رؤیای پرواز برای بشر با اختراع هواپیما به تحقق پیوست و به تدریج گستردگی بیشتری پیدا کرد. پس از شروع پرواز هواپیماهای باری و تجاری در جو کره زمین، با ظهور تکنولوژیهای فضایی، پرتاب ماهوارههای مخابراتی و تحقیقاتی و از طرفی تلاش کشورهای مختلف در زمینه طراحی و تولید موشکهای قارهپیما، علوم مربوط به وسایل پرنده خارج از جو نیز به تدریج گسترش یافته است. این علوم جهت طراحی و ساخت تجهیزات پرواز در داخل یا خارج از جو زمین، به طور تخصصی در قالب رشته مهندسی هوافضا بررسی میشوند. از طرفی متخصصان این رشته، تحت عنوان شغل مهندسی هوافضا وظایف خود را در حوزههای کاری مختلف انجام میدهند. در صورتی که شما هم قصد دارید با این حوزه کاری آشنا شوید، تا انتها با این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» همراه باشید.
شغل مهندسی هوافضا چیست؟
شغل مهندسی هوافضا به طراحی هواپیما، فضاپیما، ماهواره، ماهوارهبرها و مسائل و موضوعات وابسته به آنها مربوط میشود. در واقع مهندسین هوافضا، فناوریهای پیشرو را توسعه داده و آنها را در سیستمهای وسایل نقلیه هوافضا مورد استفاده برای حملونقل، ارتباطات، اکتشاف و کاربردهای دفاعی ادغام میکنند. این موضوع شامل طراحی و ساخت انواع وسایل پرنده، سیستمهای پیشران، ماهوارهها و موشکها و همچنین طراحی و آزمایش محصولات و قطعات فرعی هواپیما و هوافضا نیز میشود.
شایان ذکر است که در برخی کشورهای صنعتی، بهترین مهندسین هوافضا که دارای مهارتهای عمیق و درک آیرودینامیک، مواد و سازهها، نیروی محرکه، دینامیک و… هستند، در طراحی و ساخت خودرو یا تکنولوژیهای پیشرفته برای وسایل نقلیه به کار گرفته میشوند.
- مجموعه آموزش مهندسی هوافضا: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش رایگان مدل سازی و کنترل وضعیت فضاپیما – مانور وضعیت در فضا: اینجا را کلیک کنید (+).
رشته مهندسی هوافضا
رشته مهندسی هوافضا از رشتههای مهندسی و زیرگروه کنکور ریاضی میباشد. داوطلبان آزمون سراسری با کسب رتبههای ممتاز، این امکان را خواهند داشت که در دانشگاههای سراسر کشور به عنوان دانشجوی رشته مهندسی هوافضا پذیرفته شوند. شایان ذکر است، این رشته در طول ۸ ترم و ۴ سال تحصیلی دانش لازم را در قالب واحدهای درسی مختلف در اختیار دانشجویان قرار میدهد. لیست این دروس عبارتاند از:
دروس اصلی
- نقشهکشی
- استاتیک
- مقدمهای بر مهندسی هوافضا
- مکانیک سیالات
- ریاضیات مهندسی
- دینامیک سیالات
- ترمودینامیک
- مبانی برق
- ارتعاشات
- مقاومت مصالح
- کنترل اتوماتیک
- علم مواد
- انتقال حرارت
- آزمایشگاه موتور انتقال
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقاومت مصالح – کلیک کنید.
- آموزش مقاومت مصالح ۲ – کلیک کنید.
- آموزش مقاومت مصالح پیشرفته – مقاومت مصالح ۳ (+)
- آموزش مکانیک پرواز – کلیک کنید.
- آموزش آیرودینامیک ۱ – کلیک کنید.
- آموزش آیرودینامیک 2 – کلیک کنید.
- آموزش دینامیک گازها – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک 1 – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک 2 – کلیک کنید.
دروس تخصصی
- آیرودینامیک
- مکانیک پرواز
- آزمایشگاه آیرودینامیک
- طراحی هواپیما
- تحلیل سازهها
- اصول جلوبرندگی
- زبان تخصصی
- طراحی سازههای هوایی
- پروژه
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ایمنی و استاندارد کار با دستگاه ها و تجهیزات نور لیزر (+)
- آموزش مقدماتی جریان توربولانس یا چاله هوایی – کلیک کنید.
- آموزش روش های مهندسی محاسبه مشتقات پایداری در طراحی هواپیما (+)
- آموزش مهندسی فرودگاه – کلیک کنید.
- آموزش مبانی کوادکوپترها – کلیک کنید.
- آموزش تئوری تخمین – تخمینگرهای کلاسیک – کلیک کنید.
- آموزش هوا و اقلیم شناسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش طراحی مکانیکی – کلیک کنید.
همچنین، در ادامه چند مورد آموزش تخصصی که به نظر ما، میتواند در زمینه مهندسی هوافضا برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش فیزیک الکترومغناطیس – کلیک کنید.
- آموزش رایگان بررسی تبدیل فوریه گسسته و طیف سیگنال در پردازش سیگنال دیجیتال (+)
- آموزش آنتن ۱ – کلیک کنید.
- آموزش آنتن 2 – آنتن پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آنتن های حلقوی – کلیک کنید.
- آموزش پردازش سیگنال دیجیتال DSP – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی اصول عملکرد رادار با ADS و MATLAB (+)
- آموزش پروژه محور برنامه نویسی Processing – طراحی صفحه رادار (+)
- آموزش نرم افزار PolSARpro برای پردازش تصاویر راداری – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش پردازش سیگنال – کلیک کنید.
شایان ذکر است، به دلیل فنی بودن و زمینه صنعتی رشته هوافضا، درسهای این رشته اغلب همراه با آزمایشگاه و کارگاه عملی است.
گرایش های رشته مهندسی هوافضا
به دلیل گستردگی مباحث مربوط به علوم هوافضا در زمینه هواپیماها، بالگردها، پیشرانههای موشک، تجهیزات و ایستگاههای فضایی و… گرایشهای متنوعی برای این رشته تعریف شده است. هر کدام از این گرایشها، بخشهایی از علوم تخصصی را پوشش میدهند و عبارتاند از:
- آیرودینامیک
- پیش رانش یا جلو برندگی
- مکانیک پرواز
- سازههای هوایی
- مهندسی فضایی
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
مهندسی هوافضا گرایش آیرودینامیک
آیرودینامیک علمی است که به بررسی جریان هوا بر روی اجسام در حال حرکت میپردازد. این موضوع در رابطه با وسایل پرنده که با سرعت زیاد حرکت میکنند، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در واقع گرایش آیرودینامیک در کارشناسی ارشد هوافضا، یک گرایش سیالاتی است و با تربیت متخصصانی در این زمینه به آنها دانش لازم برای تحلیل جریانهای پیچیده در اطراف اجسام پرنده را آموزش میدهد. شایان ذکر است که بررسی پایداری آیرودینامیک هواپیما، بالگرد و سایر وسایل پرنده که در جو زمین حرکت میکنند، امکان ساخت این تجهیزات به صورت اصولی و دارای عملکرد مناسب را فراهم میسازد.
گرایش آیرودینامیک در میان دانشجویان کارشناسی ارشد هوافضا، پرطرفدار بوده و در ظرفیت پذیرش مقطع ارشد مهندسی هوافضا، سهم خوبی را به خود اختصاص داده است. در واقع با توجه به جذابیت دروس دوره لیسانس در زمینه سیالات و آیرودینامیک، دانشجویان جهت ادامه تحصیل در مقطع تحصیلات تکمیلی، تمایل زیادی برای ورود به گرایش آیرودینامک از خود نشان میدهند.
مهندسی هوافضا گرایش پیشرانش یا جلوبرندگی
گرایش جلوبرندگی (پیشرانش) که بیشتر مربوط به حوزه طراحی و ساخت بخشهای تولید کننده نیرو پیشران (موتور هواپیما، موشک و فضاپیما) میپردازد نیز، مانند گرایش آیرودینامیک مرتبط با موضوع سیالات است. در واقع در گرایش جلوبرندگی به مطالعه و بررسی سیستمهای جلوبرنده، اعم از موتورهای پیستونی، توربینی، راکتها و نحوه تولید نیروی رانش در آنها میپردازد. از آنجا که هسته اصلی موتورها، توربین گاز است و این بخش دنیایی از تکنولوژی و هنر مهندسی را در خود جای داده است؛ این حوزه از مهندسی هوافضا بسیار تخصصی و منحصر به فرد میباشد.
شایان ذکر است که در تعدادی از دانشگاههای کشور به دلیل شباهتهای مفهومی گرایش پیشرانش و آیرودینامیک، این دو با عنوان گروه «آیروپیشرانش» معرفی میشود. در واقع دروس دوره کارشناسی ارشد این گرایشها نیز هم پوشانی زیادی دارد و نرمافزارهای فلوئنت، فرترن و RPA بیشترین کاربرد را در این حوزه دارند.
مهندسی هوافضا گرایش مکانیک پرواز
معمولاً دروس ارائه شده در گرایشهای مقطع کارشناسی ارشد هوافضا، با رشته مکانیک شباهت زیادی دارند؛ اما در گرایش مکانیک پرواز این موضوع نقض میشود. در واقع در این گرایش به مسائلی همچون عملکرد، موضوعاتی مثل برد، مسافت نشست و برخاست، مداومت پروازی در سرعتهای مختلف و پایداری و کنترل وسایل پرنده پرداخته میشود. فارغالتحصیلان گرایش مکانیک پروازی، توانایی طراحی و ساخت وسایل پرنده از نظر عملکرد و پایداری در طول پرواز را دارند.
شایان ذکر است که با توجه به تفاوتهای این گرایش با مباحث رشته مکانیک، توصیه میکنیم دانشجویان مهندسی مکانیک جهت ادامه تحصیل در مقطع ارشد، به سراغ دیگر گرایشهای رشته هوافضا بروند.
مهندسی هوافضا گرایش سازه های هوایی
منظور از سازههای هوایی، تمام بخشهای وسایل پرنده از نظر ساختاری و فیزیکی است. در واقع این گرایش، به بررسی استحکام، تحمل بار استاتیکی و حداقل شدن وزن اجزا سازنده وسایل پرنده میپردازد. البته در کشورهای پیشگام هوافضا، این گرایش به بررسی ساختار مواد در خلأ و دماهای نامتعارف خارج از جو نیز میپردازد.
شایان ذکر است، مباحث این حوزه از علوم فضایی، ارتباط نزدیکی با علم مواد دارد و ردپای ترکیبهای جدیدی همچون کامپوزیتها را در صنعت هوافضا به خوبی شاهد هستیم. این موضوع باعث شده است که امکانات آزمایشگاهی بیشتری نسبت به سایر گرایشهای رشته هوافضا، در اختیار دانشجویان قرار داشته باشد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهندسی هوافضا گرایش مهندسی فضایی
با گسترش علوم فضایی و بیشتر شدن فعالیتهای علمی و صنعتی خارج از جو زمین، گرایش مهندسی فضایی به شدت در حال پیشرفت است. در این گرایش، به مباحث سامانههای فضایی از جمله ماهوارهبرها، سیستمهای درونی آنها و همچنین تجهیزات مربوط به ایستگاههای فضایی پرداخته میشود.
شایان ذکر است که با توجه به جدید بودن گرایش مهندسی فضایی (فضا و ماهواره) در مقطع کارشناسی ارشد هوافضا، میتوان به آینده آن امیدوار بود. چرا که در کشور ما نیز گامهای خوبی جهت ورود به عرصه تکنولوژیهای فضایی برداشته میشود.
دانشگاه های برتر دنیا در رشته مهندسی هوافضا
رشته مهندسی هوافضا از بازار کار بسیار خوبی در دنیا برخوردار است. این رشته در کشورهای پیشرفته دارای صنعت هوافضا مانند آمریکا، چین، آلمان، فرانسه، کانادا و روسیه، کاربردها و متقاضیان بسیاری دارد. در ادامه، فهرست بهترین دانشگاههای دنیا برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را معرفی خواهیم کرد.
دانشگاههای برتر جهت تحصیل در رشته مهندسی هوافضا، بر اساس رتبهبندی دانشگاههای جهانی 2022:
- دانشگاه هاروارد در ایالات متحده آمریکا
- دانشگاه استنفورد در ایالات متحده آمریکا
- دانشگاه کالیفرنیا در برکلی، ایالات متحده آمریکا
- دانشگاه MIT در ایالات متحده آمریکا
- دانشگاه کمبریج در کشور انگلستان
- دانشگاه آکسفورد در کشور انگلستان
- دانشگاه پرینستون در آمریکا
- موسسه فناوری کالیفرنیا در ایالات متحده آمریکا
- ETH زوریخ در سوئیس
- دانشگاه ملی سنگاپور
وظایف یک مهندس هوافضا
مهندسین هوافضا، فناوریهای جدیدی را برای استفاده در هوانوردی، سیستمهای دفاعی و فضاپیماها توسعه میدهند. آنها اغلب در زمینههایی مانند جریان سیال آیرودینامیکی، طراحی سازه، هدایت، ناوبری و کنترل، ابزار دقیق و ارتباطات، رباتیک، نیروی محرکه و احتراق تخصص دارند. این طیف گسترده از دانش باعث میشود، موقعیتهای کاری گوناگون و به تبع آن وظایف زیادی برای شغل مهندسی هوافضا تعریف شود. در ادامه برخی از مهمترین وظایف و مسئولیتهای محوله در این شغل را بیان خواهیم کرد که عبارتاند از:
- هدایت و هماهنگی پروژههای طراحی، ساخت و آزمایش محصولاتی چون هواپیما و هوافضا
- ارزیابی پروژههای پیشنهادی برای تعیین اینکه آیا از نظر فنی و مالی امکانپذیر هستند یا خیر
- تعیین اینکه آیا پروژههای پیشنهادی به اجرای عملیات ایمن و برآورده کردن اهداف تعریف شده منتهی میشوند
- ارزیابی طرحها به منظور بررسی تطبیق محصولات با اصول مهندسی، نیازهای مشتری و مقررات زیست محیطی
- توسعه دادن معیارهای پذیرش برای روشهای طراحی، استانداردهای کیفیت، پایداری پس از تحویل و تاریخهای تکمیل مراحل کار
- حصول اطمینان از رعایت استانداردهای کیفیت نهایی
- تعیین محصولات خراب یا آسیب دیده برای شناسایی منابع مشکلات و راهحلهای احتمالی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان فرایندها و قضایای مهم هندسه فینسلر – کلیک کنید.
- آموزش فیلتر های ذره ای در تخمین سیستم غیرخطی – کلیک کنید.
- آموزش تئوری آشکارسازی Detection Theory – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آنتن های حلقوی – کلیک کنید.
- آموزش زبان برنامه نویسی لیسپ Lisp – کلیک کنید.
- آموزش مخابرات ماهواره – کلیک کنید.
- آموزش شبکه های بی سیم Wireless Networks – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی ۲ درجه آزادی اجسام پرنده در صفحه Pitch با پیاده سازی هدایت PN و LOS (+)
حوزه های کاری شغل مهندسی هوافضا
مهندسین هوافضا در صنایعی به کار گرفته میشوند که هواپیما، موشک، سیستمهای دفاع ملی یا فضاپیماها را طراحی میکنند یا میسازند. البته ذکر این نکته ضروری است که متأسفانه در ایران، پیشرفت زیادی در حوزه ساخت وسایل نقلیه هوایی صورت نگرفته است. با این وجود صنایع دفاعی ما در حوزه ساخت موشک و پیشرانها، قدمهای بلندی برداشته است. به این ترتیب مهندسین هوافضا عمدتاً در ساخت، تجزیه و تحلیل و طراحی، تحقیق و توسعه در بخشهای دولتی و نظامی به کار گرفته میشوند.
شایان ذکر است که به دلیل همپوشانی علومی که مهندسان هوافضا در آنها تخصص دارند با مباحث حوزه مکانیک، امکان فعالیت آنها در بخشهای دیگری از صنعت همچون طراحی و ساخت خودرو نیز وجود دارد. در ادامه چند مورد از موقعیتهای شغلی برای مهندسان هوافضا را بیان خواهیم کرد که عبارتاند از:
- سازمان صنایع هوایی (ساخت و تعمیرات اساسی انواع پرندههای نظامی و تجاری)
- شرکت صنایع هواپیماسازی ایران
- سازمان هوافضا جمهوری اسلامی ایران
- بخش تولیدات موشکی سپاه پاسداران
- شرکت پنها (بزرگترین پشتیبان تعمیرات سنگین ناوگان بالگردهای کشور)
- صنایع هوایی قدس
مهارت های لازم در شغل مهندسی هوافضا
علاقهمندان به شغل مهندسی هوافضا، میبایست تخصصها و مهارتهای خاصی را برای تصدی این شغل داشته باشند. در واقع به علت تخصصی بودن و ویژگیهای خاص مشاغل حوزه هوافضا، نیاز است که با تقویت یک سری مهارتها و تواناییها، خود را برای کسب موفقیت در این مشاغل آماده کنید. مهمترین مهارتهای مورد نیاز در شغل مهندسی هوافضا عبارتاند از:
- مهارت در علوم پایه
- تسلط بر زبان انگلیسی
- توانایی تحقیق و پژوهش
- توانایی تفکر انتقادی
- توانایی مدیریت
- توانایی کار گروهی
- مهارتهای ارتباطی
- توانایی تجزیه و تحلیل مسائل
- توانایی یادگیری
- دقت نظر و توجه زیاد
- آشنایی با نرمافزارهای مختلف
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
مهارت در علوم پایه
هر قدر علمی پیچیدهتر باشد، نیاز به بنیانهای تئوری قویتری دارد. در واقع این موضوع به شدت در حوزه علوم هوافضا احساس میشود. شما باید به عنوان مهندس هوافضا، بر مسائل پیچیده ریاضی و اصول فیزیک کلاسیک و نوین آشنا باشید. از طرفی بررسی خصوصیات مواد سوختی به کار رفته در پیشرانها، آشنایی با علم شیمی و بررسی خواص مولکولی مواد را ضروری میسازد. از طرفی به کار بردن انواع فلزات، کامپوزیتها، نانو مواد و… باعث میشود که مفاهیم علم موارد، کارایی زیادی در شغل مهندسی هوافضا داشته باشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی – کلیک کنید.
- آموزش فیزیک ۱ دانشگاهی با رویکرد حل مساله – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت در مهندسی – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت در مهندسی – بخش دوم – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی و زمان بندی پروژه – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی و کنترل تولید و موجودی ها – کلیک کنید.
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
تسلط بر زبان انگلیسی
تسلط بر زبان انگلیسی به عنوان عامل ارتباط مهندسان با منابع علمی روز دنیا و همچنین زبان ارتباط با مهندسان خارجی این حوزه، از ضروریترین مهارتهای مورد نیاز شغل مهندسی هوافضا است. در واقع شما نیاز دارید علاوه بر گذراندن دورههای مقدماتی و تخصصی، به صورت پیوسته توانایی خود در زمینه زبان انگلیسی حفظ نمایید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
توانایی تحقیق و پژوهش
تمام مشاغل حوزه هوافضا به شدت متکی به علم روز دنیا و پیشرفتهای تکنولوژی است. به همین دلیل نیاز است، جهت کسب موفقیت در این شغل و حضور فعال در اجرای پروژههای مختلف، همواره در زمینه تحقیق و پژوهش فعال باشید. به این ترتیب، علاوه بر استفاده از یافتههای نوین علمی، این امکان را دارید که با تولید دانش و خلق نوآوری، باعث پیشرفت روز افزون صنایع فضایی کشور شوید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
توانایی تفکر انتقادی
گاهی نیاز است به منظور یافتن راههای جدید و کسب موفقیت، با دید نقادانه به شیوههای از پیش تعیین شده نگاه کنید. در واقع استفاده از منطق و استدلال، برای شناسایی نقاط قوت و ضعف راهحلها، نتیجهگیریها یا رویکردهای از پیش تعیین شده، منجر به یافتن راه حل جایگزینی برای مشکلات میشود. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
توانایی مدیریت
گاهی امکان دارد که مدیریت و هدایت پروژههای علمی یا صنعتی به شما واگذار شود. در این حالت وظیفه شما سرپرستی گروهی از متخصصان و استفاده از تواناییهای بالقوه پرسنل و تجهیزات برای رسیدن به اهداف مورد نظر است. این موضوع فقط زمانی محقق میشود که توانایی مدیریت و سازماندهی در شما وجود داشته باشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت پروژه (رایگان): اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مبانی مدیریت پروژه با رویکرد PMBOK: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مدیریت چابک Agile پروژه ها با MSP یا MS Project: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش رایگان اسناد مدیریت پروژه: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مدیریت پروژه سبز: اینجا را کلیک کنید (+).
- مدیریت و کنترل پروژه: اینجا را کلیک کنید (+).
توانایی کار گروهی
طراحی یک وسیله پرنده، موتور پیشران یا تجهیزات فضایی، با تلاش گروه بسیار بزرگی از افراد و متخصصان در زمینههای مختلف ممکن خواهد بود. شما هم به عنوان عضوی از این گروه، باید وظایف خود را در راستای اهداف مورد نظر انجام دهید. در واقع در کارهای گروهی، نتیجه کلی به تلاش هماهنگ و مستمر تمام اعضا بستگی دارد و به همین دلیل برخورداری از توانایی کار گروهی یکی دیگر از تواناییها و مهارتهای مورد نیاز در شغل مهندسی هوافضا است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
مهارت های ارتباطی
همانطور که بیان شد، اجرای پروژههای حوزه هوافضا به صورت گروهی و با همکاری متخصصان رشتههای مختلف علمی صورت میگیرد. در این حالت اگر بین اعضا، ارتباط حرفهای و سازنده برقرار باشد، بازده هر شخص و در نتیجه کل تیم بالاتر میرود. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
توانایی تجزیه و تحلیل مسائل
پیچیدگیهای رشته هوافضا بر هیچکس پوشیده نیست. این موضوع در مشاغل مربوط به صنعت نیز کاملاً مشهود است. در این راستا، شما باید از توانایی تجزیه و تحلیل مسائل پیچیده برخوردار باشید و در حل معادلات سیالات، ریاضیات پیشرفته و کار با انواع مختلف سیستمهای کامپیوتری، با مشکل مواجه نشوید. در واقع با داشتن این توانایی، از شغل خود خسته نخواهید شد و با حل هر مشکل به سراغ ادامه کار میروید و وظایف خود را به خوبی انجام خواهید داد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت حل مساله و تصمیم گیری – کلیک کنید.
- آموزش شناسایی و حل مساله در سازمان ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت در شرایط ابهام – کلیک کنید.
- آموزش مسائل کاربردی مهندسی صنایع و تحقیق در عملیات – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی – کلیک کنید.
توانایی یادگیری
پیشرفتهای علم هوافضا به صورت پیوسته ادامه دارد و هر روز درهای جدیدی از علم به روی دانشمندان حوزه علوم فضایی گشوده میشود. در این راستا، لازم است توانایی یادگیری را همواره در خود حفظ کنید و حتی با کسب مدارج بالای آکادمیک یا حرفهای، از یادگیری و آموختن غافل نشوید.
دقت نظر و توجه زیاد
تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی پیچیده، خطرات ناشی از عملکرد ناصحیح وسایل پرنده و جزئیات بسیار زیاد علم هوافضا، عواملی هستند که نیاز به دقت نظر و توجه بسیار زیادی دارند. در شغل مهندسی هوافضا با کوچکترین اشتباه، علاوه بر صرف هزینههای هنگفت ممکن است خطرات و مشکلات جبرانناپذیری ایجاد گردد. به همین دلیل ضروری است در هر موقعیت شغلی، از دقت نظر بالایی برخوردار باشید و وظایف خود را با نهایت توجه به انجام برسانید.
آشنایی با نرم افزارهای مختلف
در صنایع هوافضا، معمولاً طراحی و شبیه سازی هر کدام از تجهیزات و وسایل ساخته شده عاملی بسیار مهم در انجام هر پروژه است. این موضوع به کمک نرمافزارهای گوناگون انجام میشود. در واقع برخورداری از مهارت کار با نرمافزارهای تخصصی، نه تنها یک مهارت بلکه یک ضرورت است. با برخورداری از این توانایی، امکان پیشبرد اهداف پروژهها در زمان کوتاهتر و با درصد موفقیت بالاتر ممکن خواهد بود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پایه ای جی آی اس GIS سیستم های اطلاعات جغرافیایی – بخش اول (+)
- آموزش پایه ای جی آی اس GIS سیستم های اطلاعات جغرافیایی – بخش دوم (+)
- آموزش پردازش داده های لیدار با نرم افزارهای ArcGIS, Envi و SAGA (+)
نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی هوافضا
طراحی یک محصول در چشمانداز مهندسی هوافضا بسیار پیچیده است و عوامل زیادی وجود دارد که در کنار هم موفقیت طرحهای شما را تعیین میکنند. از طرفی مشکلترین بخش زمانی اتفاق میافتد که باید اطمینان حاصل کنید همه این عناصر با هدف مورد نظر هماهنگ هستند. پی بردن به این هماهنگی و رسیدن به نتیجه مورد نظر، نیاز به استفاده از ابزارهای کامپیوتری دارد. بنابراین از آنجا که کاربرد نرمافزارهای تخصصی در زمینه طراحی، شبیه سازی، محاسبات مهندسی و بهینه سازی در شغل مهندسی هوافضا بسیار زیاد است؛ باید همواره به دنبال یادگیری نحوه کار با این ابزارهای مفید باشید. به همین دلیل، جهت افزایش آگاهی و دانش شما، برخی از مهمترین نرمافزارهای تخصصی به کار رفته در شغل مهندسی هوافضا را به شما معرفی میکنیم که عبارتاند از:
- نرمافزار Office
- نرمافزار MATLAB
- نرمافزار nTopology
- نرمافزار CATIA
- نرمافزار SharkCAD
- نرمافزار Solidworks
- نرمافزار ADS
- نرمافزار LabView
- نرمافزار Cart3D
- نرمافزار OpenVSP
- نرمافزار Solid Edge
- نرمافزار NX
- نرمافزار Inventor
- نرمافزار PTC Creo
- نرمافزار SketchUp
- نرمافزار ANSYS
- نرمافزار ABAQUS
- نرمافزار XFLR5
- نرمافزار Mathcad
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
نرم افزارهای آفیس (Word, Power Point, Excel, Access)
تسلط بر مجموعه نرمافزارهای آفیس (Office) یکی از مهارتهای الزامی و پایهای در بسیاری از مشاغل مهندسی است. بهعنوان مثال، نرمافزار power point در زمینه تأثیرگذاری و انتقال درست مطالب در زمان ارائه و نرمافزار Excel در جهت انجام محاسبات، سازماندهی و تجزیه و تحلیل دادهها و نوشتن گزارش به مهندسین هوافضا کمک میکند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کاربرد اکسل Excel در مهندسی صنایع – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اکسل — سریع و آسان در ۱۸۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش ترفندهای کاربردی در اکسل Excel – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ترسیمات گرافیکی در اکسل – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش پاورپوینت (Power Point) – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش نرم افزارهای آفیس – کلیک کنید.
نرمافزار متلب (Matlab)
MATLAB مخفف کلمات Matrix و Laboratory است؛ چرا که محاسبات عددی و ریاضی در این نرمافزار بر مبنای «ماتریس» صورت میپذیرد. بهعبارت دیگر، تمام ورودیها و پارامترهای مختلف در این نرمافزار بهصورت ماتریسی ذخیره میشود. همچنین، جملات انگلیسی در این نرمافزار، بهصورت «یک ماتریسِ تک ردیفه» ذخیره شده که تعداد ستونهای آن به تعداد حروف جمله میباشد. همچنین عکسها در متلب نیز بهصورت ماتریس سه بعدی ذخیره میشوند که بُعد اول و دوم به مختصات «نقاط» و بُعد سوم به «رنگها» اختصاص داده شده است.
شایان ذکر است که قسمت اصلی نرمافزار متلب بر اساس زبان برنامهنویسی C میباشد و رابط گرافیکی آن توسط جاوا تهیه شده است؛ از مزیتهای کار با این نرمافزار میتوانیم به برخورداری از توابع پیشفرض متعدد، امکان تعامل با نرمافزارهایی مانند: آباکوس و انسیس و دقت بالا در نمایش گرافها (حداکثر دقت نمایش 8 دهم میکرومتر) اشاره کنیم. همچنین گفتنی است که برخی توابع ریاضی تعریفشده در نرمافزار Matlab شامل توابع جبری خطی، آماری، آنالیز فوریه، فیلتراسیون، یکپارچهسازیِ عددی و بهینهسازی میشود که از الگوریتمهای مختلف بهینهسازی میتوان به الگوریتم ژنتیک، Fmincon و… اشاره نمود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش برنامه نویسی متلب MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش محاسبات عددی با متلب MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی اصول عملکرد رادار با ADS و MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش برنامه نویسی زنده و تعاملی در MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد MATLAB در تجزیه و تحلیل سیستم های خطی (+)
- آموزش ایجاد مدل های COMSOL Multiphysics در MATLAB (+)
- آموزش محاسبات انتگرال با متلب و میپل MATLAB و Maple (+)
- آموزش الگوریتم ژنتیک در متلب MATLAB – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش الگوریتم ژنتیک و محاسبات تکاملی – کلیک کنید.
نرم افزار nTopology
وقتی صحبت از مهندسی هوافضا میشود، nTopology یکی از نرمافزارهای پیشتاز است. این نرمافزار در یک سیستم سه بعدی CAD برای طراحی کامل هواپیما، فضاپیما و سایر وسایل نقلیه هوافضا استفاده میشود که میتواند برای طراحی ساختار اصلی و همچنین ساختارهای اجزای یک هواپیما یا فضاپیما استفاده شود.
این نرمافزار مجموعهای از راهحلها را ارائه میدهد که میتواند بهرهوری مهندسان هوافضا را در کمترین زمان کاهش دهد. از طرفی حوزههای مختلفی از کاربردهای هوافضا و دفاعی وجود دارد که میتوان از این نرمافزار استفاده کرد. به عنوان نمونههایی برای این کاربردها، میتوان به وزن سازه، معماری مواد، کاوش سریع طراحی تا ساخت پیشرفته اشاره کرد.
شایان ذکر است، این نرمافزار با بهرهگیری از قدرت محاسبات ابری و یادگیری ماشینی، توسعه طرحهای سبک وزن، انعطافپذیر و قابل تنظیمِ محصولات هوافضا را آسان میکند. بنابراین جای تعجب نیست که چرا این نرمافزار توسط مهندسان هوافضا در سراسر جهان استفاده میشود.
نرم افزار CATIA
اگر لیست نرمافزارهای پر کاربرد در علوم مهندسی را بررسی کنید، به احتمال زیاد با نام CATIA برخورد خواهید کرد. این نرمافزار با کاربردهای زیادی که دارد، به یک نام آشنا در صنعت هوافضا تبدیل شده است. نرمافزار «کتیا» این امکان را برای OEM ها (سازندگان تجهیزات اصلی) فراهم میکند که با استفاده از مواد کامپوزیت، حداکثر ارزش سرمایه گذاری را از طریق بهینه سازی ساختار، ایجاد نمایند. از طرفی تسلط CATIA در فرآیندهای تولید و اصلاح بدنه بسیار کارساز است.
این نرمافزار کاربران خود را قادر میسازد تا نقاط خاصی را بدون تأثیرگذاری بر قسمتهای مجاور، تغییر دهند. از طرفی هیچ نرمافزار سه بعدی دیگری وجود ندارد که ماژولهای طراحی، پیشنویس، گزینههای مونتاژ و ابزارهای دستکاری را مانند CATIA ارائه دهد که وجود این مزایا فرآیند طراحی را سریع، کارآمد و روان میکند. علیرغم تمام ویژگیهای مثبت «کتیا» تنها نقطهضعف نرمافزار این است که احتمالاً کاربرپسندترین گزینهای نباشد که در بازار وجود دارد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش طراحی ۱۵ قطعه صنعتی در کتیا (CATIA) – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش اول (+)
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش دوم (+)
- آموزش تحلیل پیشرفته مهندسی در کتیا – کلیک کنید.
- آموزش ماشینکاری در کتیا – محیط Prismatic Machining – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور کتیا – طراحی موبایل با CATIA – کلیک کنید.
- آموزش طراحی کابینت و کمد در نرم افزار کتیا – کلیک کنید.
- آموزش محیط فری استایل کتیا – طراحی سطوح پیشرفته با FreeStyle – کلیک کنید.
شایان ذکر است که بزرگترین ویژگی نرمافزار، قابلیت بهروزرسانیهای خودکار است که نیاز به شروع کل فرآیند طراحی در پروژههای جدید را از بین میبرد. این به معنی صرفهجویی قابلتوجه در زمان است.
نرم افزار SharkCAD
اگر یک پروژه مهندسی انفرادی را اداره کنید یا در صورتی که با یک تیم کامل از متخصصان همکاری داشته باشید، SharkCAD ابزار مدل سازی مورد نیاز را در اختیار شما قرار میدهد. این نرم افزار برای حرفهایهایی ساخته شده است که در اجرای پروژههای خود به ابزارهای مدلسازی برتر، مبتنی بر MESH و طراحی جامدات نیاز دارند. با استفاده از این ابزار، ساخت پروژههای معماری، مکانیکی، نمونهسازی اولیه و طراحی بسیار آسان است و این نرمافزار با برخورداری از محیط CAD، مناسب کسانی است که نیازمند مدلسازی سه بعدی پیشرفته هستند.
نرمافزار SharkCAD برای دستیابی به اهدافی همچون نمونه سازی سه بعدی، رندر واقعی، طرحهای تولید محصول، نقشههای معماری، طرحهای بازسازی خانه، طراحی داخلی و… طراحی شده است.
شایان ذکر است، یکی از بهترین ویژگیهای این نرمافزار، انعطافپذیری و مقیاسپذیری بالای آن است و یک بسته کامل از تمام نیازهای طراحی شما را فراهم میکند. از طرفی دارای یک تیم پشتیبانی اختصاصی است که میتواند به شما در عیب یابی شبیه سازی – در کوتاهترین زمان ممکن – کمک کند. با وجود تمام این مزایا، بزرگترین چالش نرمافزار «شارک کد»، روند طولانی یادگیری آن است. به طوری که اگر به تازگی شروع به استفاده از این نرمافزار کردهاید، ویژگیهای زیادی وجود دارد که ممکن است نتوانید به طور مؤثر از آنها استفاده کنید.
نرم افزار Solidworks
وقتی صحبت از صنعت مهندسی هوافضا میشود؛ Solidworks نرمافزاری است که ، نمیتوان نادیده گرفت. محیط پیشرفته این نرمافزار، نه تنها توسعه طرحهای مهندسی را آسان میسازد؛ بلکه بهینهسازی سریع آسیبپذیریها را در طراحی تضمین میکند. این بدان معنی است که میتوانید انتظار چرخه توسعه محصول کوتاهتری از مرحله توسعه تا تحویل به کارفرما داشته باشید. از طرفی این نرمافزار، قادر به ارائه طرحهای پیچیدهای است که زمانی دستیابی به آنها از طریق مکانیزمهای طراحی صنعتی سنتی غیرممکن بود.
شایان ذکر است که صرف نظر از نیازهای طراحی شما (پروژههای پیچیده و بزرگ یا کوچک) نرمافزار به اندازه کافی انعطاف پذیر است تا بتواند همه آنها را تأمین کند. همچنین قابلیت تبدیل مدلهای سه بعدی به نقشههای دو بعدی و مونتاژ انیمیشنها برای شبیه سازیِ استفاده واقعی از محصول را دارد. از سوی دیگر، بزرگترین نقطهضعف «سالید ورک» زمانبر بودن فرآیند رندرینگ است. همچنین، در مورد متن اضافه شده به مدل و نیازهای طراحی، با کاستیهایی مواجه خواهید شد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پروژه محور سالیدورکس – طراحی قالب برش در SOLIDWORKS – کلیک کنید.
- آموزش طراحی انواع قالب های فلزی در سالیدورکس SOLIDWORKS – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور سالیدورکس – طراحی همزن برقی صنعتی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان طراحی اجزای جک هیدرولیکی در SOLIDWORKS – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور سالیدورکس – طراحی جک هیدرولیکی در SOLIDWORKS – کلیک کنید.
- آموزش طراحی چاقو با سالیدورکس (SOLIDWORKS) – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اجزای قالب ها در طراحی قالب خمش با سالیدورکس – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور سالیدورکس – طراحی قالب های تزریق پلاستیک در SOLIDWORKS (+)
- آموزش رایگان مقدمه ای بر قالب ها در طراحی قالب خمش با سالیدورکس – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور سالیدورکس – طراحی گیره قطعه کار یا فیکسچر در SOLIDWORKS (+)
- آموزش پروژه محور سالیدورکس – طراحی دوچرخه در SOLIDWORKS – کلیک کنید.
- آموزش سریع و آسان سالیدورک در ۱۲۰ دقیقه – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش سالیدورکس (SOLIDWORKS) – کلیک کنید.
نرم افزار ADS
ADS (نرمافزار طراحی هواپیما) یک نرمافزار طراحی است که توسط OAD (Optimal Aircraft Design) توسعه یافته است. این برنامه برای طراحان هواپیما و سازندگان آماتور مناسب است. اگر مبتدی هستید و به تازگی ساخت هواپیما را شروع کردهاید، این نرمافزارِ طراحی، کاملاً با نیازهای شما سازگار خواهد بود. ADS جهت کار بر روی آیرودینامیک و طراحی هواپیما عالی است و ابزارهای زیادی برای بهینهسازی پیکربندی را در خود جای داده است.
نرم افزار LabView
LabView یکی دیگر از نرمافزارهای کاربردی در شغل مهندسی هوافضا است که بهعنوان یک مدل استاندارد برای جمعآوری و پردازش دادهها، شبیهسازی ابزارهای مجازی و کنترل آنها مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، لبویو یک نرمافزار برنامهنویسی و گرافیکیِ کاربردی، جهت تجزیه و تحلیل سیستمهای اندازهگیری، تحلیل دادهها، نمایش نتایج و مواد بسیاری از کاربردهای علمی و مهندسی ایدهآل و عملی است که جذابیتهای آن باعث شده تا بسیاری از مختصصینِ لبویو در کارهای غیرصنعتی نیز از این نرمافزار استفاده کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش لب ویو LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد نرم افزار LabVIEW در تحلیل، طراحی و پیاده سازی سیستم های کنترل (+)
- آموزش پردازش تصویر و بینایی ماشین در LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش محاسبات عددی با نرم افزار LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش برنامه نویسی ربات LEGO EV3 با لب ویو LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد نرم افزار LabVIEW پیاده سازی سیستم های کنترلی (+)
- آموزش راه اندازی پروتکل سریال در لب ویو LabVIEW با میکروکنترلر AVR (+)
- آموزش ارتباط نرم افزار LabVIEW به آردوینو – کلیک کنید.
نرم افزار Cart3D
Cart3D یک نرمافزار کارآمد میباشد که توسط ناسا طراحی شده و مخصوص هوافضا و هوانوردی است. اگر به طور خاص به دنبال برنامهای هستید که به شما در طراحی هواپیما کمک کند، باید به ابزارهای ارائهشده توسط Cart3D به نام GoCart نگاهی بیندازید. این برنامه برای تجزیه و تحلیل و طراحی آیرودینامیک هواپیما ساخته شده است و به شما امکان میدهد، با ورودیهای هندسی و آمادهسازی مش کار کنید. به لطف این برنامه، شما قادر خواهید بود با توجه به آیرودینامیک محاسباتی، پایداری هواپیمای خود را کنترل کنید.
نرم افزار OpenVSP
OpenVSP (Vehicle Sketch Pad) یک ابزار پارامتریک هندسه هواپیما است که به شما امکان میدهد، مدلهای سه بعدی برای هواپیما ایجاد کنید. این ابزار مدلسازی، یک نرمافزار طراحی هواپیما منبع باز است که توسط ناسا توسعه یافته است و یک ابزار بصری به منظور ساخت سریع مدلهای مورد نظر است. شایان ذکر است، حتی اگر به ظاهر استفاده از این نرمافزار سه بعدی بسیار آسان به نظر برسد، ممکن است برای شروع کار با آن نیاز به کمک داشته باشید.
نرم افزار Solid Edge
Solid Edge یک نرمافزار عالی است که مدلسازی جامد، نماهای دو بعدی و سه بعدی را ارائه میدهد. این یک نرمافزار CAD است که به مهندسان طراح اختصاص داده شده است و امکان ایجاد مدلهای سه بعدی فنی را فراهم میکند. این نرمافزار میتواند شبیهسازیهای مهندسی قدرتمندی را انجام دهد و شما میتوانید از آن برای طراحی پروژه هواپیمای سه بعدی خود استفاده کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقدماتی نرم افزار Solid Edge برای طراحی و مدل سازی قطعات صنعتی (+)
- مجموعه آموزش طراحی مکانیکی – کلیک کنید.
نرم افزار NX
NX یک نرمافزار مدلسازی است که میتواند برای پروژههای طراحی هواپیما شما استفاده شود. طراحان هواپیما میتوانند از این ابزار کارآمد، برای فرآیند توسعه خود در هوانوردی استفاده کنند. NX با ویژگیهای پیشرفته مختلف، به شما کمک میکند تا با استفاده از مدلسازی جامد پارامتریک، بهترین مدلهای سه بعدی را طراحی کنید. در واقع با این نرمافزار شما قادر خواهید بود طرحهای مکانیکی دقیقی ایجاد نمایید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پیشرفته نرم افزار NX برای تحلیل مکانیک جامدات – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی زیمنس ان ایکس – طراحی، مهندسی و ساخت محصول با Siemens NX (+)
نرم افزار Inventor
Inventor یک نرمافزار CAD است که توسط Autodesk توسعه یافته است. این ابزار حرفهای برای کار بر روی طرحهای مکانیکی سه بعدی عالی است. شما میتوانید نقشههای فنی دو بعدی، طرحهای اولیه و همچنین طرحهای سه بعدی، شبیهسازیهای دینامیکی و تجسم عالی برای پروژههای طراحی هواپیمای خود ایجاد کنید. این ابزارهای نرمافزاری، برای کار بر روی طرحهای هواپیماهای سه بعدی بهاندازه کافی کارآمد هستند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش طراحی بازوی صنعتی با نرم افزار اینونتور Inventor – کلیک کنید.
- آموزش طراحی قالب های پلاستیک با نرم افزار اینونتور INVENTOR – کلیک کنید.
- آموزش مدل سازی ورقکاری در اتودسک اینونتور Autodesk Inventor – کلیک کنید.
- آموزش اتودسک اینونتور – طراحی مکانیکی با Autodesk Inventor – کلیک کنید.
نرم افزار PTC Creo
PTC Creo (که قبلاً به عنوان Pro/Engineer شناخته میشد) یک نرمافزار طراحی است که قابلیت مدلسازیِ مونتاژ جامدات را ارائه میدهد و از طرفی نماهای دو بعدی خوب و تجزیه و تحلیلهای پارامتریک مناسبی نیز فراهم میکند. در این راستا، اگر نیاز به کار بر روی طراحی محصول یا مدلسازی سطح دارید، برنامه بسیار خوبی است. در واقع، این بسته برای بهینهسازی مدلهای هواپیمای شما عالی خواهد بود و امکان استفاده از مدلسازی مستقیم یا مدلسازی پارامتریک را برای شما فراهم خواهد کرد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار SketchUp
SketchUp به عنوان یک نرمافزار بصری شناخته میشود. این نرمافزار رایگان جهت مدلسازی سه بعدی را میتوان برای بسیاری از برنامههای کاربردی مختلف، از معماری گرفته تا پزشکی استفاده کرد؛ اما میتواند کاملاً متناسب با یک پروژه مهندسی، مانند طراحی وسایل پرنده باشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار اسکچ آپ – مدل سازی سه بعدی با SketchUp (+)
- آموزش آشنایی با رندرگیری در SketchUp با پلاگین Enscape (+)
نرم افزار ANSYS
همانطور که اشاره شد بررسی وسایل پرنده (هواپیما، هلیکوپتر، موشک و…) از دیدگاه سیالات و تأثیر جریان هوا بر حرکت آنها، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این زمینه نرمافزار ANSYS با ارائه امکانات مهندسی پیشرفته، یکی دیگر از نرمافزارهایی است که در شغل مهندسی هوافضا به کار میرود. این نرمافزار در زمینهی دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) برای مدل کردن جریان سیال و انتقال حرارت در هندسههای پیچیده به کار میرود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پروژه محور انسیس ورک بنچ – حل مسائل مکانیک جامدات در ANSYS Workbench (+)
- مجموعه آموزش نرم افزارهای انسیس (Ansys) – کلیک کنید.
نرم افزار ABAQUS
این نرمافزار تحلیلی، قابلیت حل مسائل خطی ساده تا مسائل غیرخطی و بسیار پیچیده را دارد. محیط آباکوس با مجموعه المانهای مختلفی که در اختیار مهندسان هوافضا قرار میدهد، امکان طراحی هر نوع هندسه پیچیدهای را فراهم میکند. شایان ذکر است، در مدل سازی توسط این نرمافزار، امکان استفاده از مدلهای مربوط به اشکال و مواد مختلف وجود دارد که آن را برای استفاده در صنایع گوناگون مناسب میسازد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش سابروتین UMAT در آباکوس برای تعیین رفتار مکانیکی مواد (+)
- آموزش آباکوس برای شبیه سازی فرایند نورد – کلیک کنید.
- آموزش مدل سازی و تحلیل مواد کامپوزیت در نرم افزار Abaqus (+)
- آموزش شبیه سازی تست خمش سه نقطه ای با ABAQUS (+)
- آموزش سابروتین UMAT در آباکوس برای پلاستیسیته فلزات (+)
- مجموعه آموزش آباکوس (ABAQUS) – کلیک کنید.
نرم افزار XFLR5
نرمافزارXFLR5 یک نرمافزار مفید برای آغاز یادگیری هوافضا میباشد. از این جهت بیشتر برای استفاده دانشجویان این حوزه توصیه میشود. از تواناییهای این نرمافزار، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحلیل ایرفویل
- رسم ایرفویل به صورت اسپلاین
- تحلیل بال با نسبت باریک شوندگی و زاویه نصب دلخواه
- تحلیل آیرودینامیکی هواپیما
- دینامیک پرواز هواپیما
نرم افزار Mathcad
مثکد (Mathcad) یک نرمافزار تخصصی و فوقالعاده برای همهی مهندسین از جمله مهندسین هوافضا است و به کاربرانش این امکان را میدهد تا بهراحتی به مستندسازی و اشتراکگذاری محاسبات و نتایج طراحیهای خود بپردازند. مثکد، ظاهری منحصربهفرد دارد و صفحهی سفیدِ سادهی آن مانند یک ورق کاغذ عمل میکند و شما بهعنوان کاربر تخصصی این نرمافزار میتوانید محاسبات خود را – که شامل: معادلات، دادهها و ترسیم توابع دو بعدی و سه بعدی میشود – را وارد این صفحه کرده و محاسبه و طراحی آن را انجام دهید. همچنین گفتنی است که نرمافزار مثکد، علاوه بر انجام مستندسازی و محاسبات به شما کمک میکند تا به مدلسازی و تجسم ایدههای فنی و تهیه گزارش کار بپردازید و یا نتایج کار و طراحیهای قبلی خود را بهروز کنید.
در نهایت ویژگیها و قابلیتهای نرمافزار Mathcad عبارتاند از:
- امکان وارد کردن و ترکیب متن، نمودارها و نمادهای ریاضی بهمنظور ایجاد توابع پیچیده و حرفهایِ ریاضی بهصورت دو بعدی و سه بعدی
- نمایش، تغییر و تجزیه و تحلیل دادهها برای طرح
- سازگار بودن با نرمافزار اکسل و برقراری ارتباط جهت ورود و خروج اطلاعات به/از آن
- امکان دسترسی به محتوای knovel (مرجع اطلاعات فنی و مهندسی) جهت حل سریعتر مسائل ریاضی
- برقراری ارتباط با نرمافزارهایی مانند: Product Point و PDM Link و Pro/ENGINEER و…
- استفاده خودکار از دادهها و همچنین تبدیل واحد خودکار
- امکان طراحی بر اساس تجربه بهجهت بهینه کردن عملیات پردازش
- به حداقل رساندن خطاهای کار با کمک قابلیت هوشمندِ کنترل واحدها و تنظیم سیستم واحد اندازهگیری
- قابلیت انتشار نتایج در قالبهای خروجی متعدد و ارسال و دریافت آسان دادهها
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مت کد Mathcad برای استانداردسازی محاسبات و طراحی مهندسی (+)
- آموزش نرم افزار مث تایپ – فرمول نویسی با MathType (+)
- آموزش پروژه محور فتوگرامتری – کار با پهپاد با نرم افزار Pix4D: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش کاربردی ساخت گلایدر به همراه نرم افزارهای طراحی ایرفویل و سازه گلایدر: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش کتیا برای طراحی پارامتریک و ساخت کاتالوگ قطعات در Knowledge Advisor و Catalog Editor: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش نرم افزار PolSARpro برای پردازش تصاویر راداری: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
- شغل مهندسی ورزش – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی مکاترونیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی مکاترونیک
- شغل مهندسی معدن – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ساخت و تولید – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی ساخت و تولید
- شغل مهندسی جنگل – معرفی گرایش ها، مهارت ها و نرم افزارهای علوم و مهندسی جنگل
- شغل مهندسی آبیاری – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی آبیاری
- شغل مهندسی برق – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بیومکانیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی بیومکانیک
- شغل مهندسی برق قدرت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرمافزارهای برق قدرت
- شغل مهندسی برق مخابرات – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ژنتیک – معرفی مهارت ها، وظایف و نرم افزارهای تخصصی مهندسی ژنتیک
- شغل مهندسی برق کنترل – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی برق کنترل
- شغل مهندسی هوش مصنوعی – شرح وظایف، بررسی مهارت ها و معرفی نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی انرژی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی انرژی
- شغل مهندسی لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین – شرح وظایف، بررسی مهارت های لازم و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی کشتی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی کشتی
- شغل مهندسی باغبانی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی باغبانی
- شغل مهندسی فناوری اطلاعات – معرفی گرایش ها، شرح وظایف، مهارت ها و بازار کار مهندسی IT
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی درباره شغل مهندسی هوافضا
در این مقاله سعی نمودیم تا تمامی نکات در مورد شغل مهندسی هوافضا، از ویژگیهای لازم برای تصدی شغل گرفته تا بازار کار و نرمافزارهای مورد نیاز را بیان نماییم. شاید در حال حاضر این رشته و شغل در کشور ایران طرفدار و بازار کار جذابی نداشته باشد؛ ولی اگر متقاضی این شغل بتواند از دانشگاههای معتبر دنیا برای تحصیل در رشته مهندسی هوافضا پذیرش اخذ نموده و فارغالتحصیل شود، میتواند آینده شغلی درخشانی را برای خود در نظر داشته باشد.
در پایان امیدواریم این مقاله توانسته باشد دید جامع و کاملی از شغل مهندسی هوافضا در اختیار شما قرار داده باشد. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی در خصوص این شغل دارید، یا نکتهی خاصی را میدانید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، خواهشمند است دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت صلاحدید میتوانید، لینک این نوشتار را از طریق کانالها و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید به دست دوستان و آشنایان برسانید تا اگر آنها نیز درصدد این هستند که به عنوان مهندس هوافضا مشغول به کار شوند، بتوانند از طریق اطلاعاتی که در این مقاله ذکر شده است، به هدف خود دست یابند. علاوه بر آن، میتوانید ما را در اینستاگرام و تلگرام فالو کنید تا در زمینه جدیدترین روشها، ترفندها و اخبار دنیای دیجیتال بهروز بمانید.