پیشرفتهای علمی بشر حتی یک لحظه هم متوقف نمیشود. این پیشرفتها را به طور مداوم و در زمینههای گوناگون شاهد هستیم؛ به گونهای که هر روز با دستاوردهای جدیدی در علوم مختلف مواجه میشویم. یکی از این علوم که به شدت مورد توجه کشورها و مراکز علمی جهان است، علم مهندسی بافت میباشد و پیشرفتهای زیادی در زمینه پیوند اعضای آسیب دیده بدن انسان به وجود آورده است. شایان ذکر است که علیرغم پیشرفتهای روزافزون مهندسی بافت در جهان، هنوز این رشته در ایران جوان محسوب میگردد و فضای بسیار زیادی جهت پیشرفت و آینده سازی دارد. در این راستا و با توجه به اهمیت این شاخه از دانش، قصد داریم به بررسی شغل مهندسی بافت و زمینههای کاری این علم نوین بپردازیم. در صورتی که شما هم به شغل مهندسی بافت علاقه دارید، لطفاً تا انتها با این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» همراه باشید.
تعریف مهندسی بافت
پیش از اینکه وارد مباحث مربوط به شغل مهندسی بافت شویم، بهتر است در رابطه با بنیان علمی این شاخه از دانش مطالبی را ذکر کنیم. در این راستا، بد نیست بدانید که انسان در اثر حوادثی نظیر، سوختگی، شکستگیهای شدید استخوان و همچنین به سبب کهولت سن، ممکن است بخشی از اعضای بدن خود مانند: پوست، غضروف، رگ خونی، کبد و… را از دست بدهد و ساز و کار طبیعی رشد سلولی، قادر به ترمیم این بخشهای آسیب دیده نباشد. در چنین مواردی نیاز است تا با استفاده از سلولهای بنیادیِ بدنِ فرد آسیب دیده یا بافتهای مصنوعی ایجاد شده در محیط آزمایشگاه، به بهبود وضعیت فرد کمک شود.
بنا بر آنچه گفته شد، میتوان تعریفی ساده از مهندسی بافت را به این صورت بیان کرد:
مهندسی بافت عبارت است از: «ساخت بافتهای مصنوعی زیستی در محیط آزمایشگاهی یا تحریک سلولهای آسیب دیده در داخل بدن، از طریق کاشت سلولهای بنیادی و با استفاده از داربست سلولی»
- آموزش مهندسی بافت: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش بافت شناسی عمومی: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش علم مواد: اینجا را کلیک کنید (+).
اصطلاحات رایج علم مهندسی بافت
دو موضوع اصلی در علم مهندسی بافت، «جداسازی و تکثیر سلولها در محیط آزمایشگاه یا داخل بدن» و «داربستی که سلولها در پناه آن رشد و تکثیر میکنند» میباشد. شما باید پیش از هر چیز با اصطلاحات اصلی این دو بخش از مهندسی بافت، آشنا شوید. به منظور افزایش دانش شما در رابطه با این دو بخش اصلی از کار مهندسان بافت، به تعریف چند اصطلاح رایج در این حوزه میپردازیم که عبارتاند از:
- داربست سلولی
- راکتور زیستی
- سلولهای بنیادی
در ادامه هر کدام از موارد ذکر شده را توضیح خواهیم داد.
داربست سلولی
داربست (Scaffolds) محیطی برای رشد، تکثیر و تمایز یافتن سلولها در آزمایشگاه یا درون بدن انسان است. در واقع وجود داربست، شرایط مکانیکی (استحکام و ساختار پذیری) لازم برای ایجاد بافت زنده با شکل و ویژگیهای مورد نظر را تأمین میکند. نقشهای اصلی این ساختار عبارتاند از:
- مهیا کردن محیطی برای اتصال، مهاجرت، رشد و تمایز سلولها
- مهیا کردن شکل و حمایت مکانیکی برای بافت یا عضو آسیبدیده و حفظ استحکام بافت جدید
- ایجاد برهمکنش فعال با سلولها برای تسهیل فرایندهای مختلف ازجمله تکثیر و تمایز
- فراهم کردن منبع ذخیره و تأمین مسیر انتقال برای فاکتورهای رشد
- فراهم کردن فضای کافی برای تشکیل عروق و شکلگیری بافت
راکتور زیستی
جهت تکثیر سلولها در محیط آزمایشگاهی، باید شرایط لازم جهت رشد و تمایز یافتن سلولها فراهم شود. این شرایط در محیط عاری از میکروب و با شرایط دمایی و اسیدیته معین، تحت عنوان راکتور زیستی (Bioreactor) فراهم میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش زیست سازگاری – کلیک کنید.
- آموزش زیست سازگاری پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش رایگان کاربرد نانوبیومتریال ها در سیستم های زیستی (+)
- آموزش اصول و مبانی کشت بافت های گیاهی – کلیک کنید.
سلول بنیادی
سلولهای به کار رفته در مهندسی بافت، باید توانایی تکثیر در آزمایشگاه و تمایز (تبدیل به انواع مختلف سلولهای بدن) را داشته باشند. در این راستا، از دستهای از یاختهها که تحت عنوان «سلول بنیادی» شناخته میشوند، در این مسیر استفاده میگردد. شایان ذکر است که سه نوع از سلولهای بنیادی در شبیهسازی بافتهای آسیب دیده به کار میروند که عبارتاند از:
- سلولهای بنیادی جنینی که قابلیت تمایز به انواع مختلف سلولهای بدن را دارا هستند.
- سلولهای بنیادی مغز استخوان که قابلیت تمایز به سلولهای خونی، استخوانی و غضروفی را دارا هستند.
- سلولهای بنیادی نخاع که قابلیت تمایز به سلولهای چربی، استخوانی، کبدی و نورونی را دارا هستند.
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش آشنایی با سلول های بنیادی و کاربردهای آن در زمینه تحقیقاتی و درمانی (+)
- آموزش اصول کشت سلول و بافت – کلیک کنید.
- آموزش مکانیسم های سلولی و مولکولی تکوین – کلیک کنید.
شغل مهندسی بافت چیست؟
پس از تولید علم در هر زمینه، باید هدف اصلی یعنی به کار بردن علم در راه بهبود وضعیت زندگی انسانها مد نظر قرار گیرد. در این راستا، پیشرفتهای علمی در زمینه بافتهای مصنوعی و مهندسی بافت نیز، تنها زمانی مفید واقع میشوند که در جهت درمان بیماری یا آسیبدیدگی انسان به کار روند. اینجاست که شغل مهندسی بافت اهمیت پیدا میکند. در این شغل با استفاده از علم بافت شناسی و ترکیب آن با سایر شاخهها علم (از جمله: پزشکی، زیست شناسی، مواد، پلیمر و…) در راستای کمک به درمان آسیبهای جسمی بیماران استفاده میشود.
شایان ذکر است که شغل مهندسی بافت نه تنها بر پایه علم پزشکی؛ بلکه با استفاده از سایر علوم از جمله علوم مهندسی، به دنبال راهکارهایی برای کاهش هزینه روشهای درمان و کاهش خطرات استفاده از بافت آزمایشگاهی در بدن انسان است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تکنیک های کشت سلول و اصول راه اندازی آزمایشگاه آن – کلیک کنید.
- آموزش پلیمرها و کاربرد آن ها در مهندسی پزشکی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان بافت همبند در آناتومی بدن – کلیک کنید.
رشته مهندسی بافت
رشته مهندسی بافت از گرایشهای جدا شده مهندسی پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد وزارت علوم میباشد؛ اما در مقطع دکتری پذیرش این رشته تحت نظر وزارت بهداشت است. شایان ذکر است که سرفصلهای درسی وزارت علوم و وزارت بهداشت در آموزش دانشجویان تفاوتهای اساسی دارد و در مقطع دکتری دانشجویان بیشتر وارد مباحث مربوط به فیزیولوژی، بافتهای زیستی و مباحث تخصصی علم سلولی مولکولی میشوند.
توجه به این نکته ضروری است که به منظور ادامه تحصیل در مقطع دکتری و شرکت در آزمون دکتری مهندسی بافت، تنها رشتههای محدودی مجاز به شرکت در کنکور هستند. این رشتهها عبارتاند از:
- کارشناسی ارشد علوم تشریحی (آناتومی ، بافت شناسی ، جنین شناسی)
- زیست شناسی (کلیه گرایشها )
- بیوتکنولوژی
- ایمنی شناسی پزشکی
- بیولوژی سلولی و مولکولی
- مهندسی پزشکی (کلیه گرایشها)
- فیزیولوژی
- بافت شناسی
- فارماکولوژی
- بیوپلیمر
- بیومواد
- بیوشیمی بالینی
- ژنتیک انسانی
- خون شناسی آزمایشگاهی و بانک خون
- فیزیک پزشکی
- نانو تکنولوژی
- نانو تکنولوژی پزشکی
- زیست فناوری پزشکی
- مهندسی پلیمر
- مهندسی شیمی
- شیمی
- مهندسی مکانیک (کلیه گرایشها)
- زیست شناسی تکوینی
- بافت شناسی دامپزشکی
- مهندسی کامپیوتر
- مهندسی نساجی
- مهندسی برق (کلیه گرایشها)
- دکتری عمومی در رشته پزشکی
- داروسازی و دندان پزشکی
- دکتری حرفهای دامپزشکی و علم آزمایشگاهی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش آناتومی عمومی بدن انسان – کلیک کنید.
- آموزش آناتومی اندام – کلیک کنید.
- آموزش بافت شناسی دستگاه های گوارش و تنفس – کلیک کنید.
- آموزش بیومواد Biomaterial – کلیک کنید.
- آموزش رایگان فلزات به عنوان بیومواد – کلیک کنید.
حوزه های کاری مهندسی بافت
مهندسی بافت به عنوان علمی نوظهور در جهان و با سابقه کمی که در ایران دارد، هنوز نتوانسته جای خود را در بازار کار کشور باز کند. مهندسان ارشد رشته بافت، معمولاً در بخش بازاریابی و فروش محصولات وارداتی و لوازم تخصصی رشته پزشکی فعالیت دارند. این در حالی است که در مقطع دکتری معمولاً دانشجویان توسط وزارت بهداشت بورسیه شده و در پژوهشگاهها و مراکز تحقیقاتی بهکارگیری میشوند. دانش آموختگان این دوره میتوانند در دانشگاههای علوم پزشکی، مراکز تحقیقاتی، آزمایشگاههای دانشگاههای علوم پزشکی، مراکز درمانی و بیمارستانی، شرکتهای دانشبنیان به عنوان محقق، عضو هیئت علمی، مدیر تولید، مسئول فنی و عناوین مشابه در بخشهای تحقیق و توسعه (R& D) و در زمینه تولید سازههای بافتی جذب شده و خدمت نمایند. حوزههای اصلی شغل مهندسی بافت عبارتاند از:
- دانشگاههای علوم پزشکی کشور
- مراکز رشد
- مراکز درمانی و بیمارستانی
- پارکهای تحقیقات و فناوری و شرکتهای دانش بنیان
- مراکز تحقیقاتی و پژوهشکدههای مرتبط با رشته
شایان ذکر است که قطعاً آینده کار مهندسی بافت بسیار روشن خواهد بود و پیش بینی میشود که تا یک دهه آینده، بسیاری از بافتهای بدن با هزینههای پایینتر مهندسی شوند و در اختیار افراد آسیب دیده قرار گیرند.
وظایف و مسئولیت های شغل مهندسی بافت
مهندسان بافت با فعالیت تخصصی در آزمایشگاههای سلولی مولکولی، پژوهشگاهها، شرکتهای دانشبنیان و همچنین مشاوره و همکاری با پزشکان متخصص در زمینه پیوند بافت، وظایف و مسئولیتهای مهمی بر عهده دارند. انجام این وظایف است که باعث پیشرفت طرحهای علمی نوین و انجام درست فرآیند تولید بافت شبیه سازی شده در آزمایشگاهها میشود. در ادامه قصد داریم جهت افزایش آگاهی شما، مهمترین وظایف و مسئولیتهای شغل مهندسی بافت را بیان کنیم.
- فعالیت پژوهشی در راستای تولید علم
- تحقیق و بررسی دستاوردهای علم مهندسی بافت
- ساخت انواع داربستهای بیولوژیکی
- جداسازی انواع سلول از بافتهای مختلف
- انجام کشت دو بعدی و سه بعدی و تمایز سلولی
- ساخت سازههای بیولوژیک بافتی
- نظارت بر اجرای آزمایشها
- ارائه مشاوره به پزشکان در حوزه پیوند بافت
- همکاری با تیمهای تخصصی در حوزه آسیب شناسی
مهارت ها و توانایی های شغل مهندسی بافت
جهت فعالیت در شغل مهندسی بافت، داشتن مجموعهای از مهارتها و تواناییها ضروری است. برخورداری از این مهارتها نه تنها باعث انجام درست وظایف محوله میشود؛ بلکه پیشرفت در عرصه علم و شغل مهندسی بافت را ممکن میسازد. این مهارتها عبارتاند از:
- آشنایی با علوم پایه
- تسلط بر زبان انگلیسی
- مهارتهای ارتباطی
- مهارت تحقیق و پژوهش
- مهارت تفکر انتقادی
- مهارت کار گروهی
- مهارت کار با نرمافزارهای مختلف
در ادامه هر کدام از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
آشنایی با علوم پایه
مهندسی بافت یک علم بینرشتهای است و جهت موفقیت در شغل مهندسی بافت، شما باید با علوم مختلف آشنا باشید. این علوم دامنه وسیعی دارند و از شیمی، بیولوژی، زیست شناسی تا سایر علوم مهندسی از جمله پلیمر و مواد را شامل میشود. در واقع ترکیب بافت زنده سلولی با داربست غیرزنده و توجه به پایداری، زیستتخریبپذیری، و حفظ سلامت انسان، نیاز به ترکیب علوم طبیعی و نظری را افزایش میدهد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش شیمی عمومی – کلیک کنید.
- آموزش زیست شناسی سلولی Cell Biology – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زیست شناسی – کلیک کنید.
- آموزش مبانی شیمی پلیمر – کلیک کنید.
- آموزش مبانی مهندسی پلیمر – کلیک کنید.
- آموزش علم مواد – کلیک کنید.
تسلط بر زبان انگلیسی
زبان انگلیسی به نوعی زبان مشترک در دنیای علم است؛ خصوصاً در زمینه علم مهندسی بافت که هنوز هم در بسیاری از کشورها شناخته شده نیست. بنابراین در شغل مهندسی بافت شما نیاز دارید با تسلط بر زبان انگلیسی از مقالات و کتابهای دانشمندان بینالمللی استفاده کنید. همچنین شرکت در سمینارها و گردهماییهای علمی بدون آشنایی با زبان انگلیسی ممکن نیست. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
مهارت های ارتباطی
نیاز به ارتباطات گسترده با فعالان در حوزههای مختلف علمی به شدت در شغل مهندسی بافت احساس میشود. شما باید این توانایی را داشته باشد که در بخشهای مختلف کار، با سایر متخصصان همکاری کنید و وظایف خود را به درستی انجام دهید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت تحقیق و پژوهش
پیشرفت در علوم جدید و نوپا معمولاً سرعت بسیار زیادی دارد و همه روزه میتوان شاهد تولید مقالات علمی و کشفیات تازه بود. شما باید این توانایی را داشته باشید که با تحقیق و پژوهش، علاوه بر استفاده از دستاوردها سایر دانشمندان، خود به دنبال تولید اطلاعات و دانش در زمینه مهندسی بافت باشید. از این طریق شما با انجام درست وظایف شغلی مهندسی بافت، به سایر همکاران خود در جهت پیشرفت کمک میکنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
مهارت تفکر انتقادی
زمانی که شما در حوزه کارهای پژوهشی و شرکتهای دانشبنیان فعالیت کنید، قطعاً نیاز به مهارت تفکر انتقادی خواهید داشت. در واقع باید با ارائه پیشنهادات جدید و بررسی انتقادی افکار و نظرات موجود، به دنبال بهبود شرایط کار و پیشرفت پروژه باشید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت کار گروهی
فعالیت در قالب گروههای تخصصی، انجام کارهای پژوهشی بزرگ و دستیابی به موفقیت، نیاز به کار گروهی و تلاش یک تیم دارد. تحقیقات در زمینه مهندسی بافت و ایجاد نمونههای آزمایشگاهی کارآمد نیز از این قاعده مستثنا نیست. به همین دلیل شما نیز جهت کسب موفقیت در شغل مهندسی بافت، باید از مهارت کار گروهی برخوردار باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
مهارت کار با نرم افزار های مختلف
مهارت و توانایی کار با نرمافزارهای مختلف از جمله موارد مهمی است که در تمام مشاغل مهندسی ضروری است. در زمینه مهندسی بافت نیز به دلیل انجام فعالیتهای علمی دقیق و پرهزینه، وجود نرمافزارهایی به منظور ثبت و تجزیه و تحلیل اطلاعات و همچنین شبیه سازی آزمایشها، بسیار مفید است. در واقع در پژوهشگاههای مربوط به انجام آزمایشات سلولی مولکولی و نگهداری بافت زیستی، استفاده از نرمافزار باعث کاهش نیاز به تکرار آزمایشها و دستیابی به نتایج در کوتاهترین زمان ممکن میشود.
- آموزش پروژه محور طراحی بیومکانیکی با سالیدورکس SOLIDWORKS: اینجا را کلیک کنید (+).
نرم افزار های کاربردی شغل مهندسی بافت
شغل مهندسی بافت به دلیل پیچیدگی در محاسبات، گستردگی محاسبات، بررسی بافتهای زنده، پارامترهای زیاد مورد اندازه گیری و… نیاز به استفاده از نرمافزارهای گوناگون دارد. در این راستا به منظور آشنایی بیشتر شما با نرمافزارهای کاربردی مهندسی بافت، چند مورد از آنها را معرفی میکنیم که عبارتاند از:
- بسته نرمافزاری آفیس
- نرمافزار SPSS
- نرمافزار سیگما پلات SigmaPlot
- نرمافزار گراف پد پریسم GraphPad Prism
- نرمافزار اند نوت EndNote
- نرمافزارهای طراحی پرایمر
جهت افزایش آگاهی شما در ادامه هر کدام از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
بسته نرم افزاری آفیس
در هر موقعیت شغلی که نیاز به جمع آوری و ثبت داده در مقیاس وسیع و همچنین ارائه نتایج حاصل از بررسی و تجزیه و تحلیل در قالب نمودار و گزارش باشد؛ آشنایی با بسته نرمافزاری آفیس ضروری است. البته در این میان نرمافزارهای ورد Word و Excel از اهمیت و کاربرد بیشتری برخوردار هستند. در شغل مهندسی بافت نیز با وجود آزمایشات متعدد، نمونههای زیاد و همچنین تعداد پارامترهای اندازهگیری شده، ضروری است که با این قبیل نرمافزارها آشنایی کامل داشته باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اکسل — سریع و آسان در ۱۸۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش ترفندهای کاربردی در اکسل Excel – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ترسیمات گرافیکی در اکسل – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش پاورپوینت (Power Point) – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش نرم افزارهای آفیس – کلیک کنید.
نرم افزار SPSS
یکی از نرمافزارهای پرکاربرد در زمینه تجزیه و تحلیل دادههای آماری، بررسی همبستگی دادهها و همچنین محاسبه پارامترهایی نظیر واریانس، انحراف از معیار و… نرمافزار اس پی اس اس (SPSS) است. در محیط این برنامه کاربردی، دادههای جمع آوری شده در اکسل، قابل فراخوانی و بررسی هستند. در این میان مهندسان بافت تحلیل دادههای حاصل از آزمایش نمونههای سلولی و بافتهای زنده آزمایشگاهی را با استفاده از SPSS انجام میدهند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار اس پی اس اس SPSS – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل های رگرسیونی با اس پی اس اس SPSS – کلیک کنید.
- آموزش کنترل کیفیت آماری با اس پی اس اس SPSS – کلیک کنید.
- آموزش اس پی اس اس SPSS و کاربرد آن در علوم و مهندسی صنایع غذایی (+)
- آموزش طراحی و تحلیل آزمایش ها با SPSS و مینی تب Minitab – کلیک کنید.
- آموزش آماده سازی داده ها در اس پی اس اس SPSS برای تحلیل آماری (+)
- مجموعه آموزش SPSS – کلیک کنید.
نرم فزار سیگما پلات SigmaPlot
نرمافزار سیگما پلات یکی از بهترین ابزارهای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده است که امکانات بسیار بیشتری نسبت به اکسل دارد. در واقع اکثر مشاغل مهندسی از جمله: مهندسان عمران، صنایع، کشاورزی و مهندسی بافت امکان استفاده از این ابزار کاربردی را دارند. همچنین تمامی دانشجویان و اساتید میتوانند از SigmaPlot برای تحلیل دادههایشان استفاده کنند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار گراف پد پریسم GraphPad Prism
گراف پد نمونهای کاربردی و با محیطی بسیار راحت برای کاربر است. به عنوان مثال، رگرسیونهای غیرخطی یکی از ابزارهای مهم در زمینهی آنالیز داده محسوب میشوند و اغلب نسبت به آنچه که باید باشند سختتر هستند. گراف پد پریسم در کمال سادگی نتیجه رگرسیونهای غیرخطی را به شما ارائه میدهد. در واقع هیچ نرمافزار دیگری در مقایسه با سادگی در مورد نمودارها مانند GraphPad Prism عمل نمیکند و شما تنها در چند مرحله میتوانید نمودارهای مناسب را طراحی کنید. در شغل مهندسی بافت، کافی است یک معادله را از لیست معادلههای عمومی انتخاب کنید و مابقی کار (رسم نمودار، نمایش نتیجه به صورت جدول و …) را به نرمافزار بسپارید. در این حالت شما نیاز به تکرار دستورات برای هر موقعیت آزمایشی نخواهید داشت. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار GraphPad Prism – کلیک کنید.
- آموزش نرم افزار GraphPad Prism برای تحلیل آماری – کلیک کنید.
نرم افزار اند نوت EndNote
در مورد کارهای پژوهشی، نیاز به سازماندهی روشها دستورالعملها، استناد به مراحل کار و… ضرورت وجود ابزاری جهت گردآوری و طبقهبندی را افزایش میدهد. در این میان استفاده از نرمافزارهایی مانند EndNote به شدت مفید خواهد بود. در شغل مهندسی بافت نیز شما به دلیل شرکت داشتن در کارهای پژوهشی وسیع و پیچیده، نیاز به چنین ابزاری به منظور مرتب نمودن اطلاعات و گزارشهای جمع آوری شده از روند کار خواهید داشت. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اندنوت وب – مدیریت منابع پژوهشی با EndNote Web (+)
- آموزش مدیریت مراجع در نگارش مقالات علمی با اندنوت EndNote (+)
- آموزش اندنوت – رفرنس نویسی و مدیریت منابع با EndNote + مثال های کاربردی (+)
- آموزش نگارش پروپوزال های تحقیقاتی و علمی با سیستم RIS با EndNote (+)
نرم افزار طراحی پرایمر
زمانی که با شبیه سازی بافتهای زنده سر و کار دارید بدون شک به طراحی پرایمر و بررسیهای دقیق در زمینه ساختار ژنتیکی مولکولها احتیاج پیدا میکنید. پیچیدگی بررسی پرایمرها باعث شده است تا نرمافزارهای مختلفی در زمینه طراحی پرایمر ارائه شوند. در این میان مهندسان بافت نیز جهت انجام وظایف شغلی خود نیاز به ابزارهای طراحی پرایمر دارند.
شایان ذکر است که نرمافزارهای اولیگو (Oligo) و ژن رانر (Gene Runner) در زمینه طراحی پرایمر از بازدهی و نتایج مطلوبی برخوردار هستند.
- آموزش طراحی پرایمر با نرم افزار الیگو Oligo – کلیک کنید.
- آموزش نرم افزار ژن رانر Gene Runner برای آنالیز ژن و طراحی پرایمر (+)
- آموزش واکنش زنجیره ای پلیمراز PCR و طراحی پرایمر – کلیک کنید.
- آموزش بافت شناسی جانوری: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش روش های آنالیز در مهندسی پزشکی: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش بیومواد سرامیکی در مهندسی پزشکی: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی پزشکی: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی عمران + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته عمران
- شغل مهندسی الکترونیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نرم افزار – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی شیمی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی شیمی
- شغل مهندسی معماری – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کامپیوتر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی کامپیوتر
- شغل مهندسی مکانیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی صنایع – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی صنایع
- شغل مهندسی نفت – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی نساجی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی نساجی
- شغل مهندسی محیط زیست – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مواد – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی مواد
- شغل مهندسی صنایع غذایی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی هوانوردی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای هوانوردی
- شغل مهندسی پلیمر – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی مکانیک نیروگاه – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی توانبخشی – معرفی رشته، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی توان بخشی
- شغل مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما – معرفی رشته، حوزه های کاری، وظایف و مهارت ها
- شغل مهندسی هسته ای – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی هسته ای
- شغل مهندسی خودروسازی – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای رشته خودروسازی
- شغل مهندسی دریا – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی رباتیک – معرفی گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای مهندسی رباتیک
- شغل مهندسی راه آهن – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزارهای حمل و نقل ریلی
- شغل مهندسی ساختمان – معرفی وظایف، مهارت ها، حوزه های کاری و نرم افزارها
- شغل مهندسی کشاورزی – معرفی وظایف، مهارت ها و نرم افزارهای مهندسی کشاورزی
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی در رابطه با شغل مهندسی بافت
شغل مهندسی بافت از جمله مشاغل نوظهور در دنیای مهندسی است که ارتباط بسیار نزدیکی با علم پزشکی دارد. از طرفی این شاخه از علم به شدت در حال پیشرفت و گسترش است و به تدریج بر ارزش آن در جوامع علمی افزوده میشود. در این میان هرچند فرصتهای شغلی زیادی برای دانشآموختگان رشته مهندسی بافت در ایران وجود ندارد؛ اما به دلیل کمبود فارغالتحصیلان این حوزه و خدماتی که دولت در رابطه با بورسیه دانشجویان مقطع دکترا ارائه میدهد، میتوان از آینده شغلی آن امیدوار بود.
در پایان امیدواریم این مقاله توانسته باشد دید جامع و کاملی از شغل مهندسی بافت در اختیار شما قرار داده باشد. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی در خصوص این شغل دارید، یا نکتهی خاصی را میدانید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، خواهشمند است دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت صلاحدید میتوانید، لینک این نوشتار را از طریق کانالها و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید به دست دوستان و آشنایان برسانید تا اگر آنها نیز درصدد این هستند که به عنوان مهندس بافت مشغول به کار شوند، بتوانند از طریق اطلاعاتی که در این مقاله ذکر شده است، به هدف خود دست یابند. علاوه بر آن، میتوانید ما را در اینستاگرام و تلگرام فالو کنید تا در زمینه جدیدترین روشها، ترفندها و اخبار دنیای دیجیتال بهروز بمانید.
سلام ببخشید برای قبولی در مهندسی بافت
در کنکور سراسری چه رتبه و چه درصدی نیازه؟
برچسبها
بانک مشاغلمشاغلمشاغل مهندسی