حتماً تا کنون نام «مدیر پایگاه داده» یا «Database Administrator» به گوشتان خورده است و برای شما این سؤال بهوجود آمده که شغل مدیر پایگاه داده چیست؟ این شغل چه وظایفی دارد؟ مهارتهای مورد نیاز افراد برای ورود شغل مدیر پایگاه داده کداماند؟ در این مقاله از مجله اینترنتی کاپریلا، قصد داریم تا «شغل مدیر پایگاه داده Database Administrator» یا به اختصار «DBA» را، مورد بررسی کامل قرار دهیم؛ اگر شما هم کنجکاو هستید که با این شغل آشنا شوید، از شما دعوت میکنیم که ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.
تعریف شغل مدیر پایگاه داده
اگر بخواهیم تعریف سادهای برای این شغل ارائه کنیم، میتوانیم بگوییم که این شغل بر روی نگهداری، توسعه و استفادهی ایمن از پایگاههای داده، تمرکز دارد؛ به بیان دیگر، یک مدیر پایگاه داده (DBA) باید با استفاده از دانش فنی و مهارت خود در زمینهی مدیریت پایگاههای داده، زیرساختهای لازم برای ذخیرهسازی ایمن اطلاعات و دادهها را ایجاد نماید و همچنین روشهایی برای استفاده از آنها، ارائه کند. شایان ذکر است که یک مدیر پایگاه داده قادر به فعالیت در طیف گستردهای از سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی میباشد؛ به عبارت دیگر، هر سازمان، شرکت و یا نهادی که دارای پایگاه دادهی اختصاصی خود است، به یک مدیر پایگاه داده برای نظارت و گسترش پایگاه داده خود نیاز دارد.
همچنین گفتنی است که یک مدیر پایگاه داده، مسئول عملکرد پایگاههای داده، یکپارچهسازی اطلاعات و دادهها، توسعهی زیرساختهای ذخیرهسازی و انتقال ایمن اطلاعات و هرگونه عیبیابی در سیستمهای پایگاههای داده، میباشد.
- دوره ویدئویی آموزش رایگان تعریف اولیه درخصوص پایگاه داده ها: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش پایگاه داده ها و اصول طراحی آن: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش پایگاه داده پیشرفته: اینجا را کلیک کنید (+).
- کتاب رایگان آموزش پایگاه داده ها: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش پایگاه داده | از مبتدی تا پیشرفته: اینجا را کلیک کنید (+).
حال که آشنایی نسبی با این شغل پیدا کردیم، زمان آن فرا رسیده است که در قسمت بعدی مقاله، همراه شما به بررسی وظایف شغل مدیر پایگاه داده بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
وظایف شغل مدیر پایگاه داده
همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، مدیران پایگاه داده (DBA) به طراحی توسعهی انواع سیستمهای پایگاه داده کامپیوتری و همچنین مدیریت و حفظ امنیت آنها میپردازند، تا فقط افراد دارای صلاحیت لازم، به اطلاعات موجود در پایگاه داده، دسترسی داشته باشند؛ اما جدای از مورد گفته شده، یک مدیر پایگاه داده بر اساس سمت و حوزهی تخصصی که فعالیت میکند، مسئولیتها و وظایف مختلفی دارد، که در این بخش از مقاله، در راستای آشنایی بیشتر با شغل مدیر پایگاه داده (DBA)، قصد داریم تا همراه شما، به بررسی وظایف این شغل بپردازیم. وظایف شغل مدیر پایگاه داده (DBA) عبارتاند از:
- طراحی و توسعه روشهای مدیریت پایگاه داده
- عیبیابی سامانهها و سیستمهای مرتبط با پایگاه داده
- طراحی روشهای نگهداری پایگاه داده
- بررسی میزان دسترسی کاربران به پایگاه داده
- تأمین امنیت اطلاعات در پایگاه داده
- یکپارچهسازی عملکرد پایگاه داده
- پشتیبان گیری از اطلاعات و دادههای ذخیره شده
- بهروزرسانی پایگاه داده
- نوشتن گزارش کار و دستورالعملهای عملیاتی
- آزمایش و تست پایگاه داده
- ارائهی طرحهایی برای بازیابی اطلاعات
- بایگانی و دستهبندی دادهها و اطلاعات
- توسعه سختافزار و زیرساختهای پایگاه داده
حال بیایید هر کدام از وظایفی که در بالا نام بردیم را، در ادامه باهم بررسی کنیم؛ همراه ما باشید با بررسی وظایف شغل مدیر پایگاه داده (DBA).
طراحی و توسعه روش های مدیریت پایگاه داده
یکی از وظایف اصلی و مهمی که بر عهدهی مدیران پایگاه داده قرار دارد، وظیفه «طراحی و توسعه روشهای مدیریت پایگاه داده» میباشد؛ یک مدیر پایگاه داده برای انجام این وظیفه خود، باید قادر به استفاده از نرمافزارهای تخصصی طراحی و مدیریت پایگاههای داده باشد و به کمک دانشی که در این حوزه برخوردار است، به طراحی پایگاه داده جدید، توسعه روشهای ذخیرهسازی و سازماندهی دادهها و اطلاعات، مدیریت سطوح دسترسی به اطلاعات و بسیاری دیگر از موارد، بپردازد. شایان ذکر است، که یک مدیر پایگاه داده (DBA) برای انجام این وظیفهی خود، به دانش برنامهنویسی و استفاده از نرم افزارهای تخصصی مدیریت پایگاه داده، نیاز دارد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پایگاه داده ها و اصول طراحی آن – کلیک کنید.
- آموزش پایگاه داده ها – مرور و تست کنکور ارشد – کلیک کنید.
- آموزش رایگان طراحی دیتابیس در ساخت سیستم آزمون گیر با سی شارپ – کلیک کنید.
عیب یابی سامانه ها و سیستم های مرتبط با پایگاه داده
هر سامانهای در دنیا دارای عیبهایی در عملکرد خود میباشد، که ممکن است متخصصین تا مدتها پس از استفاده از آن سامانه، متوجه آن نشوند؛ سیستمهای پایگاه داده کامپیوتری نیز، دارای عیبهای بزرگ و کوچکی در عملکرد خود میباشند و وظیفهی «عیبیابی سامانهها و سیستمهای مرتبط با پایگاه داده» بر عهدهی مدیر پایگاه داده است. یک مدیر پایگاه داده باید به کمک تجربهای که دارد و همچنین استفاده از مهارتهای خود در طراحی پایگاههای داده، به بررسی و شناسایی عیوب سیستمها و سامانههای مرتبط با پایگاههای داده، بپردازد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
طراحی روش های نگه داری پایگاه داده
یکی دیگر از وظایف موجود در شغل مدیر پایگاه داده، «طراحی روشهای نگهداری پایگاه داده» میباشد؛ مدیران پایگاه داده برای انجام این وظیفهی خود، باید بهصورت دورهای، پایگاههای داده را مورد تست و ارزیابی قرار دهند و یا در صورت بروز هرگونه خطا، سریعاً راهحلی برای بر طرف نمودن آن، ارائه نمایند. در برخی از موارد، مشکلاتی در سختافزار پایگاه داده رخ میدهد و مدیران پایگاه داده، باید به بررسی و تعمیر آنها نیز، بپردازند؛ برخی از این مشکلات سختافزاری عبارتاند از:
- وجود نقص در سیستمهای خنککننده
- سوختن برخی از تجهیزات به دلیل نوسانات برق
- کمبود حافظهی ذخیرهسازی اطلاعات و دادهها
- بروز خطا در عملکرد پردازندهها
- و…
در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
حال مدیران پایگاه داده، باید روشهای مختلفی را برای حل این مشکلات و نگهداری از پایگاه داده، طراحی کنند و در زمان بروز مشکلات، آنها را اجرا نمایند؛ همچنین آنها وظیفه دارند تا راهحلهایی برای جلوگیری از بروز مشکلات نرمافزاری و سختافزاری پایگاههای داده نیز، طراحی و اجرا کنند.
بررسی میزان دسترسی کاربران به پایگاه داده
باید به این نکته توجه داشته باشیم که تمامی اطلاعات و دادههای شرکتها و نهادها، بر روی پایگاه داده آنها ذخیره شده است، که کارمندان بر اساس سمت و عنوان شغلی که دارند، باید تنها به برخی از اطلاعات دسترسی داشته باشند؛ در همین راستا، یکی دیگر از وظایفی که بر عهدهی مدیران پایگاه داده است، «بررسی میزان دسترسی کاربران به پایگاه داده» میباشد.
یک مدیر پایگاه داده باید هنگام اضافه کردن کاربران جدید به لیست افرادی که به پایگاه داده دسترسی دارند، میزان دسترسی آنها به اطلاعات را، مشخص نماید و بسیاری از دادهها و اطلاعاتی که به کاربر جدید ارتباطی ندارند را، در اختیار وی قرار ندهد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان انواع داده و ساختارهای مدیریت و ذخیره سازی اطلاعات – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت داده DMbok و حاکمیت داده Data Governance – کلیک کنید.
- آموزش تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار SAS ساس – کلیک کنید.
تأمین امنیت اطلاعات در پایگاه داده
امروزه در دنیایی زندگی میکنیم که سیستمهای دیجیتالی و فناوریهای کامپیوتری حرف اول را میزنند و مهمترین چیز در این دنیا، «اطلاعات و دادهها» هستند؛ در همین راستا، تمامی نهادها، سازمانها و شرکتهای خصوصی و دولتی، نیاز به تأمین امنیت اطلاعات خود دارند. در راستای مطالبی که مطالعه کردیم، میدانیم که وظیفهی مدیریت و نظارت بر روی پایگاههای داده، بر عهدهی DBAها یا همان مدیران پایگاه داده، میباشد، که « تأمین امنیت اطلاعات در پایگاه داده» نیز، جزو آن است. یک مدیر پایگاه داده (DBA) باید قادر به طراحی و استفاده از لایههای امنیتی مختلف و انواع گوناگونی از روشها متدهای رمزگذاری اطلاعات، باشد.
از دیگر اقدامات امنیتی که مدیران پایگاه داده برای افزایش میزان امنیت پایگاه داده انجام میدهند، توسعه و بهبود روشهای احراز هویت کاربران و تقویت امنیت اکانت آنها، است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش امنیت اطلاعات و رمزنگاری – کلیک کنید.
- آموزش مبانی رایانش امن – امنیت اطلاعات – کلیک کنید.
- آموزش رایگان محافظت از اطلاعات شخصی در ویندوز و اینترنت (+)
- آموزش سیستم مدیریت امنیت اطلاعات ایزو ISO 27001 – کلیک کنید.
- آموزش امنیت کاربری فناوری اطلاعات – کلیک کنید.
- آموزش تست نفوذ و هک قانونمند (CEH+PWK) – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش امنیت شبکه (Network Security) – کلیک کنید.
یکپارچه سازی عملکرد پایگاه داده
یکی از فاکتورهای مهم در پایگاههای داده، یکپارچه بودن آنها میباشد؛ این ویژگی به آن معنی است که کاربرانی با دسترسی مشابه، باید همزمان قادر به استفاده از اطلاعات یکسانی باشند و هرگونه تغییر در اطلاعات، باید به سرعت برای آنها نشان داده شود. وظیفهی «یکپارچهسازی عملکرد پایگاه داده» بر عهدهی مدیر پایگاه داده (DBA) است. یک Database Administrator باید علاوه بر مواردی که گفته شد، دیگر بخشهای یک پایگاه داده را نیز، با یکدیگر هماهنگ و یکپارچه نماید؛ به عنوان مثال مدیران پایگاه داده باید سختافزار مناسبی برای ایجاد پایگاه داده تهیه کنند و همچنین در طی مراحل طراحی و برنامهنویسی پایگاه داده، آن را بهگونهای ایجاد کند که از تمامی پتانسیلهای موجود در بخش سختافزار، استفاده نماید و نهایت بهرهوری را داشته باشد.
پشتیبان گیری از اطلاعات و داده های ذخیره شده
در بخشهای نخست این مقاله به این نکته اشاره کردیم که امروزه، اطلاعات و دادهها مهمترین داراییهای شرکتها و نهادها میباشد و حفظ امنیت، سلامت و صحت عملکرد پایگاه داده، یکی از مهمترین اهدافی است که یک مدیر پایگاه داده، باید به آن برسد؛ همچنین به این نکته هم باید اشاره کنیم که، ممکن است در هنگام بهروزرسانی پایگاههای داده و یا به دلیل بروز برخی مشکلات در بخش نرمافزاری یا سختافزاری یک پایگاه داده، تمامی اطلاعات ذخیره شده بر روی آن و یا بخشی از این اطلاعات از بین بروند و با توجه به اهمیت دادهها و اطلاعات، این اتفاق همانند از دست دادن سرمایهی مالی هنگفتی میباشد.
در همین راستا، یکی دیگر از وظایفی که در شغل مدیر پایگاه داده (DBA) وجود دارد، «پشتیبان گیری از اطلاعات و دادههای ذخیره شده» در پایگاه داده، است؛ یک مدیر پایگاه داده، باید بهصورت دورهای و همچنین قبل از اجرای هرگونه بهروزرسانی، از تمامی اطلاعات و دادههای تحت خطر، یک فایل پشتیبان تهیه کند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان پشتیبان گیری از بانک اطلاعاتی و تهیه فایل نصبی در C# (+)
- آموزش پروژه محور شل اسکریپت – پشتیبان گیری دوره ای از اطلاعات – کلیک کنید.
- آموزش رایگان پشتیبان گیری، بازیابی و تیونینگ با آپاچی کاساندرا – کلیک کنید.
- آموزش ایجاد بکاپ و پشتیبان از ویندوز با Active@ Disk Image – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ایجاد پشتیبان گیری در مدیریت بانک اطلاعاتی اوراکل پیشرفته (+)
به روز رسانی پایگاه داده
همانطور که در قسمت پیش اشاره کردیم، Database Administratorها باید پایگاههای داده را بهروزرسانی کنند؛ این بهروزرسانی ممکن است در بخش سختافزاری و یا در بخش نرمافزاری یک پایگاه داده صورت بگیرد. شایان ذکر است، برای انجام هرگونه بهروزرسانی، یک مدیر پایگاه داده در ابتدا باید بر روی نحوهی انجام بهروزرسانی و زمانبندی آن تمرکز داشته باشد و پس از آن، دستورالعملهای خاصی را برای نحوهی اجرای این بهروزرسانیها – به افرادی که در آن دخیل هستند – ارائه نماید.
نوشتن گزارش کار و دستورالعمل های عملیاتی
مدیران پایگاه داده، باید بهصورت دورهای، «گزارش کار» تهیه نمایند و در آن تمامی فعالیتهایی که در طی دورهی گذشته انجام دادهاند را، ذکر نمایند و سپس به مدیر بالا دستی خود ارائه دهند؛ همچنین شایان ذکر است که این وظیفه، بر عهدهی افرادی که زیر دست مدیر پایگاه داده فعالیت میکنند نیز، صادق میباشد و Database Administratorها باید بهصورت دورهای، از کارمندان و زیردستان خود گزارش کار تحویل بگیرند.
علاوه بر نوشتن گزارش کار، پیشتر اشاره کردیم که مدیران پایگاه داده باید «دستورالعملهای عملیاتی» را، برای اجرای انواع بهروزرسانی سیستمهای نرمافزاری و بخشهایی از سختافزار و همچنین اجرای تستهای مختلف بر روی پایگاههای داده، تهیه نمایند تا تمامی افراد دخیل در این عملیاتها، هماهنگی کاملی با یکدیگر داشته باشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش SharePoint – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی کنترل مدارک و مستندات مهندسی پروژه ها DCC – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت اسناد و فایل ها در نوشتن مقاله و پایان نامه – کلیک کنید.
- آموزش پلتفرم مدیریت دانش و محتوا آلفرسکو (Alfresco) – کلیک کنید.
- آموزش استقرار و نحوه کاربرد استاندارد ISO 9001:۲۰۱۵ در سازمان ها – کلیک کنید.
آزمایش و تست پایگاه داده
یکی دیگر از وظایف DBAها، «آزمایش و تست پایگاه داده» میباشد؛ پس از انجام هرگونه بهروزرسانی، مدیران پایگاه داده وظیفه دارند تا تمامی عملکردهای سیستم پایگاه داده را، مورد آزمایش و تست قرار دهند و از عملکرد درست آنها، اطمینان حاصل نمایند. این تستها ممکن است گاهی تا چند روز نیز طول بکشند و در تمامی این مدت، مدیران پایگاه داده علاوه بر نظارت بر روی روند انجام تست، باید به مدیریت بخشهای مختلف و انجام وظایف دیگر خود نیز، بپردازند.
شایان ذکر است که در صورت مشاهدهی هرگونه مشکل و نقص در عملکرد پایگاه داده، مدیران پایگاه داده باید ریشهی آنها را پیدا کنند و مشکل پیشِ رو را، برطرف نمایند.
ارائه طرح هایی برای بازیابی اطلاعات
همانگونه که در قسمتهای قبل اشاره کردیم، ممکن است برخی از اطلاعات و دادهها بر اثر خطای انسانی و یا بروز نقص در سیستمهای پایگاه داده، از روی Databaseها پاک شوند؛ یک مدیر پایگاه داده، هنگام طراحی و برنامهنویسی پایگاههای داده، باید روشها و متدهایی برای بازیابی اطلاعات طراحی نمایند، تا در صورت نیاز با استفاده از این روشهای بازیابی، اطلاعات پاک شده دوباره بر روی پایگاه داده ذخیره شوند. در همین راستا، یکی دیگر از وظایف موجود در شغل مدیر پایگاه داده «ارائه طرحهایی برای بازیابی اطلاعات» میباشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ذخیره و بازیابی اطلاعات – کلیک کنید.
- آموزش بازیابی اطلاعات حذف شده – کلیک کنید.
- آموزش رایگان معرفی مدل های بازیابی اطلاعات در وب کاوی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ساختار ترتیبی در ذخیره و بازیابی اطلاعات – کلیک کنید.
- آموزش پشتیبان گیری و بازیابی اطلاعات با وریتاس سیستم ریکاوری Veritas System Recovery (+)
بایگانی و دسته بندی داده ها و اطلاعات
دلایل مختلفی برای استفاده از پایگاه داده کامپیوتری وجود دارند، اما یکی از مهمترین دلایل برتری این سیستمها نسبت به نسخههای فیزیکی قدیمی، قدرت «بایگانی»، «دستهبندی» بالاتر و همچنین «دسترسی آسان» اطلاعات و دادهها در این سیستمهای کامپیوتری است؛ در همین راستا، یک مدیر پایگاه داده (DBA) باید قادر به «بایگانی و دستهبندی دادهها و اطلاعات» در سیستمهای پایگاه داده خود، باشند. هرچه مهارت یک Database Administrator در برنامهنویسی سیستمهای بایگانی و دستهبندی دادهها و اطلاعات در پایگاههای داده بیشتر باشد، این وظیفهی خود را بهتر از سایرین انجام خواهد داد و همین امر، موجب افزایش عملکرد پایگاه داده و در نهایت، پیشرفت وی میگردد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
توسعه سخت افزار و زیر ساخت های پایگاه داده
هر شرکت، نهاد و یا سازمانی اگر عملکرد موفقی داشته باشد، پس از مدتی حجم دادهها و اطلاعاتی که باید بر روی پایگاههای داده ذخیرهسازی کند، بیش از پتانسیلهای سختافزاری و نرمافزاری سیستمهای پایگاه داده کامپیوتری میشود و این سازمانها و شرکتها، باید پایگاه داده خود را بهروزرسانی نمایند و سختافزار آن را تقویت کنند؛ در همین راستا، یکی دیگر از وظایفی که در شغل مدیر پایگاه داده بر عهدهی متخصصین این حوزه قرار دارد، وظیفه «توسعه سختافزار و زیرساختهای پایگاه داده» است. مدیران پایگاه داده وظیفه دارند تا پس از ارزیابی پتانسیلهای موجود در سختافزارها و زیرساختهای یک پایگاه داده، قطعات و تجهیزاتی که نیاز به تعویض و یا اضافه شدن هستند را، مشخص نمایند و سپس با یک هماهنگی دقیق با دیگر اعضای تیم، بخش سختافزاری پایگاههای داده را توسعه دهند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقدماتی امن سازی زیرساخت شبکه – کلیک کنید.
- آموزش امنیت زیر ساخت شبکه – امن سازی تجهیزات سیسکو – کلیک کنید.
- آموزش سیسکو آیس Cisco ISE برای امنیت شبکه های کامپیوتری – کلیک کنید.
مهارت های مورد نیاز شغل مدیر پایگاه داده
همانطور که در بخشهای قبل مطالعه کردیم، مدیران پایگاه داده دارای وظایف پیچیدهی گوناگونی هستند، که برای انجام آنها، به طیف گستردهای از مهارتها، نیاز دارند؛ در راستای آشنایی بیشتر با شغل مدیر پایگاه داده، در این قسمت از مقاله قصد داریم تا «مهارتهای مورد نیاز شغل مدیر پایگاه داده» را به همراه شما مورد بررسی قرار دهیم. این مهارتها عبارتاند از:
- برنامهنویسی
- کار با نرمافزارهای تخصصی
- آشنایی کامل با پایگاههای داده
- حل مسئله
- برقرای ارتباط
- کار تیمی
- مدیریت تیمی
- مدیریت زمان
- بهروز نگهداشتن دانش
- جستجو در اینترنت
در ادامه، هر کدام از مهارتهایی که در لیست بالا نام بردیم را، به همراه شما مورد بررسی قرار میدهیم.
برنامه نویسی
هر پایگاه داده، دارای دو بخش است؛ یک بخش آن نرمافزاری برای دریافت اطلاعات، پردازش اطلاعات، دستهبندی دادهها، تأمین امنیت اطلاعات و دادهها در فضای دیجیتال و… میباشد و بخش دیگر، سختافزارهای مورد نیاز برای پردازش و ذخیرهسازی اطلاعات است. یک مدیر پایگاه داده باید برای طراحی و کدنویسی بخش نرمافزاری پایگاه داده و همچنین مدیریت آن، از مهارت «برنامهنویسی» برخوردار باشد؛ این مهارت شامل آشنایی با انواع زبانهای برنامهنویسی و مهارت استفاده از آنها برای کدنویسی سیستم نرمافزاری پایگاه داده است، که افراد علاقهمند به فعالیت در شغل مدیر پایگاه داده، باید این مهارت را با شرکت در دورههای آموزشی و یا گذراندن مقاطع تحصیلی مرتبط، بهدست بیاورند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش REST API در وردپرس برای کار با داده های پایگاه داده – کلیک کنید.
- آموزش رایگان کدنویسی فرم مدیریت واحدها در پروژه مدیریت کارمندان با پایگاه داده LocalDB (+)
- آموزش اتصال به دیتابیس آنلاین phpMyAdmin در زامارین (Xamarin) – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مفاهیم پایگاه داده (الف) در ASP.NET MVC – کلیک کنید.
- آموزش رایگان پیاده سازی پایگاه داده سیستم انبارداری با ویژوال بیسیک (VB) – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی کار با پایگاه های داده در پایتون Python – کلیک کنید.
- آموزش پایگاه داده ها در جاوا Java – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اتصال به پایگاه داده با فریمورک کیوت (Qt) در C++ – کلیک کنید.
- آموزش رایگان Entity Framework Model First در سی شارپ (#C) – کلیک کنید.
- آموزش رایگان لیست های اختصاصی در دیتابیس سمت سرور در اندروید – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اصول و مبانی برنامه نویسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش برنامهنویسی – کلیک کنید.
کار با نرم افزار های تخصصی
طراحی، توسعه و مدیریت یک پایگاه داده، کاری پیچیده محسوب میگردد و یک Database Administrator باید برای انجام وظایف خود، از نرمافزارهای تخصصی استفاده نمایند؛ در همین راستا، یکی از مهارتهای مورد نیاز مدیران پایگاه داده برای فعالیت و پیشرفت در شغل خود، مهارت «کار با نرمافزارهای تخصصی» میباشد. برخی از این نرمافزارهای تخصصی به منظور برنامهنویسی سیستمهای نرمافزاری و برخی دیگر برای مدیریت اطلاعات در پایگاههای داده، مورد استفادهی DBAها قرار میگیرند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان مدیریت خطا در PL/SQL – کلیک کنید.
- آموزش آپاچی کافکا – تحلیل داده های جریانی با Apache Kafka – کلیک کنید.
- آموزش پیاده سازی سیستم تیکت، نوتیفیکیشن و سطوح دسترسی با PHP و MySQL (+)
- آموزش طراحی سیستم مدیریت محتوا CMS برای طراحی سایت فروشگاهی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان پایگاه داده مبتنی بر فایل با فلینت استون (FlintStone) – کلیک کنید.
- آموزش ساخت API با استفاده از Express.js و Node.js – کلیک کنید.
- آموزش ذخیره اطلاعات در فلاتر با دیتابیس هایو Hive – کلیک کنید.
آشنایی کامل با پایگاه های داده
یکی دیگر از مهارتهایی که افراد علاقهمند به حوزه شغلی مدیر پایگاه داده برای ورود و فعالیت در این حوزه نیاز دارند، «آشنایی کامل با پایگاههای داده» میباشد؛ مدیران پایگاه داده برای انجام وظایف تخصصی خود، باید شناخت کاملی از انواع پایگاههای داده، انواع معماری پایگاه داده، روشهای تأمین امنیت پایگاههای داده و بسیاری دیگر از موارد را، فرا بگیرند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پایگاه داده مونگو دی بی MongoDB برای تحلیل، مدل سازی و پردازش داده ها (+)
- آموزش کلان داده و پایگاه داده غیر رابطه ای NOSQL – کلیک کنید.
- آموزش پایگاه داده VistaDB – کلیک کنید.
- آموزش پایگاه داده اس کیو ال لایت SQLite در اندروید با کاتلین – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور بینایی ماشین با پایتورچ – تشخیص اشیا با پایگاه داده COCO (+)
- آموزش پروژه محور LocalDB در سی شارپ C# – سیستم مدیریت کارمندان – کلیک کنید.
حل مسئله
بارها در این مقاله به این موضوع اشاره داشتیم که پایگاههای داده، دارای ساختار پیچیدهای هستند و در همین راستا، یک Database Administrator برای طراحی، توسعه، عیبیابی و برنامهنویسی یک پایگاه داده و همچنین تهیهی سختافزار مورد نیاز برای ایجاد یک Database، با مشکلات و مسائل مختلفی روبهرو میشود، که مانع عملکرد درست پایگاه داده و همچنین پیشرفت وی میگردند؛ در راستای مواردی که گفته شد، باید به این نکته اشاره کنیم که، مدیران پایگاه داده برای انجام وظایف خود، باید دارای مهارت «حل مسئله» باشند.
این مهارت امکان شناسایی مشکلات در کمترین زمان و ارائهی بهترین راهحل جهت بر طرف نمودن آن مشکل را، در اختیار مدیران پایگاه داده قرار میدهد؛ به بیان دیگر، هرچه یک مدیر پایگاه داده مهارت حل مسئله را در خود بیشتر تقویت کند، قادر به حل مسائل پیچیدهتر میباشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت حل مساله و تصمیم گیری – کلیک کنید.
- آموزش شناسایی و حل مساله در سازمان ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت در شرایط ابهام – کلیک کنید.
- آموزش مسائل کاربردی مهندسی صنایع و تحقیق در عملیات – کلیک کنید.
- آموزش تفکر سیستمی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان نگاهی کلی بر سیستم ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت نوآوری – سازماندهی و مدیریت ایده های جدید و خلاق (+)
- آموزش حل مساله در شبکه های کامپیوتری – کلیک کنید.
برقرای ارتباط
مدیران پایگاه داده (DBA) در طول روز با افراد زیادی – از جمله اعضای تیم خود – در ارتباط است و باید برای انجام وظایف مختلف و همچنین پیش بردن بخشهای مختلف پروژههای بهروزرسانی و توسعه پایگاه داده، از افراد مختلفی کمک بگیرند و یا بر کار آنها نظارت نمایند؛ در همین راستا، یکی دیگر از مهارتهای مورد نیاز Database Administratorها برای فعالیت و پیشرفت در این شغل، مهارت «برقراری ارتباط» است.
مدیران پایگاه داده با استفاده از این مهارت، قادر به ایجاد ارتباطات دوستانه و کاری قدرتمندی با افراد و متخصصین دیگر، میباشند و از این ارتباطات در راستای پیش برد کارها و افزایش بهرهوری و کارایی پایگاههای داده، استفاده میکنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی عصبی کلامی NLP برای افزایش مهارت های ارتباطی (+)
- آموزش مدیریت ارتباطات سازمانی – کلیک کنید.
کار تیمی
همهی مدیران پایگاه داده – چه در ابتدای دوران فعالیت خود و چه پس از سالها کسب تجربه در این حوزه – در تیمهای مختلفی فعالیت میکنند؛ یک مدیر پایگاه داده، چه به عنوان یکی از اعضای تیم و چه به عنوان مدیر تیم، باید قادر به همکاری با دیگر اعضای گروه خود باشد و در همین راستا، به مهارت «کار تیمی» نیاز دارد. مدیران پایگاه داده با تقویت این مهارت، در هر تیمی که قرار بگیرند، قادر به ایجاد ارتباط و همکاری با اعضای آن تیم، هستند، که این امر به آنها در انجام وظایفشان و رسیدن به موفقیت کمکهای شایانی میکند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مدیریت تیمی
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، مدیران پایگاه داده در تیمهای مختلفی فعالیت میکنند و پس از کسب تجربه، سرپرستی تیمی از متخصصین را بر عهده میگیرند؛ این مدیران پایگاه داده (DBA) برای اتمام پروژههای مختلف و انجام وظایفی که بر عهدهی تیمشان قرار گرفته است، باید از مهارت «مدیریت تیمی» بهرهمند باشند. مهارت مدیریت تیمی امکان نظارت بر روی کار اعضای تیم و همچنین مدیریت وظایف آنها را، در اختیار Database Administratorها قرار میدهد. برای کسب و تقویت این مهارت، چند فاکتور مهم وجود دارد، که این فاکتورها عبارتاند از:
- شناخت نقاط قوت هر کدام از اعضای تیم
- شناخت نقاط قوت و تخصص هر کدام از اعضای تیم
- تقسیم وظایف موجود بین اعضای تیم بر اساس پتانسیل آنها
- نظارت کیفیت عملکرد هر کدام از اعضای تیم
- مدیریت زمانبندی اجرای بخشهای مختلف پروژه
- راهنمایی اعضای تیم و تقویت روحیه کار گروهی و تیمی
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مدیریت زمان
یکی از فاکتورهای مهم برای انجام وظایف و بخشهای یک پروژه، «زمان» اتمام آن میباشد؛ یک مدیر پایگاه داده پس از کسب مهارت «مدیریت زمان» قادر به زمانبندی بخشهای پروژه، مدیریت زمان انجام وظایف، تعیین زمان اجرای بهروزرسانیها و بسیاری دیگر از امور، است. این مهارت تأثیر مثبتی بر روی تقویت مهارتهای دیگر (مانند مدیریت تیمی و کار گروهی) میگذارد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت زمان جهت بهره وری شخصی و حرفه ای – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت زمان و تکنیک های آن – بخش یکم – کلیک کنید.
- مهارتهای مطالعه | تقویت حافظه و مدیریت زمان – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدیریت زمان جهت بهره وری شخصی و حرفه ای – ویژه ناشنوایان (+)
به روز نگه داشتن دانش
حوزه شغلی مدیریت پایگاه داده هر روزه در حال پیشرفت میباشد و متخصصین زیادی در سراسر جهان، تحقیقات و تستهای مختلفی انجام میدهند که در نهایت، منجر به ایجاد روشها و متدها و فناوریهای جدیدی در حوزه مدیریت پایگاههای داده، میگردند؛ در همین راستا، یک مدیر پایگاه داده (DBA) برای انجام وظایف خود (مانند طراحی، توسعه و عیبیابی سیستمهای نرمافزاری و سختافزاری پایگاههای داده) و پیشرفت در این حوزه شغلی، باید همیشه دانش خود را بهروز نگه دارد.
شایان ذکر است که «بهروز نگهداشتن دانش» جزو مهارتهای بسیار مهم به شمار میآید، زیرا یک مدیر پایگاه داده بهطور معمول در طول روز با مسائل و مشکلات پیچیدهای سر و کار دارد و در زمان استراحت خود، باید با غلبه بر خستگی ذهنی، به جستجو در اینترنت و مطالعهی مقالههای بهروز دنیای فناوری اطلاعات و تقویت مهارتهای خود، بپردازد تا از قافله عقب نماند! در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
جستجو در اینترنت
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، یک مدیر پایگاه داده (DBA) باید برای بهروز نگهداشتن اطلاعات و دانش خود در این حوزه، به «جستجو در اینترنت» بپردازد و مقالات معتبر علمی و همچنین پستها و محتواهای مفید و کاربردی را پیدا کند و به یادگیری دانش موجود در آنها بپردازد؛ حال اگر مدیران پایگاه داده، مهارت «جستجو در اینترنت» خود را افزایش دهند، در زمان کمتری قادر به پیدا کردن مطالب علمی و معتبر مورد نیاز خود، میباشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش روش صحیح جستجو در گوگل – سرچ گوگل Google – کلیک کنید.
- آموزش رایگان روش صحیح جستجو در گوگل – ویژه ناشنوایان – کلیک کنید.
- آموزش جست و جو با Google Patents برای ثبت اختراعات و ایده ها – کلیک کنید.
- آموزش کار با تقویم گوگل کلندر Google Calendar – کلیک کنید.
شایان ذکر است که علاوه بر مهارتهای بالا، یک مدیر پایگاه داده، باید از «مهارت زبان انگلیسی»، «مدیریت بحران» و «قدرت تجزیه و تحلیل مسائل» نیز برخوردار باشد.
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در زمینه یادگیری زبان انگلیسی برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
همچنین، در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در زمینه مدیریت بحران برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت در شرایط بحران – کلیک کنید.
- آموزش تفکر سیستمی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان نگاهی کلی بر سیستم ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت نوآوری – سازماندهی و مدیریت ایده های جدید و خلاق (+)
نهایتاً در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در زمینه قدرت تجزیه تحلیل مسائل برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تفکر سیستمی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان نگاهی کلی بر سیستم ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت نوآوری – سازماندهی و مدیریت ایده های جدید و خلاق (+)
حال که آشنایی کاملی با ماهیت، وظایف و مهارتهای مورد نیاز شغل مدیر پایگاه داده (Database Administrator) یا همان DBA آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است که به همراه شما، برخی از نرمافزارهای تخصصی این شغل را مورد بررسی قرار دهیم؛ با ما همراه باشید.
نرم افزار های تخصصی شغل مدیر پایگاه داده
بارها در قسمتهای قبل به این موضوع اشاره کردیم که یک مدیر پایگاه داده، باید قادر به طراحی، برنامهنویسی، مدیریت اطلاعات، دستهبندی دادهها و همچنین تأمین امنیت آنها در فضای دیجیتال باشد؛ همچنین میدانیم که پایگاههای داده، نوعی سیستم نرمافزاری هستند، پس تمامی اموری که نام بردیم، باید به کمک نرمافزارهای تخصصی صورت بگیرد.
در همین راستا، در این بخش از مقاله برای آشنایی بیشتر با شغل مدیر پایگاه داده (DBA)، قصد داریم تا به بررسی برخی از «نرمافزارهای تخصصی شغل مدیر پایگاه داده» بپردازیم؛ این نرمافزارهای تخصصی عبارتاند از:
- Microsoft SQL Server
- Postgre SQL
- My SQL
- Amazon RDS
- Oracle RDBMS
حال بیایید هر کدام از نرمافزارهایی که در لیست بالا نام بردیم را، باهم بررسی کنیم.
Microsoft SQL Server
نرمافزار «Microsoft SQL Server» یکی از سیستمهای مدیریت پایگاه داده (یا همان DBMS) میباشد؛ این نرمافزار دارای رابط کاربری بسیار حرفهای و همچنین ابزارهای قدرتمند مختلفی است، که یک مدیر پایگاه داده با استفاده از آنها، قادر به کاهش زمان طراحی یک پایگاه داده، اصلاح و ویرایش آن و همچنین مدیریت پایگاههای داده هستند. از ویژگیها و قابلیتهای خاص این نرمافزار، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- قابلیت Object Explorer
- این قابلیت به کاربران کمک میکند تا نحوهی ایجاد جدولهای مختلف در پایگاه داده را، مشاهده کنند و مدیریت نمایند.
- قابلیت Template Explorer
- قابلیت Template Explorer نیز امکان ایجاد اسکریپتهای مختلف برای شناسایی دادهها و اطلاعات در پایگاههای داده را، برای کاربران فراهم میکند.
علاوه بر مواردی که نام بردیم، نرمافزار Microsoft SQL Server امکان ایجاد محفظههای مختلف جهت ترکیب اسکریپتهای یک شی یا گروه را، برای کاربران فراهم نموده است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کار با پایگاه داده اس کیو ال سرور SQL Server – کلیک کنید.
- آموزش اس کیو ال سرور SQL Server – مقدماتی – کلیک کنید.
- آموزش اس کیو ال سرور SQL Server – پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آشنایی با View و پیاده سازی آن در SQL Server – کلیک کنید.
- آموزش توسعه SQL Server در لینوکس – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آشنایی با سرورهای متصل (Linked Server) و پیاده سازی آن در SQL Server (+)
- آموزش استفاده از جیسون JSON در اس کیو ال SQL – کلیک کنید.
- آموزش فرایند ETL و ساخت انبار داده با ابزار SSIS در SQL – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با LINQ to SQL در سی شارپ C# – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مفاهیم پایگاه داده (الف) در ASP.NET MVC – کلیک کنید.
- آموزش رایگان پیاده سازی پایگاه داده سیستم انبارداری با ویژوال بیسیک (VB) – کلیک کنید.
Postgre SQL
یکی از DBMSهای منبع باز (Open Source)، نرمافزار «Postgre SQL» میباشد؛ این نرمافزار بیشتر برای کسبوکارهایی که بهصورت روزانه باید اطلاعاتی را بر روی پایگاه داده خود وارد نمایند، مناسب است. محیط کاربری نرمافزار Postgre SQL آسانتر از رقیب قبلی خود (یعنی Microsoft SQL Server) میباشد، اما همچنان از ابزارهای قدرتمندی برای مدیریت پایگاه داده برخوردار است. یکی از ویژگیها و قابلیتهای این نرمافزار، امکان ایجاد پایگاههای داده از نوع NoSQL میباشد و همچنین از آن جایی که نرمافزار Postgre SQL منبع باز است، افزونههای متعددی برای آن وجود دارد، که کاربران با نصب هر کدام از آنها، قابلیتها و ابزارهای جدیدی به این نرمافزار، اضافه میکنند. در آخر باید به این نکته نیز اشاره نماییم که، این نرمافزار از زبانهای برنامهنویسی Python و JSON پشتیبانی میکند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقدماتی PostgreSQL برای مدیریت پایگاه داده – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی کار با پایگاه های داده در پایتون Python – کلیک کنید.
- آموزش فریم ورک جنگو در پایتون – ساخت Web APIs با Django Rest – کلیک کنید.
- آموزش طراحی وب سایت با Django – کلیک کنید.
- آموزش رایگان فریم ورک Django Rest در پایتون – پروتکل HTTP – کلیک کنید.
- آموزش رایگان فریم ورک Django Rest در پایتون – ارتباط بین Models ،Serializers و Views (+)
- آموزش پایگاه داده مونگو دی بی MongoDB برای تحلیل، مدل سازی و پردازش داده ها (+)
My SQL
شاید بتوانیم بگوییم که نرمافزار «MySQL» جزو نرمافزارهای بسیار محبوب در شغل مدیر پایگاه داده (DBA) میباشد؛ این نرمافزار دارای قابلیت پردازش اطلاعات و داده با سرعت بالا و همچنین ابزارهایی برای افزایش امنیت Databaseها و مقابله با خطرات موجود در دنیای دیجیتال، است. نکتهی دیگری که پیرامون نرمافزار MySQL باید به آن اشاره کنیم، برنامهها و افزونههای تخصصی متعددی میباشد، که برای این نرمافزار وجود دارند و مدیران پایگاه داده از این برنامهها و افزونهها، برای طراحی و مدیریت Databaseهای بزرگ و پیچیده استفاده میکنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پایگاه داده MySQL مای اس کیو ال – کلیک کنید.
- آموزش رایگان کار با Database و Table در پایگاه داده MySQL – کلیک کنید.
- آموزش رایگان انتشار داده های MySQL روی وب – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور پی اچ پی PHP و MySQL – ساخت وبسایت شعر – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور PHP و MySQL – پیاده سازی انواع لاگین و ثبت نام – کلیک کنید.
- آموزش ساخت اپلیکیشن وب اندروید با PHP و MySQL – کلیک کنید.
- آموزش کار با ایجکس در پی اچ پی و مای اس کیو ال – برنامه نویسی AJAX در PHP و MySQL (+)
- آموزش پیکربندی Apache و راه اندازی وب سرور در لینوکس (LAMP) – کلیک کنید.
Amazon RDS
یکی دیگر از بهترین ابزارها و نرمافزارها برای مدیریت پایگاههای داده، نرمافزار «Amazon RDS» میباشد؛ عبارت RDS مخفف «Relational Database Service» یا همان «سرویس پایگاه داده رابطهای» است. این نرمافزار قابلیتهایی همچون محافظت از دادهها و اطلاعات در حین ذخیرهسازی یا انتقال آنها و همچنین تهیهی فایل پشتیبان از پایگاه داده – بهصورت خودکار – را در اختیار مدیران پایگاه داده میگذارد.
Oracle RDBMS
نرمافزار «Oracle RDBMS» جزو محبوبترین و قدرتمندترین سیستمهای مدیریت پایگاه داده میباشد، که از فناوری پایگاههای داده رابطهای نیز، پشتیبانی میکند؛ مزایای این نرمافزار نسبت به رقبای خود عبارتاند از:
- سرعت بالاتر در پردازش دادهها
- پردازش و مدیریت پایگاههای داده بزرگتر
- الگوریتمها و کدهای پیچیدهتر برای محافظت از پایگاههای داده
- ایجاد پارتیشنهای مختلف برای مدیریت بهتر پایگاههای داده
- انتقال روان و امن اطلاعات و دادهها
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان نصب اوراکل و تنظیمات آن – کلیک کنید.
- آموزش اوراکل – مدیریت بانک اطلاعاتی با Oracle – مقدماتی – کلیک کنید.
- آموزش اوراکل – مدیریت بانک اطلاعاتی با Oracle – تکمیلی – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی اوراکل اپکس – تولید و توسعه نرم افزارهای تحت وب با Oracle APEX (+)
- آموزش مقدماتی برنامه نویسی اوراکل PL/SQL – کلیک کنید.
- آموزش دیتاگارد در اوراکل Oracle – کلیک کنید.
- آموزش رایگان Data Dictionary در اوراکل – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ایجاد پشتیبان گیری در مدیریت بانک اطلاعاتی اوراکل پیشرفته (+)
از دیگر نرمافزارهایی که در شغل مدیریت پایگاه داده بسیار کارایی دارد، MicroSoft Access میباشد؛ اکسس یکی از قویترین نرمافزارهایی است که شما میتوانید با آن پایگاههای داده جدید بسازید و آنها را مدیریت کنید. شایان ذکر است که بسیاری از نهادها و ارگانها در ایران از این پایگاه داده برای پیشبرد امور خود استفاده میکنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اکسس — سریع و آسان در ۱۸۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش رایگان کار با Query در اکسس (Access) – کلیک کنید.
- آموزش ساخت CRM با Access – کلیک کنید.
- آموزش کار با بانک اطلاعاتی اکسس در سی شارپ – Access در C# – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت سیستم فروش در کسب و کارها با اکسس Access – کلیک کنید.
- آموزش اکسس Access + کدنویسی وی بی ای VBA – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ایجاد کلاس در لایه Data Access در VB.NET برای طراحی نرم افزار مدیریت کتابخانه (+)
- آموزش پیاده سازی نرم افزارهای تولیدی توسط Access در شبکه های رایانه ای (+)
- آموزش رایگان اکسس ویژه نابینایان – کلیک کنید.
شایان ذکر است که راههای مختلفی برای کسب مهارت و دانش کافی جهت استفاده از این نرمافزارها، پیش روی مدیران پایگاه داده قرار دارد؛ آنها هم با شرکت در دورههای آموزشی حضوری و هم با شرکت در دورههای آنلاین آموزشی، قادر به یادگیری کار با این نرمافزارها و همچنین تقویت مهارت خود در استفاده از آنها، میباشند. پیشنهاد ما به کسانی که علاقه دارند کار با این نرمافزارها را یاد بگیرند، شرکت در دورههای آموزشی آنلاین میباشد؛ زیرا هم این دورهها از هزینهی کمتری برخوردار هستند و هم علاقهمندان بهصورت همیشگی به ویدیوهای جلسات آموزشی دسترسی دارند و میتوانند هر زمان که نیاز داشتند، آنها را دوباره مشاهده نمایند تا مشکلات و ایراداتشان بر طرف شود. یکی از پلتفرمهایی که بهصورت حرفهای اقدام به تدریس آنلاین و برگزاری کلاسهای مجازی نموده است، پلتفرم آموزشی فرادرس میباشد. همچنین بد نیست بدانید که این پلتفرم از سالهای گذشته فعالیت خود را شروع کرده است، مدرسان آن با سختگیرانهترین شرایط و قوانین گزینش میشوند و افراد بسیاری در دورههای آنلاین آنها شرکت نمودهاند.
اکنون که با برخی از نرمافزارهای تخصصی مورد استفاده در شغل مدیر پایگاه داده (DBS) یا همان Database Administrator آشنا شدیم، باید به سراغ معرفی بهترین دانشگاهها برای تحصیل در این حوزه، بپردازیم؛ همراه ما باشید با معرفی بهترین دانشگاههای دنیا، برای تحصیل در رشته مدیریت پایگاه داده.
بهترین دانشگاه های دنیا برای تحصیل در رشته مدیریت پایگاه داده
افرادی که علاقهمند به ورود و فعالیت به عنوان مدیر پایگاه داده هستند، باید پس از گذراندن دوران تحصیلی خود، دورههای آموزشی گوناگونی را نیز جهت تقویت مهارتهای خود (مخصوصاً مهارت استفاده از نرمافزارهای تخصصی) بگذرانند؛ در این بخش از مقاله قصد داریم تا همراه شما، به معرفی بهترین دانشگاههای دنیا برای تحصیل در رشته مدیریت پایگاه داده، بپردازیم، که این دانشگاهها عبارتاند از:
- دانشگاه Stanford University در کشور آمریکا
- دانشگاه Massachusetts Institute of Technology در کشور آمریکا
- دانشگاه University of California – Berkeley در کشور آمریکا
- دانشگاه Purdue University در کشور آمریکا
- دانشگاه University of Toronto در کشور کانادا
- دانشگاه Harvard University در کشور آمریکا
- دانشگاه Tsinghua University در کشور چین
- دانشگاه Federal Institute of Technology Lausanne در کشور سوئیس
- دانشگاه National University of Singapore در کشور سنگاپور
- دانشگاه Columbia University در کشور آمریکا
- دانشگاه University of Alberta در کشور کانادا
- دانشگاه University of Oxford در کشور انگلستان
- دانشگاه Polytechnic University of Milan در کشور ایتالیا
- دانشگاه Technical University of Munich در کشور آلمان
- دانشگاه University of Melbourne در کشور استرالیا
- دوره ویدئویی آموزش مقدماتی مبانی ICT آی سی تی: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش سواد اطلاعاتی در عصر دیجیتال: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش گوگل دیتا استودیو – آنالیز داده ها و گزارش دهی با Google Data Studio: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش رایگان آشنایی با مدیریت خدمات فناوری اطلاعات مبتنی بر ITIL: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش مدیریت خدمات فناوری اطلاعات ITSM مبتنی بر ITIL: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش رایگان اصول مدیریت عمومی: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش مقدماتی سیستم های اطلاعات مدیریت MIS: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی فناوری اطلاعات (IT): اینجا را کلیک کنید (+).
سخن پایانی در رابطه با شغل مدیریت پایگاه داده
ضمن سپاسگزاری از شما بابت همراهی ما تا انتهای مقاله، امیدواریم که پاسخ سؤالات خود را پیرامون شغل مدیر پایگاه داده یافته باشید؛ این شغل یکی از مشاغل در حال توسعه است و آیندهی شغلی خوبی در انتظار مدیران پایگاههای داده قرار دارد. در آخر باید به این نکته نیز اشاره کنیم که، بازنشر این مقاله در شبکههای اجتماعی و اشتراکگذاری آن در میان دوستان خود، موجب خرسندی و افزایش انرژی ما برای ادامهی راه میگردد.