از بین مشاغل مهندسی در حال حاضر وجود دارد، تنها برخی از آنها هیجانانگیز و چند بعدی هستند؛ که یکی از این مشاغل، مهندسی دریا میباشد. شاید تا کنون نام مهندسی دریا به گوشتان خورده باشد، اما شناختی از این شغل نداشته باشید و سؤالاتی در ذهن شما شکل گرفته باشد، مانند شغل مهندسی دریا چیست؟ مهندسی دریا به چه مهارتهایی نیاز دارد؟ در این مقاله از مجله اینترنتی کاپریلا، قصد داریم تا به همراه شما «شغل مهندسی دریا» را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم؛ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
شغل مهندسی دریا چیست؟
پس از شنیدن عنوان «شغل مهندسی دریا»، اولین سؤالی که در ذهن ما شکل میگیرد، این است که شغل مهندسی دریا چیست؟ در قسمتِ اول این مقاله، میخواهیم به تعریف کامل مهندسی دریا بپردازیم. هدف این شاخه از مهندسی، طراحی و ساخت انواع کشتی، قایق، زیردریایی و دیگر سازههای دریایی که وجود دارند، میباشد. شایان ذکر است که مهندسی دریا، به «مهندسی اقیانوس» هم شناخته میشود. یک مهندسی دریایی، از علوم مختلفی، مانند مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی الکترونیک و کامپیوتر و… – که در قسمتهای بعد، کاربرد هر کدام از آنها را با شما بررسی خواهیم کرد – برای انجام وظایف خود، استفاده میکند. حال که با تعریف و معنای شغل مهندسی دریا آشنا شدیم، زمان آن فرار رسیده است که با وظایف موجود در این شغل نیز، آشنا شویم؛ در قسمت بعدی مقاله، به شرح وظایف یک مهندسِ دریایی خواهیم پرداخت.
- آموزش دینامیک محرکه های دریایی – دریامانی شناورها: اینجا را کلیک کنید (+).
شغل مهندسی دریا چه وظایفی دارد؟
در این قسمت از مقاله، برای آشنایی بیشتر با شغل مهندسی دریا، به شرحِ وظایفِ موجود در آن خواهیم پرداخت. یک مهندس دریایی باید ماشینآلات، سازهها و سیستمهایی را طراحی و اجرا نماید، که در شرایطِ سخت دریایی و اقیانوسی، به درستی کار کنند و دچار مشکل نشوند و وظایفی هم که بر عهدهی آنها قرار دارد، در راستای رسیدن به این هدف – یعنی طراحی و ساخت سازههایی مقاوم در برابر شرایط سخت دریایی – میباشند. برخی از وظایف موجود در شغل مهندسی دریا، عبارتاند از:
- طراحی و ساخت انواع قایقهای کوچک و بزرگ
- طراحی و ساخت انواع کشتی
- طراحی و اجرای سازههای ساحلی و فراساحلی
- طراحی انواع نیروگاههای دریایی
- نگهداری و تعمیر انواع سیستمهای دریایی
- و…
حال بیایید با هم به بررسی وظایف گفته شده بپردازیم.
طراحی و ساخت انواع قایق های کوچک و بزرگ
یکی از وظایف اولیه و مهمی که بر دوش مهندسین دریایی قرار دارد، طراحی و ساخت انواع قایق میباشد. قایقها در اندازههای مختلف و با اهداف گوناگونی ساخته میشوند، که هر کدام از آنها دارای طراحی متناسب با هدف خود، میباشد. مهندسین دریایی با توجه به کاربردی که برای قایق در ذهن خود دارند، طراحی خاصی برای آن ایجاد میکنند، که در برابر مشکلات پیشِ رو، کارایی و عملکرد مناسبی داشته باشد.
طراحی و ساخت انواع کشتی
همانند قایقها، کشتیها هم از انواع مختلفی برخوردار هستند، که هر کدام از آنها علاوه بر طراحی متفاوت، عملکرد، ساختار و کارایی مختلفی هم دارد؛ مهندسین دریایی با توجه به هدفِ ساخت هر کدام از انواع مختلف کشتی، باید طراحی متفاوتی برای ساختِ آن، ارائه دهند. یک کشتی – نسبت به قایق – از پیچیدگی بیشتری در طراحی و عملکرد خود، برخوردار است؛ در همین راستا، مهندسین دریایی که به این حوزه از مهندسی علاقه دارند، برای طراحی و ساخت کشتی، باید تحصیلات تخصصی آن را بگذارنند.
طراحی و اجرای سازه های ساحلی و فراساحلی
سازههای ساحلی و فراساحلی مختلفی، در دریاها و خطوط ساحلی وجود دارند، که برای اهداف گوناگون و کاربردهای مختلفی طراحی و ساخته شدهاند؛ یکی دیگر از وظایفی که بر دوش مهندسین دریایی وجود دارد، طراحی و ساخت این سازهها میباشد. برخی از کاربردهای انواع مختلفِ سازههای ساحلی و فراساحلی عبارتاند از:
- خطوط موج شکن
- برجهای مراقبتی
- ایستگاههای غریق نجات
- سدهای ساحلی برای حفاظت از شهرها در برابر سونامی
- سازههای حمایتکننده در برابر فرسایش خط ساحل
- بندرهای کوچک و بزرگ
- ناقوسهای دریایی
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اصول طراحی سازه های متعارف دریایی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان معادلات حرکت مستقل و غیر مستقل در دریامانی شناورها (+)
- آموزش رایگان امواج دریا و انواع آن – کلیک کنید.
طراحی انواع نیروگاه های دریایی
در عصری که زندگی میکنیم، جامعهی بشری به راههای مختلفی برای تولید انرژی دست یافته است، که یکی از آنها، «تولید انرژی پاک» از منابع تجدید پذیر میباشد و یکی از روش های موجود در این راه – برای تولید انرژی پاک – «نیروگاههای دریایی» میباشد. این نیروگاهها به طور معمول به دو دسته تقسیم میشوند:
- نیروگاههای بادی
- نیروگاههای آبی
در نیروگاههای بادی، توربینهای تولید کنندهی برق، در دریاها و خطوط ساحلی – که جریان باد در آنها قوی است – ساخته میشوند و در طراحی آنها، از مهندسین دریایی کمک گرفته میشود، تا طراحی این نیروگاهها در برابر انواع نیروهای موجود در دریاها، مقاوم باشد. نیروگاههای آبی که در دریاها و برخی از سواحل ساخته میشوند، به کمک جریانهای آبی و همچنین نیروی موجها، به تولیدِ انرژی میپردازند؛ برای طراحی و اجرای این دسته از نیروگاههای دریایی هم، از مهندسین دریا کمک گرفته میشود، تا با شناختی که از جریانهای آبی، تغییرات اقلیمی و .. دارند، نیروگاههایی را طراحی و اجرا نمایند که – همانند دیگر سازههای دریایی – در برابر نیروهای موجود در دریاها، مقاوم باشند.
نگهداری و تعمیر انواع سیستم های دریایی
وقتی از سیستمهای دریای صحبت میکنیم، منظورمان طیفِ گستردهای از انواعِ سیستمهای مکانیکی و الکترونیکی میباشد، که در دریاها برای مقاصد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند؛ برخی از این سیستمها عبارتاند از:
- سیستمهای موقعیتیابی
- سیستمهای مسیریابی دریایی
- سیستمهای مدیریت خطوط حمل و نقل دریایی
- انواع سیستمهای الکترونیکی موجود در بندرها برای مدیریت کشتیها
- و…
حال که با وظایف یک مهندس دریا آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است تا برخی از علومی که برای انجام وظایف خود استفاده مینمایند هم، آشنا شویم.
چه علومی در مهندسی دریا کاربرد دارند؟
همانطور که تا این قسمت از مقاله دریافتیم، مهندسی دریایی رشته و شغلی بسیار مهم و پیچیده میباشد و مهندسین دریایی، با بهرهگیری از علوم مختلفی، به انجام وظایف خود و فعالیت در حوزههای گوناگون مشغول هستند؛ در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به همراه شما، علوم مختلفی که در مهندسی دریایی کاربرد دارند را، مورد بررسی قرار دهیم؛ برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
- معماری دریایی
- اقیانوس شناسی
- مهندسی مکانیک
- مهندسی عمران
- الکترونیک و رباتیک
- مهندسی نفت
در ادامه هر کدام از مواردی که نام بردیم را، به همراه شما مورد بررسی قرار خواهیم داد.
معماری دریایی
در قسمتهای قبل، به طراحی انواع کشتی و قایق توسط مهندسین دریایی پرداختیم، که برای انجام این وظیفه، مهندسین به علم «معماری دریایی» نیاز دارند. معماری دریایی، به طراحی کلی کشتی، قایق و دیگر شناورهای دریایی میپردازد، در حالی که در مهندسی دریا، به عملکرد درستِ سیستمهای کشتی و انواع دیگر شناورهای دریایی پرداخته میشود. شایان ذکر است، که معماری دریایی و مهندسی دریا دو رشتهی متمایز از هم محسوب میشوند، ولی در اغلب موارد باهم مورد استفاده قرار میگیرند و کمککنندهی یکدیگر هستند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان امواج دریا و انواع آن – کلیک کنید.
- آموزش اصول طراحی سازه های متعارف دریایی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان خستگی در سازه های دریایی – کلیک کنید.
- آموزش مدل های فیزیکی و هیدرولیکی – کلیک کنید.
اقیانوس شناسی
یکی دیگر از رشتهها و علومی که کاربرد فراوانی در مهندسی دریا دارد، «اقیانوسشناسی» میباشد. اگر بخواهیم این علم را تعریف کنیم، باید بگوییم که اقیانوسشناسی، عبارت است از جمعآوری، دستهبندی و بررسی دادهها و اطلاعاتِ مختلفی که از اقیانوسها بدست میآید؛ برخی از این دادهها و اطلاعات عبارتاند از:
- شناسایی جریانهای آبی سطحی و عمیق
- شناسایی جریانهای هوایی
- تهیه نقشه از کف دریاها و اقیانوسها
- تهیه نقشهی خشکیها
- و…
مهندسین دریایی انواع مختلفی از دستگاهها را برای اکتشاف و بررسی دریاها و اقیانوسها طراحی میکنند و در اختیار اقیانوسشناسان قرار میدهند، سپس با کمک اطلاعاتی که از علم اقیانوسشناسی بدست میآورند، سازهها، کشتیها، زیردریاییها و بسیاری دیگر از دستگاههای دریایی را طراحی نموده و سپس آنها را میسازند.
مهندسی مکانیک
«مهندسی مکانیک» یکی دیگر از رشتهها و علومی میباشد، که در بسیاری از رشتههای مهندسی کاربرد دارد؛ بهطور عمومی، هر رشتهای که در آن نوعی از دستگاه مکانیکی طراحی و ساخته شود، مهندسی مکانیک در آن دخیل میباشد. یک مهندس دریا به کمک علم مهندسی مکانیک، قادر به طراحی و ساخت انواع مختلفی از وسایل نقلیه دریایی، زیردریاییهای اکتشافی، سازههای فراساحلی، سیستمهای مکانیکی موجود در نیروگاهها و … خواهد بود؛ به عنوان مثال، بسیاری از بخشهای یک کشتی مانند موتور نیروی محرکه، سیستمهای مکانیکی اتوماتیک (مانند هدایت کشتی)، لنگر، حمل بار، سیستم تخلیه بار، ارتباطات داخلی، تهویه مطبوع و… به کمک مهندسی مکانیک، طراحی و ساخته میشوند.
شایان ذکر است، که علم مهندسی مکانیک در حوزههای دیگری مانند دینامیکِ سیالات، مکانیکِ سیالات، مکانیکِ سازه و… نیز، به مهندسین دریایی کمک شایانی مینماید.
مهندسی عمران
همانطور که در قسمتهای قبل هم اشاره کردیم، یکی از وظایفی که بر دوش مهندسین دریایی میباشد، طراحی و ساخت انواع سازههای ساحلی و فراساحلی است، که برای انجام این وظیفه، از علم «مهندسی عمران» کمک میگیرند؛ بسیاری از موج شکنها، بنادر، پلها و دیگر سازههای دریایی – توسط مهندسین دریا و – با کمک علم مهندسی عمران طراحی، ساخته میشوند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش هیدرولوژی مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدل سازی مخازن سطحی آب در سیستم های منابع آب ۱ (+)
- آموزش تحلیل و مدیریت سیستم های منابع آب ۱ (+)
- آموزش آب های زیرزمینی پیشرفته (+)
- آموزش مدل سازی آب های زیرزمینی با نرم افزار جی ام اس GMS (+)
- آموزش رایگان آشنایی با منابع آب زیرزمینی در زمین شناسی (+)
- مجموعه آموزش مهندسی آب و فاضلاب (آبفا) – کلیک کنید.
الکترونیک و رباتیک
یکی دیگر از حوزههایی که مهندسین دریایی در آن فعالیت دارند، در زمینهی «برق و رباتیک» است؛ در همین راستا، یکی از علومی که به آنها کمک شایانی خواهد کرد، «الکترونیک و رباتیک» است. این علم در حوزههای مختلفی از مهندسی دریا – یا همان مهندسی اقیانوس – کاربرد دارد، که برخی از آنها عبارتاند از:
- استفاده از کابلهای انتقال اطلاعات و برق در اعماق دریا.
- طراحی و استفاده از UUVها.
- طراحی و ساخت انواع رباتهای زیردریایی.
- طراحی و ساخت انواع وسایل کنترل از راه دور.
- طراحی و تعمیر سیستمهای الکترونیکی موجود در کشتیها و دیگر وسایل دریایی.
- و…
مهندسی نفت
برای طراحی و ساخت انواع سکوهای نفتی که در دریاها وجود دارند، از «مهندسی نفت» کمک گرفته میشود. یک مهندس دریایی، با کمک این علم قادر به شناسایی ذخایر نفت زیر دریاها و همچنین طراحی انواع سکوهای نفتی مقاوم در برابر طوفانهای دریایی و همچنین فرسایش ناشی از آب، است.
مهندسین دریا به چه مهارتهای نیاز دارند؟
شغل مهندسی دریا بسیار پیچیده و سخت میباشد، اما در عین حال یکی از شاخههای جذاب و پر چالش مهندسی هم محسوب میگردد و وظایف مختلفی، بر دوش افرادی که در این شاخه از مهندسی فعالیت مینمایند، قرار دارد؛ به همین جهت، مهندسین دریا برای انجام وظایف خود باید از مهارتهای مختلفی برخوردار باشند، که برخی از این مهارتها عبارتاند از:
- علوم ریاضی
- علوم و فنون مهندسی
- توانایی تعمیر و نگهداری از ماشینآلات
- دانش طراحی مکانیکی
- طراحی سازه
- حل مسائل پیچیده
- کار گروهی
- زبان انگلیسی
- جستجو و پیدا کردن منابع صحیح
- و…
حال هر کدام از مهارتهایی که در بالا نام بردیم را، به همراه شما مورد بررسی قرار خواهیم داد.
علوم ریاضی
ریاضی در تمامی ابعاد زندگی بشری نقشی مهم و برجسته دارد، مخصوصا در مشاغل مهندسی؛ در همین راستا، یکی از مهارتهای مورد نیاز مهندسین دریایی، مهارت یا دانش «ریاضی» میباشد. مهندسین دریا باید قادر به حل مسائل مختلف ریاضی و محاسبات پیچیده باشند، تا طراحیهایی که برای اهداف گوناگون انجام میدهند، نتایج و عملکرد موفقی بدست بیاورد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
علوم و فنون مهندسی
یکی از مهارتهای اصلی و مهم برای مهندسین دریا، «علوم و فنون مهندسی» میباشد، که این مهارت در دانشگاهها، دورههای آموزشی و دورههای عملی بدست میآید. مقاطع مختلف تحصیلات آکادمیکی که برای این شاخه از مهندسی در دانشگاهها وجود دارد، تمامی علوم مورد نیاز برای شغل مهندسی دریا را برای دانشجویان و علاقهمندان به این رشته، فراهم نموده است؛ برای کسب مهارت در استفاده از این علوم و فنون، مهندسین دریایی دورههای کارآموزی و واحدهای عملی مختلفی را، در طی دوران تحصیل خود و حتی پس از اتمام تحصیلات، میگذرانند.
توانایی تعمیر و نگهداری از ماشین آلات
مهارت دیگری که برای مهندسین دریایی ضروری و مهم است، «توانایی تعمیر و نگهداری از ماشینآلات» میباشد. دستگاههای مکانیکی و الکترونیکی مختلفی در وسایل نقلیه دریایی و سیستمهای دریایی، وجود دارد و به دلیل هزینهی بالایی که برای ساخت آنها صرف شده است، در بسیاری از مواقع که مشکلی برای آنها پیش میآید، به جای تعویض، آنها را تعمیر مینمایند؛ شایان ذکر است که تعمیر این دستگاهها و سیستمها، بر عهدهی مهندسین دریا میباشد و در همین راستا، آنها باید مهارت و دانشِ تعمیر انواع دستگاهها و سیستمهای دریایی را، کسب کنند.
دانش طراحی مکانیکی
یک مهندس دریا، برای طراحی و ساخت انواع شناورهای دریایی و همچنین انواع سیستمها و ماشینآلات موجود در آنها، به مهارت و دانش «طراحی مکانیکی» نیاز دارد. طراحی مکانیک، اصولی مشابه با مهندسی مکانیک دارد – که در بالا آن را مورد بررسی قرار دادیم – و یک مهندس دریا با کسب این مهارت، قادر به ارائه طراحیهای مختلف و اجرای آنها، میباشد.
طراحی سازه
همانطور که در قسمتهای قبل اشاره کردیم و به آن پرداختیم، یکی از وظایف موجود در شغل مهندسی دریا – یا همان مهندس اقیانوس – طراحی و ساخت «سازههای ساحلی و فراساحلی» بود؛ در همین راستا، یک مهندس دریایی برای انجام این وظیفهی خود، باید مهارت «طراحی سازه» را کسب نماید، تا قادر به طراحی و اجرای انواع سازههای ساحلی و فراساحلی، باشد. با کمک این مهارت و ترکیب آن با دانش مهندسی دریا، سازههایی مقاوم در برابر انواع نیروهای موجود در دریاها – به دست مهندسین دریا – طراحی و ساخته میشوند؛ سازههایی مانند:
- سکوهای نفتی
- نیروگاههای تولید انرژی
- بندرهای کوچک و بزرگ
- خطوط موج شکن
- خطوط انتقال آبهای سطحی به دریا
- طراحی و ساخت کانالهای آبی عمیق
- و…
حل مسائل پیچیده
شغل مهندسی دریایی با مشکلات و چالشهای پیچیدهی مختلفی همراه است و یک مهندس دریا، برای گذر از این مشکلات و حل آنها، باید مهارت «حل مسائل پیچیده» را در خود تقویت نماید. هرچه این مهارت، در مهندس دریایی تقویت شود، او قادر به حل مشکلات پیچیدهتر و سختتر، در کمترین زمان و با بهترین راهِ حل، خواهد بود.
کار گروهی
در این مقاله، بارها به این موضوع اشاره کردیم، که مهندسی دریا، یکی از شاخههای پیچیدهی مهندسی میباشد و پروژههایی که در این حوزه از مهندسی طراحی و اجرا میشوند هم، از پیچیدگی بالایی برخوردار هستند؛ در همین راستا، برای طراحی و اجرای یک پروژه، از مهندسینِ مختلفی – در غالب یک تیم – کمک گرفته میشود و یک مهندس دریا، برای پیشرفت در کار خود و انجام وظایفی که بر دوشش قرار گرفته است، نیاز مبرمی به مهارت «کار گروهی» پیدا خواهد کرد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
زبان انگلیسی
زبان بینالمللی و مشترک بین ملتهای مختلف، «انگلیسی» میباشد و بسیاری از مقالات و پژوهشهایی که در زمینههای مختلف، توسط مهندسین و دانشمندان در سراسر جهان منتشر میشوند، به زبان انگلیسی هستند؛ در همین راستا، یک مهندس دریایی برای «افزایش اطلاعات و دانش» خود و همچنین برقراری ارتباط با همکاران خود در سراسر جهان، باید آشنایی کاملی با زبان انگلیسی داشته باشد. شایان ذکر است، که وقتی از دانش انگلیسی سخن میگوییم، منظورمان هم دانش عمومی زبان انگلیسی و هم دانش تخصصی زبان انگلیسی، در حوزهی مهندسی دریا میباشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
جستجو و پیدا کردن منابع صحیح
یکی از مهمترین عوامل برای پیشرفت در هر شغلی و یا تحقیق در مورد مسالهای خاص، بروز بودن اطلاعات افراد از شغل خود، میباشد؛ در همین راستا، یکی از مهارتهایی که به مهندسین دریایی در کسب اطلاعات صحیح و بروز کمک شایانی میکند، مهارت «جستجو و پیدا کردن منابع صحیح» میباشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
نرم افزار های مورد استفاده در مهندسی دریا کدامند؟
هر کدام از شاخههای مهندسی، دارای نرمافزارهای تخصصی میباشند، که در این قسمت از مقاله قصد داریم به همراه شما، به معرفی و بررسی نرمافزارهای تخصصی و مورد استفاده در شغل مهندسی دریا، بپردازیم؛ برخی از این نرمافزارها عبارتاند از:
- SolidWorks
- AutoCAD
- Ansys Structural
- Ansys Aqwa
- OrcaFlex
- WAMIT
- MaxSurf
- Rhinoceros
- MATLAB
- Aveva Marine
- FreeShip
در ادامه به بررسی هر کدام از نرمافزارهایی که نام بردیم، خواهیم پرداخت.
SolidWorks
نرمافزار «SolidWorks» یکی از پرکاربردترین نرمافزارهای طراحی مهندسی میباشد، که دارای ابزارها و قابلیتهای فراوانی برای طراحی انواع قطعات، دستگاهها و وسایل مختلف است. مهندسین دریا به کمک این نرمافزار، قادر به طراحی انواع کشتی، قایق، زیردریایی، سازههای ساحلی، سازههای فراساحلی و… میباشند. شایان ذکر است، که این نرمافزار در سال 1995 برای سیستم عامل ویندوز، عرضه شد و تا کنون نسخهها و بروزرسانیهای مختلفی از آن – توسط شرکت توسعهی دهندهی SolidWorks – برای مهندسین و دیگر کاربران، عرضه شده است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تحلیل استاتیکی با سالیدورکس SOLIDWORKS – کلیک کنید.
- آموزش رایگان طراحی انبر جراحی به کمک نرم افزار Solidworks (+)
- آموزش تجزیه و تحلیل مهندسی و صنعتی در سالیدورک (+)
- آموزش محیط Drawing نرم افزار سالیدورکس (+)
- مجموعه آموزش سالیدورکس (+)
AutoCAD
یکی دیگر از نرمافزارهای طراحی که در شغل مهندسی دریا کاربردهای فراوانی دارد، نرم افزار «AutoCAD» است. این نرم افزار برای طراحی بخشهای مختلف سازهها، مورد استفادهی مهندسین قرار میگیرد. مهندسین دریا به کمک این نرمافزار، قادر به طراحی نقشههای درون سازهها، ساختار اصلی سازه و حتی نمای خارجی آن، میباشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اتوکد — سریع و آسان در ۱۶۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش اتوکد – ترسیمات دو بعدی در AutoCAD (+)
- آموزش اتوکد سه بعدی AutoCAD 3D (+)
- مجموعه آموزش اتوکد (AutoCAD) – کلیک کنید.
Ansys Structural
قبل اجرای طراحیهای سازه، مهندسین، طراحیهای خود را به صورت کامپیوتری «شبیهسازی» می نمایند و آنها را تحت تاثیر نیروهای مختلفی قرار میدهند، تا از استحکام ساختارِ سازهای که طراحی نمودهاند، اطمینان حاصل کنند؛ در همین راستا، شرکتهای نرم افزاری مختلفی، برنامههای کامپیوتری مختلفی را برای کاربران توسعه دادهاند، که یکی از بهترین نرمافزارهای عرضه شده برای شبیهسازی و تست کامپیوتری سازهها، «Ansys Structural» میباشد. مهندسین دریا به کمک این نرمافزار، قادر به شبیهسازی و تست انواع سازههایی که طراحی نمودهاند، میباشند. شایان ذکر است، که نرمافزار Ansys Structural از نرمافزارهای طراحی مختلفی (مانند SolidWorks، CATIA، AutoCAD و…) پشتیبانی میکند.
Ansys Aqwa
نرمافزار «Ansys Aqwa» به منظورِ شبیهسازی محیطهای آبی برای مهندسین، طراحی و توسعه داده شده است. مهندسین دریا به کمک این نرمافزار، قادر به شبیهسازی انواع طراحیهای خود در محیطهای آبی و وارد نمودن نیروهای مختلف به آن، میباشند. در شغل مهندسی دریا، از این نرمافزار به منظور شبیهسازی و تست انواع لولهها و خطوط انتقال نیرو در زیر آب، وسایل و دستگاههای غواصی، زیردریاییها اکتشافی و … استفاده میشود.
OrcaFlex
یکی از دیگر از نرمافزارهای تخصصی مهندسی دریا، نرمافزار «OrcaFlex» است. مهندسین دریا از این نرمافزار برای طراحی انواع کشتیها، قایقها و… استفاده میکنند. بهطور کلی، OrcaFlex نرمافزاری برای بررسی و تحلیل مسائل مربوط به «علم هیدرودینامیک» میباشد و در حوزههای مختلفی از مهندسی دریا کاربرد دارد، که برخی از آنها عبارتاند از:
- طراحی و ساخت نیروگاههای آبی تولید انرژی.
- اقیانوس شناسی.
- مطالعات لرزه نگاری دریایی.
- سکوهای نفتی و گازی موجود در دریاها.
- طراحی و ساخت زیردریاییها.
- مطالعات هیدرودینامیک.
- و…
در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
WAMIT
در قسمتهای قبل اشاره کردیم که یکی از مهارتهای مورد نیاز برای مهندسین دریا، مهارت محاسبات ریاضی میباشد؛ یکی از نرمافزارهایی که به مهندسین در انجام انواع محاسبات ریاضی کمک مینماید، «WAMIT» است. این نرمافزار، به صورت تخصصی برای انجام انواع محاسبات نیروی موجها، جزر و مد، فشار آب در اعماق و… برای مهندسین دریا، توسعه داده شده است.
MaxSurf
نرمافزار «MaxSurf» یکی دیگر از نرمافزارهای تخصصی مهندسی دریایی می باشد، که برای طراحی و شبیهسازی انواع شناورهای دریایی، مورد استفادهی مهندسین دریا قرار میگیرد. این نرمافزار، دارای ابزارها و قابلیتهای متفاوتی میباشد، که مهندسین به کمک آن قادر به طراحی بخشهای مختلف انواع شناورهای دریایی (مانند کشتی و قایق) هستند. برخی از امکانات این نرمافزار عبارتاند از:
- طراحی و مدلسازی بدنهی شناورهای دریایی.
- شبیهسازی میزان پایداری شناورهای دریایی.
- تجزیه و تحلیل ساختارهای درونی و بیرونی شناورهای دریایی.
- شبیهسازی و پیشبینی نحوهی حرکت شناورهای دریایی.
- بررسی مقاومت شناورهای دریایی در برابر نیرویهای وارده به آن.
- و…
Rhinoceros
یکی دیگر از نرمافزارهای طراحی مهندسی سهبعدی – که کاربران زیادی هم در سراسر دنیا دارد – نرمافزار «Rhinoceros» یا همان «Rhino» است. امکاناتی که در SolidWorks و AutoCAD وجود دارد، در این نرمافزار هم موجود می باشد، اما Rhino از رابط کاربری سبکتری برخوردار است، که آن را به نرمافزاری سریع و سبک تبدیل میکند. یکی از ویژگیهای این نرمافزار، فرمتهای خروجی متفاوتی است، که برای استفاده در طیف وسیعی از نرمافزارها مناسب میباشند.
MATLAB
«MATLAB» یکی از معروفترین و پرکاربردترین نرمافزارها، برای انجام انواع محاسبات ریاضی در سطوح مختلف پیچیدگی، میباشد. این نرمافزار تقریبا در تمامی رشتههای مهندسی کاربرد دارد و افراد زیادی در سطح دنیا، برای انجام محاسبات پیچیدهی ریاضی خود، از MATLAB کمک میگیرند و مهندسین دریایی نیز، جزو آنها میباشند. یکی از بهترین ویژگیهای این نرمافزار، قابلیت ادغام آن با برنامهی SimuLink میباشد، که یکی از نرمافزارهای شبیهسازی قدرتمند در حوزه مهندسی و ریاضیات، محسوب میگردد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان معرفی متلب و سیمولینک برای شبیه سازی – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی با سیمیولینک Simulink – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی ریزشبکه ها در سیمولینک متلب – کلیک کنید.
- آموزش سیستم های قدرت و شبیه سازی در سیمولینک و متلب – کلیک کنید.
- آموزش رایگان شبیه سازی ماشین سنکرون در سیمیولینک متلب – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی ماشین های الکتریکی در سیمولینک و متلب – کلیک کنید.
Aveva Marine
نرمافزار «Aveva Marine» یکی دیگر از نرم افزارهای تخصصی مهندسی دریایی میباشد، که به صورت اختصاصی برای طراحی انواع کشتیها و قایقها، توسعه داده شده است. این نرمافزار راهکارهای مختلفی برای طراحی یک کشتی، به مهندسین دریایی ارائه مینماید و در طی سالیان گذشته، بروزرسانیهای بسیار مفیدی برای این نرمافزار – از سوی تیم توسعهدهندهی آن – ارائه شده است، که در آنها روشها و تکنیکهای جدید طراحی کشتی اضافه شدهاند.
FreeShip
همانطور که تا این قسمت از مقاله مطالعه کردیم، نرمافزارهای مختلفی برای طراحی بدنهی شناورهای دریایی وجود دارند؛ یکی دیگر از نرمافزارهایی که به صورت تخصصی، برای طراحی و شبیهسازی بدنهی انواع شناورهای دریایی – مخصوصا کشتیها – عرضه شده است، «FreeShip» میباشد. مهندسین دریا به کمک این نرمافزار، قادر به طراحی و شبیهسازی بدنهی انواع شناورهای دریایی و همچنین بررسی عملکرد آنها، در شرایط نامساعد جوی و تحتِ تاثیر نیرویهای مختلف، میباشند.
مهندسی دریا چه فرصت های شغلی دارد؟
حال که آشنایی کاملی با شغل مهندسی دریا پیدا کردیم، زمان آن رسیده است تا به همراه شما، فرصتهای شغلی موجود برای این حوزه از مهندسی را، مورد بررسی قرار دهیم. به جهتِ گستردگی کاربردها و همچنین اهمیت رشتهی مهندسی دریایی، فرصتهای شغلی زیادی برای کسانی که در این شاخه از مهندسی تحصیل نمودهاند، وجود دارد که در این قسمت، قصد داریم آنها را بررسی کنیم. برخی از فرصتهای شغلی مهندسی دریا – یا همان مهندسی اقیانوس – عبارتاند از:
- طراحی و ساخت شناورهای دریایی
- تعمیر و نگهداری از شناورهای دریایی
- طراحی و ساخت سکوهای نفت و گاز
- طراحی و ساخت نیروگاههای دریایی
- طراحی و اجرای انواع سازههای ساحلی و فراساحلی
- جلوگیری از آلودگیهای دریایی
- فعالیت در گروههای تحقیقاتی
- و…
حال بیایید هر کدام از فرصتهای شغلی که نام بردیم را، به اختصار بررسی کنیم.
طراحی و ساخت شناور های دریایی
یکی از بهترین فرصتهای شغلی که برای مهندسین دریایی وجود دارد، «طراحی و ساخت انواع شناورهای دریایی» میباشد؛ همانطور که از عنوان آن مشخص است، مهندسین دریا در این فرصت شغلی، انواع مختلفی از شناورهای دریایی (مانند کشتی، قایق، زیردریایی، فانوسهای دریایی شناور و…) را طراحی مینمایند، سپس به کمک مهندسین دیگر، طراحیهای خود را میسازند. این شناورها میتوانند اهداف مختلفی، مانند تجاری، مسافربری، نظامی، اکتشافی، تفریحی و… داشته باشند.
تعمیر و نگهداری از شناور های دریایی
مهندسین دریا پس از گذراندن دورهی تحصیلی خود و همچنین طی کردن دورههای آموزشی عملی، میتوانند در کشتیها و زیردریاییهای مختلفی، به عنوان مهندس دریایی و برای تعمیر و نگهداری از آن شناورها، فعالیت نمایند و به کسب درآمد بپردازند.
طراحی و ساخت سکو های نفت و گاز
یکی دیگر از فرصتهای شغلی که دارای درآمد بسیار زیادی هم برای مهندسین دریا میباشد، «طراحی و ساخت سکوهای نفت و گاز» است. سکوهای نفتی یا گازی، سازههایی بسیار بزرگ هستند و ساختار و عملکرد پیچیدهای دارند، که برای طراحی آنها حتما باید از متخصصین با تجربه کمک گرفته شود. مهندسین دریایی که در این حوزه فعالیت میکنند، باید ساختار سکوها را به گونهای طراحی نمایند، که در برابر انواع نیرویهای وارده از سمت دریاها و همچنین طوفانهای شدیدی که ممکن است رخ بدهد، مقاوم باشند.
طراحی و ساخت نیروگاه های دریایی
همانند سکوهای نفت و گاز، نیروگاههای دریایی – که در قسمتهای قبل آنها را بررسی کردیم – نیز دارای ساختار و عملکرد پیچیدهای هستند و برای طراحی و ساخت آنها، باید از متخصصین مختلفی از جمله مهندسین دریایی، کمک گرفته شود.
طراحی و اجرای انواع سازه های ساحلی و فراساحلی
سازههای ساحلی و فراساحلی، باید از مقاومت بالایی در برابر نیروی وارده از سمت موجهای دریا و همچنین فرسایشی که آب شور دریاها ایجاد مینماید، برخوردار باشند؛ در همین راستا، از مهندسین دریا که اطلاعات و شناخت کاملی از طراحی سازههای مخصوص دریا دارند، کمک گرفته میشود.
جلوگیری از آلودگی های دریایی
بارها ما شاهد آلودگیهای نفتی یا شیمیایی دریاها بودهایم، که اگر جلوی گسترش آنها گرفته نشود، آسیبهای جبران ناپذیری به زیستبومهای دریایی وارد میشود؛ برای جلوگیری از آلوده شدن دریاها و جلوگیری از گسترش آنها، دولتها و سازمانها از مهندسین دریایی کمک میگیرند. مهندسین دریایی که در این حوزه فعالیت میکنند، باید در سریعترین زمان ممکن و به نحو احسن، از انتشار انواع آلودگیها جلوگیری کنند و آنها را پاکسازی نمایند.
فعالیت در گروه های تحقیقاتی
یکی دیگر از فرصتهای شغلی که برای مهندسین دریا وجود دارد، فعالیت در گروههای تحقیقاتی و همکاری با دیگر محققان میباشد. بهطور معمول، فعالیتهای تحقیقاتی از درآمد کمتری نسبت به دیگر فرصتهای شغلی که بررسی کردیم، دارا میباشند؛ با این حال پروژههای تحقیقاتی زیادی هم در طول تاریخ وجود دارند، که با کسب نتایجی منحصر به فرد، درآمد و شهرت زیادی برای مهندسین دریایی و دیگر اعضای گروه رقم زدهاند.
بهترین دانشگاه های دنیا برای تحصیل در رشته مهندسی دریا کدامند؟
دانشگاههای زیادی در سراسر دنیا وجود دارند، که رشتهی مهندسی دریا را به دانشجویان خود آموزش میدهند، اما از بین آنها، برخی بهصورت تخصصیتری به این رشته میپردازند؛ در این قسمت از مقاله قصد داریم، تا به شما، بهترین دانشگاههای دنیا برای تحصیل در رشتهی مهندسی دریا را، معرفی کنیم. 15 تا از بهترین دانشگاههای دنیا، برای تحصیل در رشتهی مهندسی دریا عبارتاند از:
- دانشگاه University of Science and Technology در کشور نروژ
- دانشگاه Delft University of Technology در کشور هلند
- دانشگاه Shanghai Jiao Tong University در کشور چین
- دانشگاه Massachusetts Institute of Technology در کشور آمریکا
- دانشگاه Harbin Engineering University در کشور چین
- دانشگاه University of Southampton در کشور انگلستان
- دانشگاه Aalborg University در کشور دانمارک
- دانشگاه Technical University of Denmark در کشور دانمارک
- دانشگاه University of Tokyo در کشور ژاپن
- دانشگاه Tianjin University در کشور چین
- دانشگاه Dalian University of Technology در کشور چین
- دانشگاه National Technical University of Athens در کشور یونان
- دانشگاه University of Strathclyde در کشور انگلستان
- دانشگاه Texas A&M University – College Station در کشور آمریکا
- دانشگاه Chalmers University of Technology در کشور سوئد
شایان ذکر است، که هر کدام از دانشگاههایی که در بالا آنها را نام بردیم، شرایط خاص خود را برای پذیرش دارند و افرادی قصد تحصیل در این دانشگاهها را دارند، باید شرایط پذیرش هر کدام آنها را بررسی نمایند.
- آموزش اقتصاد دریایی: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی
رشتهها و مشاغل مختلفی در حوزهی مهندسی وجود دارند، که شرایط کاری آنها سادهتر از مهندسی دریا میباشد، اما اگر فردی با انرژی و چالشپذیر هستید، این شاخه از مهندسی میتواند گزینهی خوبی برای شما باشد. بسیاری از مهندسین دریایی – به دلیل شرایط کاری که در این شاخه از مهندسی وجود دارد – بهطور مداوم در حال سفر هستند و زمان کمی را با خانوادهی خود سپری مینمایند. شایان ذکر است که درآمد این شاخه از مهندسی – با توجه به حوزهای که افراد در آن فعالیت دارند و میزان تجربهشان – بسیار بالا است، از طرفی مهندسین دریایی به مکانهای مختلفی از کرهی زمین سفر میکنند، تا پروژههای گوناگون را به اتمام برسانند.
در آخر، ضمن تشکر از شما بابت همراهی ما انتهای مقاله، امیدواریم که پاسخ سوالات درون ذهن خود، پیرامون شغل مهندسی دریا یا همان مهندسی اقیانوس را یافته باشید. شایان ذکر است، که بازنشر این مقاله در شبکههای اجتماعی و همچنین در میان دوستان علاقهمند خود، موجب خرسندی و افزایش انرژی ما برای ادامه راه و تولید مقالات بیشتر، خواهد شد.