از دیرباز، ورزش به عنوان یک عامل مؤثر در سلامتی انسان و همچنین شاخهای گسترده از سرگرمیهای بشر، شناخته شده است؛ اما این روزها ورزش نه تنها یک سرگرمی، بلکه یک صنعت پول ساز و بسیار گسترده به شمار میرود. به واسطه گسترش همه روزهی این صنعت پولساز، مشاغل زیادی نیز در حوزه ورزش پدید آمده که یکی از این مشاغل شغل مهندسی ورزش (Sport Engineering) است. با توجه به این که پاسخ دادن به سؤالاتی مانند«شغل مهندسی ورزش چیست؟» و «در مهندسی ورزش به چه مسائلی پرداخته میشود؟» به شما در انتخاب شغل Sport Engineering کمک میکند؛ در ادامه قصد داریم به ضمن معرفی رشتهی مهندسی ورزش، حوزههای کاری و نرمافزارهای تخصصی این شغل بپردازیم. لطفاً تا انتها با این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» همراه باشید.
شغل مهندسی ورزش چیست؟
انجام فعالیت بدنی سنگین و ورزش در سطح حرفهای، همواره خطرات خاص خود را به دنبال دارد و تأمین وسایل، لباسها و تجهیزات ایمنی در این حوزه بسیار مهم است. از طرفی ساخت وزرشگاه و تجهیزات ثبت فعالیت ورزشکاران، نیاز به دانش و استفاده از علوم مختلف دارد. این موارد در قالب مهندسی ورزش گرد آمدهاند تا نیازهای مختلف ذکر شده را برطرف سازند. در واقع مهندسی ورزش شغلی است که در آن جهت حل مسائل پیچیده مربوط به ورزش، از علوم فنی و مهندسی استفاده میشود. این مسائل پیچیده مربوط به حوزههای گوناگونی نظیر تجهیزات، اماکن و لباسهای ورزشی و همچنین روشهای ثبت و تجزیه و تحلیل نتایج رشتههای گوناگون ورزش میشود. با این تفاسیر شغل مهندسی ورزش «استفاده از علوم مهندسی جهت حفظ سلامت ورزشکاران، افزایش کیفیت مسابقات و بهبود عملکرد تجهیزات ورزشی» است. شایان ذکر است که مهندسان ورزش معمولاً فعالیت خود را در آزمایشگاه و بخش تحقیقاتی کارخانههای ساخت لوازم ورزشی، انجام میدهند و اهداف اصلی آنها عبارتاند از:
- حفظ ایمنی ورزشکاران با ساخت لوازم و امکان ورزشی
- ساخت تجهیزات جهت ثبت دقیق فعالیت ورزشکاران
- افزایش کیفیت رقابتها
- افزایش بازده اقتصادی صنعت ورزش
- آموزش رایگان برنامه ریزی استراتژیک در ورزش: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش رایگان مفاهیم و تعاریف مدیریت استراتژیک در ورزش: اینجا را کلیک کنید (+).
رشته مهندسی ورزش در ایران
بنیان گذار و مؤسس رشته مهندسی ورزش در ایران، «دکتر رضا سارنگ» میباشد. تحقیقات دانشگاهی مهندسی ورزش در ایران توسط گروهی از متخصصین دانشگاه علوم و تحقیقات تهران به سرپرستی دکتر سارنگ در سال ۱۳۸۱ شروع شد. این تحقیقات، منجر به تأسیس گروه و رشته مهندسی ورزش –برای اولین بار در ایران و قاره آسیا – در دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در سال ۱۳۸۶ شد. اولین دانشجویان بهطور رسمی در سال ۱۳۸۷ جذب شدند و اولین دانش آموختگان کارشناسی مهندسی ورزش، در سال ۱۳۹۱ فارغالتحصیل گردیدند. از سال ۱۳۹۶ مقطع کارشناسی ارشد نیز در دانشگاه علوم و تحقیقات تهران ایجاد شده است. هم اکنون دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول نیز در مقطع کارشناسی مهندسی ورزش پذیرای دانشجو است.
شایان ذکر است که به تدریج، افزایش شناخت نسبت به این شاخه از علم و همچنین درک نیاز به متخصصان این حوزه، باعث گسترش آن در سطح کشور گردید. هم اکنون رشته مهندسی ورزش به عنوان زیر شاخه ریاضی-فیزیک در کنکور سراسری شناخته میشود. پذیرفته شدگان این رشته در ۴ سال تحصیلی و در طول ۸ ترم واحدهای درسی این رشته را میگذرانند.
دروس رشته مهندسی ورزش
در ادامه لیستی از دروس پایه، اصلی و تخصصی رشته مهندسی ورزش در مقطع کارشناسی را ارائه خواهیم داد:
دروس پایه رشته کارشناسی مهندسی ورزش
- ریاضی عمومی ۱
- ریاضی عمومی ۲
- معادلات دیفرانسیل
- فیزیک ۱
- آزمایشگاه فیزیک ۱
- فیزیک ۲
- آزمایشگاه فیزیک ۲
- آمار و احتمالات
- شیمی عمومی
- آناتومی انسانی
- آزمایشگاه آناتومی انسانی
- فیزیولوژی انسانی
- آزمایشگاه فیزیولوژی انسانی
- مبانی کامپیوتر و برنامه نویسی
دروس اصلی رشته کارشناسی مهندسی ورزش
- استاتیک و مقاومت مصالح
- دینامیک
- مکانیک سیالات
- آزمایشگاه مقاومت مصالح
- طراحی اجزا ۱
- مدارهای الکتریکی ۱
- آزمایشگاه مدارهای الکتریکی
- الکترونیک ۱
- آزمایشگاه الکترونیک
- ماشینهای الکتریکی
- ریاضیات مهندسی
- تجزیه و تحلیل سیگنال و سیستم
- علم مواد
- نقشه کشی صنعتی
- مبانی معماری
- مدیریت اماکن و تجهیزات ورزشی
- آسیب شناسی ورزشی
- بیومکانیک مقدماتی
- فیزیولوژی ورزش ۱
- علم تمرین
دروش تخصصی رشته کارشناسی ورزش
- زبان تخصصی
- دیجیتال و میکرو پروسسور
- سیستمهای کنترل خطی
- بیومکانیک ورزش
- مهندسی ورزش ۱
- مهندسی ورزش ۲
- مهندسی ورزش ۳
- آزمایشگاه مهندسی ورزش ۱
- آزمایشگاه مهندسی ورزش ۲
- مهندسی معماری در ورزش
- کارآموزی
- پروژه
شایان ذکر است، دانشجویان مقطع کارشناسی باید از میان واحدهای انتخابی ارائه شده در طول ترمهای تحصیلی، ۱۲ واحد را به صورت اختیاری بگذرانند.
کاربرد علوم پایه در مهندسی ورزش
مهندسی ورزش میتواند به عنوان کاربرد ریاضیات و فیزیک برای حل مسائل ورزش تعریف شود که از راه طراحی توسعه و تحقیق انجام میشود و باعث بهبود عملکرد ورزشکاران میگردد. از طرفی علم ورزش از نقطه نظر غیر مهندسی، به آنالیز حرکت از دیدگاه فیزیولوژی، بیومکانیک و روانشناسی میپردازد. بنابراین میتوان علوم متفاوتی را در جنبههای مختلف مهندسی ورزش دخیل دانست که هر یک، جنبههای خاصی از پیشرفت علوم ورزشی را تحت تأثیر قرار میدهند.
چرا به مهندسی ورزش نیاز داریم؟
امروزه پیشرفت ورزش و علوم ورزشی بدون استفاده از علوم و ابزار مهندسی امکان پذیر نیست؛ به طوری که نتایج و رکوردهای رقابتهای ورزشی به شدت متأثر از آنها است. از این رو مهندسی ورزش به عنوان رشته مهندسی جدید در زمینه تحلیل، طراحی و ساختِ تجهیزات، لوازم و اماکن ورزشی کاربرد دارد.
در ادامه نتایج حاصل از فعالیت مهندسان ورزش، زمینهی ساخت تجهیزات جدید بر اساس نیاز ورزشکاران را فراهم میکند و رفتار ورزشکاران، عملکرد تجهیزات و تعامل آنها را در یک محیط کنترل شده ارزیابی مینماید. علاوه بر آن نیروهایی را که بر ورزشکاران و تجهیزات آنها اثر دارد، تجزیه و تحلیل کرده و عناصر محدود کننده از این طریق تعیین میگردد. همه این مزایا سبب شده است که به تدریج ضرورت استفاده از علم مهندسی ورزش مشخص شده و نیاز جامعه ورزشی خصوصاً ورزشکاران حرفهای، به این رشته نوین علمی بیش از پیش محسوس شود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تغذیه و ورزش – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی شطرنج – کلیک کنید.
- آموزش شطرنج – تکنیک های وسط بازی – کلیک کنید.
- آموزش حرکات ترکیبی یا ترکیب در شطرنج – کلیک کنید.
حوزه های تخصصی فعالیت در شغل مهندسی ورزش
تا اینجا به ارائه توضیحاتی در خصوص رشته تحصیلی مهندسی ورزش و ارتباط آن با علوم مختلف پرداختیم. در ادامه قصد داریم حوزههای تخصصی فعالیت مهندسان ورزش را به شما معرفی کنیم که عبارتاند از:
- تجهیزات و لوازم ورزشی
- فضاهای ورزشی
- مهندسی مواد
- مدلسازی محاسباتی
- ابزار دقیق
- طراحی و ارگونومی
- پردازش دادههای ورزشی
- استانداردسازی و استاندارد سنجی
در ادامه به تشریح موارد فوق خواهیم پرداخت.
تجهیزات و لوازم ورزشی
متداولترین بخش از مباحث فنی در ورزش، تجهیزات و لوازم ورزشی است. طراحی و ساخت تجهیزاتی مثل دستگاههای بدنسازی، انواع توپ، دروازه و راکت به کمک مهندسی ورزش بسیار پیشرفت کرده است. در واقع تحلیل، طراحی و ساخت، تعمیر و نگهداری و در نظر گرفتن ایمنی تجهیزات و لوازم از قابلیتهای مهندسی ورزش میباشد.
پوشیدنیهای هوشمند ورزشی نیز که قابلیت اندازهگیری اطلاعات ارزشمندی چون ضربان قلب، میزان کالری مصرفی، میزان بافت چربی و عضلانی و حتی پارامترهای حرکتی ورزشکاران را داراست؛ دنیای جدیدی از کاربردهای علوم مهندسی در ورزش به وجود آورده است.
شاید نمونهی آشنایی که در سالهای اخیر با استفاده از کاربرد مهندسی ورزش در ساخت تجهیزات مشاهده شده است، استفاده از توپهای دارای تراشهی الکترونیکی برای کمک به داوران باشد. با استفاده از این تجهیزات ورزشی نوین، برگزاری مسابقات ورزشی با کیفیت بهتری صورت میگیرد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
فضاهای ورزشی
مهندسی ورزش در زمینههای، تحلیل، طراحی و ساخت، تعمیر و نگهداری، روشنایی و نورپردازی، تأسیسات الکتریکی و مکانیکی، صدا، کفپوش، معماری و زیباسازی، ارگونومی و ایمنی اماکن و فضاهای ورزشی نقش دارد. با وجود مهندسی ورزش، فضاهای ورزشی با شرایط و استانداردهای بالا، متناسب هر رشته ساخته میشوند. شایان ذکر است، در سالهای اخیر فدراسیونهای جهانی رشتههای مختلف ورزشی به رعایت استانداردهای جهانی تمام ورزشگاهها، خصوصاً در شرایط میزبانی توجه ویژهای دارند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت ایمنی و امنیت در اماکن ورزشی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان سیستم های ارتباطی در ورزشگاه ها – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدیریت ایمنی جایگاه تماشاگران در اماکن ورزشی (+)
مهندسی مواد
به تدریج با پیشرفتهای حاصل شده در علم مواد، مهندسان ورزش به دنبال استفاده از مواد مهندسی شده در ساخت تجهیزات، لباسها و اماکن ورزش هستند. در این راستا، تلاش میشود کیفیت رقابتهای ورزشی و ایمنی ورزشکاران به تدریج افزایش یابد.
به عنوان یکی از موارد مهم در این زمینه، میتوان به مهندسی مواد ورزشی شامل تولید مواد نساجی در لباسهای ورزشی استفاده کرد. پیشرفت الیاف لباس شنا نمونهای از مهندسی نساجی در ورزش است که تأثیر بسزایی در عملکرد ورزشکاران داشته است. این لباسها به تدریج و از جنسهای پشمی اولیه به سمت استفاده از نایلون، پلی اورتان و پارچههای بافت دار پیش رفت و به تدریج باعث کاهش رکوردهای جهانی شنای سرعت شد.
شایان ذکر است، در مهندسی ورزش مدرن، پوشیدنیهای ورزشی – که پوشاک ورزشی تنها بخشی از آن محسوب میشود – آنقدر اهمیت دارد که بتوان آن را در حوزهای جداگانه ارزیابی نمود. ایجاد تغییرات و بهبود در میزان انتقال حرارت و رطوبت برای شرایط آب و هوایی مختلف، بهبود در راحتی و ارگونومی و ارتقاء خواص ویسکو الاستیک لباس، از کارکردهای مهندسی ورزش در زمینه پوشاک ورزشی است که در افزایش عملکرد و کارایی ورزشکار مؤثر است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مبانی شیمی پلیمر – کلیک کنید.
- آموزش مبانی مهندسی پلیمر – کلیک کنید.
- آموزش علم مواد – کلیک کنید.
مدل سازی محاسباتی
فعالیتهای بدنی و حرکت تجهیزات ورزشی، مانند تمام پدیدههای مکانیکی از قوانین فیزیک و معادلات حرکت پیروی میکنند. بررسی و تجزیه و تحلیل این معادلات از حوزه ورزش خارج شده و وارد مسائل مهندسی میشود و مدل سازی محاسباتی در رشتههای مهندسی برای نمایش دستگاههای پیچیده استفاده میشود. از جمله روشهای قابل توجه مدل سازی محاسباتی، دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) و تجزیه و تحلیل عناصر محدود (FEA) است. شایان ذکر است که CFD شاخهای از مکانیک سیالات است که از روشها و الگوریتمهای عددی برای حل و تحلیل مشکلات مربوط به جریان سیال استفاده میکند؛ در حالی که FEA یک روش عددی برای یافتن راه حلهای تقریبی برای مشکلات مقدار مرزی در معادلات دیفرانسیل است.
به عنوان مثال دوچرخه سواری ورزشی است که به شدت تحت تأثیر بررسیهای مکانیک سیالات قرار دارد. تجزیه و تحلیل CFD برای ارزیابی آیرودینامیک دوچرخه سوار و لباس استفاده شده، برای مدل سازی چگونگی جریان هوا روی لباس و ضرایب کشیدن و نقشههای فشار استفاده میشود. این محاسبات نشان میدهد تغییرات جزئی در طراحی دوچرخه، چگونه بر حرکت آن تأثیر میگذارد؛ بدون آنکه نیاز به ساخت دوچرخه واقعی وجود داشته باشد.
FEA نیز یکی از پیشرفتهترین ابزارهای مهندسی است که برای بررسی تجهیزات ورزشی مورد استفاده قرار میگیرد. در این زمینه، آزمایش تجهیزات ورزشی به طور معمول برای نشان دادن رویدادهایی مانند ضربه تنیس، نیاز به مدلهای اجزاء محدود پویا دارد. به عنوان مثال مدل FEA از راکت و توپ ،تنیس میتواند به اثر توپ بر راکت در مدت پنج میلی ثانیه تماس را بررسی کند.
ابزار دقیق
به جرئت میتوان چنین اظهار کرد که ابزار دقیق و اندازهگیریهای ورزشی، جذابترین کاربردهای مهندسی ورزش میباشد. ابزار دقیق شامل حسگرها و قطعات الکترونیکی است که نقش مهمی در ارتقای ورزش به سطح کاملاً جدیدی دارد. تکنولوژی خط دروازه، تکنولوژی چالش ویدیویی خط در رشتههای والیبال و تنیس، داوری الکترونیکی تکواندو و داوری هوشمند شنا، نمونههای روشنی از ابزار دقیق برای کمک به داوری است.
شایان ذکر است، آزمونها و تستهای ورزش، تست و کالیبراسیون تجهیزات ورزشی استاندارد، کمیسازی و تحلیل مهندسی مهارتها و عملکردهای ورزشی، تجهیزات اندازه گیری در فناوریهای ورزشی، مانیتورینگ و سیستمهای اندازه گیری تجهیزات مدرن از دیگر توانمندیهای بالقوه مهندسی ورزش است. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
طراحی و ارگونومی
مهندسی ورزش و فناوریهای نوین طراحی، نقش مهمی در ورزش دارند. طراحی ارگونومی لوازم ورزشی به معنی ایجاد ساختار متناسب با ویژگیهای جسمی انسان است به نحوی که بهترین سازگاری را با اندام ورزشکاران داشته باشد. در حقیقت، فناوریهای جدید میتوانند یک ورزش را زنده و بروز نگه دارند و در برخی موارد غیرممکنها را ممکن کنند. برای مثال اسکار پیستوریوس سریع ترین مرد بدون پا روی زمین، با استفاده از پاهای پروتزی خود در رقابت با حریفان سالم، فقط با اختلاف ۶۰ میلی ثانیه به مرحله فینال المپیک صعود نکرد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش حرکت شناسی ورزشی – کلیک کنید.
- آموزش آسیب شناسی ورزشی – کلیک کنید.
- آموزش فیزیولوژی ورزشی – کلیک کنید.
- آموزش فیزیولوژی ورزشی کودکان – کلیک کنید.
- آموزش مروری بر سوالات مبانی فیزیولوژی ورزشی در آزمون استخدامی دبیری تربیت بدنی (+)
- آموزش رایگان مبانی بیوانرژتیک با تاکید بر تبدیل انرژی هنگام فعالیت بدنی (+)
- آموزش بیوانرژتیک فعالیت ورزشی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اصول برنامه ریزی تمرین و فعالیت ورزشی – کلیک کنید.
پردازش داده های ورزشی
پردازش و تحلیل مهندسی فعالیتهای ورزشی و تبدیل آن به اطلاعات و مفاهیم قابل استفاده برای درک درست پدیدههای ورزشی، توسط سختافزار مناسب صورت میگیرد. در ادامه این اطلاعات با استفاده از روشها و الگوریتمهای خاص، پردازش میشوند. سپس در محیطهای نرمافزاری مناسب به اطلاعاتی برای درک بهتر یا ایجاد تصمیم برای اقدامات بعدی تبدیل میگردند. به عنوان مثال میتوان به بخش نرمافزاری تکنولوژی خط دروازه، نرمافزارهای تحلیل سه بعدی حرکات و مهارتهای ورزشی و نرمافزارهای تحلیل مسابقه اشاره نمود.
بهطور کلی این حوزه از مهندسی ورزش، شامل بخشهای تحلیل کمی و مهندسی مهارت ورزشی، کنترل حرکات ورزشی، تحلیل کمی و مهندسی عملکردها و آنالیز مسابقات ورزشی است که بر مبنای روشهای محاسباتی و مهندسی، مدلسازی و شبیه سازی میشود. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
استاندارد سازی و استاندارد سنجی
استاندارد سازی، تمام بخشهای مهندسی ورزش را درگیر میکند و در حقیقت معیار ویژگیهای فنی و مهندسی، در سیستمهای مختلف مطرح در ورزش است. همچنین استانداردها معیارهایی برای حل نهایی مسائل و چالشهای مربوط به مهندسی ورزش ارائه میدهند و چارچوبهای طراحی، ساخت و تست را معرفی مینمایند.
بر این اساس دستگاهها و تجهیزات به کار رفته در رقابتهای ورزشی و ابزارهای اندازهگیری در این حوزه، در کل دنیا نتایج یکسان و قابل قبولی ارائه میدهند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی ورزش
- مهارت در علوم پایه
- آشنایی با زبان انگلیسی
- داشتن روحیه ورزشی
- مهارت تجزیه و تحلیل
- توانایی تحقیق و پژوهش
- توانایی کار گروهی
- توانایی کار با نرمافزارهای مختلف
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
مهارت در علوم پایه
همانطور که بیان شد، تمام فعالیتهای ورزشی بر پایهی قوانین فیزیک و معادلات ریاضی جریان دارند. به همین دلیل شما باید به عنوان مهندس ورزش، احاطه خوبی بر این علوم داشته باشید. از طرفی آشنایی با علوم مواد، مکانیک، دینامیک، آناتومی و … به شما در درک بهتر فعالیتهای ورزشی و انجام وظایفتان به عنوان مهندس ورزش، کمک میکند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش شیمی عمومی – کلیک کنید.
- آموزش علم مواد – کلیک کنید.
- آموزش زیست شناسی سلولی Cell Biology – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زیست شناسی – کلیک کنید.
- آموزش آناتومی عمومی بدن انسان – کلیک کنید.
- آموزش آناتومی اندام – کلیک کنید.
- آموزش خواص مکانیکی مواد ۱ – کلیک کنید.
- آموزش خواص مکانیکی مواد ۲ – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک سیالات ۱ – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک سیالات 2 – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک ۱ – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک 2 – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش طراحی مکانیکی – کلیک کنید.
آشنایی با زبان انگلیسی
متأسفانه علم مهندسی ورزش در ایران آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته و بسیاری از منابع علمی و تحقیقات در این زمینه، به زبان انگلیسی در دسترس قرار دارند. به همین دلیل آشنایی با زبان انگلیسی به عنوان یک مهارت ضروری در شغل مهندسی ورزش شناخته میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
داشتن روحیه ورزشی
در صورتی که رشتههای ورزشی گوناگون را تجربه کرده باشید و با رشتههای مختلف ورزشی آشنا شوید؛ درک بهتری از وظایف شغلی خود خواهید داشت. در این صورت قادر خواهید بود در حوزههای طراحی و ساخت تجهیزات، لباسها و اماکن ورزشی و حتی در زمینه جذب استعدادهای ورزشی بهترین تصمیمات را بگیرید و نتایج بهتری ارائه دهید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت تجزیه و تحلیل
زمانی که بینندگان مسابقات ورزشی شاهد یک رقابت هستند، شاید هرگز به فرآیندهای پیچیده طراحی، ساخت و بهینه سازی لوازم ورزشی، وسایل داوری و استادیومهای ورزشی توجه نکنند. این شما هستید که به عنوان مهندس ورزش، باید به مسائل پیچیده ورزشی، معادلات حرکتی و ساخت تجهیزات مختلف رسیدگی کنید. این موضوع تنها زمانی ممکن است که از مهارت تجزیه و تحلیل برخوردار باشید و در حل مشکلات به وجود آمده در حوزه شغلی خود، راهکارهای مناسبی پیدا کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تجزیه و تحلیل سیستم ها و روش ها – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مفاهیم برنامه ریزی تولید – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی تولید – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی منابع سازمانی یا ای آر پی ERP – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت بازاریابی در ورزش – کلیک کنید.
توانایی تحقیق و پژوهش
دانشهای نوین هر روز دچار تغییر و تحول میشوند و یافتههای جدید، دستاوردهای خوبی در زمینه علم مهندسی ورزش ایجاد کردهاند. حال اگر شما به عنوان مهندس ورزش، همواره به دنبال انجام کارهای پژوهشی نباشید؛ دسترسی به این دستاوردهای نوین پیدا نمیکنید. به این ترتیب توانایی تحقیق و پژوهش به شما کمک میکند در هر موقعیت شغلی که باشید، وظایف خود از جمله نوآوری در حوزه ورزش را به بهترین شکل انجام دهید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
توانایی کار گروهی
طراحی تجهیزات و اماکن ورزشی، یک کار گروهی و حاصل فعالیت مهندسان، معماری، مکانیک، برق، نساجی و … است. مهندسان در قالب تیمهای تخصصی، هر کدام بخشی از کار را بر عهده میگیرند؛ بنابراین شما باید از توانایی انجام کار گروهی برخوردار باشید. از این طریق میتوانید با انجام فعالیتهای سازنده وظایف خود در حوزه مهندسی ورزش را به سرانجام برسانید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
توانایی کار با نرم افزارهای مختلف
از آنجا که رشته مهندسی ورزش با محاسبات پیچیده، دادههای بسیار زیاد و تجزیه و تحلیل معادلات حرکت سر و کار دارد؛ بدون شک استفاده از نرمافزارهای مختلف عمومی و مهندسی در این حوزه ضروری است. استفاده از این نرمافزارها، کمک میکند سرعت انجام کار بالا رفته و در عین حال از بروز خطاهای محاسباتی و فنی جلوگیری شود. از طرفی برنامههای شبیه سازی کمک میکنند، هزینه طراحی و ساخت تجهیزات ورزشی به شدت کاهش پیدا کند.
- آموزش مقدماتی نرم افزار Kinovea برای آنالیز حرکت در علوم ورزشی: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش کاربرد اس پی اس اس SPSS در تربیت بدنی و علوم ورزشی: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش پروژه محور طراحی بیومکانیکی با سالیدورکس SOLIDWORKS: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مقدماتی میمیکس – مدل سازی تصاویر سه بعدی پزشکی با Mimics: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مقدماتی شبیه سازی و آنالیز مدل های بیومکانیکی با OpenSim: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش تحلیل داده های دستگاه فورس پلیت Force Plate در MATLAB: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مقدماتی نرم افزار ویژوال تری دی – آنالیز حرکت بدن انسان با Visual3D: اینجا را کلیک کنید (+).
نرم افزارهای به کار رفته در شغل مهندسی ورزش
همانگونه که پیش از این ذکر شد، یکی از مهارتهای مورد نیاز برای شغل مهندسی ورزش، توانایی کار با نرمافزارهای مختلف است. در این راستا، قصد داریم شما را با نرمافزارهای به کار رفته در حوزه مهندسی ورزش آشنا نماییم. این نرمافزارها عبارتاند از:
- مجموعه آفیس Microsoft Office
- اتوکد AutoCAD
- انسیس ANSYS
- پروتئوس Proteus
در ادامه هر کدام از مورد ذکر شده را توضیح خواهیم داد.
بسته نرم افزاری آفیس
بدون شک استفاده از بسته نرمافزاری آفیس، در تمام مشاغل مهندسی ضروری است. تهیه بانک دادهها در اکسل (Excel)، ثبت گزارش در نرمافزار ورد (word) و ارائه سمینار با استفاده از پاور پوینت (Power Point) از جمله پرکاربردترین استفادههای این مجموعه نرمافزاری است. در حوزه مهندسی ورزش نیز به عنوان بخشی از اطلاعات و دانش پایه، باید بر این قبیل نرمافزارها تسلط کافی داشته باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اکسل — سریع و آسان در ۱۸۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش ترفندهای کاربردی در اکسل Excel – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ترسیمات گرافیکی در اکسل – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش پاورپوینت (Power Point) – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش نرم افزارهای آفیس – کلیک کنید.
اتوکد AutoCAD
با استفاده از اتوکد میتوان انواع عناصر، اشیا، محیط داخلی، معماری ساختمان و … را به صورت سه بعدی طراحی کرد. همچنین امکان مشخص کردن رنگ، بافت و .. نیز در این نرمافزار فراهم است. دیگر ویژگیهای محبوب اتوکد قابلیت شبیه سازی آن میباشد. از این رو در طراحی تجهیزات و امکان ورزشی میتوان از این نرمافزار استفاده کرد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اتوکد — سریع و آسان در ۱۶۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش اتوکد – ترسیمات دو بعدی در AutoCAD (+)
- آموزش اتوکد سه بعدی AutoCAD 3D (+)
- مجموعه آموزش اتوکد (AutoCAD) – کلیک کنید.
انسیس ANSYS
راهحلهای شبیه سازی با استفاده از Ansys عملکرد مطلوبی را در طیف گستردهای از رشتههای ورزشی ارائه میدهند. این طیف گسترده، مواردی همچون امکان ساخت تجهیزات با کارایی بالا و آیرودینامیک، وزن، مواد، ایمنی و حفاظت بهبود یافته، تا فناوریهای هوشمند در تمرینات و مسابقههای ورزشی را شامل میشود.
در واقع با استفاده از نرمافزار انسیس، امکان حل معادلات CFD و FEA به منظور درک بهتر فرآیندهای ورزشی و عملکرد لوازم بدون نیاز به ساخت نمونه واقعی فراهم میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پروژه محور انسیس ورک بنچ – حل مسائل مکانیک جامدات در ANSYS Workbench (+)
- مجموعه آموزش نرم افزارهای انسیس (Ansys) – کلیک کنید.
نرم افزار پروتئوس Proteus
اگر به دروس رشته مهندسی ورزش توجه کرده باشید، قطعاً اهمیت مباحث برق و الکترونیک را در این حوزه دریافتهاید. در واقع با گسترش فناوریهای نو در حوزه مهندسی ورزش، نیاز به ساخت مدارها و میکروچیپهای الکترونیکی از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. در این راستا، شما باید با نرمافزار پروتئوس به عنوان یکی از بهترین برنامههای طراحی مدار آشنا باشید؛ حتی اگر وظایف این حوزه به متخصصان الکترونیک واگذار شود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پروتئوس – تحلیل و طراحی مدار در Proteus (+)
- آموزش پروتئوس Proteus – طراحی و شبیه سازی پروژه های دیجیتالی کاربردی (+)
- آموزش رایگان نحوه ریختن کد هگز در میکروکنترلر با Proteus (+)
- آموزش پروتئوس – طراحی مدار واحد محاسبه و منطق ALU در Proteus (+)
- آموزش رایگان شبیه سازی مدارات تکنیک پالس (+)
- مجموعه آموزش تربیت بدنی و علوم ورزشی: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
- شغل مهندسی مکاترونیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی مکاترونیک
- شغل مهندسی معدن – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ساخت و تولید – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی ساخت و تولید
- شغل مهندسی جنگل – معرفی گرایش ها، مهارت ها و نرم افزارهای علوم و مهندسی جنگل
- شغل مهندسی آبیاری – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی آبیاری
- شغل مهندسی برق – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بیومکانیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی بیومکانیک
- شغل مهندسی برق قدرت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرمافزارهای برق قدرت
- شغل مهندسی برق مخابرات – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ژنتیک – معرفی مهارت ها، وظایف و نرم افزارهای تخصصی مهندسی ژنتیک
- شغل مهندسی برق کنترل – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی برق کنترل
- شغل مهندسی هوش مصنوعی – شرح وظایف، بررسی مهارت ها و معرفی نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی انرژی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی انرژی
- شغل مهندسی لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین – شرح وظایف، بررسی مهارت های لازم و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی هوافضا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی هوا فضا
- شغل مهندسی کشتی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی کشتی
- شغل مهندسی باغبانی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی باغبانی
- شغل مهندسی فناوری اطلاعات – معرفی گرایش ها، شرح وظایف، مهارت ها و بازار کار مهندسی IT
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی در رابطه با شغل مهندسی ورزش
شغل مهندسی ورزش با وجود جایگاه مهمی که در جوامع ورزش دنیا پیدا کرده است، هنوز هم در ایران چندان شناخته شده نیست. در واقع کشور ما بخش اعظم تجهیزات ورزشی مورد نیاز خود را از شرکتهای خارجی تهیه میکند. این در حالی است که با تربیت مهندسان ورزش و فراهم آوردن امکانات آزمایشگاهی و صنعتی، میتوان از واردات لوازم و تجهیزات ورزشی بی نیاز شد. در صورتی که شما قصد ورود به این حوزه را دارید، بهتر است اولین رویکردتان رساندن مهندسی ورزش به جایگاه اصلی خود باشد.
در پایان امیدواریم این مقاله توانسته باشد دید جامع و کاملی از شغل مهندسی ورزش در اختیار شما قرار داده باشد. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی در خصوص این شغل دارید، یا نکتهی خاصی را میدانید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، خواهشمند است دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت صلاحدید میتوانید، لینک این نوشتار را از طریق کانالها و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید به دست دوستان و آشنایان برسانید تا اگر آنها نیز درصدد این هستند که به عنوان مهندس ورزش مشغول به کار شوند، بتوانند از طریق اطلاعاتی که در این مقاله ذکر شده است، به هدف خود دست یابند. علاوه بر آن، میتوانید ما را در اینستاگرام و تلگرام فالو کنید تا در زمینه جدیدترین روشها، ترفندها و اخبار دنیای دیجیتال بهروز بمانید.