورههای علمی به سطح قابل قبولی برسید. از این طریق در زمینه کاریابی و پیشرفت شغلی نیز با مشکل مواجه نخواهید شد.
در پایان امیدواریم این مقاله توانسته باشد دید جامع و کاملی از شغل مهندسی آب و فاضلاب در اختیار شما قرار داده باشد. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی در خصوص این شغل دارید، یا نکتهی خاصی را میدانید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، خواهشمند است دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت صلاحدید میتوانید، لینک این نوشتار را از طریق کانالها و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید به دست دوستان و آشنایان برسانید تا اگر آنها نیز درصدد این هستند که به عنوان مهندس آب و فاضلاب مشغول به کار شوند، بتوانند از طریق اطلاعاتی که در این مقاله ذکر شده است، به هدف خود دست یابند. علاوه بر آن، میتوانید ما را در اینستاگرام و تلگرام فالو کنید تا در زمینه جدیدترین روشها، ترفندها و اخبار دنیای دیجیتال بهروز بمانید.