یکی از پرطرفدارترین و محبوبترین مشاغل مهندسی که در حال حاضر وجود دارد، «شغل مهندسی عمران» میباشد؛ این حوزهی کاری هم در داخل ایران و هم در کشورهای دیگر، از بازار کار گسترده و وسیعی برخوردار است؛ اما شاید از خود بپرسید که مهندسی عمران دقیقاً چیست؟ یک مهندس عمران چه وظایفی دارد؟ و برای انجام وظایف خود به چه مهارتهایی نیاز دارد؟ در این مقاله از مجله اینترنتی کاپریلا قصد داریم تا ضمن پاسخ به این سؤالات، همراه شما به معرفی و بررسی شغل مهندسی عمران بپردازیم و با زیر و بم آن آشنا شویم؛ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تعریف شغل مهندسی عمران
در شغل مهندسی عمران افراد به طراحی و اجرای سازههای مختلفی مانند: سدها، پلها، کانالهای هدایت آب، کانالهای فاضلاب، بزرگراهها، خیابانهای شهری، نیروگاهها و… میپردازند. این رشته از مهندسی، پس از مهندسی نظامی، «قدیمیترین رشتهی مهندسی» محسوب میشود و برای اولین بار در قرن 18 ام میلادی – و برای جدا کردن آن از مهندسی نظامی – این رشته از مهندسی ایجاد شد.
اگر بخواهیم تعریفِ دقیقتری از «مهندسی عمران» برای شما ارائه کنیم، باید بگوییم که در مهندسی عمران به صورت «تخصصی و کاربردی» به استفاده از «اصولِ فیزیکی» و «طراحی سازه» در جهت طراحی، ساخت، توسعه و نگهداری از ساختههای دستِ بشر و حفظ طبیعت، پرداخته میشود؛ به بیان دیگر یک «مهندس عمران» تلاش میکند تا سازههای عمومی که برای توسعهی شهرها و تأمین رفاه افراد جامعه نیاز هستند را با «کمترین ضرر و آسیب به طبیعت و اکوسیستم موجود در آن»، طراحی و اجرا نماید. به طور کلی یک مهندس عمران با «هدفِ ساخت و سازِ عمومی و آبادانی شهرها» فعالیت میکنند.
پروژههایی که به یک مهندس عمران سپرده میشوند، گاهی به درخواست دولت و گاهی به درخواست بخش خصوصی هستند؛ این پروژهها ممکن است در ابعادی کوچک یا بزرگ – توسط مهندسان عمران – طراحی و اجرا شوند، به همین منظور یک مهندس عمران علاوه بر طراحی سازهها و اجرای آنها، باید مسائل دیگری مانند برنامهریزی برای تأمین نیروی انسانی، تأمین مواد اولیه و مصالح مورد نیاز جهت اجرای پروژه، هماهنگیهای لازم برای تأمین دستگاهها و ماشینآلات سنگین، مدیریت پروژه و بودجهی اختصاص یافته به آن، تحقیق بر روی اکوسیستم طبیعی منطقهی مورد نظر برای احداث سازه و… هم بپردازد، تا قادر باشد پروژه را در کمترین زمان، به بهترین شکل و با پایینترین آسیب به طبیعت، به اتمام برساند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت پروژه (رایگان): اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مبانی مدیریت پروژه با رویکرد PMBOK: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مدیریت چابک Agile پروژه ها با MSP یا MS Project: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش رایگان اسناد مدیریت پروژه: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مدیریت پروژه سبز: اینجا را کلیک کنید (+).
- مدیریت و کنترل پروژه: اینجا را کلیک کنید (+).
همانطور که اشاره کردیم، شغل مهندسی عمران جزو مشاغل قدیمی محسوب میگردد و از زمانهای دور تا کنون، با «رشد جامعهی بشری» و «پیشرفت علوم مختلف» (مانند: فیزیک، ریاضیات، طراحی سازه، روشهای ساخت سازه، زمین شناسی و…) شاهد پیشرفتهای چشمگیری بوده است. هر ساله بر تعداد جمعیت انسانها افزوده میگردد و برای «تأمین زیرساختهای اولیه» و «ایجاد رفاه» برای آنها، از مهندسین عمران جهت طراحی و اجرای سازههای مختلفی – توسط دولت یا بخش خصوصی – کمک گرفته میشود؛ به همین علت بازار کار و آیندهی شغلی روشنی در پیش روی یک مهندس عمران قرار دارد.
حال که با تعریف شغل مهندسی عمران، به طور کار کامل آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است که با انواع شاخههای مهندسی عمران – که در طی سالیان متمادی شکل گرفتهاند – آشنا شویم؛ در قسمت بعد قصد داریم به همین مبحث – یعنی انواع شاخههای مهندسی عمران – بپردازیم.
- مجموعه آموزش مهندسی عمران: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش زبان تخصصی مهندسی عمران: اینجا را کلیک کنید (+).
معرفی انواع شاخه های مهندسی عمران
همان طور که در «تعریف شغل مهندسی عمران» بیان کردیم، سازههای مختلفی توسط مهندسین این حوزه طراحی و اجرا میشوند، که هر کدام از این سازهها به تخصص و مهارتهای خاصی برای طراحی و اجرا نیاز دارند؛ به همین دلیل در طی سالهای گذشته، شاخههای تخصصی گوناگونی از مهندسی عمران بوجود آمده است که در این قسمت قصد داریم آنها را به همراه شما مورد بررسی قرار دهیم. انواع شاخههای مهندسی عمران عبارتاند از:
- مهندسی عمران عمومی
- مهندسی سواحل
- مهندسی ساخت و ساز
- مهندسی زمین لرزه
- مهندسی محیطِ زیست
- مهندسی ژئوتکنیک
- مهندسی هیدرولیک
- مهندسی سازه
- مهندسی حمل و نقل
- مهندسی شهری
- مهندسی منابعِ آب
در ادامه، همراه شما به بررسی هر کدام از شاخههای تخصصی مهندسی عمران که در بالا نام بردیم، خواهیم پرداخت.
مهندسی عمران عمومی
در این شاخه تخصصی از مهندسی عمران – که در دنیا به «مهندسی سایت» هم شناخته میشود – مهندسان با کمک نقشهبرداران، به طراحی و اجرای سازههایی مانند زِهکشی راههای آب، زیرساختِ نیروگاهها (مانند نیروگاه تولید برق)، سیستمهای فاضلابِ شهری و صنعتی، ایجاد راههای ارتباطی بین شهرها و… میپردازند. به طور کلی در شاخه «مهندسی عمران عمومی» (مهندسی سایت)، یک زمین طبیعی برای اجرا و ساخت سازههایی که نام بردیم، تغییر کاربری میدهد؛ لازم به ذکر است که قبل از طراحی و اجرای سازهها، اموری مانند بازدید از زمین مد نظر، ارزیابی پتانسیلهای آن زمین برای ساختِ سازه، برگزاری جلسات با ذینفعان و همچنین تحلیل و بررسی اثرات و آسیبهایی که به محیط زیستِ آن منطقه – به واسطهی ساخت و ساز – وارد میشود، باید توسط مهندس عمران انجام شود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقررات ملی ساختمان (آمادگی آزمون نظارت و اجرا برای مهندسی عمران) – کلیک کنید.
- آموزش مبانی نقشه برداری عمومی General Surveying – کلیک کنید.
- آموزش هندسه دیفرانسیل برای عمران و نقشه برداری – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با مصالح ساختمانی – کلیک کنید.
مهندسی سواحل
شهرها و مناطق ساحلی، در خطر سیل، سونامی و همچنین فرسایشِ زمینهای ساحلی قرار دارند و برای جلوگیری از وارد شدن صدمات اساسی به زیرساختهای شهری و فرسایش منابعِ طبیعی، شاخهی تخصصی «مهندسی سواحل» شکل گرفت. یک مهندس ساحل با کمکِ دانشی که کسب کرده است، به طراحی و ساخت سازههایی میپردازد که به «نگهداری و حفظِ خطِ ساحلی» و همچنین «حفاظت از زیرساخت»های نزدیک به آن، میپردازد. شایان ذکر است که مهندسی سواحل به «دفاعِ ساحلی» یا «مدیریتِ ساحل» هم شناخته میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان امواج دریا و انواع آن – کلیک کنید.
- آموزش اصول طراحی سازه های متعارف دریایی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان خستگی در سازه های دریایی – کلیک کنید.
- آموزش مدل های فیزیکی و هیدرولیکی – کلیک کنید.
مهندسی ساخت و ساز
یک «مهندس ساخت و ساز»، با استفاده علومِ مختلف (مانند دانش مهندسی محیط زیست، ژئوتکنیک، هیدرولیک و سازه) در اموری مانند برنامهریزی برای حمل و نقل مواد اولیه جهت اجرای پروژههای گوناگون، تأمین نیروی انسانی، راههای کاهشِ آسیب به محیطِ زیست حینِ ساخت و ساز و… مشارکت دارد. به طور کلی یک مهندس ساخت و ساز به نظارت بر روی «روند اجرای پروژه» و «راههای تأمین و انتقال منابع اولیه»، میپردازد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش بارگذاری سازه – ویژه آزمون نظام مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش روش های تعمیر و نگهداری ساختمان – کلیک کنید.
- آموزش کاربردی اتودسک رویت Revit برای مهندسین عمران – کلیک کنید.
- آموزش رایگان الزامات فنی و حقوقی مهندس ناظر – نظارت در مرحله تیر و سقف – کلیک کنید.
- آموزش مقاومت مصالح – ویژه رشته عمران – کلیک کنید.
- آموزش رایگان فونداسیون در رویت (Revit) برای مهندسین عمران – کلیک کنید.
مهندسی زمین لرزه
همانطور که از اسم این شاخهی تخصصیِ مهندسیِ عمران مشخص است، در آن به طراحی، ساخت و نگهداری زیرساختها و سازهها جهت «مقاومت در برابر زمین لرزه» پرداخته میشود؛ یک مهندس زمین لرزه باید با علومی مانند: زمینشناسی، طراحی سازه، شناخت مواد، مقاومت مصالح و… آشنا باشد تا بتواند – با توجه به قوانین و مقررات حفظ محیط زیست و ساختمان سازی – زیرساختها و سازههایی را طراحی کند که در برابر زمین لرزه مقاوم باشند و دچار آسیب نشوند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان پویایی زمین – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مقدمه ای بر تئوری کشسان و منشا زمین لرزه ها – کلیک کنید.
- آموزش روش های بهسازی لرزه ای – کلیک کنید.
- آموزش زلزله شناسی ۱ – کلیک کنید.
- آموزش زلزله شناسی ۲ – کلیک کنید.
- آموزش رایگان زلزله شناسی در مهندسی زلزله – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی زلزله – کلیک کنید.
مهندسی محیط زیست
«مهندسی محیط زیست» در گذشته با نام «مهندسی بهداشت» شناخته میشد، که با گذشت زمان و توسعهی این شاخه، تغییر نام داد. یک مهندس محیط زیست، بر مدیریت پسماندهای خطرناک، تصفیه فاضلاب کارخانهها، تصفیه هوای درون کارخانهها و کاهش آلایندگی هوای خروجی آنها، تأثیراتی که کارخانهها بر روی گرمایش جهانی میگذارند، بازیافت زبالهها و پسماندهای صنعتی و مواردی از این دست، نظارت دارد. هدف یک مهندس محیط زیست «کاهش حداکثری آسیب به طبیعت و اکوسیستم» – از جانب صنایع و کارخانهها – میباشد.
یکی دیگر از حوزههایی که مهندسی محیط زیست در آن نقش دارد، تولید انرژی پاک میباشد؛ شایان ذکر است که یک مهندس عمران در این حوزه، به طراحی و اجرای انواع سازهها و نیروگاههای تولید انرژی پاک (مانند نیروگاههای خورشیدی یا بادی) میپردازد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان آشنایی با مهندسی محیط زیست – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی محیط زیست – کلیک کنید.
- آموزش اکولوژی یا بوم شناسی دریا – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش محیط زیست – کلیک کنید.
مهندسی ژئوتکنیک
در این شاخه تخصصی از مهندسی عمران، مهندسین – با کمک زمینشناسان و خاکشناسان – شرایطِ خاک، موقعیتِ آبهای زیرزمینی، مقاومتِ زمین و میزانِ فرسایشِ خاک را – جهت اجرای انواع پروژههای عمرانی – مورد بررسی قرار میدهند. به طور کلی در مهندسی ژئوتکنیک به طراحی و اجرای انواع پیِ سازهها، دیوارهای حائل، ساختارِ سازه و… – با توجه به مواردی که نام بردیم – پرداخته میشود. شایان ذکر است که مهندسین ژئوتکنیک با مطالعهی ساختار زمین، به دیگر مهندسان عمران در طراحی زیرساخت پروژههای گوناگون کمک میکنند تا طراحی مناسب و مقاومی برای سازهها صورت بگیرد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش زمین شناسی مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مهندسی زلزله در زبان تخصصی مهندسی عمران (+)
- آموزش زمین ریخت شناسی – کلیک کنید.
- آموزش نقش ابزار دقیق در مهندسی ژئوتکنیک (+)
مهندسی هیدرولیک
مهندسان هیدرولیک با بررسی انواع سیالات – بیشتر از همه آب – و مطالعه بر روی آنها، به شناخت جریان و نحوهی حرکت آنها، رفتار سیالات و تأثیر آنها بر روی سازه، به طراحی و اجرای پروژههای عمرانیِ گوناگونی مانند: خطوطِ انتقالِ آب، سیستم هدایت و انتقالِ فاضلاب، کانالهای رو بازِ انتقالِ آب، مسیر های انتقال پسماندهای سیال و همچنین شبکههای تأمین آب، میپردازند. شایان ذکر است که در «مهندسی هیدرولیک»، از مفاهیمی همانند فشارِ سیالات، انتقالِ حرارتِ سیالات، مبانی مقاومت سازهها در برابر سیالات و… برای طراحی انواع سازههای عمرانی توسط مهندسین، استفاده میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش هیدرولیک – کلیک کنید.
- آموزش پهنه بندی سیلاب با HEC-RAS و HEC-GeoRAS – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور آباکوس – شبیه سازی مباحث ژئوتکنیک در ABAQUS (+)
- آموزش رایگان اصلاح سازه ای خاک – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اندازه گیری فشار آب زیرزمینی در مهندسی ژئوتکنیک (+)
- آموزش مقدماتی بهسازی خاک – کلیک کنید.
مهندسی سازه
یکی از مهمترین شاخههای تخصصی مهندسی عمران، – که به طور خاص – در طراحی و اجرای پروژههای بزرگ به آن توجه بیشتری میشود، «مهندسی سازه» است. افرادی که در این شاخه از مهندسی عمران فعالیت دارند، به بررسی، تحلیل، طراحی و اجرای سازههای بزرگ (مانند ساختمانهای بزرگ، پلها، برجها، میادین نفت و گاز، نیروگاههای تولید انرژی و…) مشغول هستند. یک «مهندس سازه» باید انواع بارهای استاتیک و دینامیک، نیروها و تنشهای وارده به زیرساختها و ساختار سازهها را بررسی و ارزیابی کند. بهعبارت بهتر، یک مهندس سازه به کمک نتایج حاصل از بررسی مواردی که گفتیم، به طراحی ساختار سازهها بر اساس انواع نیروهای وارده از محیط بیرونی به آن و همچنین وزن نهایی سازه، میپردازد. شایان ذکر است که مهندسی سازه، منجر به شکلگیری و توسعهی شاخهی مهندسی زلزله – که در بالا آن را باهم بررسی کردیم – شده است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان شناسایی سیستم سازه (+)
- آموزش اصول دینامیک سازه ها (+)
- آموزش اصول رایگان مدیریت ساخت در زبان تخصصی مهندسی عمران (+)
- آموزش تحلیل سازه ها ۱ – مقدماتی (+)
- آموزش اپنسیس – مدل سازی انواع سازه ها با OpenSees (+)
- آموزش کاربرد متلب در دینامیک سازه ها (+)
مهندسی حمل و نقل
در «مهندسی حمل و نقل»، با طراحی طیف وسیعی از «راههای ارتباطی» مانند: جادهها، کانالهای کشتیرانی، راهآهن، بنادر، فرودگاهها و… امکان «جابهجایی و انتقال کالا و افراد» از نقطهای به نقطهی دیگر فراهم میشود. افرادی که در این شاخه تخصصی از مهندسی عمران فعالیت میکنند، در هنگام طراحی و اجرای پروژههای مربوط به این حوزه، باید به انواع عوامل تخریب کنندهی محیط زیست، تغییر زیستبومِ طبیعی حیوانات و گونههای گیاهی توجه ویژهای داشته باشند، تا قادر باشند آسیب وارده به طبیعت – حین اجرای پروژههای عمرانی – را به حداقل برسانند و انواع راههای ارتباطی و حمل و نقل را برای جامعهی انسانی به وجود بیاورند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهندسی ترابری – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی تونل – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی حمل و نقل – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی ترافیک – کلیک کنید.
- آموزش اقتصاد حمل و نقل – کلیک کنید.
- آموزش رایگان بناهای زیرزمینی در مهندسی تونل – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی حمل و نقل و ترافیک – کلیک کنید.
مهندسی شهری
در شاخه تخصصی «مهندسی شهری» به طراحی، ساخت و نگهداری بسیاری از سازههای شهری (مانند زیرساختهای انتقال فاضلاب، جویها و کانالهای هدایت آب درون شهری، خطوط انتقال برق و گاز درون شهری، ساختمانها و…) پرداخته میشود؛ علاوه بر مواردی که گفته شد، یک «مهندس عمران شهری» باید به نکات دیگری هم هنگام طراحی سازههای شهری، یا کمک به احداث و توسعهی یک منطقهی جدید شهری توجه داشته باشد، که این موارد عبارتاند از:
- خیابانهای اصلی و فرعی درونِ یک شهر
- مسیرهای پیادهرو برای افرادی که از وسایلِ نقلیه استفاده نمیکنند
- سیستمهای تأمین و توزیع آب
- خطوطِ انتقالِ گاز و برق درون شهری
- سیستم هدایت، انتقال و دفعِ فاضلاب و پسماندهای شهری
- تأمین روشنایی شهرها در ساعاتِ تاریکی شبانهروز
- ایجادِ پارکها و راههای دسترسی ساکنینِ شهر به آنها
- خطوط و مسیرِ حمل و نقل عمومی (نظیر تاکسی، اتوبوس، تراموا و مترو)
- و…
شایانِ ذکر است که مهندسی شهری با بسیاری دیگر از شاخههای تخصصی مهندسی عمران در ارتباط است، اما به طورِ ویژه به «هماهنگی زیرساختها و سازههای موجود در یک شهر» توجه دارد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مبانی نظری و فرایند طراحی شهری (+)
- آموزش رایگان مبانی و روش های برنامه ریزی شهری (+)
- آموزش رایگان خدمات طراحی فضای شهری (+)
- آموزش طراحی فضای شهری با نرم افزارهای مختلف (+)
- مجموعه آموزش مهندسی شهرسازی (+)
مهندسی منابع آب
دیگر بر کسی پوشیده نیست که کمبودِ منابعِ آب، یک بحران جهانی میباشد و با افزایش جمعیت در طول سالهای آینده، این بحران وخیمتر خواهد شد؛ در همین راستا و برای مدیریت منابع آبی و کنترل این بحران، شاخهای از مهندسی عمران به صورت تخصصی ایجاد شده است، که به آن «مهندسی منابع آب» میگویند. به طور کلی یک مهندس منابع آب، باید توجه خود را بر روی تأمین منابعِ آب، نحوه انتقالِ آن، تصفیه آب مصرفشده جهت استفادهی مجدد و نظارت بر روی منابع آب – سطحی و زیرزمینی– متمرکز نماید.
لازم به ذکر است که در مهندسی هیدرولیک – که در قسمتهای قبل آن را باهم مورد بررسی قرار دادیم – به رفتار و انتقال سیالات، در حوزه مهندسی عمران پرداخته میشد، اما در مهندسی منابع آب، به طور خاص بر تأمین، جمعآوری، انتقال آب و مدیریتِ مصرف آن، پرداخته میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش هیدرولوژی مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدل سازی مخازن سطحی آب در سیستم های منابع آب ۱ (+)
- آموزش تحلیل و مدیریت سیستم های منابع آب ۱ (+)
- آموزش آب های زیرزمینی پیشرفته (+)
- آموزش مدل سازی آب های زیرزمینی با نرم افزار جی ام اس GMS (+)
- آموزش رایگان آشنایی با منابع آب زیرزمینی در زمین شناسی (+)
- مجموعه آموزش مهندسی آب و فاضلاب (آبفا) – کلیک کنید.
معرفی و بررسی وظایف موجود در شغل مهندسی عمران
تا این قسمت از مقاله، با شغل مهندسی عمران و انواع شاخههای آن آشنا شدیم؛ همچنین دریافتیم که هر کدام از شاخههای تخصصی مهندسی عمران، با چه هدفی شکل گرفتهاند. حال در این بخش قصد داریم تا وظایفی که به صورت عمومی و کلی بر دوش یک مهندس عمران – در تمامی شاخههای تخصصی آن – قرار دارد را با شما بررسی کنیم. وظایفِ یک مهندسِ عمران عبارتاند از:
- مطالعات و بررسی پتانسیلها
- تحقیقات و بررسیهای میدانی
- طراحی زیرساختها و سازههای مختلف
- اجرا و ساخت طراحیهای صورت گرفته
- نگهداری و ترمیم زیرساختها و سازهها
- تحقیق بر روی عوامل زیستمحیطی
حال بیایید تا باهم، هر کدام از این وظایف را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
مطالعات و بررسی پتانسیل ها
یک مهندس عمران، قبل از انجام طراحیهای لازم برای اجرای یک پروژه، باید درک درستی از «هدف پروژه» و «راههای دستیابی به آن» پیدا کند، تا قادر به ارائهی انواع طرحهای پیشنهادی باشد و با بررسی هر کدام از آنها، به یک طرح نهایی جهت اجرای پروژه و دستیابی به هدفی که برای آن تعیین شده است، برسد؛ در همین راستا یکی از وظایفِ اصلی که قبل از طراحی و اجرای پروژه بر دوش یک مهندس عمران قرار دارد، «انجام مطالعات و بررسی پتانسیلهای موجود» برای پیادهسازی پروژه میباشد.
تحقیقات و بررسی های میدانی
پس از اینکه پتانسیلهای یک پروژه توسط مهندس عمران مورد بررسی قرار گرفت، زمان آن فرا میرسد که وی به «تحقیقات و بررسیهای میدانی» جهت انتخاب محل مناسب برای ساخت طرحهای تأیید شده، بپردازد. در این بررسیها باید به موارد مهمی توجه گردد، تا در زمان ساخت پروژه و هزینههای آن صرفهجویی شود، که این موارد عبارتاند از:
- بررسی ساختارِ زمین و ویژگیهای خاکِ محل مورد نظر
- بررسی نحوهی انتقال مواد اولیه و تجهیزات لازم برای ساخت
- تحلیل و بررسی محیط زیست منطقه و راههای کاهش آسیب به آن
پس از انجام تحقیقات و بررسیهای میدانی، مهندس عمران قادر است تا طراحیهای خود را بهگونهای ایجاد نماید که در کمترین زمان ممکن و با پایینترین هزینهها، عملی شوند.
طراحی زیرساخت ها و سازه های مختلف
یکی دیگر از وظایف مهمی که بر عهدهی یک مهندس عمران میباشد، «طراحی زیرساختها و سازههای مختلف» است. در طراحی سازههای مهندسی، به علوم مختلفی مانند هیدرولیک، ترمودینامیک، طراحی سازه، ژئوتکنیک و… نیاز است، تا یک مهندس عمران به کمک آنها، انواع زیرساختها و سازههای عمرانی را طراحی نماید. شایان ذکر است که در طول زمان و با گسترش جامعهی انسانی و پیدایش نیازهای جدید جامعهی بشری – که به واسطهی پیشرفت علم به وجود آمدهاند – هر یک از علومی که نام بردیم، در جهت طراحیهای عمرانی و توسط مهندسین عمران پیشرفت کردهاند و تخصصی شدهاند.
امروزه یک مهندس عمران علاوه بر تکنیکها و تئوریهای مدرن و پیشرفته در طراحیهای عمرانی، نرمافزارهای شبیهسازی دقیقی هم در اختیار دارد که به کمک آنها طرحهای خود را قبل از اجرا شدن، به صورت کامپیوتری طراحی و شبیهسازی مینماید، سپس تستهای مختلفی را بر روی شبیهسازیهای خود از طرحی که در نظر دارد، انجام میدهد؛ این کار به مهندس عمران کمک میکند تا در نهایت به طرحی بینقص و کامل دست پیدا کند.
اجرا و ساخت طراحی های صورت گرفته
یک مهندس عمران، زمانی که پروژهای را از شرکتهای بزرگ خصوصی یا دولتی قبول میکند، باید تمامی امور لازم برای اجرا و به پایان رساندن آن پروژه را نیز بر عهده بگیرد؛ در همین راستا یکی دیگر از وظایفی که بر عهدهی وی قرار میگیرد، «اجرا و ساخت طراحیهای صورت گرفته» است. برای اجرای یک پروژه، باید اقدامات مختلفی قبل از شروع ساخت و ساز، در حین انجام عملیات ساخت و پس از اتمام پروژه صورت بگیرد، که عبارتاند از:
اقدامات لازم قبل از شروع ساخت
- برآورد و محاسبهی مواد و مصالح مورد نیاز برای ساخت
- تأمین مواد و مصالح مورد نیاز برای ساخت
- تأمین نیروی انسانی در بخشهای مختلف ساخت
- تهیهی تجهیزات، ابزارآلات و دستگاههای مورد نیاز برای ساخت
- تأمین ماشینآلات – سبک و سنگین – مورد استفاده در طی ساخت پروژه
- برآورد هزینههای جاری برای ساخت و اتمام پروژه
- طی کردن مراحل قانونی و کسب مجوزهای لازم از مراجع ذیربط
اقدامات لازم در حین ساخت
- مدیریتِ نیروی کار در بخشهای مختلفِ پروژه
- نظارت بر روی روندِ پیشرفتِ پروژه
- تأمین به موقع مواد و مصالحِ موردِ نیاز برای ساخت
- نگهداری از ماشینآلات و دستگاههای موردِ استفاده در ساخت
- کاهش انواعِ آلودگی محیطِ زیستی و صوتی
- مدیریت بودجه و سرمایهای که برای پروژه در نظر گرفته شده است
اقدامات لازم پس از اتمام ساخت
- تخلیه انواع نخالهها و زبالهها از محل پروژه به محلی ایمن
- تسویهی تمامی حسابها و دستمزدها
- بررسی نهایی بخشهای مختلفِ پروژه
- ارائه گزارشهای لازم به سرمایهگذاران و کارفرمایان
نگهداری و ترمیم زیرساخت ها و سازه ها
هر سازه و زیرساختی، پس از مدتی که مورد استفاده قرار میگیرد ممکن است دچار آسیب شود و نیاز به ترمیم داشته باشد؛ از آنجایی که پروژههای عمرانی، پیچیده و در مقیاس بزرگ هستند، هنگام نیاز به ترمیم و نگهداری باید از مهندسین متخصص در این زمینه، یعنی «مهندسین عمران» کمک گرفته شود؛ در همین راستا یکی دیگر از وظایفی که بر عهدهی یک مهندس عمران قرار میگیرد، «نگهداری و ترمیم زیرساختها و سازهها» میباشد.
تحقیق بر روی عوامل زیست محیطی
تحقیق بر روی عوامل زیست محیطی یکی دیگر از وظایف مهم مهندس عمران است و این عوامل به دو بخش کلی تقسیم میشوند، که عبارتاند از:
- عوامل تأثیرگذار طبیعت بر ساختار سازهها
- عوامل تأثیرگذار ساختِ سازهها بر طبیعت
حال بیایید قدری این دو مورد را باهم بررسی کنیم.
عوامل تأثیرگذار طبیعت بر ساختار سازه ها
در این بخش، یک مهندس عمران تاثیرِ انواعِ عوامل طبیعی (مانند رطوبت، جنس خاک، باد، تغییرات دمایی، نشست زمین و…) بر روی سازهها و زیرساختها را، مورد بررسی قرار میدهد و به کمک نتایجی که بهدست میآورد، میزان مقاومت سازهها در برابر عوامل طبیعی را به کمک طراحیهای بهتر، افزایش میدهد؛ به بیان دیگر یک مهندس عمران، با «تحقیق بر روی عوامل طبیعی» ، عمر مفید سازههای خود را – به کمک طراحیهای بهتر – افزایش میدهد.
عوامل تأثیرگذار ساخت سازه ها بر طبیعت
در این قسمت برخلاف بخش قبلی، مهندس عمران به تأثیراتی که ساخت و ساز یک پروژه بر روی محیطِ زیستِ منطقهی مورد نظر میگذارد، میپردازد؛ به عنوان مثال اگر قرار باشد یک پل برای عبور از رودخانه طراحی و ساخته شود، مهندس عمران باید تأثیراتی که عملیاتِ ساخت و ساز بر روی محیطِ زیستِ آن منطقه میگذارد را، مورد بررسی قرار دهد و با ایجاد اصلاحاتی در طراحی پل و راههای ساخت آن، موجب کاهش آسیبهای وارده به طبیعت و زیستبوم آن منطقه در طی اجرای پروژه گردد.
بررسی فرصت های شغلی مهندسی عمران
شغل مهندسی عمران – همانطور که بررسی کردیم – دارای شاخههای تخصصی مختلفی میباشد، به همین دلیل یک مهندس عمران – با توجه به اینکه در کدام یک از این شاخههای تخصصی فعالیت مینماید – فرصتهای شغلی گوناگونی در پیش روی خود دارد. در بیشتر مواقع مهندسین عمران در دفاتر کار حضور دارند و به بررسی و طراحی انواع پروژهها میپردازند؛ اما برخی دیگر از آنها به اجرای پروژههای طراحی شده – توسط همکاران خود – مشغول هستند. از آنجایی که رشتهی مهندسی عمران در سراسر دنیا مورد نیاز دولتها و شرکتهای مختلف است، یک مهندس عمران میتواند با تجربه و رزومه کاری که دارد، به کشورهای مختلف – جهت کار – مهاجرت کند و به طراحی و ساخت انواع پروژههای عمرانی بپردازد.
- مجموعه آموزش نرم افزارهای مهندسی عمران: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش نرم افزار پلکسیس (Plaxis) دو بعدی برای مهندسین عمران: اینجا را کلیک کنید (+).
لینک مقالات مشابه در رابطه با مشاغل مهندسی
- شغل مهندسی پزشکی + معرفی انواع گرایش ها و فرصت های شغلی رشته مهندسی پزشکی
- شغل مهندسی الکترونیک – بررسی ۰ تا ۱۰۰ وظایف، مهارت ها + گرایشها و نرم افزارهای رشته الکترونیک
- شغل مهندسی سخت افزار – بررسی ۰ تا ۱۰۰ وظایف، مهارت ها + نرم افزارهای Hardware Engineering
- شغل مهندسی نرم افزار – بررسی ۰ تا ۱۰۰ وظایف، مهارت ها + نرم افزارهای Software Engineering
- شغل مهندسی شیمی – گرایش ها، حوزه های کاری و نرم افزار های Chemical Engineering
- شغل مهندسی معماری – بررسی ۰ تا ۱۰۰ وظایف، مهارت ها + نرم افزارهای Architecture Engineering
لیست مقالات مشابه در حوزه کسب درآمد با معرفی کسب و کارهای مختلف
- چگونه شغل مورد علاقه و مناسب خود را پیدا کنیم؟ – ۶ گام ساده در انتخاب یک شغل ایده آل
- بوم کسب و کار چیست؟ + راهنمای جامع اجزای مختلف بوم مدل کسب و کار
- لیست شغل های پردرآمد در ایران – معرفی ۳5+ شغل پر درامد و چگونگی موفق شدن در آن ها
- کسب و کارهای موفق در ایران: لیست ۲۵+ استارت آپ جدید و پولساز در ایران
- ۱۵ روش ثروتمند شدن در ایران – چگونه پولدار شویم؟ + 20 رازی که فراموش کرده اید!
- کارآفرینان موفق ایران را بهتر بشناسید – بیوگرافی و داستان موفقیت آنها
- ایده های پولساز در ایران – معرفی 40 انواع ایده های پول ساز آنلاین و آفلاین
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- آموزش راه اندازی کسب و کار خانگی – راهنمای جامع به زبان ساده
- کار در خانه – معرفی ۳۵+ انواع شغل در منزل با درآمد بالا
- کارهای خدماتی چیست؟ – معرفی بهترین کسب و کارهای خدماتی در ایران
- ایده های کارآفرینی با سرمایه کم + چگونه با سرمایه کم کارآفرین شویم؟
- تحلیل pestel چیست؟ – راهنمای جامع تحلیل پستل در کسب و کارهای مختلف
- انواع مدلهای کسب و کار – معرفی 50 الگوی کسب و کار موفق + ذکر مثال
- کسب و کارهای نوین – لیست ۲۳ بیزینس مدرن در ایران امروز
- کسب و کار دیجیتال چیست؟ چگونه بیزینس آنلاین خود را راه اندازی کنیم و توسعه دهیم؟
- مراحل ایجاد کسب و کار – چک لیستی برای کارآفرینی (۱۱ آیتم)
- کارافرینی در روستا – لیست ۲۵ طرح زودبازده اشتغالزایی روستایی
- انواع کارآفرینی – لیست ۱۵ نوع کارآفرینی بر اساس زمینه کسب و کار و نحوه مدیریت آن
- لیست 21 انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط + اصول راه اندازی آنها
- کسب و کارهای کوچک زود بازده – لیست 30 بیزینس کوچک و پرسود در ایران
- فرصت های شغلی دورکاری – لیست 24 شغل رایج دورکاری در ایران و جهان
- لیست بهترین مشاغل فریلنسری در دنیا – ۲۰ مورد
- کارهای خدماتی پرسود – لیست 35 شغل خدماتی با سود بالا
- ۳۵ ایده کارآفرینی در حیاط منزل + اقدامات و نیازمندیها
- تبلیغات مناسب برای کسب و کار جدید – بهترین روش های مارکتینگ برای بیزینس های نوپا
- چه بیزینسی راه بندازم؟ – معرفی ۳۰ بهترین ایده های بیزینسی آنلاین و آفلاین
- زمین دارم چیکار کنم؟ – ۴۵ ایده کسب درامد از زمین خالی
- روش های خلق ایده در کارآفرینی – ۱۷ بهترین تکنیک های خلق ایده های کارآفرینی
- چگونه یک کسب و کار کوچک راه اندازی کنیم؟ – ۷ مرحله برای ایجاد یک بیزینس نوپا از صفر
- بهترین شغل ها برای جوانان – لیست ۲۰ برترین فرصت های شغلی جوانان در ایران
- شغل خوب برای خانمها + لیست ۲۱ بهترین شغل ها برای زنان و بانوان در ایران
- شتاب دهنده کسب و کار چیست؟ + ۱۰ بهترین شتابدهنده استارتاپ ایرانی
- مشاوره اقتصادی کسب و کار یعنی چه؟ – ۸ حوزه کاری مشاوره اقتصادی کسب و کار
- کسب و کار تولیدی با سرمایه کم – لیست ۲۴ شغل تولیدی کوچک
سخن پایانی
مهندسین عمران بر روی طیف گستردهای از پروژهها (از جمله پلها، ساختمانها، راهآهن، فرودگاه و…) در سراسر جهان مشغول به کار هستند و در قسمتهای مختلف یک پروژه (مانند طراحی، برنامهریزی، بررسی موقعیت مکانی، اجرا، تأمین نیروی کار و…) حضور دارند؛ کار یک مهندس عمران همچنین شامل نگهداری و ترمیم سازهها، مدیریت هزینهها و بودجهی پروژه هم میشود و به همین دلیل، موقعیتهای شغلی زیادی برای یک مهندس عمران حرفهای – در تمام دنیا – موجود است. اگر به شغل مهندسی عمران علاقه پیدا کردهاید و تصمیم خود را برای ورود به این حوزهی کاری گرفتهاید، توصیه میکنیم که در قدم اول حتما تخصص خود را انتخاب نمایید و سپس با گذراندن دورههای تحصیلی آکادمیک، وارد این حوزهی کاری شوید.
در آخر از شما سپاسگزاریم که ما را تا انتهای مقاله همراهی نمودید و امیدواریم که با مطالعهی این مقاله، پاسخ سوالات خود پیرامون «شغل مهندسی عمران» را یافته باشید. شایان ذکر است که بازنشر این مقاله در شبکههای اجتماعی و همچنین در بین دوستان خود، موجب خرسندی و افزایش انرژی ما برای فعالیتهای آتی و تولید مقالات بیشتر خواهد شد؛ پیروز و سربلند باشید.