مهندسی پرواز، یکی از شاخههای فنی مرتبط با صنعت هواپیمایی است که افراد فعال در این حوزه، به طراحی، ساخت، تعمیر و نگهداری هواپیماها میپردازند. در واقع، مهندسان پرواز به عنوان بخش مهمی از صنایع هوانوردی، مسئولیتهای بسیاری را بر عهده دارند که از برنامهریزی و پیش بینی نیازهای هواپیما تا تست و ارزیابی عملکرد آنها را شامل میشود. اگر قصد دارید با این حوزه و شغل مهندسی پرواز آشنا شوید؛ در ادامه با این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» همراه شوید. در این نوشتار، قصد داریم جنبههای مختلف شغل مهندسی پرواز از جمله: وظایف، حوزههای کاری، مهارتهای مورد نیاز و نرمافزارهای تخصصی مرتبط با آن را بررسی کنیم.
شغل مهندسی پرواز چیست؟
شغل مهندسی پرواز، کاربرد مجموعهای از دانش مهندسی، توان فنی و پروتکلهای مدیریتی در زمینه طراحی و ساخت، تعمیر و نگهداری، ارزیابی و بهینه سازی انواع هواپیما است. هر چند، بخش طراحی و ساخت صنعت هوانوردی در ایران و در زمینه هواپیماهای باری و مسافربری، گسترش پیدا نکرده است؛ اما دانش فنی مهندسان پرواز در رابطه با سایر بخشهای تعمیر و نگهداری و ارزیابی عملکرد و همچنین در بخشهای مختلف صنعت هوافضا و صنایع دفاعی کشور به کار گرفته میشود. در واقع، شغل مهندسی پرواز دارای اهمیت بسیار بالایی از نظر فنی و حتی امنیتی است و ممکن است شاغلان این حوزه، در جایگاههای بسیار مهم مشغول به کار شوند.
شایان ذکر است، مهندس پرواز باید با تمام سیستمها و فناوریهای مورد استفاده در هواپیما آشنا باشد. همچنین مواردی از قبیل وضعیت هواپیما، وضعیت بار، مقدار سوخت، آلات دقیق هواپیما ازجمله کنترل وضعیت فلاپرها، وضعیت موتورها، سیستم هیدرولیک و همچنین سیستمهایی مانند سیستم برق، فشار روغن، سیستم تهویه، فشار هوای استارترها و … توسط مهندس پرواز بررسی میشوند؛ تنها از این طریق است که امنیت پرواز از نظر فنی تأمین خواهد شد.
- دوره ویدئویی آموزش مکانیک پرواز ۱: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش مکانیک پرواز 2: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش رایگان مدل سازی و کنترل وضعیت فضاپیما – مانور وضعیت در فضا: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی هوافضا: اینجا را کلیک کنید (+).
رشته تحصیلی مرتبط با مهندسی پرواز
در واقع رشتهای با عنوان مهندسی پرواز در دانشگاههای کشور ارائه نمیشود؛ اما دانش و علوم کافی در رابطه با این شغل، در اختیار دانشجویان رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز قرار میگیرد. فارغالتحصیلان این رشته به صورت تخصصی با شیوههای طراحی و ساخت انواع وسایل پرنده و پروازی مانند: موشک، هلیکوپتر، هواپیما، پهباد و… آشنا میشوند. به این ترتیب، امکان فعالیت در زمینهها و حوزههای مختلف شغل مهندسی پرواز را خواهند داشت. شایان ذکر است که متقاضیان این رشته تحصیلی، امکان تحصیل در مقطع کارشناسی مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز در مرکز آموزش عالی هوانوردی و فرودگاهی کشور را دارند. از طرفی، رشتههای تحصیلی مانند مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما و مهندسی الکترونیک هواپیما، اطلاعات خوبی در زمینه مهندسی پرواز در اختیار دانشجویان قرار میدهند.
با جزئیات رشته هوانوردی و مراقبت پرواز بیشتر آشنا شوید!
همانطور که عنوان شد، رشتهای با عنوان مهندسی پرواز در دانشگاههای کشور ارائه نمیشود؛ اما دانش و علوم کافی در رابطه با این شغل، در اختیار دانشجویان رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز قرار میگیرد و نزدیکترین رشته دانشگاه به «مهندسی پرواز»، رشته «مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز» میباشد. لذا اگر قصد دارید که بهعنوان یک مهندس پرواز وارد بازار کار شوید، بهتر است بیشتر با رشته «مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز» آشنا شوید. این رشته 3 گرایش دارد که در ادامه به بررسی جامع آنها میپردازیم:
- مراقبت پرواز
- ناوبری هوایی
- خلبانی
گرایش ناوبری هوایی
معمولاً افرادِ دانشآموختهی این رشته را با نام «خلبان دوم» نیز میشناسند؛ چرا که این افراد قبل از پرواز، وظیفهی «تهیه و طراحی نقشه مسیر پرواز» را برعهده دارند. همچنین مهندسان ناوبری هوایی، علاوه بر طراحی مسیرهای هوایی، با بررسی موانع ترافیکی و موقعیتیابی هواپیماها در تحقق مهمترین هدف پرواز، یعنی «تأمین ایمنی، امنیت و جلوگیری از ایجاد هر گونه خسارت»، تلاش میکنند.
دروس تخصصی گرایش ناوبری هوایی در مقطع کارشناسی عبارتاند از:
- فیزیولوژی هوایی
- اصول پرواز
- اصول ایمنی پرواز
- موتور هواپیما
- قوانین هوانوردی
- سرویس هوانوردی
- سیستم الکترونیکی
- هواشناسی
- پرواز مقدماتی
- پرواز پایه
- پرواز پیشرفته
- رهگیری هوایی
- جنگ الکترونیک
- سیستم کمک ناوبری
- سیمولاتور پرواز
- سیستم کنترل
- زبان تخصصی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ایمنی و استاندارد کار با دستگاه ها و تجهیزات نور لیزر (+)
- آموزش مقدماتی جریان توربولانس یا چاله هوایی – کلیک کنید.
- آموزش روش های مهندسی محاسبه مشتقات پایداری در طراحی هواپیما (+)
- آموزش مهندسی فرودگاه – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور کتیا – مدل سازی غیر پارامتریک بدنه هواپیما در CATIA (+)
- آموزش پروژه محور کتیا – طراحی موتور چهار سیلندر خطی با CATIA (+)
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش اول (+)
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش دوم (+)
- آموزش مبانی کوادکوپترها – کلیک کنید.
- آموزش تئوری تخمین – تخمینگرهای کلاسیک – کلیک کنید.
- آموزش هوا و اقلیم شناسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش طراحی مکانیکی – کلیک کنید.
گرایش مراقبت پرواز
یک مهندس مراقب پرواز در برج مراقبت مانند یک افسر راهنمایی و رانندگی عمل کرده و به بررسی خطوط هوایی و حجم ترافیک آنها میپردازد. در اتاق پرواز نیز مراقبان پرواز، مسئولیت بررسی و مشاهده صفحات رادار و اعلام وضعیت ایمن به خلبانها را برعهده دارند. از دیگر مسئولیتهای مراقبان پرواز میتوانیم به آمادهسازی واحدهای مربوطه از هواپیماییها، ایجاد نظم در جریان پرواز، جلوگیری از برخورد هواپیماها به یکدیگر و ارائه اطلاعات مورد نیاز خلبانها برای داشتن پروازی بیخطر اشاره کنیم.
دروس تخصصی گرایش مراقبت پرواز در مقطع کارشناسی عبارتاند از:
- دستورالعملهای ناوبری و مراقبت پرواز
- مراقبت هوانوردی و طرح پرواز
- برج کنترل
- کنترل تقرب و ارتفاع سنجی
- صلاحیت پرواز
- بررسی سوانح
- آموزش عملی رادار
- طراحی دستورالعملهای پرواز
- روش تدریس هواپیمایی
- دستورالعملهای کنترل هواپیما بهوسیله رادار
- سرویسهای اطلاعاتی هوانوردی
- سرویسهای ترافیک هوایی
- عملیات هواپیمایی
- سیستم ناوبری
- ارتباطات و نظارت ماهوارهای
- تجسس و نجات
- سیمولاتور برج کنترل
- سیمولاتور کنترل منطقهای
- سیمولاتور تقرب پرواز
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان فرایندها و قضایای مهم هندسه فینسلر – کلیک کنید.
- آموزش فیلتر های ذره ای در تخمین سیستم غیرخطی – کلیک کنید.
- آموزش تئوری آشکارسازی Detection Theory – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آنتن های حلقوی – کلیک کنید.
- آموزش زبان برنامه نویسی لیسپ Lisp – کلیک کنید.
- آموزش مخابرات ماهواره – کلیک کنید.
- آموزش شبکه های بی سیم Wireless Networks – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی ۲ درجه آزادی اجسام پرنده در صفحه Pitch با پیاده سازی هدایت PN و LOS (+)
گرایش خلبانی
گرایش خلبانی از دو زیرشاخه «خلبانی نظامی» و «خلبانی غیرنظامی» تشکیل شده است که خلبانی نظامی، تحت نظر «ارتش کشور» و خلبانی غیرنظامی نیز زیر نظر «وزارت راه و سازمان هواپیمایی کشور» قرار دارد. دانشجویان شاخه خلبانی نظامی میتوانند با شرکت آزمون سراسری وارد دانشگاه هوایی شهید ستاری شوند. این دانشآموختگان پس از اتمام دوره آموزشی خود بهصورت رسمی استخدام میشود و باید بهمدت 30 سال در این زمینه خدمت کنند. شاخه خلبانی غیرنظامی – که به خلبانی مسافربری نیز معروف است – وابسته به سازمان هواپیمایی میباشد و علاقمندان به این شاخهی پرطرفدار میتوانند با شرکت در آزمون ورودیِ این گرایش، به ادامه تحصیل بپردازند.
شایان ذکر است که آزمون ورودی گرایش خلبانی غیرنظامی دو مرتبه در سال برگزار شده و شامل آزمون هوش و زبان تخصصی نیز میشود. داشتن مدرک دیپلم و برخورداری از قد و وزن متعارف و سلامت کامل جسمی از نظر قلب، بیوشیمی و سیستم گردش خون، گوش، چشم، قفسه سینه و مغز و اعصاب و انجام آزمایش کامل ادرار از ملزومات داوطبان این گرایش است. همچنین گفتنی است که در گرایش نظامی دانشگاه هوایی شهید ستاری، امکان پذیرش داوطلب متأهل و دارای معافیت پزشکی وجود ندارد و داوطلبان علاوه بر مدرک دیپلم و شرایط جسمی مناسب، نباید هیچگونه تعهدی به ارگانهای خصوصی و دولتی دیگر داشته باشند. علاوه بر آن فرزندان نظامیان، شهدا، جانبازان، بسیجیان فعال، حافظین کل قرآن و دارندگان مدرک قهرمانی کشوری و مدارج بالاتر از آن در اولویت استخدام قرار دارند.
دروس تخصصی گرایش خلبانی در مقطع کارشناسی عبارتاند از:
- مقاومت مصالح
- مکانیک پرواز کاربردی
- آیرودینامیک سیالات تراکمپذیر
- مبانی مدیریت و تحقیق در عملیات
- انتقال حرارت عمومی
- پرواز پایه
- پرواز اولیه
- پرواز تخصصی نظامی
- پرواز پیشرفته نظامی
- زبان تخصصی
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مقاومت مصالح – کلیک کنید.
- آموزش مقاومت مصالح ۲ – کلیک کنید.
- آموزش مقاومت مصالح پیشرفته – مقاومت مصالح ۳ (+)
- آموزش مکانیک پرواز – کلیک کنید.
- آموزش آیرودینامیک ۱ – کلیک کنید.
- آموزش آیرودینامیک 2 – کلیک کنید.
- آموزش دینامیک گازها – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک 1 – کلیک کنید.
- آموزش ترمودینامیک 2 – کلیک کنید.
حوزه های کاری شغل مهندسی پرواز
در کل، مهندسان پرواز در صنعت هوانوردی در حوزههای مختلفی از طراحی تا تولید، نگهداری و تعمیر و همچنین تحلیل و آزمایش هواپیما و تجهیزات آنها، مشغول به کار هستند. برای انجام کارهای خود، این مهندسان باید از تخصص و دانش فنی بالایی برخوردار باشند و با تکنولوژیهای جدید و نرمافزارهای تخصصی مربوط به این حوزه آشنا باشند تا بتوانند به بهترین شکل از آنها استفاده کنند. شایان ذکر است که مهندسی پرواز، در صنعت هوانوردی، شامل چندین حوزه کاری مختلف میشود. به طور کلی، حوزههای کاری مهندسان پرواز در صنعت هوانوردی عبارتاند از:
- طراحی و توسعه هواپیما
- تحلیل و آزمایش هواپیما
- نگهداری و تعمیر هواپیما
- کنترل کیفیت
- مهندسی مواد
- مهندسی پایه
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
طراحی و توسعه هواپیما
این حوزه، شامل طراحی و توسعه هواپیماهای مسافربری، هواپیماهای نظامی، هواپیماهای بدون سرنشین و همچنین تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی هواپیما میشود. البته همانگونه که پیش از این نیز بیان کردیم، طراحی و ساخت انواع وسایل پرنده در ایران چندان گسترش نیافته است. در حالی که ساخت و تولید موشک و صنایع نظامی و هوا فضا در سطح قابل قبولی گسترش پیدا کردهاند.
تحلیل و آزمایش هواپیما
این حوزه از شغل مهندسی پرواز نیز، شامل تحلیل و آزمایش پایداری، سرعت، قدرت و مقاومت هواپیما و همچنین تحلیل و آزمایش اجزای مختلف هواپیما میشود. در این شاخه، مهندس پرواز با استفاده از آزمایشهای استاندارد و مطابق با چکلیستهای فنی، سیستمهای مختلف هواپیما را بررسی میکند و مورد آزمایش قرار میدهد.
همچنین یکی از مهمترین بررسیهای مورد نظر در مورد انواع هواپیما، استفاده از تستهای تونل باد و ویژگیهای ایرودینامیک وسایل پرنده است. انجام این تستها نیز، در حوزه عملکرد طراحان هواپیما و شغل مهندسی پرواز قرار میگیرد.
نگهداری و تعمیر هواپیما
از دیگر بخشهای فعالیت مهندسان پرواز نظارت بر فرآیندهای تعمیر و نگهداری است. این حوزه شامل نگهداری و تعمیر هواپیما و تجهیزات آنها، ارزیابی و تعمیر قابلیتهای الکتریکی و مکانیکی هواپیما و همچنین نصب تجهیزات الکترونیکی جدید بر روی هواپیما میشود.
کنترل کیفیت
پس از ساخت هواپیما یا قطعات مختلف آن، باید کیفیت، کارایی و ایمنی آنها مورد بررسی دقیق قرار گیرد. این حوزه شامل کنترل کیفیت هواپیما و تجهیزات آنها، ارزیابی و تست کیفیت هواپیما و تجهیزات آنها و همچنین ارزیابی عملکرد هواپیما و تجهیزات آنها در شرایط مختلف پروازی میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش طراحی آزمایش و بهینه سازی – کلیک کنید.
- آموزش دوایر کنترل کیفیت (QCC) – کلیک کنید.
- آموزش روش های نمونه برداری و بازرسی در کنترل کیفیت – کلیک کنید.
- آموزش کنترل کیفیت آماری با مینی تب Minitab – کلیک کنید.
- آموزش کنترل کیفیت آماری با اس پی اس اس SPSS – کلیک کنید.
مهندسی مواد
مواد به کار رفته در ساخت انواع وسایل پرنده، باید با دقت انتخاب شوند تا تحمل فشار، دما و اعمال نیروی ناشی از پرواز را داشته باشند. بنابراین، نیاز است مهندسان پرواز در برخی حوزههای کاری، از دانش کافی در رابطه با علم مهندسی مواد برخوردار باشند. این حوزه شامل طراحی، تولید و استفاده از مواد خاص برای ساخت هواپیما و تجهیزات آنها، تحلیل و آزمایش خواص مکانیکی و الکتریکی مواد و همچنین بهینهسازی استفاده از مواد در هواپیما میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کامپوزیت ها و کاربرد آن در صنایع – کلیک کنید.
- آموزش خواص مکانیکی مواد ۱ – کلیک کنید.
- آموزش خواص مکانیکی مواد 2 – کلیک کنید.
- آموزش فرمولاسیون مواد مرکب با روش سیستماتیک سیمپلکس (+)
- آموزش موازنه انرژی و مواد – کلیک کنید.
- آموزش شکل دادن فلزات – کلیک کنید.
- آموزش خردایش پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش فناوری نانو و کاربرد آن در صنعت – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی نانو فناوری – کلیک کنید.
مهندسی پایه
این حوزه شامل طراحی و توسعه الگوریتمهای کنترل پرواز، طراحی و توسعه سیستمهای مخابراتی هواپیما، مهندسی فضایی و همچنین مدلسازی و شبیهسازی پرواز هواپیما میشود. شایان ذکر است، این بخش معمولاً در سطوح بالای مدیریتی سازمان هواپیمایی کشور قرار دارد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
وظایف و مسئولیت های شغل مهندسی پرواز
مهندسان پرواز، مسئولیتهای بسیاری را در صنعت هواپیمایی بر عهده دارند. این وظایف شامل طراحی، توسعه و نگهداری هواپیماها، برنامهریزی و اجرای تستهای هواپیما، ارزیابی عملکرد هواپیما، ایمنی پرواز و ارائه راهکارهای بهبود عملکرد هواپیما است.
طراحی و توسعه هواپیماها، یکی از مهمترین وظایف مهندس پرواز است. در این مرحله، مهندسان پرواز به طور مستقیم در فرآیند ساخت هواپیماها شرکت دارند و با توجه به نیازهای صنعت هواپیمایی، طرحهای جدیدی را ایجاد میکنند. آنها با استفاده از نرمافزارهای تخصصی، مدلسازی سه بعدی هواپیما و تجزیه و تحلیل ویژگیهای مختلف هواپیما را انجام میدهند.
از سوی دیگر، برنامهریزی و اجرای تستهای هواپیما نیز به عهده مهندس پرواز است. آنها با استفاده از نرمافزارهای تخصصی، تستهای مختلفی را بر روی هواپیماها اجرا میکنند تا عملکرد آنها را ارزیابی کنند. در این مرحله، مهندس پرواز باید با تمامی جزئیات هواپیما آشنا باشد و توانایی انجام تستهای مختلف را داشته باشد.
ارزیابی عملکرد هواپیما نیز به عهده مهندس پرواز است. آنها با استفاده از نرمافزارهای تخصصی، اطلاعات مربوط به عملکرد هواپیما را جمع آوری و تحلیل میکنند تا بتوانند بهبود عملکرد آنها را پیشنهاد دهند.
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی پرواز
شغل مهندسی پرواز را میتوان از مشاغل دشوار در حوزه مهندسی دانست که ارائه عملکرد موفق در آن، نیاز به مهارتها و تواناییهای مختلفی دارد. بر این اساس، قابلیتهای مختلف فنی، دانش کافی، کار با نرمافزار و شخصیت حرفهای در محیط کار، از ضروریات شغل مهندسی پرواز هستند. در ادامه مهارتهای مورد نیاز در این شغل را بررسی میکنیم که عبارتاند از:
- آشنایی با مفاهیم فیزیکی و ریاضیاتی
- تسلط بر زبان انگلیسی
- مهارت تحلیل و بررسی دادهها
- مهارت حل مسئله
- توانایی کار گروهی
- مسئولیتپذیری بالا
- آگاهی از قوانین و مقررات
- مهارتهای نرمافزاری
در ادامه به بررسی هر یک از این موارد میپردازیم.
آشنایی با مفاهیم فیزیکی و ریاضیاتی
شغل مهندسی پرواز، به شدت متکی بر علوم پایهای نظیر فیزیک و ریاضیات پیشرفته است. این امر چه در خصوص طراحی قطعات مکانیکی و چه در رابطه با الگوریتمهای به کار رفته در تجهیزات دیجیتالی، نمود پیدا میکند. در این راستا، مهندس پرواز باید با مفاهیم فیزیکی و ریاضیاتی مرتبط با هواپیما آشنا باشد تا بتواند طراحی و توسعه هواپیما را به خوبی انجام دهد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ریاضی فیزیک – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک تحلیلی ۱ Analytical Mechanics – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک تحلیلی 2 Analytical Mechanics – کلیک کنید.
- آموزش آمار و احتمال مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش تئوری احتمالات – کلیک کنید.
تسلط بر زبان انگلیسی
تقریباً تمام سیستمهای هوانوردی به کار رفته در سیستم هواپیمایی کشور، از زبان انگلیسی به عنوان زبان پایه استفاده میکنند. در واقع به منظور فعالیت در شغل مهندسی پرواز، ضروری است تا تسلط مناسبی بر زبان انگلیسی داشته باشید. به این ترتیب، قابلیت کار بر اساس دستورالعملهای ارزیابی، تعمیرات و نگهداری تجهیزات هوانوردی را خواهید داشت. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش زبان انگلیسی – ویژه مهمانداران هواپیما (+)
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
مهارت تحلیل و بررسی داده ها
پیچیدگی سیستمهای به کار رفته در ساخت انواع هواپیما، بالگرد و وسایل پرنده، مهارت تحلیل و بررسی دادهها را از جمله ضروریترین مهارتهای مورد نیاز شغل مهندسی پرواز تبدیل کرده است. در واقع اگر بخواهید به ارزیابی و تعمیر و نگهداری سیستمها بپردازید؛ باید قادر باشید اطلاعات مربوط به عملکرد هواپیما را جمع آوری و تحلیل کنید. در این صورت، خواهید توانست در راستای بهبود عملکرد وسایل پرنده، راهکارهای مناسبی را پیشنهاد دهید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پردازش داده های لیدار با نرم افزارهای ArcGIS, Envi و SAGA (+)
- آموزش فیزیک الکترومغناطیس – کلیک کنید.
- آموزش رایگان بررسی تبدیل فوریه گسسته و طیف سیگنال در پردازش سیگنال دیجیتال (+)
- آموزش آنتن ۱ – کلیک کنید.
- آموزش آنتن 2 – آنتن پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آنتن های حلقوی – کلیک کنید.
- آموزش پردازش سیگنال دیجیتال DSP – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی اصول عملکرد رادار با ADS و MATLAB (+)
- آموزش پروژه محور برنامه نویسی Processing – طراحی صفحه رادار (+)
- آموزش نرم افزار PolSARpro برای پردازش تصاویر راداری – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش پردازش سیگنال – کلیک کنید.
مهارت حل مسئله
پس از مرحله تحلیل و بررسی دادهها، نیاز است، مسائل و مشکلات ایجاد شده را طبقهبندی و برای حل آنها برنامهریزی کنید. این امر، زمانی ممکن خواهد بود که به صورت کلی، از توانایی حل مسئله برخوردار باشید. به این ترتیب که با در اختیار داشتن نتایج حاصل از جمع آوری دادهها، باید توانایی حل مسائل پیچیده را داشته باشید و بتوانید راه حلهای نو و خلاقانهای را برای مشکلات پیش آمده پیشنهاد دهید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت حل مساله و تصمیم گیری – کلیک کنید.
- آموزش شناسایی و حل مساله در سازمان ها – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت در شرایط ابهام – کلیک کنید.
- آموزش مسائل کاربردی مهندسی صنایع و تحقیق در عملیات – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی – کلیک کنید.
توانایی کار گروهی
مهندس پرواز باید توانایی کار در تیم را داشته باشد و با سایر اعضای تیم، مانند مهندسان مکانیک، الکتریک و اعضای دیگر گروه، همکاری و هماهنگی داشته باشد. در واقع، با توجه به پیچیدگی فنی سیستمهای پروازی و ترکیب آنها از قطعات مختلف مکانیکی و الکترونیکی، معمولاً تیمهای تخصصی در حوزههای مختلف شغل مهندسی پرواز با هم همکاری میکنند. این موضوع خصوصاً در زمینه طراحی و تولید انواع وسایل پرنده از اهمیت بیشتری برخوردار است و موفقیت پروژه را متکی به تلاش و همکاری تمام اعضا میسازد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
مسئولیت پذیری بالا
مسئولیتپذیری، بالا از جمله ویژگیهای مهمی است که باید در شغل مهندسی پرواز داشته باشید. در واقع، اهمیت بالای این شغل و تأثیر مستقیم آن در امنیت پرواز، باعث میشود که تنها افراد مسئولیتپذیر از عهده وظایف محوله مهندس پرواز برآیند. از سوی دیگر، این مورد را در نظر بگیرید که انجام صحیح تمام وظایف شما در حوزه تست و ارزیابی قطعات و سیستمهای پروازی، حفظ جان خدمه پرواز و مسافران هواپیما را تضمین میکند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اخلاق مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ابتکارات و تجربه های برتر بین المللی در حوزه مسئولیت اجتماعی – حل مثال (+)
- آموزش روانشناسی صنعتی و سازمانی – کلیک کنید.
- آموزش مهارت های زندگی برای نوجوانان – کلیک کنید.
آگاهی از قوانین و مقررات
مهندس پرواز باید با قوانین و مقررات مربوط به صنعت هواپیمایی آشنا باشد و از این قوانین، در طراحی و توسعه هواپیماها پیروی کند. در واقع، شغل مهندسی پرواز به شدت وابسته به رعایت قوانین و مقررات و اجرای پروتکلهای تست و ارزیابی بر اساس چکلیستهای مشخص است. تهیه و تدوین این مقررات نیز با هدف نظم بخشیدن به انجام وظایف مهندسان پرواز بوده و بر این اساس، آگاهی از آنها برای شغل شما ضروری خواهد بود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش وزن و تعادل Weight And Balance در هواپیما – کلیک کنید.
- آموزش پایه ای جی آی اس GIS سیستم های اطلاعات جغرافیایی – بخش اول (+)
- آموزش پایه ای جی آی اس GIS سیستم های اطلاعات جغرافیایی – بخش دوم (+)
- آموزش کمک های اولیه و امداد و نجات – کلیک کنید.
- آموزش رایگان شوک در کمک های اولیه – کلیک کنید.
- آموزش طراحی سازه های هوایی – کلیک کنید.
مهارت های نرم افزاری
از جمله مهمترین مهارتهایی که جهت گزینش افراد در مشاغل مهندسی مدنظر قرار دارد، آشنایی با نرمافزارهای مرتبط و استفاده از آنها در موقعیتهای شغلی مختلف است. در این راستا، مهندس پرواز باید با نرمافزارهای تخصصی مرتبط با طراحی و توسعه هواپیما، مانند CATIA، ANSYS و MATLAB آشنا باشد و نحوه استفاده از آنها در شغل خود را بداند. در واقع، این مهارت باعث میشود که مهندس پرواز در انجام وظایف خود حداکثر بازدهی را ارائه دهد.
شایان ذکر است، علاوه بر نرمافزارهای تخصصی، نرمافزارهای عمومی مانند بسته آفیس (word، Excel و Power Point) نیز در زمینه گزارش نویسی و طبقهبندی و ارائه اطلاعات، کاربرد مناسبی دارند و میتوانند برای شما مفید باشند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش کاربرد اکسل Excel در مهندسی صنایع – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اکسل — سریع و آسان در ۱۸۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش ترفندهای کاربردی در اکسل Excel – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ترسیمات گرافیکی در اکسل – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش پاورپوینت (Power Point) – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش نرم افزارهای آفیس – کلیک کنید.
علاوه بر مهارتهای ذکر شده در بالا، مهارتهای دیگری وجود دارد که مهندسین پرواز باید از آنها برخوردار باشند. در ادامه به این قبیل مهارتها میپردازیم.
توانایی مدیریت و سازماندهی
معمولاً یک مهندس پرواز، بر مجموعهای از تکنسینهای فنی و متخصص نظارت و مدیریت میکند. برخورداری از توانایی مدیریت و سازماندهی باعث میشود، تمام وظایف محوله تیم تأمین پرواز به درستی و مطابق با زمانبندی انجام گیرد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مدیریت و کنترل پروژه – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی و کنترل تولید و موجودی ها – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدیریت پروژه – کلیک کنید.
- آموزش مبانی مدیریت پروژه با رویکرد PMBOK – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت چابک Agile پروژه ها با MSP یا MS Project – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اسناد مدیریت پروژه – کلیک کنید.
مهارت برنامه ریزی
همانطور که پیش از این ذکر شد، قطعات به کار رفته در ساخت هواپیما نیاز به سرویسهای دورهای دارند. این سرویسها باید مطابق با برنامهریزی و زمانبندی صورت گیرند. در این راستا، برخورداری از مهارت برنامهریزی در شغل مهندسی پرواز ضروری است.
نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی پرواز
همانطور که بیان شد؛ مهارتهای نرمافزاری از ضروریات شغل مهندسی پرواز است. در واقع، برخی از ویژگیهایی که به شما محول میشود، نیاز به استفاده از ابزارهای کامپیوتری برای انجام محاسبات پیچیده یا شبیه سازی و مدل سازی دارد. بر این اساس، برای انجام امور مربوط به مهندسی پرواز، مهندسان از نرمافزارهای تخصصی مختلفی استفاده میکنند. در ادامه، به برخی از این نرمافزارها اشاره خواهیم کرد:
- نرمافزار CATIA
- نرمافزار ANSYS
- نرمافزار MATLAB
- نرمافزار FlightGear
- نرمافزار MathCAD
- نرمافزار LabView
در ادامه کاربرد هر یک از موارد فوق را بیان خواهیم کرد.
نرم افزار CATIA
CATIA یک نرمافزار CAD / CAM / CAE بسیار قدرتمند و چند منظوره است که توسط شرکت Dassault Systèmes توسعه داده شده است. این نرمافزار، به مهندسان امکان میدهد تا طرحهای سه بعدی محصولات را طراحی، تحلیل و شبیهسازی کنند. در حوزه شغل مهندسی پرواز، CATIA برای طراحی قطعات هواپیما، سیستمهای جدید و همچنین شبیهسازی پرواز مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع با استفاده از این نرمافزار، مهندسان پرواز میتوانند مدلهای سه بعدی هواپیما و تجهیزات آنها را طراحی کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش آنالیز استاتیکی در کتیا CATIA – کلیک کنید.
- آموزش کتیا CATIA برای مدلینگ حجمی – کلیک کنید.
- آموزش ماشینکاری در کتیا – محیط Prismatic Machining – کلیک کنید.
- آموزش طراحی ۱۵ قطعه صنعتی در کتیا (CATIA) – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش اول (+)
- آموزش مهندسی معکوس قطعات با کتیا CATIA – بخش دوم (+)
- آموزش تحلیل پیشرفته مهندسی در کتیا – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش کتیا (CATIA) – کلیک کنید.
نرم افزار ANSYS
نرمافزار ANSYS یک ابزار شبیهسازی بسیار قدرتمند در حوزه مهندسی مکانیک است. این نرمافزار، به مهندسان اجازه میدهد تا شبیهسازیهای مختلفی نظیر شبیهسازی رفتار مواد، رفتار سازهها تحت بارگذاریهای مختلف، شبیهسازی جریان سیال در سیستمهای مختلف و… را انجام دهند. در حوزه شغل مهندسی پرواز، ANSYS میتواند برای شبیهسازی و تحلیل رفتار سازههای هواپیما و همچنین تحلیل جریان هوایی در پروازهای مختلف استفاده شود. در واقع، این نرمافزار، برای تحلیل عملکرد هواپیما و تجهیزات آنها استفاده میشود. از طرفی، مهندسان پرواز با استفاده از این نرمافزار، میتوانند اجزای مختلف هواپیما و تجهیزات آنها را تحلیل کنند. به این ترتیب، در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات پروازی یا بهینه سازی قطعات در برخورد با جریان هوا و تنشهای ناشی از اختلاف فشار، میتوان از امکانات مختلف انسیس بهره گرفت. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پروژه محور انسیس ورک بنچ – حل مسائل مکانیک جامدات در ANSYS Workbench (+)
- آموزش دینامیک مش و DoF6 در انسیس فلوئنت ANSYS Fluent (+)
- آموزش مسائل تعامل سیال و سازه FSI با ANSYS Fluent (+)
- آموزش دینامیک سیالات محاسباتی با ANSYS Fluent (+)
- مجموعه آموزش نرم افزارهای انسیس (Ansys) – کلیک کنید.
نرم افزار MATLAB
در علوم مهندسی، متلب به عنوان یک آچار فرانسه کاربرد دارد و ابزاری قدرتمند برای حل مسائل مهندسی است که به مهندسان اجازه میدهد تا با استفاده از زبان برنامه نویسی MATLAB، محاسبات پیچیده ریاضی و علمی را انجام دهند. در حوزه شغل مهندسی پرواز، MATLAB میتواند برای شبیهسازی، تحلیل و کنترل سیستمهای پروازی مورد استفاده قرار گیرد.
شایان ذکر است، استفاده از محیط متلب، نیاز به توان کد نویسی و همچنین تشخیص عملکرد بخشهای مختلف وسایل پروازی از نظر معادلات ریاضیات پیشرفته دارد. تنها در این صورت است که امکان شبیه سازی عملکرد تجهیزات در قالب الگوریتمهای ماشینی فراهم خواهد شد.
همچنین، این نرمافزار برای تحلیل دادههای هواپیما و تجهیزات آنها استفاده میشود. با استفاده از این نرمافزار، مهندسان پرواز میتوانند اطلاعات مربوط به عملکرد هواپیما را جمع آوری و تحلیل کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش برنامه نویسی متلب MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش محاسبات عددی با متلب MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی اصول عملکرد رادار با ADS و MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش برنامه نویسی زنده و تعاملی در MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد MATLAB در تجزیه و تحلیل سیستم های خطی (+)
- آموزش ایجاد مدل های COMSOL Multiphysics در MATLAB (+)
- آموزش محاسبات انتگرال با متلب و میپل MATLAB و Maple (+)
- آموزش الگوریتم ژنتیک در متلب MATLAB – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش الگوریتم ژنتیک و محاسبات تکاملی – کلیک کنید.
نرم افزار FlightGear
نرمافزار FlightGear یک شبیهساز پرواز بسیار قدرتمند است که به مهندسان و علاقهمندان به پرواز اجازه میدهد تا پروازهای مختلف را در محیطی شبیهسازی شده تجربه کنند. در حوزه شغل مهندسی پرواز، FlightGear میتواند برای آموزش پرواز، تست و تحلیل سیستمهای پروازی و تحلیل رفتار هواپیما در شرایط مختلف مورد استفاده قرار گیرد. شایان ذکر است، با توجه به اینکه این نرمافزار، شبیهساز پرواز است؛ برای آموزش و تمرین خلبان نیز استفاده میشود. با استفاده از این نرمافزار، میتوانند تمرینهای مختلفی در مورد پرواز هواپیما انجام دهند.
نرم افزار MathCAD
همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، محاسبات بر پایه ریاضیات پیشرفته، تأثیر عمدهای در شغل مهندسی پرواز خصوصاً در حوزه طراحی دارد. در این راستا، MathCAD به عنوان یک نرمافزار محاسباتی، به مهندسان اجازه میدهد تا با استفاده از رابط کاربری گرافیکی، محاسبات مختلف ریاضی و علمی را انجام دهند. در حوزه شغل مهندسی پرواز، MathCAD میتواند برای حل مسائل ریاضی و محاسباتی مختلف در طراحی، تحلیل و شبیهسازی سیستمهای پروازی مورد استفاده قرار گیرد. از طرفی، محیط ساده این نرمافزار، امکان استفاده را برای افراد با سطوح توانایی مختلف فراهم میکند و با توجه به دشواری و زمانبر بودن برخی از فرآیندهای محاسباتی، موجب صرفه جویی در زمان و هزینه پروژهها خواهد شد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مت کد Mathcad برای استانداردسازی محاسبات و طراحی مهندسی (+)
- آموزش نرم افزار مث تایپ – فرمول نویسی با MathType (+)
نرم افزار LabView
نرمافزار LabView یک ابزار توسعه برای ایجاد سیستمهای اندازهگیری و کنترل است که به مهندسان اجازه میدهد تا با استفاده از ماژولهای مختلف، سیستمهای اندازهگیری و کنترل پیچیده را طراحی، توسعه و پیادهسازی کنند. در حوزه شغل مهندسی پرواز، LabView میتواند برای طراحی و پیادهسازی سیستمهای کنترل و اندازهگیری مورد استفاده قرار گیرد.
در واقع، سیستمهای کنترلی به عنوان بخش اصلی در تجهیزات الکترونیکی تجهیزات پروازی، سهم مهمی در عملیات مختلف از جمله تنظیم ارتفاع و کنترل جریان سوخت ایفا میکنند به همین خاطر، نرمافزار لب ویو از جایگاه مهمی در شغل مهندسی پرواز برخوردار است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش لب ویو LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد نرم افزار LabVIEW در تحلیل، طراحی و پیاده سازی سیستم های کنترل (+)
- آموزش پردازش تصویر و بینایی ماشین در LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش محاسبات عددی با نرم افزار LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش برنامه نویسی ربات LEGO EV3 با لب ویو LabVIEW – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد نرم افزار LabVIEW پیاده سازی سیستم های کنترلی (+)
- آموزش راه اندازی پروتکل سریال در لب ویو LabVIEW با میکروکنترلر AVR (+)
- آموزش ارتباط نرم افزار LabVIEW به آردوینو – کلیک کنید.
معرفی منبع یادگیری نرم افزارهای شغل مهندسی پرواز
راههای مختلفی برای کسب مهارت و دانش کافی جهت استفاده از این نرمافزارها، پیش روی مهندسین پرواز قرار دارد؛ آنها هم با شرکت در دورههای آموزشی حضوری و هم با شرکت در دورههای آنلاین آموزشی، قادر به یادگیری کار با این نرمافزارها و همچنین تقویت مهارت خود در استفاده از آنها، میباشند. پیشنهاد ما به کسانی که علاقه دارند کار با این نرمافزارها را یاد بگیرند، شرکت در دورههای آموزشی آنلاین میباشد؛ زیرا هم از هزینهی کمتری برخوردار هستند و هم بهصورت همیشگی به ویدیوهای جلسات آموزشی دسترسی دارند و میتوانند هر زمان که نیاز داشتند، آنها را دوباره مشاهده نمایند تا مشکلات و ایراداتشان بر طرف شود. یکی از وبسایتهایی که بهصورت حرفهای اقدام به تدریس آنلاین و برگزاری کلاسهای مجازی نموده است، وبسایت فرادرس میباشد. این وبسایت از سالهای گذشته فعالیت خود را شروع کرده است و افراد بسیاری در دورههای آنلاین آنها شرکت نمودهاند.
- آموزش مهندسی فرودگاه: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش پروژه محور فتوگرامتری – کار با پهپاد با نرم افزار Pix4D: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش کاربردی ساخت گلایدر به همراه نرم افزارهای طراحی ایرفویل و سازه گلایدر: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش کتیا برای طراحی پارامتریک و ساخت کاتالوگ قطعات در Knowledge Advisor و Catalog Editor: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش نرم افزار PolSARpro برای پردازش تصاویر راداری: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش مبانی فتوگرامتری: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش شبیه سازی ۲ درجه آزادی اجسام پرنده در صفحه Pitch با پیاده سازی هدایت PN و LOS: اینجا را کلیک کنید (+).
سخن پایانی
مهندسی پرواز یکی از رشتههای مهم و حیاتی در صنعت هواپیمایی است. مهندسان پرواز با وظایف متنوعی همچون طراحی، توسعه و نگهداری هواپیما و تجهیزات آنها، مشغول به کار هستند و برای انجام این وظایف، باید از تخصص و دانش فنی بالایی برخوردار باشند. همچنین، مهندسان پرواز باید با تکنولوژیهای جدید و نرمافزارهای تخصصی مربوط به این حوزه آشنا باشند تا بتوانند به بهترین شکل از آنها استفاده کنند. در کل، مهندسی پرواز یکی از رشتههای پرکاربرد و مهم در صنعت هواپیمایی است که نقش حیاتی در ایمنی و امنیت پروازها دارد. در این مقاله، سعی کردیم ضمن معرفی حوزههای مختلف کار مهندسان پرواز شما را با مهارتها و نرمافزارهای تخصصی مورد نیاز در این حوزه آشنا کنیم. امیدواریم این نوشتار توانسته باشد دید مناسبی از جنبههای مختلف شغل مهندسی پرواز برای شما ایجاد کند.
در پایان از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید سپاسگزاریم. لطفاً لینک این مقاله را در اختیار دوستان خود نیز قرار دهید و با ارائه نظرات و پیشنهادات خود در بخش کامنت، به ما در بهبود مطالب این نوشتار کمک کنید. پیروز و موفق باشید.