مشاغل مهندسی مختلفی در سراسر جهان وجود دارند، که هر کدام از آنها دارای بازار کار مخصوص به خود میباشند؛ یکی از شاخههای مهندسی که فرصتهای شغلی فراوانی دارد، «مهندسی ساختمان» است. در این مقاله از مجله اینترنتی کاپریلا قصد داریم، تا به همراه شما، شغل مهندسی ساختمان را بهطور کامل مورد بررسی قرار دهیم و با وظایف موجود در این شغل و مهارتهای مورد نیاز آن، آشنا شویم؛ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تعریف شغل مهندسی ساختمان
رشته و شغل مهندسی ساختمان، یکی از زیر مجموعههای «مهندسی عمران» میباشد، اما حوزهی فعالیت آن «گستردهتر» از مهندسی عمران است. در این شغل، مهندسین در برنامهریزی، طراحی، ساخت، بهرهبرداری، نظارت و نوسازی سازههای ساختمانی، حضور دارند؛ این سازههای ساختمانی عبارتاند از:
- فرودگاهها
- پلها
- کانالها
- سدها
- بنادر بزرگ و کوچک
- پروژههای آبرسانی و آبیاری
- خطوط لوله
- نیروگاهها
- جادهها
- راهآهنها
- سیستمهای آب و فاضلاب
- سیستمهای توزیع برق
- سیستمهای تامین روشنایی ساختمانها و خیابانها
- طراحی سیستمهای تامین نیروی تاسیسات پزشکی
- و…
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد، مهندسین ساختمان در پروژههای خصوصی و عمومی مختلفی مشارکت دارند، که در این پروژهها پیرامون موارد مختلفی مانند طراحی، نصب و نگهداری انواع سیستمهای تهویه مطبوع، روشنایی، مخابرات، سیستمهای آبرسانی و دیگر خدمات مورد نیاز ساختمانها، مشاوره میدهند.
بهطور کلی، مهندسین ساختمان قادر به طراحی، ساخت و ارائهی مشاوره پیرامون تمامی سیستمها و زیرساختهای مورد نیاز ساختمانها، میباشند. حال که با تعریف شغل مهندسی ساختمان آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است، تا با وظایف موجود در این شغل آشنا شویم؛ با ما همراه باشید.
- مجموعه آموزش مهندسی عمران: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش زبان تخصصی مهندسی عمران: اینجا را کلیک کنید (+).
وظایف شغل مهندسی ساختمان
همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، مهندسین ساختمان در حوزههای مختلفی حضور دارند، در همین راستا وظایف گوناگونی بر دوش این مهندسین قرار میگیرد، که مهمترین آنها عبارتاند از:
- تجزیه و تحلیل دادههای زمینشناسی
- بازرسی و بررسی سایت اجرای پروژه
- بررسی امکان اجرای پروژه
- ارائه مشاوره فنی
- آزمایش خاک و مصالح اولیه
- تعیین مشخصات و فاکتورهای طراحی
- طراحی نقشهی پروژه
- فعالیتهای میدانی
- مدیریت و نظارت بر روند اجرای پروژه
- تحقیق و انجام مطالعات فنی
- توسعهی استراتژیهای ریسک
- ارائهی راه حلهای مختلف برای اجرای پروژه
- تهیهی گزارشات عمومی
حال بیایید هر کدام از وظایفی که نام بردیم را، به همراه هم مورد بررسی قرار دهیم.
تجزیه و تحلیل داده های زمین شناسی
هر سازه دارای وزن زیادی میباشد و زمینی که آن سازه بر روی آن اجرا میشود، دارای ظرفیت خاصی برای تحمل وزن آن میباشد؛ در همین راستا، یکی از وظایفی که بر عهدهی مهندسین ساختمان قرار دارد، «تجزیه و تحلیل دادههای زمینشناسی» میباشد. مهندسین برای انجام این وظیفه، از عکسهای هوایی، نقشههای زمینشناسی (توپوگرافی)، گزارشهای میدانی، نقشهی منابع زیرزمینی و… استفاده میکنند، تا شناخت کاملی از زمین اجرای ساخت پروژه بدست بیاورند و با محاسبههای پیچیده، توان سایت موردِ نظر برای اجرای پروژه را، ارزیابی کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش زمین شناسی مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مهندسی زلزله در زبان تخصصی مهندسی عمران (+)
- آموزش زمین ریخت شناسی – کلیک کنید.
- آموزش نقش ابزار دقیق در مهندسی ژئوتکنیک (+)
- آموزش رایگان پویایی زمین – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مقدمه ای بر تئوری کشسان و منشا زمین لرزه ها – کلیک کنید.
- آموزش روش های بهسازی لرزه ای – کلیک کنید.
- آموزش زلزله شناسی ۱ – کلیک کنید.
- آموزش زلزله شناسی ۲ – کلیک کنید.
- آموزش رایگان زلزله شناسی در مهندسی زلزله – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی زلزله – کلیک کنید.
بازرسی و بررسی سایت اجرای پروژه
یکی دیگر از وظایفی که بر عهدهی مهندسین ساختمان قرار دارد، «بازرسی و بررسی سایت اجرای پروژه» میباشد؛ مهندسین ساختمان سازی، باید سایتهای اجرای پروژه را به صورت دورهای – جهت نظارت بر روند پیشرفت پروژههای ساختمانی – بررسی کنند و از ساخت سازهها، مطابق استانداردهای مهندسی اطمینان حاصل نمایند. شایان ذکر است، که بررسیهای ایمنی نیز، بر عهدهی مهندسین ساختمان میباشد، که برخی از آنها عبارتاند از:
- بررسی عملکرد و ایمنی آسانسورها.
- بررسی کپسولهای آتشنشانی و دیگر وسایل اتفای حریق.
- سنسورهای شناسایی دود و آتشسوزی.
- وسایل و تجهیزات ایمنی کارگران.
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقررات ملی ساختمان (آمادگی آزمون نظارت و اجرا برای مهندسی عمران) – کلیک کنید.
- آموزش مبانی نقشه برداری عمومی General Surveying – کلیک کنید.
- آموزش هندسه دیفرانسیل برای عمران و نقشه برداری – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با مصالح ساختمانی – کلیک کنید.
بررسی امکان اجرای پروژه
مهندسان ساختمان باید میزان مواد اولیه و مصالح مورد نیاز، تعداد تجهیزات مورد نیاز، تعدادی نیروی کار، حقوق کارگران و دیگر هزینههای جاری برای اجرای پروژه را محاسبه نمایند، تا از امکان اجرای آن اطمینان حاصل کنند؛ اگر هزینههای محاسبه شده بیشتر از بودجهی تعیین شده باشد، یا سرمایهگذاران بودجه را افزایش میدهند، یا اینکه مهندسین راههای مختلفی برای کاهش هزینهها ارائه میکنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش بارگذاری سازه – ویژه آزمون نظام مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش روش های تعمیر و نگهداری ساختمان – کلیک کنید.
- آموزش کاربردی اتودسک رویت Revit برای مهندسین عمران – کلیک کنید.
- آموزش رایگان الزامات فنی و حقوقی مهندس ناظر – نظارت در مرحله تیر و سقف – کلیک کنید.
- آموزش مقاومت مصالح – ویژه رشته عمران – کلیک کنید.
- آموزش رایگان فونداسیون در رویت (Revit) برای مهندسین عمران – کلیک کنید.
ارائه مشاوره فنی
برای اجرای یک پروژهی ساختمانی، افراد مختلفی با تخصصهای گوناگون، در کنار یکدیگر فعالیت میکنند و برای دریافت مشاورههای فنی پیرامون طراحی و اجرای قسمتهای مختلف نقشهی پروژه، به مشاوره نیاز دارند؛ در همین راستا، یکی دیگر از وظایفی که بر عهدهی مهندسین ساختمان میباشد، «ارائه مشاوره فنی» به دیگر اعضای فعال در اجرای پروژه است.
آزمایش خاک و مصالح اولیه
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، یکی از وظایف مهندسین ساختمان، بررسی زمین اجرای پروژه میباشد؛ یکی دیگر از وظایفی که مرتبط به بررسی محل سایت است، «آزمایش خاک و مصالح اولیه» میباشد. مهندسین ساختمان برای تعیین مقاومت خاک و زمین و همچنین مقاومت مصالح اولیه، باید آنها را با توجه به مشخصات طراحی سازه، آزمایش کنند و مورد بررسی قرار دهند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اصلاح سازه ای خاک – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اندازه گیری فشار آب زیرزمینی در مهندسی ژئوتکنیک (+)
- آموزش مقدماتی بهسازی خاک – کلیک کنید.
تعیین مشخصات و فاکتور های طراحی
برای طراحی درست و اصولی یک سازه، فاکتورهای مهمِ مختلفی باید بررسی شوند، تا سازهای که طراحی میشود، قابل ساخت و بهرهبرداری باشد؛ در همین راستا، «تعیین مشخصات و فاکتور های طراحی» یکی دیگر از وظایفی است که، – در این شغل – بر عهدهی مهندسی ساختمان قرار میگیرد و آنها باید با محاسبهی بارِ ساختمان، نحوهی توزیعِ بار، انواع تکنیکهای طراحی اسکلت ساختمان و … مشخصات و فاکتورهای مهم طراحی یک سازه را، تعیین کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان شناسایی سیستم سازه (+)
- آموزش اصول دینامیک سازه ها (+)
- آموزش اصول رایگان مدیریت ساخت در زبان تخصصی مهندسی عمران (+)
- آموزش تحلیل سازه ها ۱ – مقدماتی (+)
- آموزش اپنسیس – مدل سازی انواع سازه ها با OpenSees (+)
- آموزش کاربرد متلب در دینامیک سازه ها (+)
طراحی نقشه پروژه
مهندسین ساختمان با استفاده از انواع مختلفِ نرمافزارهای کامپیوتری و با بهرهگیری از ابزارهای موجود در این نرمافزارها، انواع نقشههای سازههای عمرانی، سیستمهای حمل و نقل، سیستمهای تامین آب، نیروگاهها و… را، طراحی و ترسیم مینمایند؛ شایان ذکر است، که پیش از اجرای نقشههای طراحی شده، آنها را به کمک نرمافزارهای کامپیوتری، شبیهسازی و مدلسازی مینمایند تا نقصهای موجود در نقشههای طراحی شده را، شناسایی و برطرف کنند. مهندسین ساختمان علاوهبر نقشههای اصلی، وظیفه دارند تا سیستمهای دیگری که ساختمان به آن نیاز دارد را نیز، طراحی کنند؛ برخی از این سیستمها عبارتاند از:
- سیستم انتقال و دفع فاضلاب
- سیستم دفع زبالههای شیمیایی، بیولوژیکی و سایر مواد سمی
- سیستم دفع زبالههای خانگی
- انواع سیستمهای روشنایی و برق
- انواع سیستمهای اطفای حریق
- سیستمهای تهویه مطبوع
- سیستمهای گرمایش و سرمایش ساختمان
- و…
لازم به ذکر است، که با توجه به آلودگیهای شدیدی که در کرهی زمین در حال گسترش میباشند، بر اساس قوانین جدید، تمامی سازهها و سیستمهای مورد استفاده در آنها، باید دوستدار محیط زیست باشند و از کمترین میزان آلایندگی برخوردار باشند.
فعالیت های میدانی
یکی از وظایف مهمی که بر عهدهی مهندسین ساختمان قرار دارد، «فعالیتهای میدانی» میباشد. مهندسین برای انجام این وظیفهی خود، باید فعالیتهای مهندسی و روند ساخت پروژه را مطابق با مقررات زیست محیطی، ایمنی و قوانین دولتی برای ساخت سازهها، مورد بررسی و نظارت قرار دهند؛ در همین راستا، آنها باید به صورت میدانی در محل اجرای پروژه، حضور داشته باشند و روند انجام کارها در تمامی بخشهای اجرای پروژه را، زیر نظر داشته باشند.
مدیریت و نظارت بر روند اجرای پروژه
یک پروژهی ساختمانی، دارای جنبههای مختلفی میباشد، که عبارتاند از:
- بررسی فنی روند اجرای پروژه.
- بررسیهای ایمنی و زیست محیطی روند اجرای پروژه.
- نظارت بر روی کارگران و مدیریت منابع انسانی.
- مدیریت بودجه و پرداخت هزینهها.
- پرداخت حقوق کارگران.
- و…
تمامی مواردی که نام بردیم، جزو وظایف مهندسین ساختمان میباشد و تحت عنوان «مدیریت و نظارت بر روند اجرای پروژه»، بیان میشوند. بهطور کلی، تمامی بخشهای اجرای یک پروژه – چه مسائل فنی و چه مدیریت مالی – بر عهدهی مهندسین ساختمان قرار دارد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت پروژه (رایگان): اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مبانی مدیریت پروژه با رویکرد PMBOK: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مدیریت چابک Agile پروژه ها با MSP یا MS Project: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش رایگان اسناد مدیریت پروژه: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مدیریت پروژه سبز: اینجا را کلیک کنید (+).
- مدیریت و کنترل پروژه: اینجا را کلیک کنید (+).
تحقیق و انجام مطالعات فنی
مهندسین ساختمان برای طراحی بهترین نقشهها و همچنین ارائه راهحلهای متفاوت برای اجرای یک پروژه ساختمانی، باید تحقیقات و مطالعات مختلفی پیرامون الگوهای ترافیکی، مشکلات مهندسی، تأثیرات عوامل زیست محیطی، مقاومت زمین و سازهها در برابر حوادث طبیعی و… انجام دهند؛ در همین راستا، یکی دیگر از وظایفی که بر دوش مهندسین ساختمان قرار دارد، «تحقیق و انجام مطالعات فنی» میباشد.
توسعه استراتژی های ریسک
اجرای هر پروژهی ساختمانی، دارای خطرات و آسیبهای زیست محیطی مختلفی میباشد، که مهندسین ساختمان با «توسعهی استراتژیهای ریسک» باید این خطرات را مدیریت کنند؛ همچنین سعی نمایند تا حد امکان تأثیرات آنها را کاهش دهند، تا هم سازههای ساختمانی و هم محیط زیست اطراف آن، آسیب و ضرر کمتری متحمل شوند.
ارائه راه حل های مختلف برای اجرای پروژه
پروژههایی که به مهندسین ساختمان محول میشوند، تنها پروژههای ساخت نیستند، بلکه انواع مختلفی از پروژهها مانند پاکسازی آلودگیهای صنعتی، ترمیم زیست بومهای طبیعی، مدیریت زبالهها و پسماندهای صنعتی و… نیز، بر عهدهی مهندسین ساختمان قرار میدهند؛ در همین راستا، یکی دیگر از وظایفی که در این شغل بر عهدهی مهندسین قرار دارد، «ارائه راهحلهای مختلف برای اجرای پروژه» میباشد.
تهیه گزارشات عمومی
یکی دیگر از وظایفی که مهندسین ساختمان در این شغل باید انجام دهند، «تهیه گزارشات عمومی» میباشد. در طی اجرای بخشهای مختلف یک پروژه، مهندسین باید گزارشات مختلفی را به کارفرمایان و همچنین نهادهای دولتی و غیردولتی، ارائه کنند و آنها را در جریان کارها و روند پیشرفت پروژه، قرار دهند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
حال که با وظایف شغل مهندسی ساختمان آشنا شدیم، وقت آن رسیده است که به بررسی مهارتهای مورد نیاز برای انجام این وظایف، بپردازیم.
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی ساختمان
با توجه به وظایفی که در شغل مهندسی ساختمان وجود دارد، مهندسین به مهارتهای مختلفی برای انجام وظایف خود، نیاز دارند؛ در همین راستا، در این قسمت از مقاله قصد داریم تا مهارتهای مورد نیاز مهندسی برای فعالیت در شغل مهندسی ساختمان و انجام وظایف خود را، مورد بررسی قرار دهیم. مهارتهای مورد نیاز شغل مهندسی ساختمان، عبارتاند از:
- تحلیل مسائل و فاکتورهای مختلف
- حل مسائل و مشکلات پیش رو
- حسابداری و مدیریت مالی
- برقراری ارتباط با افراد مختلف
- مدیریت زمان و منابع انسانی
- کار گروهی و مدیریت تیم
- طراحی و نقشهکشی سازهها
- استفاده از نرمافزارهای تخصصی
- جستجو و پیدا کردن منابع اطلاعاتی
در ادامه، همراه شما به بررسی مهارتهای که نام بردیم، خواهیم پرداخت.
تحلیل مسائل و فاکتور های مختلف
همانطور که در قسمتهای قبل اشاره کردیم، مهندسین ساختمان وظیفه دارند موارد مختلفی را برای طراحی و اجرای یک پروژه، مورد بررسی قرار دهند؛ در همین راستا، برای انجام وظایف خود به مهارت «تحلیل مسائل و فاکتور های مختلف» نیاز پیدا میکنند. هرچه مهندسین این مهارت را در خود بیشتر تقویت نمایند، قادر به بررسی و تحلیل مسائل مختلف در کمترین زمان و با بهترین خروجی ممکن، هستند.
حل مسائل و مشکلات پیش رو
در طی روند طراحی و اجرای یک پروژه – مخصوصا پروژههای بزرگ – مشکلات مختلفی سد راه پیشرفت پروژه میشوند و مهندسین برای برطرف کردن آنها، به مهارت «حل مسائل و مشکلات پیشرو» نیاز دارند؛ به کمک این مهارت، مهندسین قادر به ارائهی راه حلهای مختلف برای گذر از موانع پیشِ روی خود در مسیر اجرای یک پروژه، میباشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت حل مساله و تصمیم گیری – کلیک کنید.
- آموزش شناسایی و حل مساله در سازمان ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت در شرایط ابهام – کلیک کنید.
- آموزش مسائل کاربردی مهندسی صنایع و تحقیق در عملیات – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی – کلیک کنید.
حسابداری و مدیریت مالی
در قسمتهای قبل، اشاره کردیم که مهندسین وظیفه دارند تا هزینههای جاری برای اجرای یک پروژه را، محاسبه کنند و همچنین در حین اجرای پروژه، بودجهای که برای آن تعیین شده است را به نحو احسن مدیریت نمایند؛ در همین راستا، مهندسین ساختمان برای انجام این وظایف، باید از مهارت «حسابداری و مدیریت مالی» برخوردار باشند. این مهارت به مهندسین در «مدیریت بودجه» و همچنین «مدیریت پرداختها»، کمک شایانی میکند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش حسابداری وجوه نقد در حسابداری میانه (رایگان): اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش حسابداری مالیاتی: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مبانی حسابداری مدیریت: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش حسابداری صنعتی ۱: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش حسابداری صنعتی ۲: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش حسابداری صنعتی ۳: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش دروس حسابداری: اینجا را کلیک کنید (+).
برقراری ارتباط با افراد مختلف
میدانیم که برای اجرای یک پروژهی ساختمانی، افراد مختلفی فعالیت میکنند و در کنار هم، وظایف خود را انجام میدهند و مهندسین ساختمان، جهت نظارت بر روند اجرای بخشها و فازهای مختلف یک پروژه، باید با افرادی که در آن فعالیت میکنند، ارتباط قوی و پایداری برقرار نمایند؛ در همین راستا، یکی دیگر از مهارتهای مورد نیاز شغل مهندسی ساختمان، «برقراری ارتباط با افراد مختلف» میباشد. مهندسین ساختمان به کمک این مهارت، قادر به ایجاد ارتباطی دوستانه و کاری، با افراد مختلفی که برای اجرای پروژه حضور دارند، میباشند و میتوانند به راحتی بر روی روند اجرای پروژه نظارت داشته باشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی عصبی کلامی NLP برای افزایش مهارت های ارتباطی (+)
- آموزش مدیریت ارتباطات سازمانی – کلیک کنید.
مدیریت زمان و منابع انسانی
علاوه بر منابع مالی، مهندسین ساختمان دارای محدودیتهای «زمانی» و «منابع انسانی» نیز، میباشند؛ برای اینکه مهندسین قادر به استفادهی درست از زمان و نیروی کار خود باشند، باید مهارت «مدیریت زمان و منابع انسانی» را کسب کنند. مهندسین ساختمان به کمک این مهارت قادر به اجرای بخشهای مختلف یک پروژه، در زمان تعیین شده و با نیروی کار در دسترس خود، میباشند. مهمترین عاملی که در این تقویت این مهارت دخیل است، شناخت تخصص هر کدام از افراد و تعیین وظیفهای متناسب با تخصصی که دارند، میباشد تا کارها در کمترین زمان ممکن و به بهترین شکل، انجام شوند و پروژه مطابق با جدول زمانی که توسط مهندسین تهیه شده است، پیش برود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اصول مدیریت – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت رفتار سازمانی Organizational behavior – کلیک کنید.
- آموزش مدل های تعالی سازمانی بر مبنای الگوی EFQM – بنیاد مدیریت کیفیت اروپا (+)
کار گروهی و مدیریت تیم
یکی از مهارتهای مهمی که تقریباً در انجام تمامی وظایف به مهندسین ساختمان کمک میکند، مهارت «کار گروهی و مدیریت تیم» میباشد. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، افراد مختلفی در روند طراحی و اجرای یک پروژه فعالیت میکنند و مهندسین ساختمان برای انجام وظایف خود، باید از مهارت «کار گروهی» بهره ببرند و همچنین برای مدیریت منابع انسانی و نظارت بر روی کار دیگران، باید مهارت «مدیریت تیم» را در خود تقویت کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
طراحی و نقشه کشی سازه ها
همانطور که میدانیم، یکی از وظایف مهندسین ساختمان، طراحی نقشه از سازههای مد نظر جهت اجرا و ساخت، میباشد؛ در همین راستا، یکی از مهارتهای مهمی که به مهندسین ساختمان در انجام این وظیفه کمک شایانی مینماید، مهارت «طراحی و نقشهکشی سازهها» است؛ به کمک این مهارت، مهندسین قادر به ارائهی طراحیهای گوناگونی برای یک سازه میباشند، که هر کدام از این طراحیها، از نظر بودجه و زمان لازم برای ساخت، با یکدیگر تفاوت دارند و با توجه به محدودیتهای مالی و زمانی، بهترین طرح از بین آنها برای اجرای پروژه، انتخاب میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مبانی نظری و فرایند طراحی شهری (+)
- آموزش رایگان مبانی و روش های برنامه ریزی شهری (+)
- آموزش رایگان خدمات طراحی فضای شهری (+)
- آموزش طراحی فضای شهری با نرم افزارهای مختلف (+)
- مجموعه آموزش مهندسی شهرسازی (+)
استفاده از نرم افزار های تخصصی
نرمافزارهای مختلفی در شغل مهندسی ساختمان، برای طراحی، نقشهکشی، شبیهسازی، مدلسازی و بسیاری دیگر از فعالیتها، مورد استفاده قرار میگیرد و مهندسین ساختمان برای انجام وظایف خود، باید مهارت «استفاده از نرمافزارهای تخصصی» را کسب نمایند، تا به کمک این مهارت، قادر به بهره بردن از قابلیتهای موجود در این نرمافزارها و همچنین ارائهی نقشهها و طراحی دقیق از سازهای که مد نظرشان است، باشند. شایان ذکر است، که در قسمتهای بعدی این مقاله، به معرفی و بررسی برخی از این نرمافزارها خواهیم پرداخت.
جستجو و پیدا کردن منابع اطلاعاتی
در قسمتهای قبل، به این موضوع اشاره کردیم که یکی از وظایف مهندسین ساختمان، «تحقیق و انجام مطالعات فنی» است و برای انجام این وظیفه، مهندسین باید مهارت «جستجو و پیدا کردن منابع اطلاعاتی» را در خود تقویت نمایند. مهندسین ساختمان به کمک این مهارت، قادر به یافتن معتبرترین و بروزترین مقالات و پژوهشها پیرامون شغل مهندسی ساختمان، میباشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگاندرک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
فرصت های شغلی مهندسی ساختمان
مهندسی ساختمان به دلیل کاربردهای فراوانی که دارد، دارای فرصتهای شغلی متنوعی میباشد، که بررسی همهی آنها نیازمند زمان زیادی است؛ در همین راستا، در این قسمت از مقاله صرفاً به معرفی فرصتهای شغلی مهندسی ساختمان خواهیم پرداخت، که این فرصتهای شغلی عبارتاند از:
- شرکتهای معماری
- پیمانکاری ساختمان
- تولیدکنندگان تجهیزات ساختمانی
- شرکتهای تاسیسات ساختمانی
- شرکتهای حفاری
- مشاورهی طراحی مهندسی
- سازمانهای دولتی
- طراحی و ساخت نیروگاهها
- موسسههای تحقیقاتی و آموزشی
- شرکتهای توسعهدهنده انرژیهای پاک
- انواع مختلفی از معادن
- ساخت بیمارستانها و مکانهای عمومی
- و…
نرم افزار های مورد استفاده در شغل مهندسی ساختمان
همانطور که در قسمتهای قبل هم اشاره کردیم، مهندسین ساختمان برای انجام وظایف خود از نرمافزارهای تخصصی گوناگونی استفاده میکنند، که موجب افزایش دقت و همچنین کاهش زمان انجام کارها میگردند در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به همراه شما، برخی از نرمافزارهای تخصصی شغل مهندسی ساختمان را، مورد بررسی قرار دهیم؛ این نرمافزارها عبارتاند از:
- AutoCAD
- Revit
- SolidWokrs
- SketchUP
- ETABS
- ArcGIS
- FlowMaster
- STAAD Pro
- MicroStation
حال بیایید هر کدام از نرمافزارهایی که نام بردیم را، باهم بررسی کنیم.
AutoCAD
معروفترین نرمافزاری که در مهندسی ساختمان مورد استفادهی مهندسین قرار میگیرد، نرمافزار «AutoCAD» میباشد. این نرمافزار توسط شرکت «AutoDesk» توسعه داده شده است و دارای ابزارهای متنوع و قدرتمندی برای ترسیم انواع نقشههای دو بعدی، سه بعدی و همچنین شبیهسازی و مدلسازی ساختمانها و سازهها، میباشد. مهندسین ساختمان به کمک این نرمافزار، قادر به ارائهی انواع مختلفی از نقشهها و مدلسازیها از سازهای که در ذهن دارند، خواهند بود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اتوکد — سریع و آسان در ۱۶۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش اتوکد – ترسیمات دو بعدی در AutoCAD (+)
- آموزش اتوکد سه بعدی AutoCAD 3D (+)
- مجموعه آموزش اتوکد (AutoCAD) – کلیک کنید.
Revit
نرمافزار «Revit» یکی دیگر از محصولات شرکت «AutoDesk» است، که برای «طراحی و مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM)» مورد استفاده قرار میگیرد؛ بر خلاف AutoCAD، مهندسین از این نرمافزار بیشتر برای تحلیل نقشههای ساختمان و مدلهای سه بعدی که از آن تهیه شده است، استفاده مینمایند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقدماتی رویت آرکیتکچر Revit Architecture در معماری (+)
- آموزش تکمیلی رویت ارکیتکچر Revit Architecture در معماری (+)
- آموزش مقدماتی رویت Revit با تکیه بر طراحی و ترسیم پلان (+)
- آموزش مدلسازی پروژه محور ویلا مدرن در نرم افزار Revit (+)
- آموزش مدل سازی و تحلیل انرژی با رویت Revit (+)
- مجموعه آموزش رویت (Revit) – کلیک کنید.
SolidWokrs
«SolidWorks» نرمافزاری برای طراحی صنعتی میباشد، که مهندسین ساختمان برای طراحی انواع مختلفی از سیستمهای مکانیکی که برای طراحی و ساخت سازهها نیاز دارند، از این نرمافزار استفاده میکنند. شایان ذکر است، که مهندسین با کمک ابزارهای قدرتمندی که در این نرمافزار وجود دارد و همچنین با نصب افزونههای تخصصی متعددی که برای سالیدورک منتشر شدهاند، قادر به طراحی، مدلسازی و تست ساختار اصلی سازهها نیز، میباشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تحلیل استاتیکی با سالیدورکس SOLIDWORKS – کلیک کنید.
- آموزش رایگان طراحی انبر جراحی به کمک نرم افزار Solidworks (+)
- آموزش تجزیه و تحلیل مهندسی و صنعتی در سالیدورک (+)
- آموزش محیط Drawing نرم افزار سالیدورکس (+)
- مجموعه آموزش سالیدورکس (+)
SketchUP
یکی دیگر از نرمافزارهای تخصصی مورد استفاده در شغل مهندسی ساختمان، «SketchUP» نام دارد. این نرمافزار بهصورت تخصصی، برای «ترسیم انواع نقشهها» و «اِسکیس»های یک ساختمان، توسعه داده شده است؛ مهندسین ساختمان به کمک این نرمافزار، قادر به ارائهی نقشههای دو بعدی و همچنین اسکیسهای دقیق از سازهی مد نظر خود در کمترین زمان، میباشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار اسکچ آپ – مدل سازی سه بعدی با SketchUp (+)
- آموزش آشنایی با رندرگیری در SketchUp با پلاگین Enscape (+)
- آموزش طراحی آشپزخانه مدرن در نرم افزار SketchUp (+)
- آموزش پروژه محور طراحی فضای مدرسه در SketchUp (+)
- آموزش ترسیم دیاگرام های معماری – کلیک کنید.
ETABS
مهندسین ساختمان با استفاده از نرمافزار «ETABS»، قادر به طراحی، شبیهسازی و تحلیل انواع ساختمانهای چند طبقه و پیچیده، میباشند؛ این نرمافزار، به مهندسین در طراحی انواع سیستمهای ساختمانی، ساختار اصلی سازهها و… کمک شایانی میکند، همچنین ابزارهای مختلفی در ETABS وجود دارند، که مهندسین ساختمان به کمک آنها، قادر به شبیهسازی و تحلیل ساختمان در «شرایط بروز حوادث طبیعی» (مانند زلزله) میباشند.
ArcGIS
نرمافزار «ArcGIS» توسط شرکت «ESRI» برای مدیریت و تحلیل دادههای مکانی و جغرافیایی، توسعه داده شده است؛ مهندسین ساختمان به کمک این نرمافزار، قادر به تعیین دقیق موقعیت مکانی سایت پروژه، منابع زیرزمینی، پستی و بلندیهای زمین و… میباشند. شایان ذکر است، که مهندسین علاوه بر مواردی که گفته شد، برای طراحی نقشهی سازهها نیز، از اطلاعات موجود در این نرمافزار، بهره میبرند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش آرک جی آی اس – ویرایش و کارتوگرافی نقشه ها با ArcGIS (+)
- آموزش تحلیل هیدرولوژی در ArcGIS – کلیک کنید.
FlowMaster
یکی دیگر از نرمافزارهای تخصصی که در شغل مهندسی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد، «FlowMaster» است. این نرمافزار برای محاسبهی انواع معادلات پیشرفتهی هیدرولیکی، توسعه داده شده و مهندسین با استفاده از این نرمافزار، قادر به طراحی و ارزیابی انواع «ساختارهای هیدرولیکی» مانند لولهکشیهای آب، لولهکشیهای فاضلاب، کانالهای تخلیهی پسماندهای صنعتی، طراحی خاکریزها و… میباشند.
STAAD Pro
نرمافزار «STAAD Pro» یکی از نرمافزارهای قدرتمند و بسیار کاربردی در شغل مهندسی ساختمان میباشد؛ مهندسین به کمک ابزارهای متنوعی که در این نرمافزار تعبیه شدهاند، قادر به طراحی و تحلیل ساختارهای سه بعدی میباشند. برای آشنایی با قابلیتهای این نرمافزار، برخی از آنها را باهم مرور میکنیم:
- طراحی تیرها، ستونها و دیوارهای سازه.
- طراحی پی و دال ساختمان.
- طراحی بارهای وارده به ساختار سازه.
- تست سازه در شرایط مختلف بارگذاری.
- تحلیل بارهای وارده بر ساختار سازه.
- و…
MicroStation
آخرین نرمافزاری که در این مقاله به آن میپردازیم، «MicroStation» نام دارد. مهندسین ساختمان از این نرمافزار برای طراحی پروژههای راه و ترابری و انواع مسیرهای حمل و نقل، استفاده میکنند. نرمافزار MicroStation دارای ابزارهای مختلفی برای طراحی نقشههای دو بعدی و سه بعدی و همچنین مدلسازی طراحیها، میباشد.
اکنون که شغل مهندسی ساختمان را بهطور کامل مورد بررسی قرار دادیم، زمان آن رسیده است که بهترین دانشگاههای دنیا برای تحصیل در رشتهی مهندسی ساختمان را، به شما معرفی کنیم.
بهترین دانشگاه های دنیا برای تحصیل در رشته مهندسی ساختمان
در این قسمت از مقاله قصد داریم تا 15 تا از بهترین دانشگاههای دنیا برای تحصیل در رشتهی مهندسی ساختمان را معرفی کنیم، که این دانشگاهها به ترتیب عبارتاند از:
- دانشگاه Hong Kong Polytechnic University در کشور چین
- دانشگاه Delft University of Technology در کشور هلند
- دانشگاه Polytechnic University of Milan در کشور ایتالیا
- دانشگاه University of California – Berkeley در کشور آمریکا
- دانشگاه National University of Singapore در کشور سنگاپور
- دانشگاه Norwegian University of Science and Technology در کشور نروژ
- دانشگاه Tsinghua University در کشور چین
- دانشگاه Eindhoven University of Technology در کشور هلند
- دانشگاه Polytechnic University of Turin در کشور ایتالیا
- دانشگاه Loughborough University در کشور انگلستان
- دانشگاه University of Nottingham در کشور انگلستان
- دانشگاه University College London در کشور انگلستان
- دانشگاه Massachusetts Institute of Technology در کشور آمریکا
- دانشگاه City University of Hong Kong در کشور چین
- دانشگاه Technical University of Denmark در کشور دانمارک
شایان ذکر است که، هر کدام از دانشگاههایی که در بالا نام بردیم، دارای شرایط ویژهی خود، برای پذیرش دانشجو میباشند و افرادی که قصد تحصیل در این دانشگاهها را دارند، باید شرایط پذیرش هر کدام از آنها را، بررسی کنند.
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی
شغل مهندسی ساختمان جزو مشاغلی است که در همه جای دنیا، فرصتهای شغلی مختلفی برای آن وجود دارد و مهندسین ساختمان با توجه به علاقه و تجربهای که دارند، قادر به فعالیت در این فرصتهای شغلی، میباشند. در آخر از شما سپاسگزاریم، که ما را تا انتهای مقاله همراهی نمودید و امیدواریم که پاسخ سوالات درون ذهنتان – پیرامون شغل مهندسی ساختمان – را، با مطالعهی این مقاله به دست آورده باشید.
شایان ذکر است، که بازنشر این مقاله در شبکههای اجتماعی و همچنین در بین دوستان خود، موجب خرسندی و افزایش انرژی ما برای ادامهی راه و تولید مقالات بیشتر، خواهد بود؛ پیروز و سربلند باشید.
مطالب بیشتری بنویسین لطفا
برچسبها
بانک مشاغلمشاغلمشاغل مهندسیمشاغل و مهارت ها