پیشرفت در علوم مهندسی، همواره باعث افزایش دقت و راندمان فرآیندهای صنعتی و تجهیزات پیشرفته میشود. در واقع تمام عملیاتی که در زمان اجرای یک عملیات مهندسی به صورت دستی، مکانیکی یا پنوماتیکی صورت گرفته است، امروزه با استفاده از علم ریاضیات و سیستمهای کامپیوتری به صورت اتوماتیک و با دقت زیاد انجام میگیرند. نمونه مهم این پیشرفتها را در پرتابگرهای هوشمند صنعت هوا فضا میتوان مشاهده کرد که با استفاده از سیستمهای کنترل، جهت حرکت بر اساس اطلاعات تغییرات ورودی ارتفاع و دمای موتور میزان سوخت، جهت موتور و تزریق اکسیژن تعیین میگردد. در راستای طراحی ، شبیه سازی و اجرای چنین سیستمهای پیشرفتهای علم مهندسی کنترل که در اصل به عنوان یکی از گرایش های مهندسی برق شناخته میشود گسترش یافته است. به تبع پیشرفتهای حاصل شده در علم کنترل، جایگاههای شغلی با عنوان شغل مهندسی برق کنترل در بسیاری از صنایع حساس ایجاد شده و نیاز به متخصصانی در این حوزه هر روز افزایش مییابد.
در صورتی که شما هم قصد دارید با شغل مهندسی کنترل آشنا شوید و فرصتهای شغلی، مهارتهای مورد نیاز و نرمافزارهای این شغل آشنا شوید، لطفاً تا پایان این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» با ما همراه باشید.
شغل مهندسی کنترل چیست؟
هر چند طراحی و راه اندازی تجهیزات کنترلی در حوزههای مختلف مانند مکانیک، مهندسی شیمی، هوا فضا و… وجود داشته؛ اما با پیشرفتهای علم الکترونیک و نرمافزار، مهندسی کنترل وارد حوزههای جدیدی شده است. شغل مهندسی کنترل در کارخانجات و مراکز صنعتی، واحدهای خدماتی، نیروگاهها، مهندسی پزشکی، هوا فضا و… وظیفه طراحی، راه اندازی و پشتیبانی از سیستمهای کنترل را بر عهده دارد. شاغلین این حوزه تلاش میکنند با طراحی کنترل کننده، سیستمها را به سمت رفتار مطلوب و پارامترهای از پیش تعیین شده هدایت کنند.
به عنوان نمونه، وجود شیرهای کنترلی برقی در صنعت نفت و گاز، تأثیر بسیار زیادی در زمینه کنترل فرآیندهای پالایشگاهی دارد. همچنین با ورود ایران به جمع کشورهای پرتاب کننده ماهواره به مدار زمین، متخصصان کنترل، وظیفه سنگینی در زمینه طراحی و ساخت سیستمهای کنترل پرتاب ایفا میکنند.
- مجموعه آموزش های مهندسی کنترل: اینجا را کلیک کنید (+).
رشته مهندسی برق کنترل
رشته مهندسی برق به واسطه گسترش علم و وابستگی روز افزون حوزههای مختلف به انرژی برق، الکتریسیته، مدارات الکترونیکی و سیستمهای دیجیتالی، به گرایشهای مختلف تقسیم شده است. این امر به دلیل توانایی پاسخگویی به نیازهای مختلف بشر و تربیت متخصصان در زمینههای گوناگون است. یکی از این گرایشها گرایش کنترل (Control engineering) است که به عنوان یک رشته مهندسی مجزا در مقطع کارشناسی ارشد شناخته میشود. در واقع متقاضیان این رشته در مقطع لیسانس با گذراندن دروس تخصصی حوزه کنترل، دانش کافی جهت ورود به مقاطع تحصیلی بالاتر در را کسب میکنند.
شایان ذکر است که رشته مهندسی کنترل، دارای شاخههایی نظیر کنترل کلاسیک پیشرفته، ابزار دقیق، کنترل صنعتی، کنترل مدرن و کنترل هوشمند میباشد. پایه علمی این مباحث مربوط به ریاضیات است. دانشجویان مهندسی برق کنترل با بررسی مدلهای ریاضی، دستگاهها و ادوات صنعتی و تحلیل و شبیهسازی رفتار سیستمهای پویا با استفاده از ابزار کامپیوتری، نحوه طراحی کنترل کنندهها با روشهای مختلف را فرا میگیرند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش سیستم های کنترل هوشمند – کلیک کنید.
- آموزش سیستم های ﻛﻨﺘﺮل ﭘﻴﺸﺮﻓﺘﻪ یا ﻛﻨﺘﺮل ﻣﺪرن – کلیک کنید.
- آموزش کنترل مدرن – حل ۱۰۰ مساله – کلیک کنید.
لیست دروس تخصصی مهندسی برق گرایش کنترل
رشته مهندسی برق در مقطع کارشناس از سال ۹۴ به صورت بدون گرایش ارائه میشود و دانشجویان باید بر اساس اهداف و علایق خود، دروس انتخابی را به گونهای تعیین نمایند که در مقاطع تحصیلی بالاتر به راحتی وارد گرایش مورد نظرشان شوند. در این راستا، لیستی از مهمترین دروس تخصصی مهندسی برق در حوزه کنترل را به شما معرفی میکنیم که عبارتاند از:
- سیستمهای کنترل پیشرفته
- جبر خطی
- تحقیق در عملیات
- ابزار دقیق
- آزمایشگاه ابزار دقیق
- کنترل صنعتی
- اتوماسیون صنعتی
- مبانی مهندسی مکاترونیک
- سیستمهای هوشمند
- سیستمهای کنترل دیجیتال
- آزمایشگاه کنترل دیجیتال
حوزه های کاری شغل مهندسی برق کنترل
از آنجا که سیستمهای کنترلی و ابزار دقیق، تقریباً در تمام صنایع فعال کشور از جمله نفت و گاز و پتروشیمی، فولاد، صنایع نظامی، نیروگاهها و… وجود دارند؛ میتوانیم حوزههای کاری مختلفی را برای شغل مهندسی برق کنترل انتظار داشته باشیم. در واقع هر فرآیند صنعتی که به واسطه سیستمهای کنترلی هدایت میشود، امکان جذب و به کار گیری مهندس کنترل را دارد. از طرفی در ایران بسیاری از این موقعیتهای شغلی توسط مهندسان الکترونیک، کنترل فرایند و مکانیک پر شده است. با این وجود جهت آشنایی شما با بازار کار و موقعیتهای شغلی مهندسی برق کنترل، در ادامه لیستی از مهمترین حوزههای کاری شغل مهندسی کنترل را بیان خواهیم کرد که عبارتاند از:
- صنایع ساخت و نصب تجهیزات ابزار دقیق
- شرکتهای طراحی و شبیه سازی ابزار دقیق و سیستمهای کنترلی
- بخش بازرگانی صنایع ساخت تجهیزات کنترلی
- بخش بهره برداری صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
- صنایع شیمیایی کشور
- طراحی سیستمهای کنترل راکتورهای صنعتی
- صنایع نظامی کشور در حوزه جنگ الکترونیک و ساخت موشک
- سازمان هوا فضا در زمینه طراحی پرتابگرها
وظایف و مسئولیت های شغل مهندسی برق کنترل
با توجه به حوزه کاری مهندس کنترل، یک سری وظایف برای او تعریف میشود. این وظایف و مسئولیتها با توجه به اینکه شما به عنوان مهندس در زمینه طراحی، نصب یا بخش بهره برداری صنایع فعالیت دارید، متفاوت است. در این راستا، سعی میکنیم تعدادی از وظایف اصلی شغل مهندسی کنترل در زمینههای گوناگون کاری را به شما معرفی کنیم که عبارتاند از:
- طراحی سیستمهای کنترل
- طراحی تجهیزات کنترل و ابزار دقیق
- تنظیم گزارش کار فنی و ارائه به کارفرما
- شناسایی و رفع مشکلات سیستمهای کنترلی
- همکاری با متخصصان سایر رشتهها
- توسعه مدلهای کامپیوتری سیستمهای کنترلی
- نظارت بر نحوه کار سیستمهای کنترل و ابزار دقیق
جهت آشنایی شما با هر کدام از این وظایف، تلاش میکنیم در ادامه هر یک از موارد ذکر شده را تشریح کنیم.
طراحی سیستم های کنترل
سیستمهای کنترل برای برآوردن مشخصات و پارامترهای مورد نظر مشتری، مانند طراحی تجهیزات اتوماسیون یا طراحی اجزای الکتریکی مانند موتور یا ترانسفورماتور، باید توسط متخصصان این حوزه طراحی شوند. شایان ذکر است، فعالیت در شرکتهای طراحی سیستمهای کنترلی و کسب موفقیت در این حوزه، نیاز به اجرای درست و به موقع پروژهها بر اساس دانش روز دنیا دارد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کنترل موتورهای الکتریکی صنعتی ۱ – کلیک کنید.
- آموزش کنترل موتورهای الکتریکی صنعتی ۱ – کلیک کنید.
- آموزش کنترل چند متغیره – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ترانسفورمر کنترل در موتورهای الکتریکی صنعتی (+)
- آموزش مهندسی سیستم ها – کلیک کنید.
- آموزش سیستم های کنترل خطی – کلیک کنید.
- آموزش کاربردی سیستم های اندازه گیری مکانیکی – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با طراحی سیستم های صنعتی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان سیستم های دینامیکی خطی با پارامترهای تنظیم پذیر (+)
- آموزش مدل سازی سیستم های دینامیکی با نرم افزار ونسیم Vensim (+)
- آموزش مدل سازی سیستم های مهندسی با OpenModelica (+)
طراحی تجهیزات کنترلی و ابزار دقیق
طراحی، توسعه و آزمایش کنترلهای الکتریکی برای ماشین آلات یا تجهیزات صنعتی مانند موتورها، ژنراتورها، پمپها، شیرها یا رباتیک از دیگر وظایف شغل مهندسی برق کنترل است. در این راستا شما باید با شناخت فرآیندهای صنعتی، به دنبال طراحی تجهیزات کاربردی و مناسب برای فرآیند مورد نظر باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کنترل صنعتی – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد مهندسی کنترل در صنعت – کلیک کنید.
- آموزش برق و کنترل های تاسیسات – کلیک کنید.
- آموزش رایگان چیلر در برق و کنترل های تاسیسات – کلیک کنید.
تنظیم گزارش کار و ارائه طرح به کارفرما
زمانی که شما به عنوان مهندس طراح در شرکتهای طراحی تجهیزات و فرآیندهای صنعتی فعالیت دارید، نیاز است از مراحل پیشرفت کار گزارش تهیه نمایید. این گزارشها در عین بیان مسائل فنی و پیچیده باید دارای بخشهای خلاصه شده و قابل فهم برای افرا غیر متخصص نیز باشند. این موضوع باعث میشود، کارفرما از روند کار مطلع شود و در رابطه با هزینههای اجرای طرح، اطمینان خاطر پیدا کند.
شناسایی و رفع مشکلات سیستمهای کنترلی و تجهیزات
گاهی ممکن است سیستمهای کنترل طراحی شده و در حال کار، نیاز به اصلاح یا بهینه سازی داشته باشند. در این حالت نیز شما باید به عنوان مهندس کنترل، تمام تلاش خود را در جهت رفع نواقص احتمالی یا بهبود عملکرد سیستم و تجهیزات به کار ببرید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کنترل بهینه – کلیک کنید.
- آموزش رایگان شبیه سازی ترمینولوژی خطای کنترل وضعیت مبتنی بر محور دوران اولر (+)
همکاری با متخصصان سایر رشته ها
علم کنترل ترکیبی از سختافزار و نرمافزار میباشد و متخصصان حوزههای الکترونیک، نرمافزار، مکانیک و… در زمینه کنترل با یکدیگر همکاری میکنند. در این راستا، شما باید به عنوان متخصص در زمینه تجهیزات کنترلی و ابزار دقیق همکاری لازم را با دیگر مهندسان داشته باشید.
توسعه مدلهای کامپیوتری سیستم الکتریکی
به منظور شبیهسازی نحوه عملکرد سیستمهای الکتریکی بهتر است از نرمافزارهای شبیه سازی استفاده کنید. در واقع با استفاده از مدلهای کامپیوتری قادر هستید نتیجه طراحیها را پیش از ساخت نمونه واقعی ارزیابی نمایید.
نظارت بر نحوه کار سیستم های کنترل
هدف از طراحی و ساخت تجهیزات کنترل و ابزار دقیق، استفاده از آنها در فرآیندهای صنعتی است. شما باید به عنوان مهندس کنترل، توانایی نظارت بر این تجهیزات و اصلاح فرآیندها از طریق مانیتورینگ سیستم را داشته باشید. شایان ذکر است بر خلاف گذشته که تمام فرآیندهای صنعتی به صورت دستی کنترل و اصلاح میشدند؛ امروزه سیستمهای یک پارچه دیجیتالی، کنترل واحدهای صنعتی را بر عهده دارند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت ها و توانایی های شغل مهندسی برق کنترل
شما به عنوان متخصص در شغل مهندسی برق کنترل، باید از یک سری تواناییها برخوردار باشید. در واقع وجود یک سری تواناییها و مهارتها باعث میشود در انجام وظایف خود در موقعیتهای شغلی مختلف موفق عمل کنید. البته توجه داشته باشید، این شامل تخصص،مهارتهای فنی و تواناییهای شخصیتی میشود که در ادامه برخی از مهمترین موارد مورد نیاز در شغل مهندسی برق کنترل را بیان میکنیم.
- آشنایی با علوم پایه
- تسلط بر زبان انگلیسی
- مهارت تحقیق و پژوهش
- توانایی کار تیمی
- توانایی برقراری ارتباط
- توانایی کار در شرایط عملیاتی
- خلاقیت و نوآوری
- توانایی یادگیری
- آشنایی با نرمافزارهای مختلف
در ادامه هر کدام از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
آشنایی با علوم پایه
علم ریاضیات تأثیر بسیار زیادی در زمینه کنترل دارد. در واقع تمام سیستمهای کنترلی به کار رفته در صنایع مختلف، بر اساس اصول منطقی و ریاضی عمل میکنند. به همین دلیل آشنایی شما با مبانی ریاضیات پیشرفته، کمک بسیاری به درک فرآیندها و سیستمهای کنترلی خواهد کرد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
تسلط بر زبان انگلیسی
زبان انگلیسی به عنوان زبان مشترک در میان مجامع علمی و فنی جهان شناخته میشود. تسلط داشتن بر زبان انگلیسی، باعث میشود به راحتی حجم زیادی از منابع علمی جدید را در دسترس داشته باشید. از طرفی فعالیت در صنعت، نیازمند ارتباط با دانشمندان و متخصصان غیر ایرانی است که معمولاً انگلیسی را به عنوان زبان دوم انتخاب میکنند. شما از این طریق میتوانید در زمینه به روز نگه داشتن دانش و تخصص خود موفق عمل کنید و وظایف شغلیتان را به بهترین شکل انجام دهید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
مهارت تحقیق و پژوهش
پیشرفتهای علم کنترل در سالهای اخیر و حرکت از سیستمهای کنترل آنالوگ به سمت سامانههای دیجیتالی، مدیون دستاوردهای دانشمندان در حوزه مهندسی برق کنترل است. در این راستا، برخورداری از مهارت تحقیق و پژوهش باعث میشود با جدیدترین تجهیزات، تکنولوژیها و شیوههای نوین صنعتی آشنا گردید و در شغل خود به کار ببرید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
توانایی کار تیمی
همان طور که ذکر شد، شغل مهندسی برق کنترل نیازمند تلاش تیمی و کار گروهی افراد با وظایف مختلف است. در حقیقت تمام پروژههای صنعتی و بهره برداری از سیستمهای کنترلی در صنایع، به واسطه تلاش گروهی از متخصصان که دارای تخصصهای گوناگون هستند عملی میشود. به همین دلیل، نیاز است با برخورداری از توانایی کار گروهی، به عنوان بخشی از یک مجموعه تلاش خود را در جهت کسب موفقیت و پیشرفت پروژهها به کار ببندید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- آموزش مدیریت تعارض – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
توانایی برقراری ارتباط
همکاری و ارتباط نزدیک مهندس کنترل با متخصصانی از رشتههای مختلف (الکترونیک، مکانیک، کامپیوتر، مهندسی شیمی و هوا فضا) باعث میشود، بخشهای مکانیکی، نرمافزاری، الکترونیکی و شیمیایی پروژههای صنعتی و نظامی به بهترین شکل در کنار هم قرار بگیرند. در این راستا، شما باید در شغل مهندسی برق کنترل تلاش کنید با برقراری ارتباط سازنده با دیگر مهندسان، وظایف و مسئولیتهای خود را به خوبی انجام دهید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
توانایی کار در شرایط عملیاتی
هر چند بخشی از فعالیتهای کاری مهندس کنترل در زمینه طراحی و آزمایشگاه قرار دارد؛ اما کم نیستند موقعیتهای شغلی که در حوزه صنایع شیمیایی، نظامی و تولید انرژی در اختیار شما قرار دارند. در این راستا، برخورداری از توانایی کار در شرایط عملیاتی به شما کمک میکند در محیطهای کاری بد آب و هوا، تنشهای کاری و دوری از خانواده، بازده کاری خود را حفظ نمایید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
خلاقیت و نوآوری
برخورد با موقعیتهای خاص و رویارویی با مشکلات پروژه، در شغل مهندسی برق کنترل چندان دور از انتظار نیست. در چنین مواردی شما باید با دید مهندسی مسائل را بررسی کنید و با استفاده از خلاقیت و نوآوری راه حلهای تازهای جهت حل این مشکلات ارائه دهید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پرورش خلاقیت، ایده پردازی و نوآوری – کلیک کنید.
- آموزش تکنیک های توسعه خلاقیت – رایگان – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت در مهندسی – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت در مهندسی – بخش دوم – کلیک کنید.
توانایی یادگیری
با ارائه سیستمهای نوین کنترلی و تجهیزات ابزار دقیق دیجیتالی، علم کنترل هر روز گستردهتر میشود. شما باید به عنوان مهندس برق کنترل، توانایی یادگیری شیوهها و تجهیزات جدید را داشته باشید. در واقع ضروری است که همواره در دورههای علمی مرتبط با حوزه کاریتان شرکت نمایید و علم خود را به روز نگه دارید. برخی از مهمترین دورههایی که به عنوان مهندس برق کنترل باید در آنها شرکت کنید عبارتاند از:
- آموزش مبانی کنترل فرآیند
- آموزش ساختمان داخلی ابزار دقیق
- آموزش انواع مختلف سنسورهای دیجیتال موجود در ابزار دقیق
- آموزش انواع مختلف سنسورهای آنالوگ موجود در ابزار دقیق
- آموزش بررسی کامل روشهای حذف نویز در سیستمها
- آموزش انواع کنترلکنندههای صنعتی
- آموزش انواع شبکههای صنعتی موجود
- آموزش طراحی نقشههای ابزار دقیق
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش یادگیری تقویتی ویژه مهندسی کنترل – کلیک کنید.
- آموزش کنترل تطبیقی – کلیک کنید.
- آموزش کنترل تطبیقی – تکمیلی – کلیک کنید.
آشنایی با نرم افزارهای مختلف
بخش زیادی از پیشرفتهای علوم مختلف، به خاطر گسترش استفاده از نرمافزارهای کامپیوتری است. این ابزارهای مفید و کاربردی علاوه بر صرفه جویی در زمان، موجب افزایش دقت انجام محاسبات میشوند. از طرفی استفاده از شبیه سازی و مدلسازی در رابطه با فرآیندهای صنعتی باعث شده است تا هزینه ناشی از طراحیهای غیراصولی و زیانآور به شدت کاهش پیدا کند. در این راستا، ضروری است شما نیز به عنوان مهندس کنترل، با نرم افزارهای مختلف آشنا باشید و در شغل خود از آنها استفاده نمایید.
- مجموعه آموزش نرم افزارهای مهندسی برق: اینجا را کلیک کنید (+).
نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی برق کنترل
کاربرد نرمافزارهای حرفهای در حوزه کنترل، کمک زیادی به متخصصان میکند. پیچیدگی بیش از حد سیستمهای کنترلی و حجم زیاد دادههایی که منجر به تعیین پارامترهای خروجی میشود، ضرورت استفاده از کامپیوتر و شبیه سازی را افزایش میدهد. در این راستا، شما باید به عنوان مهندس کنترل با مهمترین نرمافزارهای تخصصی شغل مهندسی برق کنترل آشنا باشید و طریقه به کار بردن آنها را بدانید. در ادامه جهت افزایش آگاهی شما، برخی از مهمترین ابزارهای برنامهنویسی و شبیه سازی رایانه ای در حوزه سیستمهای کنترلی را معرفی خواهیم کرد که عبارتاند از:
- نرمافزار متلب (MatLab)
- نرمافزار سیمولینک (Simulink)
- نرمافزار گنو اکتاو (GNU Octave)
- نرم افزار لب ویو (LabVIEW)
- نرم افزارهای برنامهنویسی PLC
به منظور آشنایی شما با هر یک از موارد فوق، در ادامه کاربرد هر یک از موارد ذکر شده را توضیح خواهیم داد.
نرمافزار متلب (MatLab)
نرمافزار مهندسی متلب به عنوان یکی از پراستفادهترین ابزارها در زمینه حل محاسبات پیچیده ریاضیاتی به کار میرود. محیط متلب به واسطه امکاناتی که به منظور کد نویسی و حل پیچیدهترین مسائل در حوزه کنترل ارائه میکند، بسیار کاربردی است. شما باید شیوه استفاده از MatLab را به عنوان جامعترین نرمافزار برای محاسبات عددی، شبیهسازی دینامیکی سیستم، راهحلهای جبری، ریاضیات نمادین و… فرا بگیرید. استفاده از این ابزار کاربردی باعث میشود مهندسان برق کنترل بخش زیادی از زمان خود را که در جهت انجام محاسبات پیچیده به کار میرفت صرفه جویی کرده و در بخشهای دیگر شغل خود به کار ببرند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پردازش سیگنال های دیجیتال در متلب MATLAB (+)
- آموزش الکترونیک قدرت – شبیه سازی در متلب و سیمولینک (+)
- آموزش کاربرد متلب در مهندسی کنترل (+)
- مجموعه آموزش نرم افزار متلب MATLAB (+)
نرم افزار سیمولینک (Simulink)
سیمولینک به عنوان یکی از نرمافزارهای شبیه سازی با کاربرد بسیار ساده در میان مهندسان برق شناخته میشود. این نرمافزار که با استفاده از زبان برنامهنویسی Matlab ساخته شده است، پیچیدگیهای یک زبان برنامهنویسی را ندارد و به راحتی در زمینه مهندسی برق کنترل قابل استفاده است. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار گنو اکتاو (GNU Octave)
گنو اکتاو به عنوان یکی دیگر از زبانهای برنامهنویسی و جایگزینی مناسب برای متلب شناخته میشود. استفاده از این ابزار در جهت حل محاسبات عددی در حوزههای گوناگون مهندسی برق رایج است. مهندسان کنترل نیز به دلیل حجم زیادی از محاسبات پیچیده ریاضی که باید انجام دهند از GNU Octave استفاده میکنند.
نرم افزار لب ویو (LabVIEW)
نرمافزار LabVIEW، محصول شرکت National Instruments، یک زبان برنامهنویسی گرافیکی است که امروزه بیشترین کاربرد را در زمینه طراحی سیستمهای کنترل و پایش به کمک کامپیوتر دارد. «لب ویو» ابزارهای متنوعی را در همه زمینههای مهندسی، با کاربردهای صنعتی، پژوهشی و آموزشی برای مهندسان و دانشجویان ارائه میدهد. با کمک این نرمافزار و محیط گرافیکی کاربرپسند آن، میتوان به سرعت برنامههای کاربردی را ایجاد کرد و توسعه داد. لبویو در رشتههای مختلفی از قبیل مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر، مهندسی مکانیک و مهندسی شیمی کاربرد دارد و نیز، در همه زمینههای صنعتی و اتوماسیون کاربردی است.
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش لب ویو LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد نرم افزار LabVIEW در تحلیل، طراحی و پیاده سازی سیستم های کنترل (+)
- آموزش پردازش تصویر و بینایی ماشین در LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش محاسبات عددی با نرم افزار LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش برنامه نویسی ربات LEGO EV3 با لب ویو LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد نرم افزار LabVIEW پیاده سازی سیستم های کنترلی (+)
- آموزش راه اندازی پروتکل سریال در لب ویو LabVIEW با میکروکنترلر AVR (+)
- آموزش ارتباط نرم افزار LabVIEW به آردوینو – کلیک کنید.
نرم افزارهای برنامهنویسی PLC
در دنیای امروزی با پیشرفت صنعت و هوشمند شدن تجهیزات و سیستمها نیاز به کنترلری بود که این عمل را به صورت منطقی انجام دهد. این کار با پیالسی PLC امکان پذیر شد. PLC مخفف Programmable Logic Controller، به معنای کنترلکنندههای منطقی برنامه پذیر یا قابلبرنامهریزی میباشد. از این کنترلرها در خطوط تولیدی مختلف اعم از مونتاژ، صنایع شیمیایی، رباتیک، معدن، تصفیهخانهها و … استفاده میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان مبانی سخت افزار PLC ها در اتوماسیون صنعتی (+)
- آموزش مقدماتی برنامه نویسی PLC S7-۱۲۰۰ با تیا پورتال TIA Portal (+)
- آموزش پروژه محور برنامه نویسی PLC های زیمنس با TIA Portal (+)
- مجموعه آموزش برنامه نویسی PLC – کلیک کنید.
با توجه با کرابرد روز افزون این تجهیزات، نرمافزارهای برنامهنویسی PLC این قابلیت را برای مهندسان کنترل ایجاد میکنند که برنامهریزی منطقی کنترلرها را انجام دهند. شایان ذکر است که زبانهای مختلف برنامهنویسی پی ال سی که به صورت نرمافزارهای مختلف ارائه میشوند، در قالب ۵ زبان برنامهنویسی زیر عمل میکنند:
- نمودار نردبانی (LD) (Ladder Diagram)
- نمودار توابع متوالی (SFC) (Sequential Function Charts)
- نمودار بلوکی تابع (FBD) (Function Block Diagram)
- متن ساختاریافته (ST) (Structured Text)
- فهرست دستورالعمل (IL) (Instruction List)
از جمله مهمترین نرمافزارهای این دسته میتوان به «ABB PCL»، «Delta PCL» و «Siemens PCL» اشاره کرد.
- مجموعه آموزش مهندسی برق: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش های مهندسی الکترونیک: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش های مهندسی قدرت: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش های مهندسی مخابرات: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مهندسی برق
- شغل مهندسی برق – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی برق قدرت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرمافزارهای برق قدرت
- شغل مهندسی برق مخابرات – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
- شغل مهندسی ورزش – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی مکاترونیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی مکاترونیک
- شغل مهندسی معدن – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی ساخت و تولید – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی ساخت و تولید
- شغل مهندسی جنگل – معرفی گرایش ها، مهارت ها و نرم افزارهای علوم و مهندسی جنگل
- شغل مهندسی آبیاری – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی آبیاری
- شغل مهندسی بیومکانیک – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی بیومکانیک
- شغل مهندسی ژنتیک – معرفی مهارت ها، وظایف و نرم افزارهای تخصصی مهندسی ژنتیک
- شغل مهندسی هوش مصنوعی – شرح وظایف، بررسی مهارت ها و معرفی نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی انرژی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی انرژی
- شغل مهندسی لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین – شرح وظایف، بررسی مهارت های لازم و نرم افزارهای تخصصی
- شغل مهندسی هوافضا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی هوا فضا
- شغل مهندسی کشتی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای تخصصی مهندسی کشتی
- شغل مهندسی باغبانی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای تخصصی مهندسی باغبانی
- شغل مهندسی فناوری اطلاعات – معرفی گرایش ها، شرح وظایف، مهارت ها و بازار کار مهندسی IT
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی در رابطه با شغل مهندسی برق کنترل
شغل مهندسی برق کنترل از جمله مشاغل مهم در صنعت است و با وجود بازار کار نسبتاً مناسب، هنوز هم جای پیشرفت دارد. از طرفی با گسترش هرچه بیشتر سیستمها و تجهیزات کنترلی و مکانیزه شدن فرآیندهای صنعتی، این شغل اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. در صورتی که شما هم به این حوزه کاری علاقه دارید پیش از هر چیز تلاش کنید با کسب اطلاعات کافی تمام مسائل مربوط به فعالیت به عنوان مهندس کنترل را بررسی کنید.
در پایان امیدواریم این مقاله توانسته باشد دید جامع و کاملی از شغل مهندسی برق کنترل در اختیار شما قرار داده باشد. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی در خصوص این شغل دارید، یا نکتهی خاصی را میدانید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، خواهشمند است دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت صلاحدید میتوانید، لینک این نوشتار را از طریق کانالها و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید به دست دوستان و آشنایان برسانید تا اگر آنها نیز درصدد این هستند که به عنوان مهندس برق کنترل مشغول به کار شوند، بتوانند از طریق اطلاعاتی که در این مقاله ذکر شده است، به هدف خود دست یابند. علاوه بر آن، میتوانید ما را در اینستاگرام و تلگرام فالو کنید تا در زمینه جدیدترین روشها، ترفندها و اخبار دنیای دیجیتال بهروز بمانید.