هر کس که با سئو آشنایی داشته باشد، میداند هدف نهایی سئو، بهبود رتبه یا رنکینگ سایت در گوگل است. اما این وسط، سوال دیگری مطرح میشود: برای تعیین رتبه سایت در گوگل باید چه کنیم؟ آیا راهی برای بدست آوردن رنکینگ سایت وجود دارد؟ یک سوال مهمتر، ترفند بالا بردن رتبه سایت در گوگل چیست؟ این سوالات و سوالات متعدد دیگری در این مقاله از آکادمی کاپریلا پاسخ داده خواهد شد.
مقدمهای بر الگوریتمها در تعیین رتبه سایت در گوگل
با وجود حجم بالای اطلاعات موجود در دنیای وب، قطعاً پیدا کردن نتایج مورد نظر شما در موتورهای جستجو از جمله گوگل، بدون طبقهبندی آنها توسط این موتورها غیر ممکن بود. الگوهای رتبهبندی یا رنکینگ (Ranking) گوگل دقیقاً به همین منظور طراحی شدهاند؛ یعنی میلیاردها صفحه موجود دنیای وب را در فهرست نتایج خود ثبت و طبقهبندی میکند تا در کسری از ثانیه، مفیدترین و مرتبطترین مطالب ممکن و آنچه را که به دنبال آن هستید، ارائه دهد. الگوریتمها، همان چیزی هستند که این سیستم طبقهبندی و رنکینگ سایت را تشکیل میدهند.
الگوریتمهای طراحی شده در موتورهای جستجوی وب، فاکتورهای زیادی از جمله کلمات جستجوشده، ارتباط و قابل استفاده بودن صفحات نسبت به کلمه کلیدی کاربر، میزان تخصصی بودن منابع، موقعیت مکانی و حتی تنظیمات مرورگر شما را برای یافتن بهترین اطلاعات در نظر میگیرند. اهمیت هر یک از این فاکتورها به نسبت عبارت جستجو شده، ممکن است کمتر یا بیشتر شود. به عنوان مثال، در زمان جستجو یک موضوع خبری، بروز بودن مطالب اهمیت بیشتری نسبت به پیدا کردن تعاریف آن در فرهنگهای لغت دارد و بنابراین نتایج تازهتر در لیست صفحات اول قرار میگیرد. در ادامه سعی میکنیم تا به شکل کاملتری با این روند آشنا شده و اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آوریم. برای آشنایی بیشتر، مقاله الگوریتمهای گوگل را بخوانید.
همه چیز درباره رنکینگ سایت در گوگل
رنکینگ (ranking) یا رتبهبندی صفحات سایت در گوگل، همان موقعیت یا جایگاهی است که وبسایت شما بعد از جستجوی عبارت کلیدی توسط کاربران، در آن قرار میگیرد. قرار گرفتن در ابتدای لیست نتایج به نمایش درآمده، همان چیزی است که اکثر وبسایتها به دنبال آن هستند اما رسیدن به این هدف، به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. معمولاً صفحه اول گوگل تنها 10 نتیجه برتر را نمایش میدهند و اگر سایت شما در موقعیت یازدهم قرار گرفته باشد، یعنی در اولین نتیجه از صفحه دوم نتایج جستجو هستید. امتیاز و رتبهبندی SEO، به موقعیت وبسایت در صفحه نتایج موتورهای جستجو برمیگردد.
بهطور کلی عوامل مختلفی وجود دارد که با در نظر داشتن ارتباط محتوا با کلمه کلیدی جستجوشده و یا کیفیت بکلینک (backlink)های اشارهکننده به صفحه شما، بر جایگاه بالاتر صفحه در SERP (نتایج گوگل) تاثیر میگذارد. در نظر داشتن این عوامل، به ترفندهای بالا بردن رتبه سایت در گوگل مربوط میشود. در ادامه، با هم به بررسی این عوامل میپردازیم.
موتورهای جستجوی مختلف، رنکینگ متفاوت
نحوه رنکینگ و رتبهبندی وبسایت یا هر URL سایت برای کلمات و عبارات کلیدی در موتورهای جستجو مختلف، متفاوت است. یک دامنه ممکن است برای کلمه کلیدی خاص در یکی از 3 نتیجه برتر موتور جستجوی Bing قرار بگیرد در حالی که در گوگل، حتی در صفحه اول نتایج جستجو دیده نمیشود. این مسئله در مورد همه موتورهای جستجو از جمله بینگ (Bing)، گوگل، یاهو و … صادق بوده و هر یک از آنها، از روش خاص خود برای محاسبه و تعیین رتبه وبسایت استفاده میکنند. همچنین ممکن است در یک موتور جستجو مانند گوگل که در زبانها و کشورهای مختلف استفاده میشود نیز نحوه رنکینگ سایت متفاوت باشد (گوگل نتایج خود را بر اساس موقعیت کاربران هم تغییر میدهد). استفاده از یک نرمافزار آنالیز جستجو، ممکن است روش خوبی برای بدست آوردن رنکینگ سایت مورد نظر و پیگیری تفاوت رتبهبندی در موتورهای جستجو مختلف باشد.
رابطه رنکینگ خوب و ترافیک سایت
نکته مهم کسب رنکینگ خوب در نتایج جستجو، بدست آوردن ترافیک بالا از کانال جستجوی ارگانیک است. هر چه یک صفحه در نتایج جستجو در رتبه بالاتری قرار گیرد، احتمال کلیک کاربر روی آن بیشتر است. این مسئله، به خوبی ارتباط بین رنکینگ بهتر و افزایش ترافیک را توجیه میکند. معمولاً در سه نتیجه برتر صفحه اول نتایج جستجو، رابطه قویتری بین رتبهبندی و کلیکهای بیشتر (=ترافیک) وجود دارد. با این حال، هرگونه تغییر در محاسبات نتایج جستجو، ممکن است باعث شود که حتی سه وبسایت برتر در این صفحه نیز دیگر در جایگاه قبلی خود قرار نگیرند.
عوامل موثر روی رنکینگ سایت در گوگل
بهینهسازیهای مختلف موتورهای جستجو (سئو)، یکی از عواملی است که میتواند بر رنکینگهای آن تأثیر بگذارد. گوگل و دیگر موتورهای جستجو، نتایج جستجوی کلمات کلیدی مختلف را با استفاده از الگوریتمهای بسیار پیچیده محاسبه میکنند. عوامل موثر در تعیین رتبه سایت که برای هر موتور جستجو خاص بوده و میزان اهمیت آنها با هم متفاوت است، به صورت کاملاً محافظت شده و بدون افشای آن برای عموم، تعریف شدهاند. با وجود عدم افشای عوامل موثر روی رتبهبندی وبسایتها توسط موتورهای جستجو، اما به صورت فرضی و با اطلاعاتی که گاهاً توسط این موتورهای جستجو بیان میشود، میتوان گفت که فاکتورهای زیر را شامل میشوند؛
- تعداد بک لینک
- نقشه سایت و لینکهای داخلی
- استفاده از کلمات کلیدی در عناصر متنی مانند عناوین متا، توضیحات متا، متن اصلی و غیره.
- بهینهسازی محتوا، بر اساس مقایسه با اسناد (Document) دیگر با موضوعات مشابه (از نظر عبارات مرتبط و مدرک یا proof and relevant terms، دستههای عناوین و محتوا و …)
- ساختار URL
- امنیت سایت
- زمان بارگذاری مطالب صفحه (سرعت سایت)
- زمان حضور در سایت (مدت زمانی که یک کاربر قبل از بازگشت به صفحه SERP، در صفحه وبسایت شما میماند) و نرخ پرش
- CTR یا نرخ کلیک در صفحه نتایج جستجو (SERP)؛ یعنی به ازای هر نمایش، چند نفر روی نتیجه کلیک میکنند.
- بسیاری از عوامل دیگر مانند ترافیک صفحه، کیفیت مطلب، میزان بروز بودن صفحه و … که برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقالات زیر را بخوانید:
اگر هم وبسایت وردپرسی دارید، دوره آموزشی سئو وردپرس در این زمینه به شما کمک میکند.
رنکینگ سایت و رابطه آن با سئو و نظارت بر عملکرد (Performance Monitoring)
به طور کلی و در یک کلام میتوان گفت که رتبه سایت نشان میدهد که بهینهسازیهای سئو سایت موفق بوده یا به درستی انجام نشده است. به همین دلیل، رتبه کلمات کلیدی مرتبط باید به عنوان بخشی از فرایند بررسی SEO، به طور مرتب کنترل شود. استفاده از مجموعه کلمات کلیدی ثابت نیز یک روش موثر برای کنترل رنکینگ است. توجه به این مسئله بسیار مهم است چون در صورت عدم رعایت آن، کیفیت صفحه و در نتیجه رتبهبندی آن به شدت افت میکند. در عین حال، بالا رفتن رنکینگ سایت شما به معنای کیفیت بیشتر و سئو بهبودیافته صفحه است. اگر رتبهبندی یک وبسایت در کلمات کلیدی خاصی افت کند، نشانهای برای سئوکاران و مدیران سایت برای انجام تغییرات لازم سئویی است. یک وبسایت موفق، به طور مداوم به کار و توجه نیاز داشته و باید اصلاحات لازم روی آن (با در نظر داشتن تغییرات الگوریتمهای موتورهای جستجو) انجام شود.
کسب رتبه اول رنکینگ گوگل
همه صاحبان مشاغل و وبسایتهای مختلف میخواهند که صفحه آنها در رتبه اول نتایج گوگل قرار گیرد. دلیل این امر به خوبی مشخص است زیرا رسیدن به رتبه اول گوگل (یا حتی یکی از سه نتیجه برتر بودن)، به معنای افزایش ترافیک سایت شما، بازدید بیشتر و در نتیجه بالا بردن پتانسیل فروش در دنیای رقابتی امروزه است؛ اما کسب این رتبههای بالا، به ندرت به صورت تصادفی اتفاق میافتد و حتی موفقترین و ماهرترین صاحبان مشاغل نیز برای بالا بردن رتبه سایت در گوگل با مشکل مواجه هستند. بنابراین، افراد مبتدیتر چگونه میتوانند با موفقیت این جایگاه را به دست آورند؟
با وجود این که هیچ راه تضمینی برای رسیدن به رتبههای بالاتر در رنکینگ گوگل وجود ندارد، اما میتوانید برخی استراتژیهای موثر را برای بالا بردن شانس خود امتحان کنید. برخی از این استراتژیهای ارزشمند را در ادامه بررسی میکنیم.
در بازار گوشهای کار کنید.
بخشی از موفقیت اصول سئو و کسب جایگاه بالاتر در رنکینگ گوگل، درک و داشتن چشمانداز رقابتی است. به عنوان یک کسب و کار کوچک، لازم نیست که با مشاغل بزرگ با بودجههای بازاریابی هنگفت رقابت کنید. اگرچه همیشه میتوانید از آنها الگوبرداری کنید اما به احتمال زیاد، این کار باعث از بین رفتن زمان و هزینه میشود. به عنوان مثال داشتن چشمانداز رقابتی در این زمینه، به این معناست که به جای تلاش برای رقابت با شرکتهای بزرگ و ارائه محصول یا خدمات محبوبتر (و معمولاً رایجتر)، در بازارهای تخصصیتر و گوشه بازار (نیچ مارکت) به تولید محتوا و سئو بپردازید.
کلمات کلیدی واقعگرایانهای انتخاب کنید.
به عنوان یک قانون کلی، این مسئله را در نظر داشته باشید که انتخاب کلمات کلیدی مناسب، به معنای کسب رتبههای بالاتر در فهرست نتایج گوگل است. البته باید واقعگرایانه بودن عبارت کلیدی را نیز در نظر داشته باشید. انتخاب یک کلمه کلیدی عجیب، ممکن است شما را به رتبهبندی بالاتر برساند، اما آیا واقعاً این کار به بهبود شرایط وبسایت کمک میکند؟
نکته اصلی که در اینجا میخواهیم به آن اشاره کنیم این است که اگر چه کسب رنکینگ بالاتر به کمک کلمات کلیدی عجیب (و گاهاً مبهم) آسان است، اما هیچ بازدهی مالی برای سایت به دنبال ندارد. این رتبهبندیهای بالاتر زمانی اهمیت دارد که عبارت کلیدی ما حاوی همان چیزی باشد که مردم به دنبال آن هستند. با استفاده از ابزارهایی مانند Keyword Planner گوگل یا KeywordTool.io، میتوانید کلمات کلیدی مرتبط را که تعداد جستجوهای مناسب اما رقابت کمی دارند، پیدا کنید. استفاده از کلمات کلیدی رایجتر و در نتیجه، به دست آوردن ترافیک بالاتر، زمانی ممکن است که وبسایت شما دارای اعتبار بیشتری نزد مخاطب و گوگل است.
دوره ویدئویی آموزش تحقیق کلمات کلیدی برای سئوی سایت: اینجا را کلیک کنید (+).
از کلمات کلیدی در بخشهای مهم سایت استفاده کنید.
از جمله مهمترین ترفند بالابردن رتبه سایت در گوگل، استفاده مناسب از کلمه کلیدی در صفحه است. پس از انتخاب کلیدواژه و انتخاب کلمات کلیدی سادهتر، وقت آن است که از این کلمات کلیدی در بخشهای استراتژیک صفحه خود استفاده کنید. در حالی که مطمئناً نباید از کلمات کلیدی بیش از حد استفاده کنید، باید از آنها به روشهای مختلف و متناسب با استانداردهای گوگل در محتوا استفاده کرد. از همه مهمتر، باید از آنها در موارد زیر حتماً استفاده کنید؛
- نشانی اینترنتی یا URL
- تگ عنوان (Title Tag)
- سرتیرها (Heading)
- تگ Alt و شرح تصاویر (در صورت لزوم)
- در سراسر محتوا به صورت پراکنده
به خاطر داشته باشید که هم گوگل و هم بازدیدکنندگان وبسایت شما از ارائه یک محتوای جامع که کلمه کلیدی را به خوبی پوشش داده، استقبال میکنند؛ البته که باید اعتدال را در به کار بردن این عبارات رعایت کنید.
محتوای جدید به وبسایت اضافه کنید.
طبق گزارشات منتشر شده در زمینه به دست آوردن رتبه سایت در گوگل و ارتقای آن، بیش از 88 درصد شرکتهای B2B در حال حاضر از بازاریابی محتوایی به عنوان بخشی از استراتژی بازاریابی خود استفاده میکنند. این مسئله شامل طیف گستردهای از نوع محتوا مانند پستهای وبلاگ، خبرنامه، وبینار، اینفوگرافیک، محتوای ویدیویی و … است که منجر به جذب هر چه بیشتر مشتریان احتمالی میشود. اگر میخواهید رتبههای برتر موتور جستجوی گوگل را کسب کنید، باید مرتباً محتوای جدید به سایت خود اضافه کنید. اما فقط به دلیل افزایش محتوای سایت، این کار را انجام ندهید، بلکه باید محتوای مفید و باکیفیت بالا تهیه کنید که چیزی برای آموزش به مشتریان احتمالی داشته باشد.
افزودن محتوای جدید به سایت، از دو جهت به بالا بردن رتبه سایت در گوگل کمک میکند. اول اینکه محتواهای بیشتر به معنای کلمات کلیدی بیشتر و در نتیجه ایجاد فرصت بیشتر برای قرار گرفتن در لیست نتایج جستجوهای گوگل است. دوماً، هر چه محتوای بیشتری داشته باشید، لینکهای بیشتری هم خواهید داشت. داشتن محتوای زیاد، برای ماندگاری بیشتر بازدیدکنندگان در سایت شما ترفندی عالی است.
لینکسازی برای سایتتان را فراموش نکنید.
یکی دیگر از مواردی که به بهبود سئو سایت کمک میکند، بک لینکها هستند. در حقیقت میتوان گفت که براساس تحقیقات صورت گرفته در سال 2015، لینکهای ورودی به سایت (بک لینک) یکی از مهمترین عناصر و ترفندهای بالا بردن رتبه سایت در گوگل است. بک لینکها به گوگل میگوید که سایت و محتوای شما ارزش و اعتبار بالایی دارد به همین دلیل سایر سایتها، به سایت شما لینک میدهند.
تجربه کاربری وبسایت را بهبود دهید.
چهار مولفه بازدید از وبسایت (Website visits)، زمان حضور کاربر در سایت (Time on site)، صفحات مشاهده شده در هر بازدید (Pages per session) و نرخ پرش (Bounce rate)، از عوامل تاثیرگذار در تعیین رتبه سایت در گوگل هستند. هر چهار مورد به طور مستقیم با تجربه کاربری وبسایت شما مرتبط است و اخیراً گوگل در بروزرسانی الگوریتمهای خود بر آن تأکید کرده است. به زبان ساده، اگر استفاده از وبسایت شما برای بازدیدکننده آسان و لذتبخش بوده و اطلاعات ارزشمندی را ارائه دهد، بازدیدکنندگان بیشتری خواهید داشت که مدت بیشتری در سایت شما میمانند، صفحات بیشتری را مشاهده میکنند و این، باعث بهبود رنکینگ سایت شما میشود. برخی از مهمترین عوامل بهبود تجربه کاربری عبارت است از؛
- افزایش سرعت سایت: زمان بارگیری (Load time)، یکی از مهمترین معیارهای الگوریتمهای اخیر گوگل (Core Web Vitals upgrade) است، بنابراین بهتر است هم برای بهبود رنکینگ سایت و هم برای ارائه تجربه کاربری بهتر، نسبت به افزایش سرعت بالا آمدن صفحات وبسایت خود اطمینان حاصل کنید.
- برطرف کردن لینکهای شکسته: داشتن لینکهای باکیفیت در وبسایتان، یکی از بهترین راهها برای بهبود ترافیک و ایجاد اعتبار در سایت است. اما لینکهایی که خطای 404 را به همراه دارند، هم به تجربه کاربری و هم به رنکینگ وبسایت در گوگل آسیب میرساند. میتوانید از ابزارهایی مانند BrokenLinkCheck یا Dead Link Checker، برای یافتن لینکهای شکسته استفاده کنید.
- بهینه کردن تصاویر: این کار برای افزایش سرعت سایت و سهولت تشخیص گوگل در صفحات وب، بسیار مهم است. مطمئن شوید که تمام تصاویر وبسایت شما فشرده بوده، دارای filename توصیفی و همچنین دارای “alt text” هستند. برای اطلاعات بیشتر، مقاله سئو تصاویر را بخوانید.
- استفاده از هدر تگهای (header tag) H1 و H2: هدرها نه تنها مطالب شما را برای کاربر و موتورهای جستجو خوانا و قابل فهمتر میکنند، بلکه با رتبهبندی سایت شما در گوگل نیز رابطه مستقیمی دارد. تگهای هدر نیز بهترین گزینه برای نشان دادن ساختار محتوا و تاکید بر نکات کلیدی هستند.
- بهینهسازی برای جستجوی محلی: بیشتر مردم به دنبال نتایج جستجوی متناسب با موقعیت مکانی خود (شهر و استان) هستند. برای بالا بردن تعامل وبسایت خود، بهتر است در Google My Business یک حساب ایجاد کرده و صفحه خود را مطابق با موقعیت آن بهینهسازی کنید.
- “جایگاه صفر” گوگل را هدف بگیرید: هنگامی که یک کاربر سوالی را در گوگل مطرح میکند، گاهی اوقات گوگل محتوا را از یک وبسایت مربوطه بیرون آورده و آن را در یک کادر ویژه و بالاتر از اولین نتیجه به نمایش درآمده، نشان میدهد. این امر برای کسب ترافیک بالاتر، عالی است و بازدید سایت را افزایش میدهد. برای افزایش شانس خود و کسب این موقعیت، به سوالات احتمالی حول کسب و کار خود فکر کرده و پاسخهای مربوط به آن را به صورت واضح و معتبر در سایت قرار دهید.
استفاده از سرچ کنسول گوگل در تعیین رتبه سایت
برای بررسی نحوه عملکرد وبسایت شما از دید گوگل و بررسی سئو و تعیین رتبه سایت در گوگل، نیازی به خرید یا استفاده از ابزارهای جانبی ندارید، چون خود گوگل یک ابزار عالی در اختیار شما قرار داده است. گوگل سرچ کنسول (Google Search Console) که پیش از این به عنوان ابزار وب مستر گوگل (Google Webmaster) شناخته میشد، دادههای رتبهبندی ارگانیک را به شما ارائه میدهد. این دادهها عبارت است از؛
- کلمات کلیدیای که وبسایت شما برای آن در نتایج گوگل نمایش داده میشود.
- جایگاه میانگین برای یک کلمه کلیدی یا صفحه خاص
- تعداد کلیکهای به دست آمده برای هر صفحه سایت
- تغییرات روند این دادهها در بازههای زمانی مختلف
برای نصب و استفاده از کنسول سرچ گوگل و تعیین رتبه سایت، تنها کافی است 6 مرحله زیر را دنبال کنید.
نصب و راهاندازی سرچ کنسول
اگر گوگل سرچ کنسول را از قبل نصب نکرده باشید، نمیتواند دادههای مورد نظر را در اختیار شما قرار دهد؛ اما نگران نباشید، چرا که نصب آن بسیار ساده است. کافی است با حساب Google خود وارد Search Console شوید. یک Property (مثلاً؛ دامنه وب سایت شما) اضافه کرده و سپس باید وبسایت خود را تأیید کنید. این کار را میتوان به یکی از چند روش زیر انجام داد؛
- افزودن کد HTML به تگ “head” سایت
- بارگذاری یک فایل HTML
- تأیید آن از طریق Google Analytics
- در صورت استفاده از سایت وردپرس، افزونه “SEO Yoast” امکان ادغام آسان کد HTML را فراهم میکند.
استفاده از “Performance Report Dashboard”
در صورتی که از قبل با این مرحله آشنا هستید، میتوانید بلافاصله به مرحله سوم بروید. بخش “Performance Report”، همان جایی است که جادوی همه دادهها اتفاق میافتد.
کلیکها، impression (نمایش)، CTR (نرخ کلیک) و میانگین جایگاه (Average Position)
در این مرحله، در جدولی که پیش روی خود میبینید، تعداد کلیکها و نمایش صفحات وبسایت شما در یک بازه زمانی خاص به نمایش درآمده است. همچنین میتوانید میزان متوسط کلیک یا همان CTR (click through rate) و میانگین جایگاه Average Position را برای کل وبسایت خود و یا هر صفحه خاص ببینید. با کلیک روی هر بخش، میتوانید اطلاعات مربوط به آن را ببینید.
محدوده زمانی (Date Range)
در قسمت بالا، دکمهای با عنوان “Date” را میبینید. بسته به زمانی که کد Search Console را بر روی وبسایت نصب کرده باشید، کنسول سرچ جدید به شما امکان دسترسی به دادههای 16 ماه اخیر را خواهد داد. همچنین میتوانید دادههای مربوط به بازههای زمانی مشخص را با هم مقایسه کنید. این قابلیت به شما کمک میکند تا ببینید که وبسایت شما در بازههای زمانی مختلف بهبود یافته یا پیشرفتی نداشته است. علامت قلم که در تصویر میبینید، به شما برای تغییر بازه زمانی کمک میکند.
جستارها یا عبارات کلیدی (Queries)
با پایین آمدن در صفحه زیر نمودار، جدولی شامل بخشهای مختلف از جمله، Queries ،Pages ،Countries ، Devices و Search Appearance را میبینید. در زیر بخش “Queries”، تمام کلمات کلیدی را که وبسایت شما برای آن نمایش داده میشود، خواهید یافت. این جدول همچنین نشان میدهد که نتیجه نمایش داده شده برای هر عبارت چه تعداد کلیک و بازدید داشته، وبسایت شما از نظر کلمات کلیدی در چه رتبهای قرار گرفته (بهطور میانگین) و همچنین نرخ کلیک آن را نشان میدهد.
فیلتر کردن دادهها
انواع مختلفی از فیلترها که در ادامه نام برده شده، برای دستهبندی دادهها وجود دارد. برای ویرایش، روی یکی از فیلترها کلیک کرده و یا برای افزودن فیلتر دیگر، روی علامت “+” کلیک کنید. میتوانید چندین فیلتر را همزمان فعال کنید. این فیلترها عبارتاند از:
نوع جستجو (Search Type)
هنگام جستجو در گوگل، میبینید که نتایج نمایش داده شده در انواع عکس یا فیلم دستهبندی میشود. این فیلتر، دادههای مربوط به وبسایت شما و صفحات آن را با دادههای معمولی جستجوی وب، یعنی فیلم و عکس، فیلتر میکند.
تاریخ (Date)
همانطور که در مرحله شماره 2 گفته شد، سرچ کنسول گوگل جدید به شما امکان دسترسی به دادهها تا 16 ماه را خواهد داد. با استفاده از فیلتر محدوده داده، میتوانید بازه زمانی مورد نظر خود را انتخاب کرده و یا حتی بازههای زمانی مختلف را با هم مقایسه کنید.
صفحه (Page)
این فیلتر به شما کمک میکند تا عملکرد یک یا چند صفحه سایت خود را برای تعیین رنکینگ آنها در گوگل بررسی کنید. شما میتوانید صفحات را براساس موارد زیر فیلتر کنید؛
- آدرسهای URL حاوی برخی کلمات خاص
- آدرسهای URL فاقد برخی کلمات خاص
- یک آدرس URL مشخص
جستارها (Queries)
برای این که ببینید وبسایت شما به طور متوسط برای یک کلمه کلیدی خاص یا گروهی از کلمات کلیدی مشابه چه رتبهبندی دارد، میتوانید از این فیلتر استفاده کنید. این فیلتر را میتوانید براساس دادههای زیر اعمال کنید؛
- محتواهای حاوی یک کلمه خاص
- محتواهای فاقد یک کلمه خاص
- یک کلمه کلیدی مشخص
کشور (Country)
اگر شما یک کسب و کار محلی دارید، تنها در بازار ایران فعالیت میکنید و یا حتی صاحب یک کسب و کار بینالمللی هستید و میخواهید عملکرد وبسایت خود را در هر یک از کشورهای هدف ببینید، میتوانید این فیلتر را براساس هر یک از موارد مورد نظر اعمال کنید.
دستگاه (Device)
این مورد به شما امکان فیلتر دادهها براساس تلفن همراه، کامپیوتر شخصی، تبلت و … را میدهد.
استفاده از فیلتر Query در تعیین رتبه سایت برای یک کلمه کلیدی خاص
شما میتوانید از فیلتر “Query” که در مرحله سوم به آن اشاره شد، برای تعیین موارد زیر استفاده کنید:
- آیا وب سایت شما برای آن کلمه کلیدی در صفحه نتایج گوگل نشان داده میشود یا خیر.
- وب سایت شما به طور متوسط برای یک کلمه کلیدی چه رتبهای دارد.
- رتبهبندی صفحات مختلف وبسایت شما برای آن کلمه کلیدی.
- وبسایت شما چند بار برای آن عبارت جستار نشان داده شده است.
- چند نفر پس از جستجوی آن عبارت، روی وبسایت شما کلیک کردند و نرخ کلیک آن چقدر است.
اما برای تعیین رتبه سایت در گوگل چه باید کرد؟
- یک کلمه کلیدی خاص را انتخاب کنید.
- فیلتر جستار (Query) را اعمال کنید.
- محدوده داده (بازه زمانی مورد نظر) را انتخاب کنید.
- در جدول زیر نمودار، به بخش “Pages” رفته و آن را انتخاب کنید. در این بخش شما میبینید که کدام صفحه یا صفحات برای آن کلمه کلیدی در رتبهبندی قرار گرفته، موقعیت رتبهبندی متوسط آن در بازه زمانی انتخاب شده، تعداد کلیک و Impressionها و همچنین میزان CTR چقدر بوده است.
استفاده از فیلتر “Page Filter” برای تعیین رنکینگ سایت در صفحات مشخص
همچنین میتوانید تعیین کنید که صفحه اصلی شما (یا هر صفحه دیگر) برای چه کلمات کلیدی در رتبهبندی گوگل قرار میگیرد. برای این کار، مراحل زیر را دنبال کنید:
- هرگونه فیلتر صفحه (Page) یا جستار (Query) را حذف کنید.
- فیلتر “Page” را مجدد اعمال کنید. از فیلتر “URL is exactly” استفاده کرده و URL صفحه اصلی خود را تایپ کنید.
- محدوده زمانی را انتخاب کنید.
- در جدول زیر نمودار، بخش “Queries” را انتخاب کنید. در این بخش شما خواهید دید که گوگل برای چه جستار(هایی) صفحه اصلی شما را نمایش میدهد. همچنین امکان تحلیل هر جستار (از نظر تعداد کلیک، impression، جایگاه متوسط در دوره زمانی انتخاب شده و CTR) را برای شما فراهم میکند. بدین ترتیب میتوانید رتبه سایت را در هر کلمه کلیدی و برای هر صفحه، مشاهده کنید.
تعیین صفحاتی که بیشترین ترافیک را دارند.
این نکته را به خاطر داشته باشید، در حالی که صفحه اصلی وبسایت شما احتمالاً بیشترین ترافیک را دارد اما تنها راهی نیست که کاربران از طریق آن به سایت شما وارد شوند. در ادامه، نحوه به دست آوردن رتبه صفحات دیگری که از گوگل ترافیک برای وبسایت ایجاد میکنند را میبینیم؛
- هرگونه فیلتر “Page” یا “Query” را که از قبل اعمال شده، حذف کنید.
- به بخش “Page” در جدول زیر نمودار بروید.
- به دنبال صفحهای غیر از صفحه اصلی باشید که تعداد زیادی کلیک داشته است.
- روی آن صفحه در جدول کلیک کنید. با این کار به طور خودکار فیلتر “Page” روی دادههای شما برای همان صفحه اعمال میشود.
- به قسمت “Queries” در جدول بروید و ببینید که گوگل برای چه کلمات جستجوشدهای، این صفحه را نمایش میدهد. این قسمت به شما میگوید که کاربران برای دسترسی به چه چیز و یا پاسخ به چه سوالی به این صفحه آمدهاند و از این رو، میتوانید محتوای صفحه را بهینهسازی کنید و از این اطلاعات برای به دست آوردن رتبه این صفحه در هر کلمه کلیدی استفاده کنید.
ابزار رایگان بررسی و تعیین رتبه سایت در گوگل
ابزارهای متعددی وجود دارد که به طور رایگان به شما اطلاعات خوبی از رنکینگ سایت ارائه میدهد. به عنوان مثال، این ابزار (SEO Ranking Checker)، به شما در تعیین رتبه سئو وبسایت و یافتن کلمات کلیدی پربازدید که شما را به بالاترین نتایج SERP گوگل میرساند، کمک خواهد کرد. همچنین میتوانید از این ابزار برای تعیین رتبه سایت رقبا در کلمات کلیدی مد نظرتان هم استفاده کنید.
الگوریتم موتور جستجوی گوگل، هنگام رتبهبندی سایت شما عوامل زیادی را در نظر میگیرد و نمیتوان همه آنها به طور قطع بیان کرد. اما، یکی از مواردی که میتوان به صورت قطعی گفت که در این رتبهبندی اثر دارد، قرار دادن کلمات کلیدی پربازدید در صفحات شما است. تنها کاری که برای این بررسی باید انجام دهید، این است کلمه کلیدی مورد نظر خود را وارد کرده و آدرس سایت خود (صفحه اصلی یا صفحات داخلی) و یا حتی سایت رقبا را درج کنید تا برای بدست آوردن رنکینگ سایت در آن کلمه کلیدی به شما اطلاعات بدهد.
نتیجهگیری از تعیین رتبه سایت تا بالا بردن رتبه سایت در گوگل
نمیتوان به صورت قطعی بیان کرد که یک راه مطمئن برای کسب رتبه 1 در گوگل یا سایر موتورهای جستجو وجود دارد. با این حال، هدف قرار دادن کلمات کلیدی برای مخاطبان متناسب آن، رعایت اصول سئوی داخلی و خارجی و از همه مهمتر، توجه به تجربه کاربری میتواند شانس شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. آنچه در این مقاله گفتیم، شامل چند ترفند بالا بردن سایت در گوگل و از نیز روش تعیین رنکینگ سایت به کمک سرچ کنسول گوگل بود؛ چون آگاهی از رتبه سایت در نتایج گوگل کمک میکند تا از میزان اثربخشی استراتژی سئوی سایتتان مطلع شوید.
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشها و مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
- آموزش تولید محتوای متنی
- آموزش آشنایی با بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing)
- آموزش مبانی بازاریابی محتوا (Content Marketing)
- آموزش بازاریابی در شبکه های اجتماعی
- آموزش آمارگیری سایت با وردپرس