مهمترین مسئله در زمینه حملونقل بهخصوص حملونقل هوایی، داشتن «ایمنی و امنیت» است؛ این ایمنی و امنیت، علاوه بر جلوگیری از خسارات جانی و مالی، سبب افزایش اعتبار و سوددهی شرکتهای مسافربری خواهد شد. به همین دلیل، این شرکتها متوجه شدند که نیاز به حضور «متخصصین ناوبری و مهندسان هوانوردی» در انواع هواپیماهای مسافربری، ترابری و شکاری لازم و ضروری است.
در این مقاله از مجله اینترنتی کاپریلا، قصد داریم تا بهطور کامل و جامع به معرفی «شغل مهندسی هوانوردی» میپردازیم. اگر علاقهمند به ادامه تحصیل در رشته هوانوردی، بهخصوص گرایش جذاب خلبانی هستید، از شما دعوت میکنیم که تا انتهای این مقاله آموزشی با ما همراه باشید.
شغل مهندسی هوانوردی چیست؟
مهندسی هوانوردی یکی از شاخههای علوم مهندسی است که به «علم پرواز» شهرت دارد. مهندسان هوانوردی به طراحی و نگهداریِ انواع ماشینهای مسافرت هوایی مانند: هلیکوپتر، هواپیما، فضاپیما، ماهواره و… پرداخته و با تکیهبر دانش و تواناییهایی خود در زمینه فناوری و حملونقل هوایی، برای ایجاد کارآمدترینِ ماشینآلات پرواز، تلاش میکنند. علاوه بر این، مهندسان هوانوردی باید از تکنولوژیهای روز برای ارتقاء و پیشرفت سیستمهای دفاعی، حملونقل هوایی و اکتشافات فضایی استفاده کنند؛ همچنین، مسئولیت اطمینان از مطابقت دستگاهها با مقررات ایمنی و زیست محیطی و بازرسی قطعات و ایجاد تغییر در آنها نیز از دیگر اقدامات متخصصان در شغل مهندسی هوانوردی است.
از آنجایی که مشاغل «مهندسی هوانوردی» و «مهندسی هوافضا» هر دو بر روی «پرواز» تمرکز داشته و از فناوری و دانش تقریباً مشابهی برخوردارند، بسیاری از افراد، این دو رشته را با هم اشتباه میگیرند و دچار سردرگمی میشوند؛ در صورتی که یک تفاوت عمده بین «مهندسی هوانوردی» و «مهندسی هوافضا» وجود دارد! آن تفاوت این است که در شغل مهندسی هوانوردی، متخصصان به ساخت و نگهداری از هواپیماها و اجزای هوانوردی پرداخته و اکثر فعالیتهای آنان بر پرواز – بهویژه پرواز در جو زمین – متمرکز است؛ در حالی که در شغل مهندسی هوافضا، علاوه بر فعالیتهایی که در جو صورت میگیرد، تمرکز متخصصین بر روی برنامههای کاربردی فضایی است؛ یعنی در جایی که هیچ اتمسفری وجود ندارد (خارج از جو).
- مجموعه آموزش مهندسی هوافضا: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش رایگان مدل سازی و کنترل وضعیت فضاپیما – مانور وضعیت در فضا: اینجا را کلیک کنید (+).
لازم به ذکر است که دادنِ پاسخی کامل و جامع به سؤال «شغل مهندسی هوانوردی چیست؟»، به گرایش تحصیلی و محیط کاری متخصصانِ این شغل وابسته است؛ به همین منظور، در ادامهی این مقاله، به معرفی «رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز» و هر یک از گرایشهای آن میپردازیم تا شما عزیزان بهطور کامل و جامع به پاسخ این سؤال دست پیدا کنید.
گرایشهای رشته هوانوردی و مراقبت پرواز در مقطع کارشناسی
دانشآموختگان رشته ریاضی، تجربی و فنیحرفهای (شاخه هوا فضا) برای ادامه تحصیل میتوانند در کنکور یکی از گرایشهای «رشتهی هوانوردی و مراقبت پرواز» را انتخاب کنند. این رشته در مقطع کارشناسی شامل سه گرایش: «مراقبت پرواز»، «ناوبری هوایی» و «خلبانی» میشود که همه دانشجویان این رشته باید دروس پایهای مشترک، مانند: ریاضی، فیزیک پایه، آمار و احتمالات و معادلات دیفرانسیل را بگذرانند.
در ادامه به معرفی هر سه گرایش کارشناسی رشته «مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز» خواهیم پرداخت.
گرایش ناوبری هوایی
معمولاً افرادِ دانشآموختهی این رشته را با نام «خلبان دوم» نیز میشناسند؛ چرا که این افراد قبل از پرواز، وظیفهی «تهیه و طراحی نقشه مسیر پرواز» را برعهده دارند. همچنین مهندسان ناوبری هوایی، علاوه بر طراحی مسیرهای هوایی، با بررسی موانع ترافیکی و موقعیتیابی هواپیماها در تحقق مهمترین هدف پرواز، یعنی «تأمین ایمنی، امنیت و جلوگیری از ایجاد هر گونه خسارت»، تلاش میکنند.
دروس تخصصی گرایش ناوبری هوایی در مقطع کارشناسی عبارتاند از:
- فیزیولوژی هوایی
- اصول پرواز
- اصول ایمنی پرواز
- موتور هواپیما
- قوانین هوانوردی
- سرویس هوانوردی
- سیستم الکترونیکی
- هواشناسی
- پرواز مقدماتی
- پرواز پایه
- پرواز پیشرفته
- رهگیری هوایی
- جنگ الکترونیک
- سیستم کمک ناوبری
- سیمولاتور پرواز
- سیستم کنترل
- زبان تخصصی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ایمنی و استاندارد کار با دستگاه ها و تجهیزات نور لیزر (+)
- آموزش مقدماتی جریان توربولانس یا چاله هوایی – کلیک کنید.
- آموزش روش های مهندسی محاسبه مشتقات پایداری در طراحی هواپیما (+)
- آموزش مهندسی فرودگاه – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور کتیا – مدل سازی غیر پارامتریک بدنه هواپیما در CATIA (+)
- آموزش پروژه محور کتیا – طراحی موتور چهار سیلندر خطی با CATIA (+)
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش اول (+)
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش دوم (+)
- آموزش مبانی کوادکوپترها – کلیک کنید.
- آموزش تئوری تخمین – تخمینگرهای کلاسیک – کلیک کنید.
- آموزش هوا و اقلیم شناسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش طراحی مکانیکی – کلیک کنید.
گرایش مراقبت پرواز
یک مهندس مراقب پرواز در برج مراقبت مانند یک افسر راهنمایی و رانندگی عمل کرده و به بررسی خطوط هوایی و حجم ترافیک آنها میپردازد. در اتاق پرواز نیز مراقبان پرواز، مسئولیت بررسی و مشاهده صفحات رادار و اعلام وضعیت ایمن به خلبانها را برعهده دارند. از دیگر مسئولیتهای مراقبان پرواز میتوانیم به آمادهسازی واحدهای مربوطه از هواپیماییها، ایجاد نظم در جریان پرواز، جلوگیری از برخورد هواپیماها به یکدیگر و ارائه اطلاعات مورد نیاز خلبانها برای داشتن پروازی بیخطر اشاره کنیم.
دروس تخصصی گرایش مراقبت پرواز در مقطع کارشناسی عبارتاند از:
- دستورالعملهای ناوبری و مراقبت پرواز
- مراقبت هوانوردی و طرح پرواز
- برج کنترل
- کنترل تقرب و ارتفاع سنجی
- صلاحیت پرواز
- بررسی سوانح
- آموزش عملی رادار
- طراحی دستورالعملهای پرواز
- روش تدریس هواپیمایی
- دستورالعملهای کنترل هواپیما بهوسیله رادار
- سرویسهای اطلاعاتی هوانوردی
- سرویسهای ترافیک هوایی
- عملیات هواپیمایی
- سیستم ناوبری
- ارتباطات و نظارت ماهوارهای
- تجسس و نجات
- سیمولاتور برج کنترل
- سیمولاتور کنترل منطقهای
- سیمولاتور تقرب پرواز
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان فرایندها و قضایای مهم هندسه فینسلر – کلیک کنید.
- آموزش فیلتر های ذره ای در تخمین سیستم غیرخطی – کلیک کنید.
- آموزش تئوری آشکارسازی Detection Theory – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آنتن های حلقوی – کلیک کنید.
- آموزش زبان برنامه نویسی لیسپ Lisp – کلیک کنید.
- آموزش مخابرات ماهواره – کلیک کنید.
- آموزش شبکه های بی سیم Wireless Networks – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی ۲ درجه آزادی اجسام پرنده در صفحه Pitch با پیاده سازی هدایت PN و LOS (+)
گرایش خلبانی
گرایش خلبانی از دو زیرشاخه «خلبانی نظامی» و «خلبانی غیرنظامی» تشکیل شده است که خلبانی نظامی، تحت نظر «ارتش کشور» و خلبانی غیرنظامی نیز زیر نظر «وزارت راه و سازمان هواپیمایی کشور» قرار دارد. دانشجویان شاخه خلبانی نظامی میتوانند با شرکت آزمون سراسری وارد دانشگاه هوایی شهید ستاری شوند. این دانشآموختگان پس از اتمام دوره آموزشی خود بهصورت رسمی استخدام میشود و باید بهمدت 30 سال در این زمینه خدمت کنند. شاخه خلبانی غیرنظامی – که به خلبانی مسافربری نیز معروف است – وابسته به سازمان هواپیمایی میباشد و علاقمندان به این شاخهی پرطرفدار میتوانند با شرکت در آزمون ورودیِ این گرایش، به ادامه تحصیل بپردازند.
شایان ذکر است که آزمون ورودی گرایش خلبانی غیرنظامی دو مرتبه در سال برگزار شده و شامل آزمون هوش و زبان تخصصی نیز میشود. داشتن مدرک دیپلم و برخورداری از قد و وزن متعارف و سلامت کامل جسمی از نظر قلب، بیوشیمی و سیستم گردش خون، گوش، چشم، قفسه سینه و مغز و اعصاب و انجام آزمایش کامل ادرار از ملزومات داوطبان این گرایش است. همچنین گفتنی است که در گرایش نظامی دانشگاه هوایی شهید ستاری، امکان پذیرش داوطلب متأهل و دارای معافیت پزشکی وجود ندارد و داوطلبان علاوه بر مدرک دیپلم و شرایط جسمی مناسب، نباید هیچگونه تعهدی به ارگانهای خصوصی و دولتی دیگر داشته باشند. علاوه بر آن فرزندان نظامیان، شهدا، جانبازان، بسیجیان فعال، حافظین کل قرآن و دارندگان مدرک قهرمانی کشوری و مدارج بالاتر از آن در اولویت استخدام قرار دارند.
دروس تخصصی گرایش خلبانی در مقطع کارشناسی عبارتاند از:
- مقاومت مصالح
- مکانیک پرواز کاربردی
- آیرودینامیک سیالات تراکمپذیر
- مبانی مدیریت و تحقیق در عملیات
- انتقال حرارت عمومی
- پرواز پایه
- پرواز اولیه
- پرواز تخصصی نظامی
- پرواز پیشرفته نظامی
- زبان تخصصی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقاومت مصالح – کلیک کنید.
- آموزش مقاومت مصالح ۲ – کلیک کنید.
- آموزش مقاومت مصالح پیشرفته – مقاومت مصالح ۳ (+)
- آموزش مکانیک پرواز – کلیک کنید.
- آموزش آیرودینامیک ۱ – کلیک کنید.
- آموزش آیرودینامیک 2 – کلیک کنید.
- آموزش دینامیک گازها – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک 1 – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک 2 – کلیک کنید.
مهارت های لازم در شغل مهندسی هوانوردی
از آنجایی که محیط کاری شغل مهندسی هوانوردی «چند تخصصی» میباشد، اشتغال و تحصیل در هر یک از گرایشهای آن به مهارتهای متفاوتی نیاز دارد؛ برای مثال یک خلبان برای هدایت هواپیما باید دارای توان جسمی و مدیریتی بالا باشد، در حالی که متخصصان در حوزه ناوبریِ هوایی نیازی به توان جسمی بالا ندارند، بلکه باید از توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات و همچنین تصمیمگیری درست در مواقع بحرانی بهرهمند باشند.
بهطور کلی برخورداری از ویژگی و مهارتهایی مانند: تسلط بر ریاضیات، توان تحلیل و حل مسئله، داشتن اعتماد به نفس بالا، تخصص فنی، توجه به جزئیات، تفکر منطقی، مهارت کار گروهی، آگاهی کامل از مسائل ایمنی، مهارت ارتباط کتبی و کلامیِ بالا (بهمنظور ارتباط با همکاران)، توانایی کنار آمدن با طیف گستردهای از افراد مختلف، توانایی کار در شرایط سخت، تعهد به بهتر و روزآمد کردنِ پیشرفتهای فنی، تفکر خلاقانه و تسلط به زبان انگلیسی (بهمنظور بهروز نگه داشتن دانش و اطلاعات خود) و انجام مشارکتهای بینالمللی برای متخصصان در این زمینه لازم و کلیدی است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی – کلیک کنید.
- آموزش فیزیک ۱ دانشگاهی با رویکرد حل مساله – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت در مهندسی – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت در مهندسی – بخش دوم – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی و زمان بندی پروژه – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی و کنترل تولید و موجودی ها – کلیک کنید.
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
در ادامه مهارتهای لازم در شغل مهندسی هوانوردی را به تفکیک نوع گرایش و تخصص توضیح خواهیم داد.
توانایی های لازم در گرایش خلبانی
- نظم و انضباط فردی
- دید فضایی و تجسمی خوب
- داشتن توان و مهارتهای علمی کافی
- برخورداری از حداکثر 20 سال سن، حداقل 165 سانتیمتر قد و وزن مناسب برای ورود به گرایش خلبانی
- سلامت کامل جسمی و روحی
- توان جسمی بالا
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش غلبه بر تنبلی و اهمال کاری – کلیک کنید.
- آموزش تصویرسازی – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت و ایده پردازی در هنر – کلیک کنید.
- آموزش پرورش خلاقیت، ایده پردازی و نوآوری – کلیک کنید.
- آموزش تکنیک های توسعه خلاقیت – رایگان – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی – کلیک کنید.
توانایی های لازم در گرایش ناوبری هوایی و مراقبت پرواز
- توانایی تصمیمگیری سریع و بهموقع و حل مسائل
- قابلیت دریافت و بررسی سریع اطلاعات
- مهارتهای ارتباطی مناسب و انتقالِ درستِ مفاهیم
- حفظ آرامش و مدیریت اوضاع در صورت وقوع شرایط بحرانی
- داشتن تمرکز و دقت بالا حین انجام وظیفه
- برخورداری از سلامت کامل جسمانی
- تسلط به زبان انگلیسی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تصمیم گیری چند هدفه – کلیک کنید.
- آموزش تصمیم گیری چند شاخصه – کلیک کنید.
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- آموزش مقدماتی فن بیان و اصول سخنوری – کلیک کنید.
- آموزش تقویت هوش کلامی و فن بیان – کلیک کنید.
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
وظایف یک مهندس هوانوردی
همانطور که اشاره کردیم، مهندسین هوانوردی از دانش و مهارتهای فنیِ خود در جهت افزایش ایمنی پرواز، بهبود راندمان سوخت، کاهش هزینهها و برطرف کردن تأثیرات محیطی بر روی سفرهای هوایی استفاده میکنند. مهندسان هوانوردی معمولاً در تیمهای چند رشتهای به فعالیت میپردازند و مسئولیتها و وظایفشان، با در نظر گرفتن گرایش و تخصصشان شامل موارد زیر میشود:
وظایف یک مهندس در گرایش مراقب پرواز
- کنترل و جلوگیری از برخورد هواپیماها با یکدیگر
- برقراری نظم بین هواپیماهای در حال پرواز
- ارائه اطلاعات ضروری مانند: اطلاعات جوی جهت امنیت و بیخطری پرواز
- جلوگیری از برخورد هواپیما به موانع اطراف فرودگاه، مسیرهای خزش و باند پرواز
- ایجاد نظم و سرعت دادن در جریان پرواز
- اطلاعرسانی و آمادهسازی واحدهای مربوط به شرایط اضطراری
- اطلاعرسانی سریع به مراکز تجسس و نجات در صورت بروز سانحه
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پایه ای جی آی اس GIS سیستم های اطلاعات جغرافیایی – بخش اول (+)
- آموزش پایه ای جی آی اس GIS سیستم های اطلاعات جغرافیایی – بخش دوم (+)
- آموزش کمک های اولیه و امداد و نجات – کلیک کنید.
- آموزش رایگان شوک در کمک های اولیه – کلیک کنید.
- آموزش طراحی سازه های هوایی – کلیک کنید.
وظایف یک مهندس در گرایش ناوبر هوایی
- کنترل منظم رادارهای هواپیمایی
- طراحی مسیرهای پروازی
- طراحی مانورهای تکنیکی
- استفاده از سیستمهای مختلف جهت موقعیتیابی و هدایت هواپیما
- کنترل و بررسی منظم رادارهای هواپیمایی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش فیزیک الکترومغناطیس – کلیک کنید.
- آموزش رایگان بررسی تبدیل فوریه گسسته و طیف سیگنال در پردازش سیگنال دیجیتال (+)
- آموزش آنتن ۱ – کلیک کنید.
- آموزش آنتن 2 – آنتن پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آنتن های حلقوی – کلیک کنید.
- آموزش پردازش سیگنال دیجیتال DSP – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی اصول عملکرد رادار با ADS و MATLAB (+)
- آموزش پروژه محور برنامه نویسی Processing – طراحی صفحه رادار (+)
- آموزش نرم افزار PolSARpro برای پردازش تصاویر راداری – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش پردازش سیگنال – کلیک کنید.
وظایف یک خلبان
- کنترل شرایط پرواز و برقراری ارتباط منظم با اطلاعات پرواز
- راه اندازی تجهیزات هوانوردی مانند: سیستمهای آفندی و پدافندی، هواپیماها و سیستمهای ناوبری هوایی و کامپیوترها
- دریافت و بررسی فرم تحویل هواپیما و نقشه پرواز
- تجزیه و تحلیل، بررسی و طراحی عملیات
- تنظیم شرایط پرواز و فعال کردن حالت خودکار
در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
بازار کار شغل مهندسی هوانوردی
با توجه به محبوبیت سفرهای هوایی در میان مردم و همچین نیاز جوامع امروزی به گسترش سیستم نظامی و دفاع هوایی، بازار کار شغل مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز از شرایط ایدهآلی برخوردار است. با اینکه مهندسین این حوزه مسئولیتهای سنگینی برعهده دارند، اما از مزایایی همچون: درآمد بالا، فرصتهای شغلی متنوع، موقعیت اجتماعی خوب، ارتقا درجه و… بهرهمند میشوند.
در حوزه خلبانیِ نظامی، دانشجویانی که با درجه ستوان دوم فارغالتحصیل شوند، به استخدام ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای نیروهای مسلح در میآیند. همچنین دانشجویان خلبانی در دوران تحصیل خود از مزایایی مانند: مسکن مناسب نیز بهرهمند میشوند. علاوه بر این، برخی از دانشجویان گرایش مراقبت پرواز در صورت نیازِ شرکتهای هواپیمایی و بررسی شرایط صنعت هوانوردی، میتوانند از ترم دومِ تحصیلی «بورسیه» گردند و باید مانند دانشجویان خلبانی متعهد به خدمت شوند. البته دانشجویانی که متعهد به خدمت میشوند، از سربازی معاف هستند. شایان ذکر است که فارغ التحصیلان گرایش ناوبری نیز میتوانند در دیگر حوزههای صنایعِ هوایی مشغول به کار شوند.
در واقع میتوان گفت افرادی که در گرایشهای این رشته تحصیل میکنند، آینده شغلی تضمین شدهای را دارند و متخصصان این حوزه، با توجه به گرایش و مهارتهای خود میتوانند با عناوین شغلی متفاوت بهعنوان: خلبان، افسر عملیات، مأمور کنترل ترافیک هوایی، تکنسین و مهماندار پرواز و… در شرکتها و سازمانهای زیر به فعالیت بپردازند.
- سازمانهای دولتی مانند: ورازت دفاع و نیروهای مسلح
- آژانسهای قرارداد هواپیمایی
- اپراتورهای هواپیمایی
- شرکتهای هوافضا و موتورهای هوایی
- مشاوره در شرکتهای هواپیمایی
- سازمانهای تحقیق و توسعه
- شرکتهای تعمیر و تولید موتورهای هوایی
- دانشگاهها
در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزارهای کاربردی و تخصصی در شغل مهندسی هوانوردی
آشنایی کامل و مسلط بودن بر نرمافزارهای تخصصیِ هر شغل، یکی از مهارتهای لازم برای متخصصان در مشاغل مختلف است که شانس استخدام در عناوین و محیطهای کاریِ بهتر را برای آنان فراهم میکند. مهندسان هوانوردی نیز از این قاعده مستثنی نیستند؛ به همین منظور، در ادامه به برخی از نرمافزارهای کاربردی در شغل مهندسی هوانوردی اشاره میکنیم. این نرمافزارها عبارتاند از:
- نرم افزارهای آفیس (Word, Power Point, Excel, Access)
- نرمافزار مثکد (Mathcad)
- نرمافزار متلب (Matlab)
- نرمافزار لب ویو (LabView)
در ادامه، کاربرد هر یک از نرمافزارهای فوق را در شغل مهندسی هوانوردی مورد بررسی قرار میدهیم.
- آموزش پروژه محور فتوگرامتری – کار با پهپاد با نرم افزار Pix4D: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش کاربردی ساخت گلایدر به همراه نرم افزارهای طراحی ایرفویل و سازه گلایدر: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش کتیا برای طراحی پارامتریک و ساخت کاتالوگ قطعات در Knowledge Advisor و Catalog Editor: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش نرم افزار PolSARpro برای پردازش تصاویر راداری: اینجا را کلیک کنید (+).
نرم افزارهای آفیس (Word, Power Point, Excel, Access)
تسلط بر مجموعه نرمافزارهای آفیس (Office) یکی از مهارتهای الزامی و پایهای در بسیاری از مشاغل است. بهعنوان مثال، نرمافزار power point در زمینه تأثیرگذاری و انتقال درست مطالب در زمان ارائه و نرمافزار Excel در جهت انجام محاسبات، سازماندهی و تجزیه و تحلیل دادهها و نوشتن گزارش به مهندسین کمک میکند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کاربرد اکسل Excel در مهندسی صنایع – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اکسل — سریع و آسان در ۱۸۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش ترفندهای کاربردی در اکسل Excel – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ترسیمات گرافیکی در اکسل – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش پاورپوینت (Power Point) – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش نرم افزارهای آفیس – کلیک کنید.
نرمافزار مثکد (Mathcad)
مثکد (Mathcad) یک نرمافزار تخصصی و فوقالعاده برای همهی مهندسین از جمله مهندسین هوانوردی است و به کاربرانش این امکان را میدهد تا بهراحتی به مستندسازی و اشتراکگذاری محاسبات و نتایج طراحیهای خود بپردازند. مثکد، ظاهری منحصربهفرد دارد و صفحهی سفیدِ سادهی آن مانند یک ورق کاغذ عمل میکند و شما بهعنوان کاربر تخصصی این نرمافزار میتوانید محاسبات خود را – که شامل: معادلات، دادهها و ترسیم توابع دو بعدی و سه بعدی میشود – را وارد این صفحه کرده و محاسبه و طراحی آن را انجام دهید. همچنین گفتنی است که نرمافزار مثکد، علاوه بر انجام مستندسازی و محاسبات به شما کمک میکند تا به مدلسازی و تجسم ایدههای فنی و تهیه گزارش کار بپردازید و یا نتایج کار و طراحیهای قبلی خود را بهروز کنید.
در نهایت ویژگیها و قابلیتهای نرمافزار Mathcad عبارتاند از:
- امکان وارد کردن و ترکیب متن، نمودارها و نمادهای ریاضی بهمنظور ایجاد توابع پیچیده و حرفهایِ ریاضی بهصورت دو بعدی و سه بعدی
- نمایش، تغییر و تجزیه و تحلیل دادهها برای طرح
- سازگار بودن با نرمافزار اکسل و برقراری ارتباط جهت ورود و خروج اطلاعات به/از آن
- امکان دسترسی به محتوای knovel (مرجع اطلاعات فنی و مهندسی) جهت حل سریعتر مسائل ریاضی
- برقراری ارتباط با نرمافزارهایی مانند: Product Point و PDM Link و Pro/ENGINEER و…
- استفاده خودکار از دادهها و همچنین تبدیل واحد خودکار
- امکان طراحی بر اساس تجربه بهجهت بهینه کردن عملیات پردازش
- به حداقل رساندن خطاهای کار با کمک قابلیت هوشمندِ کنترل واحدها و تنظیم سیستم واحد اندازهگیری
- قابلیت انتشار نتایج در قالبهای خروجی متعدد و ارسال و دریافت آسان دادهها
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مت کد Mathcad برای استانداردسازی محاسبات و طراحی مهندسی (+)
- آموزش نرم افزار مث تایپ – فرمول نویسی با MathType (+)
نرمافزار متلب (Matlab)
MATLAB مخفف کلمات Matrix و Laboratory است؛ چرا که محاسبات عددی و ریاضی در این نرمافزار بر مبنای «ماتریس» صورت میپذیرد. بهعبارت دیگر، تمام ورودیها و پارامترهای مختلف در این نرمافزار بهصورت ماتریسی ذخیره میشود. همچنین، جملات انگلیسی در این نرمافزار، بهصورت «یک ماتریسِ تک ردیفه» ذخیره شده که تعداد ستونهای آن به تعداد حروف جمله میباشد. همچنین عکسها در متلب نیز بهصورت ماتریس سه بعدی ذخیره میشوند که بُعد اول و دوم به مختصات «نقاط» و بُعد سوم به «رنگها» اختصاص داده شده است.
شایان ذکر است که قسمت اصلی نرمافزار متلب بر اساس زبان برنامهنویسی C میباشد و رابط گرافیکی آن توسط جاوا تهیه شده است؛ از مزیتهای کار با این نرمافزار میتوانیم به برخورداری از توابع پیشفرض متعدد، امکان تعامل با نرمافزارهایی مانند: آباکوس و انسیس و دقت بالا در نمایش گرافها (حداکثر دقت نمایش 8 دهم میکرومتر) اشاره کنیم. همچنین گفتنی است که برخی توابع ریاضی تعریفشده در نرمافزار Matlab شامل توابع جبری خطی، آماری، آنالیز فوریه، فیلتراسیون، یکپارچهسازیِ عددی و بهینهسازی میشود که از الگوریتمهای مختلف بهینهسازی میتوان به الگوریتم ژنتیک، Fmincon و… اشاره نمود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش برنامه نویسی متلب MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش محاسبات عددی با متلب MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی اصول عملکرد رادار با ADS و MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش برنامه نویسی زنده و تعاملی در MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد MATLAB در تجزیه و تحلیل سیستم های خطی (+)
- آموزش ایجاد مدل های COMSOL Multiphysics در MATLAB (+)
- آموزش محاسبات انتگرال با متلب و میپل MATLAB و Maple (+)
- آموزش الگوریتم ژنتیک در متلب MATLAB – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش الگوریتم ژنتیک و محاسبات تکاملی – کلیک کنید.
نرمافزار لب ویو (LabView)
LabView یکی دیگر از نرمافزارهای کاربردی در شغل مهندسی هوانوردی است که بهعنوان یک مدل استاندارد برای جمعآوری و پردازش دادهها، شبیهسازی ابزارهای مجازی و کنترل آنها مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، لبویو یک نرمافزار برنامهنویسی و گرافیکیِ کاربردی، جهت تجزیه و تحلیل سیستمهای اندازهگیری، تحلیل دادهها، نمایش نتایج و مواد بسیاری از کاربردهای علمی و مهندسی ایدهآل و عملی است که جذابیتهای آن باعث شده تا بسیاری از مختصصینِ لبویو در کارهای غیرصنعتی نیز از این نرمافزار استفاده کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش لب ویو LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد نرم افزار LabVIEW در تحلیل، طراحی و پیاده سازی سیستم های کنترل (+)
- آموزش پردازش تصویر و بینایی ماشین در LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش محاسبات عددی با نرم افزار LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش برنامه نویسی ربات LEGO EV3 با لب ویو LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد نرم افزار LabVIEW پیاده سازی سیستم های کنترلی (+)
- آموزش راه اندازی پروتکل سریال در لب ویو LabVIEW با میکروکنترلر AVR (+)
- آموزش ارتباط نرم افزار LabVIEW به آردوینو – کلیک کنید.
نرمافزار ویژوال بیسیک (Microsoft Visual Basic)
Visual Basic یکی از نرمافزارهای کاربردی شرکت Microsoft میباشد و اگر بخواهیم یک تعریف ساده از آن ارائه دهیم، باید بگوییم که ویژال بیسیک، یک زبان برنامه نویسی بسیار سریع و پرطرفداری است که نرمافزار آن نیز بر پایه رابط گرافیکی کاربر طراحی شده است. از مزایای کار با این نرمافزار میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- ویژگی طراحی سریع برنامهها (RAD)
- ویژگی رسیدگی به رویدادها (Event Handling)
- استفاده از زبان پایهای بیسیک (Basic)
- دسترسی به توابع API ویندوز
- برنامهنویسی توسعهیافته (Structural Programming)
- برنامهنویسی مبتنی بر شیء (Object Based Programming)
- ویژگی محیط توسعهیافته مجتمع (IDE)
- ویژگی رابط گرافیکی کاربر (GUI)
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ویژوال بیسیک دات نت Visual Basic.NET – مقدماتی (+)
- آموزش ویژوال بیسیک دات نت Visual Basic.NET – تکمیلی (+)
- آموزش رایگان ابزارهای Components در Visual Basic.NET – کلیک کنید.
- آموزش رایگان روش اتصال به بانک اطلاعاتی در Visual Basic.Net (+)
- آموزش رایگان طراحی جدول در دیتابیس VB.NET برای طراحی نرم افزار مدیریت کتابخانه (+)
- آموزش برنامه نویسی وی بی ای در اکسل – VBA در Excel – مقدماتی (+)
- آموزش برنامه نویسی وی بی ای در اکسل – VBA در Excel – تکمیلی (+)
- مجموعه آموزش Visual Basic (ویژوال بیسیک) – کلیک کنید.
لیست دانشگاه های ایران در رشته مهندسی هوانوردی
از آنجایی که هوانوردی یکی از رشتههای پرمتقاضی و پرطرفدار در ایران بوده و در مقابل، ظرفیت پذیرش دانشجو در این رشته محدود است، شرایط قبولی در رشته مهندسی هوانوردی و گرایشهای آن برای علاقمندان به این حوزه دشوار خواهد بود.
لیست دانشگاههای ایران در رشته هوانوردی، شامل موارد زیر خواهد بود:
- دانشگاه صنعت هواپیمایی کشور در تهران
- مرکز صنعت هوانوردی تهران
- دانشگاه علمی کاربردی هوا ناجا
- دانشگاه وزارت راه و ترابری
- دانشگاه افسری امام علی تهران
- دانشگاه پرواز سپاه پاسداران
- مرکز آموزش عالی هوانوردی و فرودگاهی کشور
- دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری در تهران
- دانشگاه جامع علمی کاربردی تهران
- دانشگاه علمی کاربردی صنعت هوانوردی تهران
- دانشگاه صنعت هوانوردی مشهد
- مرکز علمی و کاربردی صنعت هوانوردیِ آسمانِ ایران در کرج
- مرکز علمی کاربردی علوم و فنون هوایی تهران (واحد رباطکریم)
- مرکز علمی کاربردی علوم و فنون هوایی تهران (واحد سماپران)
- مرکز آموزش هوانوردی آسمان ایرانیان در شیراز
شایان ذکر است که در سالهای اخیر، بهعلت افزایش علاقهمندان به تحصیل در رشته هوانوردی و خلبانی، مراکز معتبر آموزش هوانوردی و خلبانی برای خانمها و آقایانِ واجد الشرایط تأسیس شده است تا امکان تجربه پرواز برای آنها فراهم شود. دانشآموختگان در این مراکز، مدرک معتبر نیز دریافت میکنند اما نمیتوانند بهراحتی وارد حرفه خلبانی و هوانوردی شوند و معمولاً در شرکتها و بخشهای مختلف هوایی استخدام و مشغول به کار میشوند. طبیعتاً تحصیل در این آموزشگاهها – نسبت به دانشگاههایی که معرفی شد – گرانتر و پرهزینهتر خواهد بود.
تعدادی از این آموزشگاهها و مراکز آموزش هوانوردی و خلبانی عبارتاند از:
- مرکز آموزش عالی هوانوردی و فرودگاهی کشور
- مرکز آموزش مجازی فنون هواپیمایی
- مرکز آموزش هوانوردی پارسیس
- مرکز آموزش خلبانی ایران
- مرکز آموزش هوانوردی معراج تهران
- شرکت هوانوردی پریسان تهران
- آکادمی مدیریت هوانوردی آنا تهران
- مؤسسه آموزش هوانوردی آرتا کیش
- مرکز آموزش خلبانی و هوانوردی رز در اصفهان
دانشگاه های برتر دنیا در رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز
علاوه بر دانشگاههای داخلی، دانشجویانِ این رشته امکان دریافت بورسیه، ادامه تحصیل و استخدام در دانشگاههای خارج از کشور را نیز دارند و میتوانند در دانشگاههای برترِ زیر به تحصیل بپردازند:
- مؤسسه فناوری ماساچوست (Massachusetts Institute of Technology)
- دانشگاه کمبریج (University of Cambridge)
- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (University of California, Berkeley)
- دانشگاه آکسفورد (University of Oxford)
- دانشگاه استنفورد (Stanford University)
- دانشگاه تورنتو (University of Toronto)
- دانشگاه ایالتی کالیفرنیا (California State University)
- دانشگاه مکگیل کانادا (McGill University)
- امپریال کالج یا دانشگاه سلطنتی لندن (Imperial College London)
- آموزش مهندسی فرودگاه: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مبانی فتوگرامتری: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش شبیه سازی ۲ درجه آزادی اجسام پرنده در صفحه Pitch با پیاده سازی هدایت PN و LOS: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی در مورد شغل مهندسی هوانوردی
امیدواریم که مطالعه این مقالهی آموزشی با موضوع «آشنایی بیشتر با شغل مهندسی هوانوردی» به همه سؤالات ذهنی شما در این زمینه پاسخ داده باشد. شما میتوانید با ارسال لینک این صفحه برای دانشآموزان و دانشجویانی که علاقهمند به تحصیل در رشته مهندسی هوانوردی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد هستند، به آنها کمک میکنید تا با آگاهی و شناخت بیشتری از آینده تحصیلی و شغلی خود در این مسیر قدم بگذراند و در نهایت، اگر شما نیز فارغ التحصیل رشته هوانوردی و مراقبت پرواز یا گرایشات آن هستید و یا در عناوین شغلی ذکرشده در این مقاله مشغول به فعالیت میباشید، خوشحال میشنویم نظرات و تجربیات خود را برای تکمیل اطلاعات دیگر خوانندگان این مقاله، در قسمت دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید. پیروز و سربلند باشید.