همانطور که میدانیم، رشتهها و حوزههای مختلفی از مهندسی در دنیا وجود دارد، که هر کدام از آنها بنا بر نیاز جامعه و در طول زمان شکل گرفتهاند. بسیاری از رشتههای مهندسی، که در حال حاضر عنوان و تخصص مستقلی برای خود دارند، در گذشته زیرشاخهای از حوزههای دیگر مهندسی بودهاند؛ که یکی از این رشتهها «مهندسی توانبخشی» میباشد. در این مقاله از مجله اینترنتی کاپریلا قصد داریم به همراه شما، رشته و شغل مهندسی توانبخشی را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم؛ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تعریف شغل مهندسی توانبخشی
رشتهی مهندسی توانبخشی، در ابتدا زیرشاخهای از «مهندسی پزشکی» محسوب میشد، اما با گذشت زمان و تخصصیتر شدن آن، به رشتهای مستقل از مهندسی پزشکی تبدیل شده است. مهندسی توانبخشی عبارت است از، به کار بردن اصول مهندسی و طراحی ارتز و پروتز، برای رفع محدودیتهای افراد معلول یا کسانی که دچار حادثه شدهاند؛ به عبارت دیگر، یک مهندس توانبخشی، تمامی تمرکز خود را بر روی طراحی و ساخت انواع ارتزها و پروتزهای پزشکی برای افرادی که دچار معلولیت یا کمتوانی جسمی هستند، معطوف مینماید.
استفاده از فناوریهای بهروز، انجام بسیاری از کارها را برای افرادی که سالم هستند، راحتتر میکند، اما برای افرادی که دارای معلولیت یا کمتوانی جسمی هستند، فواید و تأثیرات بیشتری دارد؛ در همین راستا، در طول زمان انواع مختلفی از ارتزها، پروتزها و همچنین روشهای درمانی مختلف، برای رفع محدودیتهای حرکتی و عملکردی افراد معلول یا کمتوان بوجود آمدند، که همهی آنها به دست مهندسین توانبخشی طراحی و تولید شدهاند. برخی از مشکلاتی که به کمک مهندسی توانبخشی رفع میشوند، عبارتاند از:
- محدودیتهای حرکتی.
- مشکلات نوشتاری و گفتاری.
- محدودیتهای بینایی و شنوایی.
- بهبود زندگی مستقل.
- محدودیتهای آموزشی.
- رفع بسیاری از محدودیتهای شغلی.
- و…
بهطور کلی هدف اصلی رشته و شغل مهندسی توانبخشی، «افزایش کیفیت سطح زندگی» افراد معلول و همچنین رفع محدودیتهای آنها برای داشتن یک زندگی نرمال و عادی، میباشد. حال که با تعریف شغل مهندسی توانبخشی آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است تا با وظایف موجود در شغل مهندسی توانبخشی، آشنا شویم.
- آموزش اصول و افزارهای توان بخشی: اینجا را کلیک کنید (+).
وظایف موجود در شغل مهندسی توانبخشی
همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، هدف شغل مهندسی توانبخشی، افزایش کیفیت زندگی افراد معلول و کمتوان و همچنین رفع محدودیتهای آنها برای داشتن یک زندگی عادی میباشد؛ در همین راستا، وظایفی هم که در این شغل بر دوش مهندسین توانبخشی قرار میگیرد، در جهت رسیدن به این هدف میباشند. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به همراه شما، وظایفی که در این شغل وجود دارند و بر عهدهی مهندسی توانبخشی هستند را مورد بررسی قرار دهیم؛ که این وظایف عبارتاند از:
- طراحی و ساخت انواع ارتز
- طراحی و ساخت انواع پروتز
- طراحی و ساخت انواع ویلچر
- طراحی و ایجاد روشهای توانبخشی
- طراحی و ساخت انواع سیستمهای توانبخشی
- و…
حال بیایید هر کدام از وظایفی که در بالا نام بردیم را مورد بررسی قرار دهید.
طراحی و ساخت انواع ارتز
یکی از وظایف اصلی که بر عهدهی مهندسین توانبخشی قرار دارد، «طراحی و ساخت انواع ارتز» میباشد؛ اما شاید برای شما سوال پیش بیاید که ارتز چیست؟ به وسایل و دستگاههایی که بیرون از محیط داخلی بدن، برای رفع انواع مختلفی از محدودیتها استفاده میشوند، «ارتز» میگویند، وسایلی مانند: پای مصنوعی، دست مصنوعی، چشمهای مصنوعی هوشمند و… . همانطور که در ابتدا هم اشاره کردیم، وظیفهی طراحی و ساخت این وسایل، بر عهدهی مهندسین توانبخشی میباشد.
طراحی و ساخت انواع پروتز
همانند ارتزها، وظیفهی «طراحی و ساخت انواع پروتز» برای افرادی که دچار معلولیت یا کمتوانی هستند هم، بر عهدهی مهندسین توانبخشی میباشد. احتمالاً در ذهن شما سؤالی مطرح شده است، که تفاوت ارتز با پروتز چیست؟ به انواع دستگاههایی که درونِ محیطِ داخلی بدن – برای رفع محدودیتهای جسمی – مورد استفاده قرار میگیرند، پروتز میگویند؛ در حالی که ارتزها بیرون از محیط داخلی بدن استفاده میشدند، برخی از پروتزهایی که توسط مهندسین توانبخشی طراحی و ساخته میشوند، عبارتاند از:
- انواع دریچههای مصنوعی
- حلزون مصنوعی داخل گوش
- پروتزهای حنجره
- و…
از آنجایی که هر انسانی دارای آناتومی مخصوص به خود میباشد، وظیفهی طراحی و ساخت پروتزهایی مخصوص هر فرد، بر عهدهی مهندسین توانبخشی میباشد.
طراحی و ساخت انواع ویلچر
در گذشته تنها یک مدل ویلچر وجود داشت و تمامی افرادی که دارای معلولیت بودند و به ویلچر نیاز داشتند، از همان یک مدل ویلچر استفاده میکردند؛ اما با پیشرفت تکنولوژی و تخصصی شدن رشتهی مهندسی توانبخشی، انواع مختلفی از ویلچرها با طراحیها و همچنین قابلیتهای مختلف، به دست مهندسین توانبخشی طراحی و ساخته شدند. برخی از این ویلچرها امکانات اضافهای داشتند که عبارتاند از:
- سخنگوی صوتی
- موتور برقی برای حرکت کردن
- بالابر برقی
- گرمکن صندلی
- سنسورهای هوشمند کنترل بیماران
- و…
طراحی و ایجاد روش های توانبخشی
بسیاری از افراد پس از رخ دادن یک حادثه (مانند تصادف رانندگی)، در انجام برخی از کارها و فعالیتها دچار محدودیت عملکردی میگردند و برای رفع این محدودیتها ،نیازی به ارتز با پروتز نمیباشد، بلکه با انجام برخی از حرکات اصلاحی و درمانی، مشکلات و محدودیتهای حرکتی آنها بر طرف میگردد؛ در همین راستا، یکی دیگر از وظایفی که در این شغل بر عهدهی مهندسین توانبخشی قرار دارد، «طراحی و ایجاد روشهای توانبخشی» میباشد. این روشها بهطور معمول ترکیبی از حرکات ورزشی و همچنین دستگاههای مختلف توانبخشی هستند.
طراحی و ساخت انواع سیستم های توانبخشی
امروزه سیستمهای مختلفی در سطح جامعه و درون خانهها برای افراد معلول یا کمتوان بهکار گرفته شدهاند، که تمامی آنها به دست مهندسین توانبخشی و به جهت افزایش رفاه افراد کمتوان و معلول طراحی و ساخته شدهاند؛ برخی از این سیستمها عبارتاند از:
- بالابرهای مخصوص ویلچر.
- چراغهای راهنمایی سخنگو.
- کاشیهای مخصوص کف پیادهروها برای نابینایان.
- میزهای کار با قابلیت تنظیم ارتفاع.
- سطوح شیبدار برای تردد ویلچر.
- تلفنهای همراه مخصوص افراد کمتوان ذهنی.
- تلفنهای همراه مخصوص افراد نابینا.
- سیستمهای هوشمند برقراری ارتباط.
- و…
حال که با وظایف شغل مهندسی توانبخشی آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است تا با مهارتهای مورد نیاز جهت انجام این وظایف آشنا شویم. در قسمت بعد قصد داریم تا به بررسی مهارتهای مورد نیاز شغل مهندسی توانبخشی بپردازیم.
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی توانبخشی
مهندسین توانبخشی برای انجام وظایف خود، به مهارتهای مختلفی نیاز دارند، که در این قسمت از مقاله قصد داریم آنها را به همراه شما مورد بررسی قرار دهیم. وظایف مهندسی توانبخشی عبارتاند از:
- دانش فنی مهندسی توانبخشی
- طراحی و ساخت انواع ارتز و پروتز
- آشنایی کامل با آناتومی بدن
- آشنایی با مبانی الکترونیک
- آشنایی کامل با اصول حرکت شناسی
- کار با نرمافزارهای تخصصی
- آشنایی کامل با زبان انگلیسی
- کار گروهی و مدیریت تیمی
- جستجو و پیدا کردن منابع علمی موثق
در ادامه هر کدام از مهارتهایی که در بالا نام بردیم را، به همراه شما مورد بررسی قرار خواهیم داد.
دانش فنی مهندسی توانبخشی
اولین مهارتی که برای ورود به شغل مهندسی توانبخشی نیاز است، «دانش فنی مهندسی توانبخشی» میباشد؛ مهندسین توانبخشی با گذراندن دورههای تحصیلی آکادمیک در دانشگاهها، قادر به کسب این مهارت، خواهند بود. رشتهی مهندسی توانبخشی در کشور ما فقط در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد و افرادی که قصد فعالیت در این حوزه از مهندسی را دارند، باید در مقطع کارشناسی رشتهی مهندسی پزشکی را انتخاب نمایند و پس از اتمام آن، در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، رشتهی مهندسی توانبخشی را برای ادامهی تحصیل خود انتخاب کنند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
طراحی و ساخت انواع ارتز و پروتز
یکی دیگر از مهارتهایی که برای فعالیت در حوزه مهندسی توانبخشی مورد نیاز است، مهارت «طراحی و ساخت انواع ارتز و پروتز» میباشد؛ مهندسین توانبخشی این مهارت را در طی دوران تحصیلی خود فرا میگیرند و همچنین، قادر به تقویت آن با شرکت در دورههای آموزشی خارج از محیط دانشگاه نیز، میباشند. ارتزها یا پروتزهای مختلفی در دنیای توانبخشی وجود دارند، که هر کدام از آنها به رفع محدودیت عملکردی خاصی میپردازند و مهندسین توانبخشی، باید از مهارت کافی برای طراحی و ساخت هر کدام از آنها برخوردار باشند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
آشنایی کامل با آناتومی بدن
مهمترین مهارتی که به مهندسین توانبخشی در طراحی انواع ارتز و پروتز و همچنین روشها و متدهای توانبخشی کمک شایانی میکند، «آشنایی کامل با آناتومی بدن» میباشد؛ یک مهندس توانبخشی، با کسب این مهارت قادر به شناخت نحوهی عملکرد تمامی اعضای بدن میباشد و سپس به کمک این شناخت، ارتزها و پروتزهای کاربردی متنوعی را برای بیماران طراحی و تولید میکند. شناخت آناتومی بدن علاوه بر طراحی و ساخت انواع ارتز و پروتز، برای ایجاد روشها و متدهای درمانی توانبخشی نیز، ضروری است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان بافت همبند در آناتومی بدن – کلیک کنید.
- آموزش آناتومی عمومی بدن انسان – کلیک کنید.
- آموزش آناتومی اندام – کلیک کنید.
آشنایی با مبانی الکترونیک
یکی دیگر از مهارتهایی که برای فعالیت در شغل مهندسی توانبخشی مورد نیاز است، «آشنایی با مبانی الکترونیک» میباشد؛ این مهارت زمانی به کار میآید که مهندسین توانبخشی، قصد طراحی و ساخت ارتز یا پروتز «هوشمند» را دارند. بگذارید با مثالی، کاربرد این مهارت را برای شما روشن کنیم؛ فرض کنیم بیماری با دست قطع شده به مهندسین توانبخشی رجوع میکند و آنها نیز قصد دارند تا یک دست مصنوعی هوشمند برای آن بیمار طراحی و تولید کنند و برای اینکه قادر به طراحی و ساخت دست مصنوعی هوشمند باشند، باید از دانش الکترونیک – یا همان مهندسی الکترونیک – برخوردار باشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مونتاژ قطعات الکترونیک – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مفاهیم اساسی و قطعات بنیادی در مبانی الکترونیک (+)
- آموزش پروژه محور الکترونیک – طراحی عملی مدار چشمی های الکترونیکی (+)
- آموزش عیب یابی مدارات الکترونیکی – کلیک کنید.
- آموزش فیزیک الکترونیک – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش فیزیک الکترونیک – بخش دوم – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با فیزیک قطعات نیم رسانا – کلیک کنید.
- آموزش الکترونیک ۱ – کلیک کنید.
- آموزش الکترونیک 2 – کلیک کنید.
- آموزش الکترونیک 3 – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی الکترونیک (+)
آشنایی کامل با اصول حرکت شناسی
همانند آناتومی، «علم حرکت شناسی» و «آشنایی کامل با اصول حرکت شناسی» نیز یکی دیگر از مهارتهای مورد نیازِ مهندسین توانبخشی، برای طراحی و ساخت انواع ارتزها و پروتزها و همچنین متدهای درمانی توانبخشی میباشد. مهندسین توانبخشی با کسب این مهارت یا دانش، قادر به شناخت و درک نحوهی حرکت انواع اندامهای بدن هستند و به کمک این شناخت، میتوانند اندامهای مصنوعی را دقیقا مطابق عملکرد اندامهای طبیعی بدن، طراحی و تولید نمایند.
کار با نرم افزار های تخصصی
تقریبا تمامی طراحیها و شبیهسازیهای مورد نیاز در شغل مهندسی توانبخشی، به کمک نرمافزارهای تخصصی صورت میگیرند؛ در همین راستا، یکی دیگر از مهارتهایی که مهندسین توانبخشی به آن نیاز پیدا میکنند، «کار با نرمافزارهای تخصصی» میباشد. هرچه مهندسین در کار با نرمافزارهای تخصصی مهارت بیشتری کسب کنند، قادر به ارائهی طراحیهایی کاربردیتر و حرفهایتر برای ساخت انواع ارتز و پروتز، میباشند. علاوه بر طراحی انواع ارتز و پروتز، نرمافزارهای تخصصی دیگری برای تحلیل حرکات بدن بیماران و همچنین انجام تستهای عصبی-عضلانی وجود دارند، که مهندسین توانبخشی باید مهارت کار با آنها را هم کسب نمایند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
آشنایی کامل با زبان انگلیسی
امروزه تمامی مقالات و پژوهشهایی که در سراسر دنیا منتشر میشوند، به زبان انگلیسی میباشند؛ در همین راستا، مهندسین توانبخشی برای دسترسی به آخرین تکنولوژیها و متدهای موجود در این شاخه از مهندسی، باید از آشنایی کاملی با «زبان انگلیسی» برخوردار باشند. علاوه بر مواردی که گفته شد، تقریبا تمامی نرمافزارهای مورد استفاده در شغل مهندسی توانبخشی نیز به زبان انگلیسی هستند و مهندسین برای استفاده از تمامی ابزارها و قابلیتهای این نرمافزارها، باید زبان انگلیسی را به طور کامل فرا بگیرند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
کار گروهی و مدیریت تیمی
بسیاری از پروژههایی که در مهندسی توانبخشی مطرح میشوند، با کمک تیمی از مهندسین توانبخشی عملی میشوند؛ در همین راستا، یک مهندس توانبخشی، برای انجام وظایف خود در یک گروه به نحو احسن، باید با دیگر همکاران خود ارتباط خوبی برقرار نماید، که برقراری این ارتباط به کمک مهارت «کار گروهی» ایجاد میشود. علاوه بر کار گروهی، یکی دیگر از مهارتهای مورد نیاز برای یک مهندس توانبخشی، «مدیریت تیمی» است، که با کمک این مهارت، مهندسین قادر به مدیریت اعضای یک تیم میباشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
جستجو و پیدا کردن منابع علمی موثق
همانطور که در قسمتهای قبل هم اشاره کردیم، بسیاری از محققین و مهندسینی که در این رشته فعالیت مینمایند، مقالات و نتایج آزمایشات خود را به صورت انگلیسی در وبسایتها و ژورنالهای معتبر منتشر میکنند؛ در همین راستا، مهندسین توانبخشی برای دستیابی به مقالات و دانش روز مهندسی توانبخشی، باید از مهارت «جستجو و پیدا کردن منابع علمی موثق» بهره ببرند. زمانی که مهندسین از این مهارت استفاده کنند، در کمترین زمان ممکن، بهترین مقالات علمی را بدست خواهند آورد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
حال که با مهارتهای مورد نیاز این شغل آشنا شدیم، در قسمت بعدی به سراغ معرفی و بررسی نرمافزارهای مورد استفاده در مهندسی توانبخشی خواهیم رفت؛ با ما همراه باشید.
نرم افزار های مورد استفاده در شغل مهندسی توانبخشی
در قسمتهای قبل اشاره کردیم که یکی از وظایف مهندسین توانبخشی، طراحی و ساخت انواع پروتز و ارتز میباشد و همچنین، به این مورد هم اشاره کردیم که مهارت لازم برای انجام این وظیفه، «آشنایی با نرمافزار»های تخصصی این شاخه از مهندسی میباشد؛ در همین راستا، برای آشنا شدن شما با این نرمافزارها، در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به همراه شما، نرمافزارهای مورد استفاده در شغل مهندسی توانبخشی را بررسی کنیم. برخی از مهمترین نرمافزارهای مهندسی توانبخشی عبارتاند از:
- Catia
- SolidWorks
- MatLab
- Pspice
- Ansys
- Mimics
- Abaqus
در ادامه، به همراه شما تمامی نرمافزارهایی که نام بردیم را مورد بررسی قرار میدهیم.
Catia
یکی از نرمافزارهای کاربردی و محبوب در شغل مهندسی توانبخشی، نرمافزار «Catia» میباشد؛ مهندسین توانبخشی به کمک این نرمافزار، قادر به طراحی، شبیهسازی و همچنین مدلسازی انواع ارتز و پروتز میباشند. این نرمافزار در بسیاری از رشتههای مهندسی مورد استفادهی مهندسین قرار میگیرد و یک ابزار قدرتمند برای طراحی انواع مختلفی از دستگاهها و قطعات، محسوب میگردد. همانطور که اشاره کردیم، Catia دارای ابزارهای قدرتمندی برای شبیهسازی انواع طراحیها میباشد، که مهندسین توانبخشی برای شبیهسازی انواع ارتز و پروتزهایی که طراحی نمودهاند، از این نرمافزار استفاده میکنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- مجموعه آموزش کتیا (CATIA) – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش اول (+)
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش دوم (+)
SolidWorks
نرمافزار «SolidWorks» همانند کتیا، نرمافزاری قدرتمند برای طراحی، شبیهسازی و همچنین تست کامپیوتری مدلهای طراحی شده، میباشد؛ مهندسین توانبخشی به کمک این نرمافزار علاوه بر طراحی و شبیهسازی، قادر به انجام تستهای مختلف به صورت کامپیوتری بر روی قطعه یا دستگاهی که طراحی نمودهاند، میباشند. از دیگر مزیتهای این نرمافزار، میتوانیم به بانک اطلاعاتی قدرتمندی از رفتار مواد مختلف در شرایط بارگذاری متفاوت، اشاره کنیم؛ شایان ذکر است، که افزونههای متعددی نیز برای SolidWork توسعه داده شدهاند، که هر کدام از آنها قابلیت جدیدی را به سالیدورک اضافه مینماید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پروژه محور طراحی بیومکانیکی با سالیدورکس SOLIDWORKS (+)
- آموزش رایگان طراحی انبر جراحی به کمک نرم افزار Solidworks (+)
- آموزش تجزیه و تحلیل مهندسی و صنعتی در سالیدورک (+)
- آموزش محیط Drawing نرم افزار سالیدورکس (+)
- مجموعه آموزش سالیدورکس (+)
MatLab
یکی دیگر از نرمافزارهای بسیار کاربردی برای شغل مهندسی توانبخشی، «MatLab» میباشد؛ این نرمافزار جعبهابزاری قدرتمند، حاوی تعداد بسیار زیادی از ابزارها و قابلیتهای مختلف برای استفاده در مهندسی توانبخشی است. همانطور که گفتیم، ابزارهای مختلفی در متلب وجود دارند، که برخی از آنها بیشتر مورد استفادهی مهندسین توانبخشی قرار میگیرند؛ این ابزارها عبارتاند از:
- پردازش تصویر.
- پردازش سیگنال.
- سیمولینک.
- پردازش صوت.
- پردازش شبکههای عصبی.
- بیوانفورماتیک.
- پردازش نحوهی راه رفتن افراد.
- و…
علاوه بر مواردی که در بالا نام بردیم، نرمافزار متلب یک قابلیت مهم دیگر هم دارد، که این قابلیت «پردازش و حل مسائل پیچیده ریاضی» میباشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کاربرد متلب در مهندسی پزشکی – کلیک کنید.
- آموزش پردازش سیگنال صدا و ارتعاشات سامانه های مکانیکی و زیستی در متلب (+)
- آموزش روش های آنالیز در مهندسی پزشکی (+)
- آموزش زیست شناسی سامانه ای – کلیک کنید.
- آموزش پردازش گفتار با متلب – کلیک کنید.
- آموزش پردازش سیگنال های دیجیتال در MATLAB (+)
Pspice
تمامی دستگاههای پیشرفته، دارای مدارهای الکترونیکی میباشند، که وظایف خاصی را در دستگاهها بر عهده دارند؛ در همین راستا، مهندسین توانبخشی برای طراحی و ساخت انواع «دستگاههای توانبخشی هوشمند»، باید قادر به طراحی انواع مدارهای دیجیتال و همچنین آنالوگ جهت استفاده در دستگاه خود، باشند. نرمافزار «Pspice» یک نرمافزار قدرتمند برای طراحی و شبیهسازی انواع مدارهای دیجیتال و آنالوگ است و مهندسین توانبخشی، برای طراحی انواع مدارهای مورد نیاز خود، از این نرمافزار بهره میبرند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پی اسپایس – شبیه سازی و تحلیل مدارهای الکتریکی و الکترونیکی با PSpice (+)
- آموزش اورکد پی اسپایس – شبیه سازی یکسوساز تمام موج با OrCAD PSpice (+)
- آموزش شبیه سازی مدارات الکتریکی با ارکد OrCAD (+)
Ansys
یکی دیگر از نرمافزار مورد استفاده در شغل مهندسی توانبخشی، نرمافزار «Ansys» میباشد. مهندسین توانبخشی به کمک این نرمافزار، قادر به طراحی و مدلسازیهای مختلف و همچنین بررسی و پردازش انواع مسائل پیچیده هندسه و ریاضیات میباشند. شایان ذکر است، که ابزارهای مختلفی در انسیس وجود دارند، که هر کدام از آنها امکانات متفاوتی را در اختیار مهندسین توانبخشی قرار میدهند؛ برخی از این امکانات عبارتاند از:
- حل مسائل دینامیک، استاتیک، ارتعاشات، حرارت و…
- پردازش انواع سیگنالهای پیزوالکتریک، الکترومغناطیس، الکترواستاتیک و…
- حل معادلات خطی و غیر خطی
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پروژه محور انسیس ورک بنچ – حل مسائل مکانیک جامدات در ANSYS Workbench (+)
- مجموعه آموزش نرم افزارهای انسیس (Ansys) – کلیک کنید.
Mimics
نرمافزار «Mimics» جزو نرمافزارهای تخصصی رشتهی مهندسی توانبخشی محسوب میگردد؛ این نرمافزار به منظور طراحی و مدلسازی سهبعدی، از روی عکسهای CT Scan، MRI و FMRI توسعه داده شده است. مهندسین توانبخشی به کمک این نرمافزار، قادر به تهیهی یک مدل سهبعدی از اسکلت و استخوان بندی بیماران خود – تنها به کمک عکسهای پزشکی – میباشند؛ سپس از این مدلهای سهبعدی در نرمافزارهای دیگر (مانند SolidWork یا Catia) برای طراحی و ساخت ارتز یا پروتزی مخصوص بیمار، استفاده نمایند. شایان ذکر است، که این نرمافزار علاوه بر مدلسازی بافتهای سخت (مانند استخوان)، قابلیت شبیهسازی و مدلسازی انواع بافتهای نرم (مانند عضلات، چربی و…) را نیز دارد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقدماتی میمیکس – مدل سازی تصاویر سه بعدی پزشکی با Mimics (+)
- آموزش رایگان آشنایی با بیومکانیک در مهندسی پزشکی (+)
- آموزش سیستم های تصویرگری و رادیولوژی پزشکی (+)
Abaqus
یکی دیگر از نرمافزارهایی که برای مدلسازی و همچنین حل مسائل مختلف به روش «المان محدود» وجود دارد، نرمافزار «Abaqus» میباشد. یک مهندس توانبخشی برای طراحی و مدلسازی انواع ارتزها و پروتزهایی که در ذهن خود دارد، از ابزارهای گوناگونی که در Abaqus وجود دارند، بهره میبرد. برخی دیگر از مواردی که مهندسین، قادر به طراحی و شبیهسازی آنها در آباکوس میباشند، عبارتاند از:
- طراحی و مدلسازی انواع اندامهای بدن.
- ایجاد طراحی از سیستم استخوان بندی بیماران.
- تعیین و شبیهسازی پارامترهای مختلف (مانند میزان انتقال حرارت، انتشار جرم و…).
- طراحی انواع مختلفی از ارتزها و پروتزها.
- طراحی انواع تجهیزات توانبخشی.
- و…
شایان ذکر است، که این نرمافزار بر اساس زبان برنامهنویسی پایتون نوشته شده است و مهندسینی که قادر به کدنویسی با این زبان هستند، در صورت نیاز میتوانند تغییراتی که مد نظر دارند را، در این نرمافزار اعمال نمایند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش سابروتین UMAT در آباکوس برای تعیین رفتار مکانیکی مواد (+)
- آموزش آباکوس برای شبیه سازی فرایند نورد – کلیک کنید.
- آموزش مدل سازی و تحلیل مواد کامپوزیت در نرم افزار Abaqus (+)
- آموزش شبیه سازی تست خمش سه نقطه ای با ABAQUS (+)
- آموزش سابروتین UMAT در آباکوس برای پلاستیسیته فلزات (+)
- مجموعه آموزش آباکوس (ABAQUS) – کلیک کنید.
فرصت های شغلی مهندسی توانبخشی
حال که با وظایف و مهارتهای مورد نیاز شغل مهندسی توانبخشی آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است، که در این قسمت از مقاله به بررسی فرصتهای شغلی موجود برای مهندسی توانبخشی، بپردازیم؛ برخی از این فرصتهای شغلی عبارتاند از:
- فعالیت در شرکتهای تولید کننده ارتز و پروتز
- فعالیت در کلینیکهای توانبخشی
- انجام پروژههای تحقیقاتی
در ادامه فرصتهای شغلی که نام بردیم را باهم بررسی خواهیم کرد.
فعالیت در شرکت های تولید کننده ارتز و پروتز
شرکتهای تولید کنندهی ارتز و پروتز مختلفی در سراسر دنیا وجود دارند، که طیف گستردهای از این محصولات را برای بیماران تولید مینمایند و برای طراحی و ساخت انواع ارتزها و پروتزها، از مهندسین توانبخشی کمک میگیرند؛ در همین راستا، یکی از فرصتهای شغلی که برای مهندسین فعال در این حوزه وجود دارد، «فعالیت در شرکتهای تولید کنندهی ارتز و پروتز» میباشد. مهندسین توانبخشی که در این شرکتها کار میکنند، باید موارد زیر را طراحی نمایند و بر تولید آنها نظارت داشته باشند:
- انواع بریسهای طبی
- انواع پروتزهای دندانی
- انواع سمعکها
- انواع پا و دست مصنوعی
- و…
در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
فعالیت در کلینیک های توانبخشی
یکی دیگر از فرصتهای شغلی موجود برای مهندسین توانبخشی، «فعالیت در کلینیکهای توانبخشی» است. مهندسینی که در این حوزه از توانبخشی فعالیت دارند، باید بر روی طراحی انواع روشها و متدهای توانبخشی، طراحی و ساخت انواع دستگاههای توانبخشی، انواع ارتزها و پروتزهای شخصیسازی شده و… تمرکز داشته باشند. بسیاری از افراد معلول و کمتوان، برای غلبه بر محدودیتهای خود، به ارتزها و پروتزهایی نیاز دارند که بهطور خاص، برای آنها طرحی و ساخته شده باشد؛ وظیفهی طراحی و ساخت این دسته از ارتزها و پروتزها، بر عهدهی مهندسینی که کلینیکهای توانبخشی مشغول به کار هستند، میباشد.
انجام پروژه های تحقیقاتی
فرصت شغلی دیگری که برای مهندسین توانبخشی وجود دارد، «انجام پروژههای تحقیقاتی» میباشد. بسیاری از مهندسین توانبخشی دارای ایدههای خلاقانهای برای تولید انواع دستگاهها، ارتزها و پروتزهای مورد استفاده در مهندسی توانبخشی هستند، اما از پشتوانهی مالی کافی برخوردار نمیباشند؛ در همین راستا، این مهندسین با ارائهی ایدههای خود به سرمایهگذاران و تشکیل تیمی از مهندسین مختلف، پروژههای تحقیقاتی را ایجاد میکنند، که علاوه بر انجام تحقیقات خود، از این راه درآمد هم کسب بنمایند.
- آموزش توان بخشی کودکان با نیازهای ویژه: اینجا را کلیک کنید (+).
15 بهترین دانشگاه دنیا برای تحصیل در رشته مهندسی توانبخشی
حال که بهطور کامل با رشته و شغل مهندسی توانبخشی آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است تا بهترین دانشگاههای دنیا برای تحصیل در این رشته را نیز بشناسیم؛ در همین راستا، در این قسمت از مقاله قصد داریم تا 15 تا از بهترین دانشگاههای دنیا برای تحصیل در رشتهی مهندسی توانبخشی را، به شما معرفی کنیم، که این دانشگاهها عبارتاند از:
- دانشگاه Harvard University در کشور آمریکا
- دانشگاه University of Michigan – Ann Arbor در کشور آمریکا
- دانشگاه Massachusetts Institute of Technology در کشور آمریکا
- دانشگاه Stanford University در کشور آمریکا
- دانشگاه Duke University در کشور آمریکا
- دانشگاه University of Washington – Seattle در کشور آمریکا
- دانشگاه University of Pennsylvania در کشور آمریکا
- دانشگاه Johns Hopkins University در کشور آمریکا
- دانشگاه University of Pittsburgh در کشور آمریکا
- دانشگاه Case Western Reserve University در کشور آمریکا
- دانشگاه National University of Singapore در کشور سنگاپور
- دانشگاه Columbia University در کشور آمریکا
- دانشگاه University of Toronto در کشور کانادا
- دانشگاه University of California – San Francisco در کشور آمریکا
- دانشگاه Imperial College London در کشور انگلستان
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی بافت – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی بافت
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی
ضمن تشکر از شما بابت همراهی ما تا انتهای مقاله، باید به این نکته اشاره کنیم که برای ورود به شغل مهندسی توانبخشی، افراد باید تواناییها و مهارتهایی که با هم بررسی کردیم را در خود تقویت نمایند و همچنین، جهت پیشرفت در شغل خود، همواره جدیدترین متدها و روشهای موجود در مهندسی توانبخشی را فرا بگیرند. در آخر باید به این نکته اشاره کنیم که بازنشر این مقاله در شبکههای اجتماعی و همچنین در بین دوستان علاقهمند خود، موجب خرسندی و افزایش انرژی ما، برای ادامهی راه و تولید مقالات بیشتر خواهد بود.