با توجه به وجود مرزهای آبی گسترده و افزایش حمل و نقل آبی، تربیت افرادی با تخصص مهندسی دریا و گرایشهای آن، مانند «مهندسی کشتی» از اهمیت بالایی برخوردار است. متأسفانه کشور ما علیرغم داشتن بنادر متعدد، در این زمینه به خودکفایی نرسیده است و به متخصصانی برای اشتغال در شغل مهندسی کشتی و دیگر تخصصهای مرتبط با آن نیازمند است؛ بنابراین دانشآموختگان این رشته در صورت داشتن تواناییهای لازم، میتوانند با استقبال خوبی در بازار کار روبهرو شوند. در این راستا، جهت افزایش آگاهی شما، در این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» به طور کامل و جامع به بررسی شغل مهندسی کشتی خواهیم پرداخت. چنانچه علاقهمند به تحصیل و اشتغال در این زمینه هستید، تا انتهای این نوشتار با ما همراه باشید و با شناخت قبلی و اطلاعات کافی در مسیر پیشرفت قدم بردارید.
معرفی شغل مهندسی کشتی
تمام کشورهای دنیا به منظور پیشبرد اهداف خود در دریا اعم از اهداف نظامی، تجاری و یا حتی اهداف تفریحی و گردشگری، نیازمند خدمات تخصصی مهندسین کشتی هستند. این مهندسان آمادگی تقبل مشاغل فنی و مسئولیتهای مرتبط با صنایع دریایی را داشته و میتوانند در کارخانههای کشتیسازی و یا سازمانها و شرکتهای وابسته به آن فعالیت کنند. از طرفی متخصصان در شغل مهندسی کشتی به هدایت فنی، اداره، تعمیر، نگهداری و راهاندازی انواع کشتیها میپردازند. در این راستا، ارگانهای دریایی کشور به دریانوردها و مهندسان کشتی نیاز فراوانی دارند و در تلاشاند تا متخصصان ایرانی را جایگزین دیگر نیروهای خارجی بر روی کشتیهای تجاری و صنعتی کنند.
- آموزش رایگان معادلات حرکت مستقل و غیر مستقل در دریامانی شناورها: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی مکانیک: اینجا را کلیک کنید (+).
تاریخچه شغل مهندسی کشتی
مهندسی کشتی سابقهای چندان طولانی در دانشگاههای ایران و جهان ندارد؛ اما استفاده از روشهای مهندسی جهت ساخت کشتی به قرنها پیش بازمیگردد. پس از اینکه اولین تمدنها در کنار آبها برپا شد، نیاز به کشتی برای حمل و نقل و تجربه یک زندگی راحتتر مورد توجه قرار گرفت.
اولین کشتیها در جهان، کشتیهای بادبانی بودند که توسط مصریان برای حمل و نقل چند نفر ساخته میشدند. البته کشف این نکته که اولین مهندسان کشتی ایرانی بودهاند یا مصری نیازمند تحقیقات بسیار گسترده است؛ چرا که استفاده از کشتی و کشتی سازی در ایران نیز سابقهای بسیار طولانی دارد و بنا بر بسیاری از منابع تاریخی اولین کشتیهای مورد استفاده بشر در خلیج فارس به کار گرفته شدهاند.
تاریخچه صنعت بزرگ کشتیسازی در ایران نیز به زمان پادشاهی داریوش و خشایار شاه هخامنشی و پس از آن به دوران صفویه باز میگردد. در واقع کشتیهای اولیه در ایران نقشی باربری داشتند؛ اما به مرور به عنوان وسیلهای جنگی مورد استفاده سپاهیان ایران قرار گرفتند.
شایان ذکر است، اولین جرقههای صنعت کشتیسازی به شکلی مدرن و امروزی در ایران به سال 1147 و تأسیس پایگاه دریایی بوشهر بازمیگردد. پس از آن شرکتهای بزرگ ایرانی با همکاری کشورهای مختلف به ساخت کشتی پرداختند و در سال 1348 شرکت صدرا با همکاری آمریکاییها با عنوان بزرگترین شرکت دریایی ایران و خاورمیانه راهاندازی شد. به این ترتیب، امروزه با پیشرفت تکنولوژی و اهمیت قابل توجه صنعت کشتیسازی در جهان، مهندسی کشتی به عنوان یکی از رشتههای جذاب، وارد دانشگاههای برتر کشور شده است.
آشنایی با رشته مهندسی کشتی
مهندسی کشتی یکی از گرایشهای رشته مهندسی دریا در مقطع کارشناسی است. در واقع مهندسی کشتی ترکیبی از رشتههای دیگر مهندسی میباشد و به دانشجویان این رشته، چگونگی مدیریت امور فنی کشتی و دانش لازم برای هدایت و یا تعمیر کشتی آموزش داده میشود. این دانشآموختگان پس از کسب مهارتهای تئوری در یک دوره سه و نیم ساله، باید یک دورهی شش ماهه کارآموزی را نیز بر روی یک کشتی که در آبهای سنگاپور، بنادر اروپا، استرالیا، آسیای جنوب شرقی، کره و چین در حرکت است، بگذرانند. علاقهمندان به تحصیل در این رشته، باید از سلامت جسمی کافی برخوردار باشند و با شرایط کاری خاص این تخصص، مانند تجربه سفرهای طولانی بر دریا و یا دوری از خانواده را بپذیرند.
لازم به ذکر است، رشته مهندسی کشتی در مقطع کارشناسی شامل 140 واحد درسی است که 20 واحد آن را دروس عمومی، 22 واحد دروس پایه، 42 واحد دروس اصلی، 41 واحد دروس تخصصی و 15 واحد آن را دروس انتخابی تشکیل میدهند.
دروس پایه رشته مهندسی کشتی شامل موارد زیر میشود:
- ریاضی 1و2
- فیزیک 1و2
- آزمایشگاه فیزیک 1و2
- معادلات دیفرانسیل
- محاسبات عددی
- برنامه نویسی کامپیوتر
دروس اصلی رشته مهندسی کشتی عبارتاند از:
- شیمی و خواص مواد
- اصول مهندسی دریایی 1و2
- مبانی مهندسی برق و آزمایشگاه
- رسم فنی و طراحی مهندسی 1و2
- دینامیک
- استاتیک
- ترمودینامیک
- مکانیک سیالات
- انتقال حرارت و آزمایشگاه
- مقاومت مصالح
- اجزای ماشین 1و2
- کنترل اتوماتیک و اندازه گیری
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- مجموعه آموزش دروس مهندسی مکانیک – کلیک کنید.
- آموزش زبان تخصصی مهندسی مکانیک – کلیک کنید.
- آموزش کاربردی سیستم های اندازه گیری مکانیکی – کلیک کنید.
- آموزش خواص مکانیکی مواد ۱ – کلیک کنید.
- آموزش خواص مکانیکی مواد ۲ – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک سیالات ۱ – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک سیالات 2 – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک ۱ – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک 2 – کلیک کنید.
- آموزش نقشه کشی صنعتی – رسم فنی عمومی – کلیک کنید.
همچنین دروس تخصصی این رشته شامل موارد زیر است:
- موتورهای دیزل دریایی و آزمایشگاه
- توربین گاز دریایی
- توربینهای بخار دریایی
- تأسیسات عمومی
- ماشین آلات فرعی
- معماری کشتی (هیدرودینامیک)
- معماری کشتی (هیدرو استاتیک)
- دریانوردی 1و2
- دیگهای بخار دریایی
- سیستمهای الکتریکی در کشتی و آزمایشگاه
- خوردگی در تجهیزات دریایی
- زبان تخصصی
- کارگاه تأسیسات
- کارگاه توربین و دیگ بخار
- کارگاه تجهیزات دریایی
- کارگاه موتورهای دیزل
- تکنولوژی کارگاهی 1 و 2
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش آشنایی با موتورهای دیزل مدرن – کلیک کنید.
- آموزش رایگان کاربردهای موتور دیزل – کلیک کنید.
- آموزش رایگان سوخت ها در موتورهای دیزل مدرن – کلیک کنید.
15 واحد انتخابی رشته مهندسی کشتی از میان دروس اختیاری زیر میباشد:
- ریاضیات مهندسی
- دریانوردی و ملوانی
- ساختمان کشتی
- مدیریت تعمیر و نگهداری
- اصول مهندسی زیردریایی
- ارتعاشات و آزمایشگاه
- روشهای تولید
- کمکهای اولیه و اطلاعات پزشکی
- کارگاه برق
- صدا و ارتعاشات در کشتی
- سیستمهای انتقال قدرت
- تئوری ماشین
- آزمایشگاه خواص مکانیکی مواد
- آزمایشگاه کنترل و اندازه گیری
- آزمایشگاه ترمودینامیک
- آزمایشگاه مکانیک سیالات
- پروژه
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش طراحی آزمایش و بهینه سازی – کلیک کنید.
- آموزش دوایر کنترل کیفیت (QCC) – کلیک کنید.
- آموزش روش های نمونه برداری و بازرسی در کنترل کیفیت – کلیک کنید.
- آموزش کنترل کیفیت آماری با مینی تب Minitab – کلیک کنید.
- آموزش کنترل کیفیت آماری با اس پی اس اس SPSS – کلیک کنید.
و در نهایت دروس عمومی این رشته شامل موارد نام برده میشود:
- ادبیات فارسی
- زبان عمومی
- تربیت بدنی 1
- تربیت بدنی 2
- یک درس از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
- یک درس از میان دروس انقلاب اسلامی
- یک درس از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی
- دو درس از میان دروس مبانی نظری اسلام
- یک درس از میان دروس اخلاق اسلامی
معرفی گرایش های نزدیک به مهندسی کشتی
مهندسی کشتی از گرایشهای رشته مهندسی دریا میباشد. رشته مهندسی دریا در مقطع کارشناسی، علاوه بر مهندسی کشتی، شامل دو گرایش دیگر نیز میباشد. البته با توجه به شرایط کاری این تخصص، داوطلبان دختر تنها میتوانند گرایش مهندسی کشتی سازی را صرفاً در یکی از سه دانشگاه، علوم و فنون دریایی خرمشهر، دانشگاه دریانوردی و دانشگاه علوم دریایی چابهار را انتخاب کنند.
برای آشنایی بیشتر با شغل مهندسی کشتی و درک تفاوت آن با دیگر تخصصهای مشابه، لازم است با دیگر گرایشهای رشته مهندسی دریا، یعنی دو گرایش «دریانوردی» و «مهندسی کشتی سازی» آشنا شوید. در ادامه به معرفی هر یک از آنها میپردازیم.
گرایش دریانوردی
مهندسان دریا هدایت و رهبری کشتی و همچنین مدیریت نیروی کار شاغل بر روی کشتی را بر عهده خواهند داشت. بسیاری از اساتید بر این باورند که یک مهندس دریا، به عنوان کاپیتان کشتی مسئولیتهایی مانند مدیریت و راهبری را بر عهده دارد و حرفهاش یک کار فنی و یا مهندسی نیست؛ بنابراین نباید در شمار گرایشهای مهندسی دریا قرار گیرد. همچنین دروس گرایش مهندسی کشتی نیز با گرایشهای دیگر مهندسی دریا بسیار متفاوت است؛ چرا که دروس رشته کشتی در زمینه برق و مکانیک و دروس رشته کشتی سازی نیز شامل مکانیک، عمران و برق میشود. در حالی که دانشجویان دریانوردی باید به مطالعه جغرافیا، آب و هوا و مسیریابی بپردازند.
دروس تخصصی گرایش دریانوردی، شامل ملوانی 1 و 2، دستگاههای الکترونیکی و کمک ناوبری 1 و 2، دریانوردی نجومی 1 و 2، دریانوردی ساحلی و تخمینی 1 و 2، آرشیتکت کشتی (استاتیک)، آرشیتکت کشتی (دینامیک)، کار روی نقشه (نظری و عملی)، قوانین راه و علوم دریایی، ساختمان کشتیهای تجاری، اقتصاد دریایی حقوق و بیمه دریایی، ماشینهای محرکه و ماشینهای فرعی و همچنین تخلیه و بارگیری 1 میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
لازم به ذکر است، این دانشجویان علاوه بر کنکور سراسری، میتوانند در آزمون اختصاصی که مؤسسه آموزش کشتیرانی برگزار میکند، شرکت کنند تا در صورت پذیرفته و بورسیه شدن در این آزمون، گواهینامه پایان دوره دریانوردی را به دست آورند.
گرایش کشتی سازی
کشور ایران یکی از بزرگترین خریداران کشتی در دنیا میباشد و سالانه صدها میلیون دلار را به خرید انواع کشتیها، شامل کشتیهای عظیم حملونقل نفت و کشتیهای کوچکتر حملونقل کالا و علاوه بر آن هزینههای تعمیرات آنها اختصاص میدهد؛ چراکه امروزه بسیاری از کشتیهای ناوگان جمهوری اسلامی ایران در کشورهای خارجی تعمیر میشوند.
با توجه به توضیحات فوق، میتوانیم به اهمیت مهندسی کشتی سازی پی ببریم. دانشجویان این رشته، مسئولیت طراحی، ساخت، تعمیر کشتیها و نظارت بر آنان را بر عهده دارند و میتوانند تأمینکننده نیاز کشور در این زمینه باشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- مجموعه آموزش طراحی مکانیکی – کلیک کنید.
- آموزش اتودسک اینونتور – طراحی مکانیکی با Autodesk Inventor (+)
- آموزش رایگان پیاده سازی قطعات مونتاژی با Autodesk Inventor (+)
- آموزش نرم افزار Mechanical Desktop برای مدل سازی قطعات صنعتی و مکانیکی (+)
دروس تخصصی این گرایش، شامل تکنولوژی کشتی، تحلیل سازهها، ماشینهای محرکه، مهندسی دریا، فیزیک موج، ریاضیات مهندسی، آرشیتکت کشتی (مکانیک)، آرشیتکت کشتی (استاتیک)، علم مواد و شناخت فلزات میشود.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته مهندسی کشتی
دانشجویان علاقهمند به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، میتوانند پس از اتمام دوره چهار ساله کارشناسی خود، در یکی از گرایشهای تخصصی مانند «سازه کشتی»، «هیدرو مکانیک کشتی» و «ساخت و تولید در صنایع دریایی» تحصیل کنند. همچنین امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا در گرایشهایی مانند «سازه کشتی» و «هیدرو مکانیک کشتی» نیز برای آنها وجود دارد.
وظایف و مسئولیت های شغل مهندسی کشتی
مهندسین کشتی بسته به تخصص و رشته تحصیلی و همچنین سمت کاری خود، وظایف مختلفی را بر عهده خواهند داشت.
وظایف اصلی مهندسین کشتی شامل موارد زیر میشود:
- تعمیر، نگهداری و راهاندازی موتور کشتیها
- مدیریت و نظارت بر امور فنی کشتی
- اطمینان از ایمنی و کارایی تجهیزات، موتورها و سیستمهای دریایی
همچنین مهندسین کشتی ساز نیز وظایف زیر را بر عهده دارند:
- طراحی، ساخت، توسعه و نگهداری از انواع کشتیها و قایقها
- پیادهسازی، طراحی و ساخت سیستمهای دریایی، خطوط لوله، تجهیزات مرتبط و سکوها
- نظارت بر انجام انواع پروژههای ساخت و تعمیر
- انجام کارهای تحقیقاتی در زمینه ساخت کشتی
این مهندسین به ردههای مختلفی نیز تقسیم بندی میشوند و به وظایف مختلفی میپردازند:
- سرمهندس: مسئول سوختگیری و مشاوره فنی کشتی، مسئولیت تمامی ماشینآلات کشتی، مسئولیت مستقیم دستگاههای برودتی
- مهندس دوم: مسئولیت کلیه ماشینآلات موجود در موتورخانه
- مهندس سوم: مسئولیت موتور اصلی کمپرسورهای هوا و دیگ بخار
- مهندس چهارم: مسئول ژنراتورها و دستگاههای سوخت و سوختگیری
- مهندس پنجم: چک کردن و نظارت بر همهی ماشینآلات موتور
بازار کار شغل مهندسی کشتی
مهندسی کشتی یکی از تخصصهایی است که در کشور ما شرایط بسیار خوبی دارد چرا که در حال حاضر کشور ایران برای مهارتهای مهندسی کشتی کشوری بکر محسوب میشود و فضای زیادی برای رشد و توسعه در این زمینه دارد. همچنین از آنجایی که تعداد فارغالتحصیلان این رشته زیاد نیست، عملاً رقابتی در بازار کار وجود ندارد و با داشتن مهارت کافی میتوانند در یکی از سمتهای شغل مهندسی کشتی مشغول به کار شوند. این فارغالتحصیلان پس از اتمام دوران تحصیل خود به عنوان مهندس 5 استخدام میشوند و به مرور به مهندسی 1 میرسند. چنان چه این متخصصان در گرایشهای دوره کارشناسی ارشد این رشته یعنی «گرایش سازه کشتی» و «گرایش معماری کشتی» نیز تحصیل کرده باشند، فرصتهای شغلی بیشتری برای آنها فراهم خواهد شد. البته همانطور که اشاره کردیم این شغل دارای شرایط خاصی مانند سفرهای طولانی مدت بر روی کشتی و دوری از خانواده نیز میباشد.
فارغالتحصیلان مهندسی کشتی میتوانند در شغلهای زیر استخدام شوند:
- اشتغال در سازمانها و ادارات مربوط به صنایع دریایی مانند وزارتخانهها و بنادر دریایی
- فعالیت در طرحهای اجرایی صنایع دریایی به عنوان مهندس
- اشتغال در کارخانههای کشتی سازی
- حضور در طرحهای ساختمانی کشتیها به عنوان مهندس تولید
- فعالیت به عنوان مسئول ژنراتورها، مهندس دستگاه تصفیه سوخت و سوختگیری
- استخدام در موتورخانه برای مدیریت ماشین آلات موجود
- اشتغال به کار به عنوان طراح محاسبات مربوط به بدنهی کشتی
- فعالیت به عنوان مسئول موتور اصلی، دیگ بخار و یا کمپرسورهای هوا
- استخدام تحت عنوان افسر کشتی
همانطور که اشاره کردیم شغل مهندسی کشتی، پستها و ردیف شغلهای فوقالعادهای دارد و از نظر بازار کار یک تخصص بسیار ویژه محسوب میشود.
توانایی ها و مهارت های لازم برای شغل مهندسی کشتی
افرادی که مایل به تحصیل و یا اشتغال در سمتهای مختلف شغل مهندسی کشتی هستند باید از یک سری تواناییها و مهارتهای اساسی برخوردار باشند. در واقع هر یک از این مهارتها باعث میشود که شما به عنوان مهندس کشتی قادر باشید نه تنها وظایف خود را به خوبی انجام دهید؛ بلکه مدارج ترقی را به سرعت طی نمایید. در ادامه لیست مهارتهای مورد نیاز برای کسب موفقیت در شغل مهندسی کشتی را بیان خواهیم کرد که عبارتاند از:
- آشنایی با علوم پایه
- تسلط بر زبان انگلیسی
- توانایی جسمی بالا
- مهارت مدیریت بحران
- تواناییهای مدیریتی
- توانایی کار گروهی
- توانایی کار در شرایط عملیاتی
- آشنایی با نرمافزارهای مختلف
جهت آشنایی شما با موارد فوق هر یک از آنها را تشریح خواهیم کرد.
آشنایی با علوم پایه
زمانی که به عنوان متخصص در شغل مهندسی کشتی فعالیت کنید، نیاز است تا دید مهندسی خود را با برخورداری از دانش و علوم پایه تکمیل نمایید. به این ترتیب، آشنایی با علوم ریاضیات و فیزیک و همچنین داشتن اطلاعات کافی در زمینه مکانیک و علم مواد بسیار مهم خواهد بود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ریاضی فیزیک – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک تحلیلی ۱ Analytical Mechanics – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک تحلیلی 2 Analytical Mechanics – کلیک کنید.
تسلط بر زبان انگلیسی
مهندسان کشتی باید بر زبان انگلیسی مسلط باشند؛ چراکه بسیاری از منابع درسی رشته مهندسی کشتی به زبان انگلیسی بوده و از طرف دیگر شرایط کاری این مهندسان به گونهای است که مدام باید در سفرهای دریایی به کشورهای خارجی باشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
توانایی جسمی بالا
کار در دریا و محیطهای ساحلی و از طرفی برخورداری از مهارتهایی نظیر غواصی، تنها در صورت داشتن توانایی جسمی بالا ممکن خواهد بود. از طرفی فعالیت بلند مدت بر روی عرشه کشتی، منجر به بروز ضعف جسمی میشود به همین خاطر نیاز است که مهندسان کشتی همواره به دنبال حفظ سلامتی جسمی خود در حد قابل قبولی باشند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت مدیریت بحران
محیطهای صنعتی کشتی سازی، فعالیت در بنادر و کار در زمینه ساخت و نگهداری کشتیها، همواره با خطرات و مشکلاتی همراه خواهد بود. در این راستا، نیاز است شما به عنوان مهندس کشتی از مهارت مدیریت بحران برخوردار باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت در شرایط بحران – کلیک کنید.
- آموزش تفکر سیستمی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان نگاهی کلی بر سیستم ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت نوآوری – سازماندهی و مدیریت ایده های جدید و خلاق (+)
توانایی های مدیریتی
معمولاً شغل مهندسی کشتی، شامل نظارت بر فعالیت تعدادی از مکانیکها و تکنسینهای فنی در حوزه کشتی سازی و تعمیرات میشود. داشتن تواناییهای مدیریتی، این امکان را برای شما فراهم میسازد که وظایف خود را به عنوان سرپرست و مسئول سازماندهی به انجام برسانید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تصمیم گیری چند هدفه – کلیک کنید.
- آموزش تصمیم گیری تک معیاره و چند معیاره برای بهینه سازی – کلیک کنید.
- آموزش اقتصاد رفتاری – کلیک کنید.
- آموزش افزایش تمرکز و تقویت حافظه – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت تمرکز و توجه و راه های افزایش آن – کلیک کنید.
توانایی کار گروهی
اجرای پروژههای صنعتی آن هم با وسعتی در حد ساخت کشتی، همواره به واسطه تلاش مداوم متخصصان و کارگران در زمینههای مختلف انجام میگیرد. شما هم به عنوان عضوی از این گروه، وظایفی بر عهده دارید و تنها زمانی مفید واقع میشوید که موازی با سایر اعضا حرکت و تلاش کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- آموزش مدیریت تعارض – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
توانایی کار در شرایط عملیاتی
بیشتر شرکتهای مهندسی مشاور دریایی که در زمینه طراحی کشتی و تجهیزات دریایی فعالیت میکنند در مرکز شهرها تأسیس میشوند؛ اما اگر علاقهمند به اشتغال در کارخانههای کشتی سازی هستید، لازم است شرایط خود را برای گذراندن در مکانها و محیطهای ساحلی تطبیق دهید.
آشنایی با نرم افزارهای مختلف
نرمافزارها عامل اصلی ارتباطِ صنایع مختلف با تکنولوژیهای نوین هستند. این ابزارهای کاربردی، امکانات زیادی در اختیار مهندسان کشتی قرار میدهند و در موارد بسیاری سرعت و دقت فعالیت آنها را افزایش میدهند. در صورتی که شما هم قصد دارید در زمینه مهندسی کشتی فعالیت کنید، باید علاوه بر نرمافزارهای عمومی با نرمافزارهای تخصصی این حوزه آشنا شوید.
نرم افزارهای کاربردی در شغل مهندسی کشتی
امروزه، با پیشرفت علم و تکنولوژی، نرمافزارهای رایانهای به کمک متخصصان در زمینههای کاری و تحصیلی مختلف از جمله متخصصان در شغل مهندسی کشتی آمده و آنها را در مسیر رسیدن به اهدافشان یاری میکنند. تسلط بر نرمافزارهای رایانهای، به دانشآموختگان علوم مختلف کمک میکند تا شانس بیشتری برای استخدام در شرکتها و سازمانهای مرتبط با حوزه کاری خود را داشته باشند.
برخی از نرمافزارهای کاربردی و تخصصی شغل مهندسی کشتی شامل موارد زیر میشود:
- نرمافزار مولتی فریم (Bentley)
- نرمافزار ام اُ اس ای اس (Bentley MOSES)
- نرمافزار فاین مارین (NUMECA Fine/Marine)
- نرمافزار مکس سرف (Bentley MAXSURF)
- نرمافزار اس ای سی اس (Bentley SACS)
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
نرم افزار مولتی فریم (Bentley Multiframe)
نرمافزار مولتی فریم یکی از محصولات شرکت بنتلی و زیرمجموعهای از نرمافزارهای آنالیز سازههای دریایی است که به صورت تخصصی برای طراحی، آنالیز و شبیهسازی مخازن دریایی عرضه شده است. این نرمافزار دارای امکاناتی فوقالعاده در زمینه آنالیزهای دینامیکی و استاتیکی سازههای فولادی و آلومینیومی دریایی و هر نوع سازهی دور از ساحل (Offshore) میباشد. استراتژی شرکت Bentley همواره در بهبود کارایی، کاهش هزینهها و افزایش راندمان بوده و این مسئله برای نرمافزار مولتی فریم نیز صادق میباشد.
شایان ذکز است، مهمترین هدف در طراحی برنامه multiframe پایداری، امنیت و طول عمر بالای سازههای دریایی میباشد. در این راستا چون نگهداری و تعمیر سازههایی که در آب قرار دارند، بسیار پرهزینه و دشوار است؛ بنابراین مهندسان کشتی با طراحی اصولی و صحیح این سازهها، میتوانند تا حد قابلتوجهی این هزینهها را کاهش دهند.
بهطور کلی قابلیتها و امکانات کلیدی نرمافزار Bentley Multiframe شامل موارد زیر میشود:
- امکان آنالیز دینامیکی و استاتیکی سازههای دریایی
- امکان انتخاب جنس بدنه سازههای دریایی
- قابلیت طراحی پیشرفته و سهبعدی قسمتهای مختلف کشتیها و انواع سازههای دریایی
- سازگاری با اکثر نرمافزارهای طراحی سهبعدی رایج
- صرفه جویی در زمان و کاهش هزینه تولید
- سهولت استفاده از نرمافزار برای مناسب مهندسین تازه کار
نرم افزار فاین مارین (NUMECA Fine/Marine)
فاین مارین یک محیط نرمافزاری CFD یکپارچه جهت شبیهسازی جریانهای چند فاز و تک فاز، در اطراف انواع کشتیها و قایقها میباشد. رابط گرافیکی سفارشی و قدرتمند نرمافزار، کاربران را به فرایند شبیهسازی هدایت میکند.
از ویژگیها و امکانات نرمافزارNUMECA میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- جایگزینی ماژول هندسی
- قابلیت مدلسازی سطوح نازک مانند بادبان، زبانه و…
- گرفتن دقیق سطح آزاد
- رابطهای کشویی شبکه، مدلسازی کاویتاسیون، شبکه همپوشانی، پالایش تطبیقی شبکه و شبکه همپوشانی
- رویکردی نیمه استاتیک برای انواع هیدروفویلها و قایقها
- DOF6 با قانونهای حرکت دریایی اختصاص یافته
نرم افزار ام اُ اس ای اس (Bentley MOSES)
نرمافزار MOSES نیز یکی دیگر از نرمافزارهای عرضه شده توسط شرکت Bentley است که برای شبیهسازی فرایندهای مختلف و تولید سازههای دریایی ارائه شده است. این نرمافزار بیشک یکی از قویترین نرمافزارها برای شبیهسازی سازههای استاتیک دریایی، مانند اسکلهها میباشد و قادر است طیف گستردهای از معادلات هیدرودینامیکی و هیدرو استاتیکی را انجام دهد.
شبیهسازی تمامی مراحل تولید، راهاندازی و بهرهبرداری از سازههای دریایی عظیم استاتیک، مانند بندرها، اسکلهها، چاههای نفتی به مهندسین کمک میکند تا طراحی بینظیری به ارمغان بیاورند. امکان انجام محاسبات هیدرودینامیکی و هیدرو استاتیکی، آنالیز سازههای شناور، شبیهسازی اپراتوری نفتکشها و لنجها و حل معادلات پیچیده با روش المان محدود، از ویژگیهای این نرمافزار است.
نرم افزار مکس سرف (Bentley MAXSURF)
MAXSURF یکی دیگر از محصولات شرکت بنتلی جهت آنالیز و شبیهسازی سازههای دریایی میباشد. از این نرمافزار به صورت تخصصی برای طراحی و شبیهسازی انواع مخازن دریایی و کشتیها، شامل کشتیهای نظامی، تجاری، مسافربری و سازههای دور از ساحل عرضه شده است. کاهش حداکثر جرم سازهها، راحتی خدمه و مسافران در سازههای دریایی، آنالیز تنش و افزایش عمر سازه، کاهش خطرات ناشی از طراحی و همچنین مقابله در شرایط بحرانی دریایی و آب و هوایی از جمله مواردی هستند که در نرمافزار مکس سرف دارای اهمیت ویژه میباشند. این موارد منجر به طراحی یک سازه نوین با هزینههای تولید کم و قابلیتهای منحصر به فرد میشوند.
امکانات کلیدی نرمافزار MAXSURF عبارتاند از:
- قابلیت طراحی انواع سازههای پیشرفته دریایی
- امکان ارزیابی راندمان و کارایی سازههای طراحی شده در شرایط بحرانی
- کاهش هزینههای تولید و همچنین صرفهجویی در زمان
- امکان شبیهسازی سازههای طراحی شده در شرایط واقعی
- سازگاری با دیگر نرمافزارهای طراحی سه بعدی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش دینامیک محرکه های دریایی – دریامانی شناورها – کلیک کنید.
- آموزش رایگان معادلات حرکت مستقل و غیر مستقل در دریامانی شناورها (+)
نرم افزار اس ای سی اس (Bentley SACS)
Bentley SACS برای آنالیز دینامیک و سازههای دریایی طراحی و عرضه شده است. این نرمافزار یکی از نرمافزارهای قدرتمندِ آنالیز سازههای دریایی، به خصوص سازههای استاتیک، مانند سازههای معلق بر آب و چاههای استخراج نفت میباشد که قابلیتهای بینظیری را در اختیار مهندسان قرار میدهد.
اسایسیاس در چهار زمینه سازههای دریایی را مورد آنالیز قرار میدهد:
- آنالیز غیرخطی سازهها که عموماً برای سازههای نفتی و صنعت نفت کاربرد دارد.
- آنالیز دینامیکی و شبیهسازی رفتاری سازهها که به مهندسین کمک میکند تا عمر مفید سازهها را بهبود ببخشند.
- آنالیز ضربه که در شرایط حاد مانند زلزله و جنگ مورد استفاده قرار میگیرد و به کمک این ماژول، میتوان مقاومت سازههای دریایی را در برابر ضربههای وارد شده محاسبه کرده و بهبود بخشید.
- آنالیز برخورد و تحمل نیرو که در هنگام برخورد دو سازهی دریایی کاربرد دارد.
دانشگاه های برتر رشته مهندسی دریا و مهندسی کشتی در ایران
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران
- دانشگاه خلیج فارس بوشهر
- دانشگاه تهران
- دانشگاه علوم و صنایع دریایی امام خمینی (نوشهر مازندران)
- دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
- دانشگاه صنعتی مالک اشتر (شاهین شهر)
دانشگاه های برتر رشته مهندسی دریا و مهندسی کشتی در دنیا
رشته مهندسی کشتی و صنعت دریایی، یکی از بزرگترین صنایع بینالمللی محسوب میشود و بسیاری از کشورهای توسعه یافته به دنبال پیشرفت، توسعه و ارتقا سطح کیفیت خود در این صنعت میباشند. رشته مهندسی کشتی در جهان، دارای گرایشهای بسیار متنوع و مختلفی است و علاقهمندان به تحصیل در این رشته میتوانند در بهترین دانشگاههای جهان به تحصیل بپردازند. طبق استانداردهای QS دانشگاههای برتر دنیا در رشته مهندسی کشتی به شرح زیر هستند:
- دانشگاه صنعتی ماساچوست (Massachusetts Institute of Technology)
- دانشگاه استنفورد آمریکا (Stanford University)
- دانشگاه کمبریج انگلستان (University of Cambridge)
- دانشگاه میشیگان آمریکا (Michigan State University)
- دانشگاه هاروارد آمریکا (Harvard University)
- دانشگاه فناوری دلفت هلند (Delft University of Technology)
- دانشگاه برکلی کالیفرنیا در آمریکا (University of California, Berkeley)
- آمریکا مؤسسه فناوری استیونز در نیویورک آمریکا (Stevens Institute of Technology)
علاوه بر دانشگاههای فوق، دانشگاه نامیانگ سنگاپور به عنوان بهترین دانشگاه آسیایی در این رشته، در جمع 10 دانشگاه برتر جهان قرار میگیرد و دانشگاه ملی سنگاپور نیز به عنوان دومین دانشگاه برتر آسیایی در جمع 20 دانشگاه برتر جهان در رشته مهندسی کشتی قرار دارد.
- مجموعه آموزش طراحی مکانیکی: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش اخلاق مهندسی: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
- شغل مهندسی ورزش – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی مکاترونیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی مکاترونیک
- شغل مهندسی معدن – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ساخت و تولید – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی ساخت و تولید
- شغل مهندسی جنگل – معرفی گرایش ها، مهارت ها و نرم افزارهای علوم و مهندسی جنگل
- شغل مهندسی آبیاری – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی آبیاری
- شغل مهندسی برق – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بیومکانیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی بیومکانیک
- شغل مهندسی برق قدرت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرمافزارهای برق قدرت
- شغل مهندسی برق مخابرات – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ژنتیک – معرفی مهارت ها، وظایف و نرم افزارهای تخصصی مهندسی ژنتیک
- شغل مهندسی برق کنترل – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی برق کنترل
- شغل مهندسی هوش مصنوعی – شرح وظایف، بررسی مهارت ها و معرفی نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی انرژی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی انرژی
- شغل مهندسی لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین – شرح وظایف، بررسی مهارت های لازم و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی هوافضا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی هوا فضا
- شغل مهندسی باغبانی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی باغبانی
- شغل مهندسی فناوری اطلاعات – معرفی گرایش ها، شرح وظایف، مهارت ها و بازار کار مهندسی IT
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی درباره شغل مهندسی کشتی
در نگارش این مقاله، تلاش کردیم تا با در نظر گرفتن تمامی سؤالات احتمالی شما خوانندگان گرامی، به ارائه اطلاعات مربوط به شغل مهندسی کشتی اعم از تحصیلات لازم، توانایی، وظایف، شرایط بازار کار و… بپردازیم. با ارسال لینک این صفحه برای متقاضیانی که علاقهمند به تحصیل در رشته مهندسی کشتی میباشند، به آنها کمک میکنید تا با شناخت و آگاهی بیشتر از آینده تحصیلی و شغلی خود، در این مسیر قدم بگذراند. همچنین اگر شما نیز در شغل مهندسی کشتی مشغول به فعالیت هستید، خوشحال میشویم تجربیات خود را جهت تکمیل اطلاعات خوانندگان این مقاله، در قسمت کامنت با ما به اشتراک بگذارید.