صنعت نفت در ایران، با وجود مشکلاتی که در سالهای اخیر در بهره برداری و صادرات این محصول ارزشمند به وجود آمده است؛ هنوز هم پایه اصلی اقتصاد ایران میباشد. از این رو همواره نیاز به متخصصان حوزه نفت وجود داشته است. در این میان یکی از اصلی ترین مشاغل مرتبط با این صنعت بزرگ، شغل مهندسی نفت است. مهندسان نفت معمولاً با دریافت درآمد بالا و برخورداری از وجهه کاری مناسب در جامعه، از جایگاه خوبی برخوردار بودهاند. در این راستا، قطعاً بسیاری از جوانان ایرانی به دنبال ورود به این حوزه کاری هستند؛ لذا در این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» قصد داریم شغل مهندسی نفت را به طور کامل بررسی کنیم. در صورتی که به رشته مهندسی نفت و کار کردن در این حوزه علاقه دارید؛ تا انتهای این نوشتار با ما همراه باشید.
شغل مهندسی نفت چیست؟
شغل مهندسی نفت تمام اقدامات مربوط به اکتشاف، استخراج، بهره برداری و حوزه بازرگانی در رابطه با مخازن هیدروکربنی (نفت، گاز) را در بر میگیرد. مهندسان نفت با کسب دانش در زمینه مسائل مربوط به بهره برداریِ این ماده با ارزش، تلاش میکنند تا ضمن بهینه سازی شیوههای فعلی استخراج نفت، در طراحی تجهیزات و فرآیندهای مربوط به حوزه نفت و گاز نوآوری ایجاد نمایند.
در واقع مهمترین نقش مهندس نفت، مدیریت و رهبری تخصصهای مختلفی از جمله: مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی، فیزیک، زمینشناسی و…، جهت طراحی و اجرای بهترین شیوههای اکتشاف، استخراج و بهره برداری منابع هیدروکربنی است.
شایان ذکر است، با توجه به اینکه اکثر فرصتهای شغلی مهندسی نفت در مناطق عملیاتی و دور افتاده قرار دارند؛ شاغلان این صنعت، باید خود را برای انجام فعالیت در شرایط سخت آماده کنند. در واقع پروژههای عملیاتی، کمپهای موقت، کار شیفتی و ساعات کاری طولانی، سختی این کار را بیشتر میکند. از سوی دیگر، معمولاً حقوق دریافتی شغل مهندسی نفت، از میانگین دستمزد سایر مشاغل بالاتر است. این مورد تا حدی سختیهای فعالیت در شغل مهندسی نفت را قابلتحمل مینماید.
- مجموعه آموزش مهندسی نفت: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش آمادگی برای مصاحبه شغلی شرکت های صنایع پالایشی و پتروشیمی: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مبانی فرایندهای صنعت نفت و گاز: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش رایگان مسیر موفقیت در رشته تحصیلی و بازار کار مهندسی نفت و گاز: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش ابعاد فنی بالادستی صنعت نفت و گاز: اینجا را کلیک کنید (+).
نحوه ورود به رشته مهندسی نفت در دانشگاه ها
مهندسی نفت از شاخههای پرطرفدار، در میان رشتههای فنی و مهندسی است. به منظور تحصیل در رشته مهندسی نفت، شما باید رتبه خوبی در کنکور سراسری کسب کنید و خود را برای گذراندن دوره کارشناسی به مدت چهار سال آماده نمایید. دروس اصلی که در دوران دبیرستان از اهمیت زیادی برای قبولی در این رشته برخوردار هستند، ریاضی، شیمی و زمینشناسی میباشند. شایان ذکر است، اگر چه در سالهای اخیر رشته مهندسی نفت در دانشگاههای زیادی برقرار شده است؛ اما هنوز هم قبولی در دانشگاههای ممتاز، نیاز به تلاش زیاد و کسب درصدهای نسبتاً بالا در آزمون ورود به دانشگاه دارد.
نقش علوم مختلف در مهندسی نفت
مهندسی نفت – با توجه به عوامل زیادی که در استخراج و بهره برداری از مواد هیدروکربنی احساس میشود – نیاز به کسب دانش پایه در زمینههای مختلفی دارد. مهمترین علومی که در حوزه مهندسی نفت نقش دارند، میتوان به شیمی، ریاضی، فیزیک و زمینشناسی اشاره کرد. در واقع آشنایی با این شاخهها از علم، دانش عمومی مهندسان نفت را در رابطه با انجام وظایفشان بالا میبرد. در این راستا، خصوصاً علم شیمی و شناخت ویژگیهای مواد هیدروکربنی، از اهمیت بالایی برخوردار است و در رابطه با ویژگیهای این دسته از مواد – قبل و بعد از استخراج – اطلاعات مهمی در اختیار مهندسان نفت قرار میدهد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ریاضی پایه دانشگاهی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش ریاضیات – کلیک کنید.
- آموزش مقدمه ای بر مهندسی شیمی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش دروس شیمی – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی مهندسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زمین شناسی – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد آنالیز تصویر در علوم زمین – کلیک کنید.
گرایش های مختلف مهندسی نفت در مقطع کارشناسی (لیسانس)
رشته مهندسی نفت، چهار گرایش اصلی در مقطع کارشناسی دارد که هر کدام از این گرایشها در طول ۴ سال تحصیلی و ۸ ترم گذرانده میشود. این گرایشها عبارتاند از:
- گرایش اکتشاف نفت
- گرایش حفاری و استخراج نفت
- گرایش بهرهبرداری از منابع نفت
- گرایش مخازن هیدروکربوری
در ادامه، هر کدام از این گرایشها را تشریح میکنیم.
گرایش اکتشاف نفت
مخازن سوختهای فسیلی، در اعماق زمین و در میان سنگهای بستر متخلخل قرار گرفتهاند. با گذشت زمان و بهره برداری انسان از منابع نزدیک به سطح زمین، یافتن مخازن جدید روز به روز دشوارتر میشود. در این راستا، مهندسان نفت با گرایش اکتشاف نفت، وظیفهی یافتن منابع جدید و اصطلاحاً «اکتشاف نفت» را بر عهده دارند. شایان ذکر است که در این گرایش از رشته مهندسی نفت، مباحثی همچون: نحوه شکلگیری و ویژگیهای هیدروکربنها، زمینشناسی و شناخت لایههای مختلف زمین، عوارض زیرسطحی زمین و شیوههای بررسی منابع بررسی میشوند.
از جمله دروس تخصصی گرایش اکتشاف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زمینشناسی مهندسی
- زمین ساخت
- زمینشناسی نفت
- ژئوفیزیک
- تخمین و ارزیابی مخازن
- مکانیک سنگ و آزمایشگاه
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش زمین شناسی نفت – کلیک کنید.
- آموزش زمین شیمی – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک سنگ – کلیک کنید.
- آموزش مدل سازی و کدنویسی جریان سیال در محیط متخلخل با MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش رایگان جریان دو فازی نفت و آب در محیط متخلخل تک بعدی و دو بعدی – کلیک کنید.
- آموزش خواص سیالات مخازن نفت و گاز – کلیک کنید.
- آموزش تشریح آزمایش ژئوفیزیک Geophysical Experiment – کلیک کنید.
گرایش حفاری و استخراج نفت
گرایش حفاری و استخراج نفت، مهندسان را برای انتخاب بهترین شیوههای استخراج منابع سوخت فسیلی، آماده میکند. شایان ذکر است که در این گرایش مواردی همچون: حفاظت از محیط زیست، بهینه سازی روشهای استخراج و حفاری، طراحی تجهیزات حفاری و جدیدترین تکنیکهای حفر چاه نفت، آموزش داده میشود.
از جمله مهمترین درسهای گرایش حفاری و استخراج نفت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مبانی چاه آزمایی
- مهندسی حفاری
- سیمان حفاری و آزمایشگاه
- گل حفاری و آزمایشگاه
- نمودار گیری چاه
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش گل حفاری – کلیک کنید.
- آموزش پایپینگ – اصول و مبانی Piping – کلیک کنید.
- آموزش اصول طراحی پایپینگ پمپ با نرم افزار PDMS – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی حفاری 1 – کلیک کنید.
- آموزش چاه آزمایی Well Test – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آشنایی با مکانیسم های مربوط به تولید از مخزن (+)
- آموزش محاسبات مهندسی پالایش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان برش نفتی و فرایندهای پالایشی اولیه (+)
گرایش بهره برداری از منابع نفت
پس از کشف منابع جدید و بررسی نحوه حفاری چاه و استخراج نفت، نوبت به بهره برداری از منابع میرسد. مهندسان نفت پس از شروع بهره برداری وظیفه دارند تا از افت جریان خروجی چاه جلوگیری کنند. شیوههای مختلف تزریق مایع و گاز درون مخازن و استفاده از تجهیزات و شیوههای نوین بهره برداری، باعث میشوند این وظیفه به درستی انجام گیرد.
از مهمترین درسهای گرایش بهره برداری از منابع نفتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عملیات بهره برداری ۱
- عملیات بهره برداری ۲
- مبانی چاه آزمایی
- نمودار گیری چاه
- تکمیل و انگیزش چاهها
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش بهره برداری – کلیک کنید.
- آموزش رایگان چاه آزمایی ترانزینت – کلیک کنید.
- آموزش نرم افزار MBAL برای مدل سازی دینامیکی مخزن – کلیک کنید.
گرایش مخازن هیدروکربوری (مخازن هیدروکربنی)
مهندسان نفت در گرایش مخازن هیدروکربوری به کمک مهندسان بهره بردار میآیند و با دانشی که در زمینه مخازن متخلخل، جریان سیالات در مخزن و موارد زمینشناسی و پتروفیزیکی مخزن دارند، امکان برداشت بهینه از مخازن را فراهم مینمایند. شایان ذکر است، مدل سازی تولید، تعداد و نوع چاههای موجود در میدان نفتی، جدول تولید و نرخ بهرهبرداری، از دیگر مواردی است که توسط مهندسان مخزن بررسی و تعیین میگردند.
از مهمترین درسهای گرایش مخازن هیدروکربنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شبیه سازی مخازن
- مخازن کربناته
- روشهای افزایش برداشت از مخزن
- مدیریت و صیانت از مخازن
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش شبیه سازی مخازن هیدروکربوری با نرم افزار Petrel (+)
- آموزش مدیریت و صیانت از مخازن – کلیک کنید.
- آموزش خواص سنگ های مخازن نفت و گاز – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی مخازن نفت و گاز ۱ – کلیک کنید.
- آموزش مبانی مهندسی مخازن ۲ – کلیک کنید.
- آموزش رایگان تراوایی میانگین در مهندسی مخازن ۱ – حل تست (+)
گرایش های مهندسی نفت در مقطع کارشناسی ارشد و تحصیلات تکمیلی
پس از پایان دوره کارشناسی، دانشجویان این امکان را دارند که در مقطع کارشناسی ارشد نیز به ادامهی تحصیل بپردازند و در گرایش دلخواه خود پذیرش شوند. گرایشهای ارشد رشته مهندسی نفت عبارتاند از:
- گرایش اکتشاف
- گرایش حفاری
- گرایش بهرهبرداری
- گرایش مخازن هیدروکربوری
- گرایش تجهیزات نفتی
شایان ذکر است، در مقطع دکترا نیز مهندسان نفت میتوانند گرایشهای زیر را دنبال کنند و در این حوزه به عنوان استاد دانشگاه، محقق و پژوهشگر فعالیت نمایند.
- گرایش مخازن
- گرایش بهره برداری
- گرایش حفاری
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهندسی مخازن ۱ – مرور و حل تست کنکور ارشد و دکتری – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی مخازن ۲ – مرور و حل تست کنکور ارشد و دکتری – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی نفت و گرایش های آن – کلیک کنید.
حوزه های کاری شغل مهندسی نفت
علیرغم کاهش ذخایر نفت و گاز در جهان، این منابعِ ارزشمندِ انرژی کماکان جایگاه اول را در میان منابع سوختی دارد. به همین دلیل فرصتهای شغلی زیادی پیش روی مهندسان نفت وجود دارد. در این راستا، علاوه بر مناطق عملیاتی در حوزههای، اکتشاف، استخراج و بهره برداری، شاهد وجود فرصتهای شغلی در زمینه تحقیق و پژوهش، بازرگانی بینالمللی، آموزش و دفاتر فنی و مهندس هستیم.
اصلیترین حوزههای کاری مهندسی نفت در ایران عبارتاند از:
- وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران
- شرکت ملی نفت ایران
- شرکتهای خصوصی اکتشاف، راه اندازی و بهره برداری
- پالایشگاههای نفت
- شرکتهای طراحی فرآیند و تجهیزات
- صنایع پتروشیمی
- بورس انرژی
- فعالیت در حوزه بازرگانی
- آموزش در دانشگاه
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان مسیر موفقیت در رشته تحصیلی و بازار کار مهندسی نفت و گاز (+)
- آموزش فرایندهای پالایش نفت – کلیک کنید.
- آموزش تجهیزات فرایندی ۳ – شیرهای صنعتی – کلیک کنید.
وظایف شغل مهندس نفت
همانطور که اشاره شد، در کشور ما صنایع مربوط به حوزه نفت و گاز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. مهندسان نفت نیز به عنوان ستون اصلی صنعت بزرگ نفت، وظیفه مهمی بر عهده دارند. در این راستا، مهندسان نفت با توجه به حوزههای مختلف کاری، وظایفی بر عهده دارند که عبارتاند از:
- ترکیب علوم مختلف جهت طراحی و انجام آزمایشها و تفسیر و تحلیل دادهها
- طراحی تجهیزات در زمینه اکتشاف، استخراج و بهره برداری
- استفاده درست از تکنیکها، مهارتها، و ابزارهای مدرن مهندسی
- نظارت بر نصب، به کارگیری، و نگهداری درست از تجهیزات
- بهینه سازی روشهای استخراج نفت
- افزایش بازدهیِ چاهها از طریق تزریق گاز یا مایع به ذخیرههای نفتی
- ارزیابی بهرهوری و نرخ تولید چاهها
- ارزیابی میزان تولید مخازن و روشهای بهره برداری
- ارزیابی اقتصادی چاهها، مخازن و تجهیزات به کار رفته
- ارزیابی فنی چاهها، مخازن و تجهیزات به کار رفته
- طراحی روشهای نوین جهت افزایش طول عمر منابع نفت و گاز
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی نفت
هر شخصی علاوه بر گذراندن دوره آموزشی و اخذ مدرک دانشگاهی مهندسی نفت، باید از یک سری تواناییها و مهارتها جهت اشتغال در صنعت نفت برخوردار باشد. در صورتی که قصد دارید در این حوزه مشغول به کار شوید، داشتن این تواناییها به شما جهت یافتن شغل مناسب و پیشرفت در کارتان کمک میکند. این مهارتها و تواناییها عبارتاند از:
- آشنایی با اصول گزارش نویسی
- تسلط بر زبان انگلیسی
- توانایی کار در شرایط سخت
- مهارت در علوم پایه
- توانایی مدیریت بحران
- توانایی مدیریت پروژه
- مهارت برقراری ارتباط
- توانایی کار تیمی
- توانایی کار با نرمافزارهای مختلف
در ادامه هر کدام از موارد فوق را جهت آگاهی بیشتر شما توضیح میدهیم.
آشنایی با اصول گزارش نویسی
یکی از مهارتهای مهم جهت انجام وظایف شغل مهندسی نفت، آشنایی با اصول گزارش نویسی است. مهندسان نفت به دلیل فعالیت به صورت شیفتی و در قالب تیمهای بزرگ، باید از عملکرد خود در زمان کار، گزارشهای دقیقی تهیه کنند. ارائه این گزارشات توسط شما باعث میشود که علاوه بر ثبت در فرآیند اجرای پروژه، سایر همکاران را در جهت ادامهی درست کار راهنمایی نماید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقدماتی کنترل مدارک و مستندات مهندسی پروژه ها DCC – کلیک کنید.
- آموزش اصول و مبانی گزارش نویسی حرفه ای – کلیک کنید.
- آموزش مکاتبات اداری و گزارش نویسی – کلیک کنید.
تسلط بر زبان انگلیسی
از آنجایی که راهنمای بسیاری از تجهیزات و دستورالعملهای کاری در صنایع نفت به زبان انگلیسی تهیه میشوند؛ شما باید تسلط کافی بر زبان انگلیسی داشته باشید. همچنین فراموش نکنید که ممکن است در محل کار شما مهندسان غیر ایرانی نیز فعالیت کنند که ایجاد ارتباط با آنها تنها از طریق زبان مشترک جهانی امکان پذیر است. در این راستا، اگر قصد دارید به شغل مهندسی نفت وارد شوید، باید همواره در بهبود تسلط خود بر زبان انگلیسی تلاش کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
توانایی کار در شرایط سخت
همانطور که پیش از این نیز ذکر شد، بسیاری از موقعیتهای شغلی مهندسی نفت در محلهای عملیاتی و نقاطِ بد آب و هوا قرار دارند؛ به عنوان مثال یکی از فرصتهای شغلی پردرآمد برای مهندسان نفت کار بر روی سکوهای نفتی فعال در دریاهای جنوب کشور است. در این راستا، شما باید توانایی کار در شرایط سخت را داشته باشید که این هم شامل توانایی جسمی و هم توانایی روحی بالا میباشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت در علوم پایه
یک مهندس نفت به منظور انجام درست وظایفش، باید در مورد علوم پایه مانند: شیمی، ریاضیات و فیزیک و زمینشناسی اطلاعات کافی داشته باشد. با کسب دانش در زمینههای مختلف، امکان افزایش تخصص خود در حوزه اکتشاف، استخراج و بهره برداری را خواهید داشت. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ریاضی پایه دانشگاهی – کلیک کنید.
- آموزش مقدمه ای بر مهندسی شیمی – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی مهندسی – کلیک کنید.
مدیریت بحران
کار در شرایط عملیاتی و در محیط هایی با وجود مواد اشتعال پذیر، تجهیزات صنعتی و فعالیت به صورت پیوسته، همواره با خطراتی همراه است. شما باید به عنوان یک مهندس نفت، توانایی مدیریت شرایط بحرانی را داشته باشید و با اصول حفظ ایمنی آشنا باشید. حفظ خونسردی در زمان بروز اتفاقات و مشکلات کاری، از مهارتهای مهم در شغل مهندسی نفت است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اصول مدیریت – کلیک کنید.
- آموزش مهارت حل مساله و تصمیم گیری – کلیک کنید.
- آموزش شناسایی و حل مساله در سازمان ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت در شرایط ابهام – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت رفتار سازمانی Organizational behavior – کلیک کنید.
- آموزش مدل های تعالی سازمانی بر مبنای الگوی EFQM – بنیاد مدیریت کیفیت اروپا (+)
- آموزش طراحی و راه اندازی واحدهای نیمه صنعتی – کلیک کنید.
توانایی مدیریت پروژه
در موارد زیادی، مهندس نفت به عنوان رهبر یک پروژه فعالیت میکند و باید بر افراد و موضوعات زیادی نظارت داشته باشد. در این چنین مواردی، تنها یک مدیر خوب میتواند پروژه را رهبری کند و آن را در نهایت به موفقیت برساند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت و کنترل پروژه – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی و کنترل تولید و موجودی ها – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدیریت پروژه – کلیک کنید.
- آموزش مبانی مدیریت پروژه با رویکرد PMBOK – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت چابک Agile پروژه ها با MSP یا MS Project – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اسناد مدیریت پروژه – کلیک کنید.
مهارت برقراری ارتباط
در پروژههای بزرگ نفتی، همواره نیاز به حضور افراد با تخصصهای گوناگون وجود دارد. از طرفی در طرحهای بینالمللی، ممکن است با ملیتهای گوناگون برخورد داشته باشید. در چنین مواردی شما باید از توانایی برقراری ارتباط حرفهای با سایر همکاران خود برخوردار باشید تا وظایفتان را به درستی انجام دهید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
توانایی کار تیمی
علاوه بر توانایی برقراری ارتباط، شما به عنوان مهندس نفت باید روحیه کار گروهی و فعالیت در قالب یک تیم را داشته باشید. این مورد خصوصاً در کارهای شیفتی و پر تنش ضروری است. در واقع توانایی کار تیمی به شما کمک میکند تا از حداکثر توانایی خود استفاده نمایید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- آموزش مدیریت تعارض – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
توانایی کار با نرم افزار های مختلف
امروزه کار در صنایع مختلف بدون استفاده از نرمافزارهای عمومی و تخصصی غیرممکن است. شما باید به صورت پیوسته به دنبال یادگیری نرمافزارهای مختلف باشید و از آنها در زمینه کاری خود استفاده کنید. در همین راستا، سعی میکنیم که در ادامه شما را با نرمافزارهای تخصصی مهندسی نفت نیز آشنا نماییم.
- آموزش حل مسائل مهندسی نفت با متلب MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش رایگان کار با ابزار Monte Carlo در نرم افزار MBAL برای مدل سازی دینامیکی مخزن (+)
- آموزش رایگان آشنایی با تزریق آب و شبیه سازی آن در UTCHEM (+)
- آموزش مقدماتی شبیه سازی مخازن نفتی با CMG Computer Modelling Group (+)
- آموزش سیلاب زنی شیمیایی و شبیه سازی در UTCHEM (+)
- آموزش توصیف و تحلیل مخازن نفت و گاز با نرم افزار Hampson Russell (+)
- آموزش رایگان مقدماتی نرم افزار اسپن هایسیس Aspen HYSYS (+)
- آموزش ژئولاگ – تفسیر نمودارهای پتروفیزیکی با Geolog – مقدماتی (+)
- آموزش ژئولاگ – تفسیر نمودارهای پتروفیزیکی با Geolog – تکمیلی (+)
- آموزش رایگان ساخت پروژه و ورود اطلاعات در نرم افزار Geolog (+)
- آموزش استاندارد ASME Section 8 برای طراحی و ساخت مخازن تحت فشار (+)
نرم افزار های تخصصی به کار رفته در شغل مهندسی نفت
امروزه در تمامی حوزههای صنعت شاهد استفاده از نرمافزارهای تخصصی هستیم. شغل مهندسی نفت نیز از این قاعده مستثنا نیست. استفاده از برنامههای کامپیوتریِ گوناگون، علاوه بر آسانتر کردن کارِ افرادِ شاغل در این حوزه، امکان پژوهشهای تخصصی با صرف سرمایه کمتر را فراهم مینماید. از طرفی بسیاری از محاسبات و شبیهسازیها، به واسطه استفاده از نرم افزار دقت بیشتری پیدا میکنند و نتایج بهتری ارائه میدهند. در همین راستا، قصد داریم برخی از مهمترین نرمافزارهای تخصصی شغل مهندسی نفت را به شما معرفی کنیم که عبارتاند از:
- نرم افزار شبیه سازی مخازن نفت ECLIPSE
- نرم افزار استریم سیم STREAMSIM
- نرم افزار پایپ سیم PIPESIM
- نرم افزار پترل PETREL
- نرم افزار پن سیستم PANSYSTEM
- نرم افزار الگا OLGA
در ادامه هر کدام از این موارد را تشریح میکنیم.
نرمافزار شبیه سازی مخازن نفت ECLIPSE
شبیه ساز مخزن ECLIPSE محیطی مناسب جهت شبیه سازی مخازن هیدروکربنی است. این نرمافزار، برای اکثر سیالات با ترکیبهای گوناگون و همچنین ساختار هندسی مخازن در حالتهای ساده و پیچیده مناسب است. مهندسان نفت با استفاده از ECLIPSE – که در سطح جهانی به صورت گسترده استفاده میشود – قادر هستند بررسیهای جامعی پیرامون مخازن با ترکیب نفت، گاز و آب را انجام دهند.
شایان ذکر است، دو ورژن رایج این نرم افزار با نامهای ECLIPSE100 وECLIPSE300 در اختیار مهندسان نفت قرار دارد که ورژن جدید آن با در نظر گرفتن معادلات حالت و روابط تعادلی با در نظر گرفتن فشار، امکانات بیشتری در اختیار کاربران قرار میدهد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار استریم سیم STREAMSIM
این نرم افزار با استفاده از شبیه سازی خطوط جریان، شیوه نوینی در شبیه سازی مخازن ارائه میدهد و در مقایسه با موارد مشابه از دانش جدیدتری استفاده میکند. استفاده از این شیوه سرعت بررسی را افزایش داده و اطلاعات بیشتری در اختیار مهندسان نفت قرار میدهد. شایان ذکر است، نرم افزار استریم سیم، در زمینههای نظارت بر تولید، بهینه سازی تزریق جهت افزایش تولید، مدل سازی میادین نفتی و جریان سیالات کاربرد دارد.
نرم افزار پایپ سیم PIPESIM
نرم افزار پایپ سیم PIPESIM از تولیدات شرکت (Schlumberger) میباشد. معمولاً مهندسان نفت در حوزه بهره برداری از این نرمافزار جهت شبیه سازی جریان سیالات داخل لوله، خطوط جریان، تجهیزات انتقال، ارتباط چاههای تزریق و بهره برداری و آنالیز گرههای پایپینگ استفاده میکنند. شایان ذکر است که استفاده از پایپ سیم در زمینه طراحی و تجزیه و تحلیل خطوط لوله، بسیار رایج است و نتایج خوبی جهت بهینه سازی مناطق عملیاتی در اختیار مهندسان نفت قرار میدهد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار پترل PETREL
نرمافزار پترل به عنوان ابزاری کاربردی در اختیار تمامی گرایشهای شغل مهندسی نفت (مخازن، اکتشاف، حفاری و بهره برداری) قرار دارد. این نرمافزار به مهندس نفت امکاناتی از قبیل: تفسیر دادههای لرزهنگاری، مدل سازی مخازن، محاسبه حجم و ظرفیت مخازن را ارائه میدهد. با استفاده از PETREL طراحی و تولید نقشه و تعیین استراتژی مناسب جهت بهره برداری از مخازن هیدروکربنی، به خوبی امکان پذیر است. شایان ذکر است، اگرچه برخی دیگر از شرکتهای خدمات نفتی سرویسهای این نرمافزار را ارائه میکنند؛ اما Petrel توسط Schlumberger توسعه یافته و ساخته شده است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار پترل (Petrel) برای معدن و زمین شناسی – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی مخازن هیدروکربوری با نرم افزار پترل (Petrel) – کلیک کنید.
نرم افزار پن سیستم PANSYSTEM
جهت بررسی و تجزیه و تحلیل میزان بهره وری و بازدهی چاههای نفت، از نرمافزار PANSYSTEM استفاده میشود. در واقع نرمافزار پَن سیستم با تواناییِ آنالیز دادههای مربوط به تطابق تاریخچه و چاه آزمایی، امکان تعیین بهترین روند بهره برداری از مخازن را در اختیار مهندسان نفت قرار میدهد. شایان ذکر است که این نرمافزار حتی در صورت وجود خطراتی نظیر نفوذ پذیری مخازن و چاهها یا وجود اشتراک در مرزها، اطلاعات مفیدی در اختیار مهندسین قرار میدهد.
نرم افزار الگا OLGA
یکی از نرمافزارهای کاربردی در حوزه نفت و گاز OLGA میباشد. این نرمافزار اطلاعات خوبی در زمینهی الگوهای جریان سیال، افت فشار و دبی جریانها در خطوط انتقال ارائه میدهد. در واقع الگا معادلات ناویر استوکس را به صورت تک بعدی حل میکند و با استفاده از سایر معادلات حالت، مدلهای خوبی از جریان در اختیار مهندسان نفت قرار میدهد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش بازارهای بین المللی و قیمت گذاری نفت و گاز: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش توانمندسازی مهندسین جهت ورود به صنعت نفت، گاز و پتروشیمی: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش تئوری مدل سازی ریاضی در مهندسی شیمی: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی نفت: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی در رابطه با شغل مهندسی نفت
شغل مهندسی نفت به عنوان یکی از مشاغل مهم و پردرآمد در ایران شناخته میشود. ورود به این حوزه پس از تکمیل تحصیلات دانشگاهی، نیاز به کسب دانش روز دنیا در زمینه تجهیزات و فرآیندها و همچنین آشنایی با نرمافزارهای گوناگون مهندسی نفت دارد. شایان ذکر است، افراد شاغل در صنعت نفت پس از کسب تجربه و با داشتن سابقه کار مناسب، امکان مهاجرت شغلی و فعالیت در خرج از کشور با درآمد بالا و جایگاه مناسب را نیز دارا هستند.
در پایان امیدواریم این مقاله توانسته باشد دید جامع و کاملی از شغل مهندسی نفت در اختیار شما قرار داده باشد. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی در خصوص این شغل دارید، یا نکتهی خاصی را میدانید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، خواهشمند است دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت صلاحدید میتوانید، لینک این نوشتار را از طریق کانالها و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید به دست دوستان و آشنایان برسانید تا اگر آنها نیز درصدد این هستند که به عنوان یک مهندس نفت مشغول به کار شوند، بتوانند از طریق اطلاعاتی که در این مقاله ذکر شده است، به هدف خود دست یابند. علاوه بر آن، میتوانید ما را در اینستاگرام و تلگرام فالو کنید تا در زمینه جدیدترین روشها، ترفندها و اخبار دنیای دیجیتال بهروز بمانید.