انواع گوناگون راههای ارتباطی هوایی، دریایی و زمینی، از دیرباز عامل اصلی در پیشرفت کشورها و گسترش اقتصاد در مناطق مختلف بودهاند. به همین دلیل همواره تلاش میشود تا در احداث این زیرساختها، حداکثر توجه صورت گیرد. از طرفی اصلیترین نوع راه و راه سازی مربوط به احداث جادههای زمینی میشود که روستاها، شهرها و حتی کشورهای مختلف را به هم متصل میکند. از آنجا که میزان استفاده از راههای ارتباطی بسیار زیاد است و کیفیت ساخت و رعایت اصول ایمنی در ساخت آنها از اهمیت زیادی برخوردار است؛ وجود افراد متخصص که بتوانند به بهترین شکل این وظیفه را انجام دهند ضروری است. در این راستا، متخصصانی با برخورداری از دانش و مهارتهای مختلف در قالب شغل مهندسی راه سازی وظیفه ساخت انواع جادهها و راههای زمینی را بر عهده میگیرند. اگر شما نیز قصد آشنایی با این شغل را دارید، با این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» همراه باشید. در ادامه تلاش میکنیم تمام جنبههای مهندسی راه سازی شامل حوزههای کاری، مهارتهای مورد نیاز و نرمافزارهای تخصصی این شغل را بررسی نماییم.
شغل مهندسی راه سازی چیست؟
شغل مهندسی راه سازی عبارت است از انجام تمام مراحل احداث جاده از طراحی تا بهره برداری که در قالب پروژههای مختلف راه سازی صورت میگیرد. در این شغل، موارد مختلفی از جمله نقشه برداری، طراحی راه، ساخت، تجهیزات راه سازی و… باید مورد توجه قرار گیرند. از طرفی به دلیل خطراتی که جادههای غیر استاندارد برای رانندگان ایجاد میکنند، ضروری است در انجام وظایف این شغل از افراد خبره و کاردان استفاده شود. به این ترتیب علاوه بر رعایت الزامات ایمنی راه سازی، جادههایی با کیفیت بالا ایجاد میگردند تا از کوتاهترین مسیر و بهترین شکل ارتباط بین مناطق مختلف کشور را برقرار کنند.
- دوره ویدئویی آموزش راه سازی: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش مقدماتی انجام پروژه راهسازی به صورت دستی: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش رایگان طراحی مسیر در طرح هندسی راه پیشرفته: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش مهندسی ترابری: اینجا را کلیک کنید (+).
رشته تحصیلی مرتبط با شغل مهندسی راه سازی
در واقع راه سازی یکی از وظایف اصلی مهندسان عمران است. به صورتی که در سالهای قبل رشته عمران را با نام راه و ساختمان میشناختند. از طرفی یکی از گرایشهای اصلی رشته عمران در مقطع کارشناسی ارشد، راه و ترابری میباشد که تمام حوزههای راه و حمل و نقل را در بر میگیرد. به این ترتیب بهترین راه برای کسب دانش فنی لازم و ورود به شغل مهندسی راه سازی، تحصیل در رشته مهندسی عمران است تا در مقاطع تحصیلی بالاتر به صورت تخصصیتر در رابطه با حوزه راه و راهسازی علم خود را افزایش دهید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
گرایش راه و ترابری
راه و ترابری یکی از قدیمیترین و مهمترین گرایشهای مهندسی عمران میباشد. در واقع شبکه راههای کشور با اتصال مراکز استراتژیک کشور از نظر اقتصادی، امنیتی و سیاسی، تأثیر شگرفی بر روی مسائل ملی، اقتصادی و اجتماعی دارد. از طرفی در گرایش راه و ترابری، مهمترین مسائل، طراحی و نگهداری تمام سیستمهای حمل و نقلی نظیر راهها، راه آهن و فرودگاهها میباشد. دانشجویان در این گرایش مباحث مربوط به طراحی و ساخت مسیرهای ارتباطی را فرامیگیرند و از این رو مسئولیت مهمی در پیشرفت کشور دارند.
در رابطه با راههای زمینه و جادههای ارتباطی نیز مهندسان راه و ترابری مسائل مهمی همچون طراحی سازه، روسازی راههای ارتباطی و انتخاب نوع مواد به کار رفته در لایهها و ضخامت آنها و همچنین ویژگیهای هندسی مسیرهای مختلف جادهای را فرا میگیرند. از دیگر موارد مطرح در این گرایش، مدیریت شبکهی ارتباطی در کشور و نیازسنجی مواردی است که باید اصلاح گردند یا تعمیر و بهسازی شوند. شایان ذکر است، گستردگی گرایش راه و ترابری مباحث مرتبط دیگری نظیر مدیریت و نگهداری پل، مدیریت و نگهداری تونل، مهندسی فرودگاه، مهندسی بنادر، مکانیک شکست، مکانیک خاک پیشرفته، مهندسی راه آهن، ایمنی ترافیک، حمل و نقل هوایی، حمل و نقل دریایی و برنامه ریزی حمل و نقل را نیز شامل میشود.
در این راستا، دانشجویان جهت فارغالتحصیلی در این رشته، باید دروس تخصصی زیر را بگذرانند:
- ریاضیات عالی مهندسی
- طرح هندسی راه پیشرفته
- طرح روسازی پیشرفته
- مهندسی ترافیک پیشرفته
- مدیریت و نگهداری راه
همچنین واحدهای اختیاری پیشنهادی در این گرایش جهت ورود به شغل مهندسی راه سازی عبارتاند از:
- برنامه ریزی حمل و نقل
- مکانیک خاک پیشرفته
- آزمایشگاه قیر آسفالت
- تکنولوژی عالی بتن
- مهندسی پل
- زمین شناسی مهندسی پیشرفته
- ایمنی در ترافیک
- تکنولوژی حمل و نقل
شایان ذکر است که امکان ادامه تحصیل در گرایش مهندسی راه و ترابری در مقطع دکتری نیز وجود دارد و شما میتوانید جهت کسب آموزشهای تخصصی در این رشته، تحصیلات خود را در مقاطع عالی و در دانشگاههای معتبر کشور دنبال نمایید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهندسی ترابری – کلیک کنید.
- آموزش طرح هندسی راه پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک خاک پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی تونل – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی حمل و نقل – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی ترافیک – کلیک کنید.
- آموزش اقتصاد حمل و نقل – کلیک کنید.
- آموزش رایگان بناهای زیرزمینی در مهندسی تونل – کلیک کنید.
- آموزش روسازی راه (Pavement) – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی ترافیک – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی حمل و نقل و ترافیک – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی پایه – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آشنایی با محیط زمین شناسی – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی ساختاری – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی مهندسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زمین شناسی – کلیک کنید.
دانشگاه هایی که در گرایش راه و ترابری دانشجو می پذیرند
در مقطع ارشد رشته مهندسی عمران، گرایشهای مختلفی وجود دارد که در این میان، گرایش راه و ترابری از متقاضیان کمتری برخوردار است. به همین دلیل و با توجه به تعداد دانشگاههایی که در این رشته دانشجو میپذیرند، میتوانید به حضور در دانشگاه دولتی و ادامه تحصیل در مقطع ارشد امیدوار باشید. در ادامه لیستی از مهمترین دانشگاههای کشور که در گرایش راه و ترابری دانشجو میپذیرند را بیان میکنیم که عبارتاند از:
- دانشگاه تهران
- دانشگاه صنعتی شریف
- دانشگاه علم و صنعت
- دانشگاه امیرکبیر
- دانشگاه تربیت مدرس
- دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه شهید چمران اهواز
- دانشگاه گیلان
- دانشگاه بینالمللی امام خمینی قزوین
شایان ذکر است، برخی از واحدهای دانشگاه آزاد، نظیر واحد «علوم تحقیقات» و «تهران جنوب» نیز در مقطع کارشناسی ارشد گرایش راه و ترابری پذیرش دارند.
حوزه های کاری شغل مهندسی راه سازی
شغل مهندسی راهسازی در حوزههای مختلفی وجود دارد و شما میتوانید با برخورداری از مدرک تحصیلی مرتبط و مهمتر از آن، دانش فنی و تخصص بالا، در یکی از این حوزهها مشغول به فعالیت شوید. این موقعیتهای شغلی عبارتاند از:
- وزارت راه و شهرسازی
- شهرداریهای سراسر کشور
- بخش راه سازی قرارگاه خاتم الانبیا
- سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای
- پژوهشکده حمل و نقل
- شرکت مطالعات جامع حمل و نقل و ترافیک تهران
- شرکت مهندسین مشاور مترا
- مرکز تحقیقات حمل و نقل طراحان پارسه
- شرکت مهندسین مشاور رهروان عمران
- شرکت مهندسین مشاور طرح هفتم
- شرکت مهندسان مشاور پاسیلو
- گروه مهندسین مشاور هرازراه
- مهندسین مشاور گذرراه
- شرکت راهسازی و عمران ایران
وظایف و مسئولیت های مهندسی راه سازی
همانطور که پیش از این ذکر شد اهمیت شغل راه سازی در حوزه حفظ امنیت رانندگان، ایجاد شرایط اجتماعی و اقتصادی مناسب و همچنین تأثیر مستقیم بر ایجاد زیرساختهای عمران و آبادانی کشور بسیار زیاد است. در این راستا، میتوان به اهمیت وظایف و مسئولیتهایی که در این شغل بر عهده میگیرید نیز اشاره کنیم. بنابراین اگر قصد ورود به این حوزه و فعالیت در شغل مهندسی راه سازی را دارید، در ادامه با مهمترین وظایفی که باید بر عهده بگیرید، آشنا شوید که عبارتاند از:
- نقشه برداری از مناطق بالقوه جهت احداث جاده
- طراحی شبکه راهها با کمترین هزینه و بیشترین بازدهی
- اصلاح شبکه راههای کشور و ایجاد مسیرهای کوتاه و امن
- انتخاب بهترین نوع مصالح زیرسازی و روسازی
- فعالیت در حوزه ساخت و ساز جادهای
- نظارت بر اجرای پروژههای راه سازی
- نظارت بر تعمیرات و نگهداری شبکههای جادهای
شایان ذکر است، یکی از مهمترین وظایفی که در شغل مهندسی راه سازی باید به آن توجه شود؛ تلاش برای حفظ محیط زیست است. با این حال، متأسفانه بسیاری از پروژههای حمل و نقل در ایران با ایجاد آسیبهای گسترده به طبیعت همراه هستند. در این راستا، شما باید به عنوان آینده مهندسی راهسازی، توجه به حفظ منابع طبیعی را در کنار توسعه زیرساختهای کشور، مد نظر قرار دهید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش روسازی راه (Pavement) – کلیک کنید.
- آموزش طراحی آبروی مسیر و متره و برآورد آن – کلیک کنید.
- آموزش تفسیر فهرست بهای راه، راه آهن و باند فرودگاه – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با مصالح ساختمانی – کلیک کنید.
فعالیت های اصلی شغل مهندسی راه سازی
این شغل علیرغم تمام جزئیات و بخشهایی که شامل میشود، در چند فعالیت اصلی قابل توضیح میباشد. این فعالیتها عبارتاند از:
- امکانسنجی پروژه
- نقشه برداری
- طراحی مسیر راهسازی
- اجرای پروژه راهسازی
- تعمیرات و نگهداری راه
در ادامه هر یک از این موارد را توضیح خواهیم داد.
امکان سنجی پروژه
پیش از شروع احداث جادهها و راههای بینشهری، ابتدا باید بررسی شود که مسیرِ پیشنهادی قابلیت اجرایی دارد یا خیر. از طرفی باید دید از نظر نیاز به احداث پل یا تونل و قابلیت این کار با توجه به ویژگیهای زمین مانند جنس خاک و سنگها، امکان ایجاد راه وجود دارد یا خیر. در این حالت معمولاً مهندسان با نمونه برداری از بخشهای مختلف و آزمایشهای لازم، تعیین میکنند که از لحاظ فنی اجرای یک طرح توجیه پذیر بوده یا از نظر اقتصادی امکان تأمین اعتبار آن وجود داشته باشد. شایان ذکر است، معمولاً در راهسازی تلاش میشود ضمن وارد آمدن کمترین آسیب به محیط زیست و عرصههای منابع طبیعی، حداقل تعارض با مالکین زمینهای قرار گرفته در مسیر راه صورت گیرد.
از طرفی از آنجا که پرهزینهترین قسمتهای ساخت راهها، احداث تونل و پل است؛ تلاش میشود مسیرهایی انتخاب گردد که نیاز به ساخت چنین مواردی به حداقل برسد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- فیلم آموزش برنامه ریزی حمل و نقل – کلیک کنید.
- فیلم آموزش مهندسی ترافیک – کلیک کنید.
- فیلم آموزش سیستم حمل و نقل هوشمند (ITS) – کلیک کنید.
- آموزش متره و برآورد ساختمان بتنی در اکسل – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش متره و برآورد ساختمان بتنی در اکسل – بخش دوم – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش رشته عمران – گرایش های رشته عمران – کلیک کنید.
نقشه برداری
پس از اینکه امکان اجرای طرح از نظر فنی و اقتصادی تأیید گردید، باید از مسیر راهسازی نقشه برداری کامل صورت گیرد. در این بخش از عملیات راه سازی، مهندسان نقشه بردار با استفاده از تجهیزات و کار میدانی، اطلاعات موجود را تهیه میکنند. این اطلاعات از طریق نرمافزارهای نقشهکشی جمعبندی و تجزیه و تحلیل میشوند تا بهترین مسیر برای ساخت جاده مشخص گردد. پس از این مورد با استفاده از نرمافزارهای مختلف، امکان تعیین شیب جاده و میزان خاکبرداری و خاکریزی مورد نیاز محاسبه میگردد تا در عملیات لحاظ شوند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مبانی نقشه برداری عمومی General Surveying – کلیک کنید.
- آموزش نقشه برداری – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی میکرواستیشن – طراحی و نقشه کشی با نرم افزار MicroStation (+)
طراحی مسیر راه سازی
مواردی مانند طول جاده، سطح مقطع عرضی، شیب عرضی، زهکشی جاده و انتخاب مواد و مصالحی که در راهسازی به کار میروند از مواردی است که در حوزه طراحی تعیین میشوند. در این بخش از عملیات راه سازی، تمام پارامترهای مورد نیاز در ساخت مسیرها مشخص میگردد. از طرفی امروزه با استفاده از نرمافزارهای شبیهسازی، میتوان یک نمونه گرافیکی مناسب از طرح اجرا شده به دست آورد و در اختیار کارفرما یا سرمایه گذار طرح قرار داد تا از نتایج به دست آمده پس از پایان پروژه اطلاع پیدا کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان طراحی مسیر در طرح هندسی راه پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش طرح هندسی راه پیشرفته – کلیک کنید.
اجرای پروژه راه سازی
زمانی که پروژه راه سازی وارد فاز اجرایی میشود، تجهیزات، نیروی انسانی و زمانبندی انجام طرح اهمیت زیادی دارد. در این بخش، مدیریت منابع و زمان از مهمترین وظایف شغل مهندسی راه سازی است. نظارت بر فعالیت گروهیِ افراد و تأمین شرایطی برای به کار گیری تجهیزات با حداکثر پتانسیل مسئولیتهایی است که باید به درستی انجام دهید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ماشین آلات ساختمانی در راه سازی – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با روش های اجرای روسازی راه آهن و مترو – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدیریت پروژه – کلیک کنید.
تعمیرات و نگهداری راه
پس از ساخت راه و تکمیل فرآیند اجرای پروژه، شرایط مختلفی باعث تخریب بخشهای جادههای کشور میشود .از طرفی با گذشت زمان و استفاده مکرر از راه، نیاز به تقویت و تکمیل روسازی جاده – خصوصاً در مسیرهای ترانزیتی و پرتردد – افزایش مییابد. در این مورد، معمولاً تعمیرات جزئی توسط واحدهای راهداری انجام میشود؛ اما در صورتی که نیاز به اصلاح مسیر به صورت گسترده وجود داشته باشد، به صورت پروژه تعریف و به مهندسان راهسازی واگذار میگردد. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی راه سازی
شغل مهندسی راه سازی یک شغل عملیاتی است که وظایف و مسئولیتهای سنگینی دارد. انجام این وظایف نیازمند برخورداری از مهارتها و تواناییهای فنی و فردی است که جهت کسب موفقیت و پیشرفت به آنها نیاز پیدا میکنید. به این ترتیب نیاز است که اطلاعات خود را افزایش دهید و ویژگیهایی را در خود ایجاد نمایید که در پیشبرد کارتان ضروری هستند. در این راستا، مهارتهای ضروری شغل مهندسی راه سازی را بیان میکنیم که عبارتاند از:
- آشنایی با علوم پایه
- توانایی فنی بالا
- توانایی کار عملیاتی
- مهارت تحقیق و پژوهش
- مهارتهای ارتباطی
- توانایی مدیریت و سازماندهی
- توانایی کار گروهی
- توانایی تفکر انتقادی
- مهارتهای نرمافزاری
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
آشنایی با علوم پایه
مهندسان عمران در گرایش راه و ترابری، از یک سری علوم مختلف بهره میبرند تا بتوانند تمام مراحل راهسازی از امکانسنجی و نقشه برداری تا طراحی و اجرای پروژه را انجام دهند. در این راستا، آشنایی با علومی نظیر ریاضیات، فیزیک و در مواردی علم مواد، میتواند برای انجام وظایف شغل مهندسی راه سازی مفید واقع شود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ریاضی پایه دانشگاهی – کلیک کنید.
- آموزش مقدمه ای بر مهندسی شیمی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش فیزیک – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش ریاضیات – کلیک کنید.
- آموزش هندسه دیفرانسیل برای عمران و نقشه برداری – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی مهندسی – کلیک کنید.
توانایی فنی بالا
علاوه بر آشنایی با علوم پایه برخی از تواناییهای فنی نظیر آشنایی با نحوه استفاده از تجهیزات نقشه برداری و عملکرد ماشینهای خاکبرداری و خاکریزی، تسطیح کنندهها و کامیونهای مختلف از مهارتهای ضروری شغل مهندسی راه سازی است. از طرفی شناخت تکنیکهای مختلف در طراحی و ساخت جاده باعث میشود تا شما به عنوان یک متخصص، بر تمام جنبههای کارتان اشراف پیدا کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش راهسازی – مرور و حل تست – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی انجام پروژه راهسازی به صورت دستی – کلیک کنید.
- آموزش راه و ساختمان – ویژه آزمون کارشناسی رسمی دادگستری – کلیک کنید.
- آموزش طراحی فنی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان هندسه دیفرانسیل در MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش GIS سیستم اطلاعات جغرافیایی در علوم محیطی و جغرافیا – کلیک کنید.
توانایی کار عملیاتی
در شغل مهندسی راه سازی، ضروری است که شما به عنوان ناظر و مجری پروژههای مختلف در محل اجرا حضور داشته باشید و تمام مراحل کار را از آغاز تا پایان مورد ارزیابی قرار دهید. این امر نیاز به برخورداری از توانایی کار عملیاتی دارد؛ چراکه در موارد بسیاری، اجرای پروژه دور از شهرها یا در مناطق بد آب و هوا صورت میگیرد. از طرفی همواره مشاغلی که فعالیت در آنها به صورت اقماری باشد، نیاز به روحیه بالا و تحمل شرایط سخت دارد تا بتوانید دوری از خانواده و کمبود امکانات را تحمل کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت تحقیق و پژوهش
علیرغم قدمت زیاد شیوههای راه سازی و ثبات در تکنیکهای مختلف احداث جادهها، هنوز هم در موارد زیادی امکان پیشرفت و نوآوری وجود دارد. در واقع این مسئله خصیصه اصلی تمام علوم مهندسی است و شما در هر حوزهای که فعالیت کنید، میتوانید از طریق مهارت تحقیق و پژوهش موجب ترقی در شغل خود شوید. به عنوان مثال، مواد به کار رفته در بافت آسفالت، تکنیکهای احداث تونل، ساخت پلهای با وزن کمتر و استحکام بیشتر، از نمونههای حاصل تحقیقات دانشمندان در رابطه با راه سازی است. این در حالی است که متأسفانه ساخت راه و سیستمهای حمل و نقل در ایران، هنوز هم بر اساس روشهای قدیمی انجام میشود و شما باید با استفاده از مهارت تحقیق و پژوهش دانش و آگاهی خود را افزایش دهید و باعث پیشرفت در زمینه شغلی خود گردید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
مهارت های ارتباطی
ایجاد ارتباط حرفهای در محل کار با همکاران و تیم کاری که بر آن نظارت میکنید، یکی از مهارتهای شخصیتی است که باید از آن برخوردار باشید. از این طریق، وقت و انرژی شما صرف مشکلات محیط کار نمیشود و از طرفی به این طریق فعالیت در کارگاه و محل احداث پروژهها نیز راحتتر میشود. از طرفی زمانی که با دیگر افراد به راحتی ارتباط برقرار کنید، میتوانید در صورت برخورد با مشکلات از دیگران کمک بگیرید و کار را پیش ببرید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
توانایی مدیریت و سازماندهی
در زمان اجرای پروژه راهسازی، ممکن است شغلی که بر عهده شما گذاشته میشود، شامل اجرای وظایف مدیریتی باشد. در چنین حالتی ضروری است توانایی سازماندهی امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی فعال را داشته باشید. به این ترتیب مسئولیت شما در راستای پیشبرد عملیات راه سازی به بهترین شکل انجام میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اصول مدیریت – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت عملیات خدمات – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت دانش در سازمان های نوین – کلیک کنید.
- آموزش رهبری مثبت گرا – کلیک کنید.
- آموزش رهبری و مدیریت در کسب و کار – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت تمرکز و توجه و راه های افزایش آن – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت در شرایط ابهام – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با استانداردهای سیستم مدیریت و گواهینامه های ایزو ISO (+)
توانایی کار گروهی
مهندسان با تخصصهای مختلف، تکنسینها، کارگران، اپراتورهای تجهیزات و… همه در قالب یک گروه و با هدفی مشخص در کنار هم قرار میگیرند تا یک پروژه محقق شود. در این میان، هر شخص وظایف و مسئولیتهای منحصر به فردی بر عهده دارد که انجامشان منجر به کسب نتیجه مناسب میشود. حال اگر شما به عنوان بخشی مهم از فرآیند ساخت راه، نتوانید به صورت گروهی فعالیت کنید، قطعاً به مجموعه و گروه ضربه میزنید. در این راستا، توصیه میکنیم این توانایی شخصی و حرفهای را در خود تقویت نمایید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
توانایی تفکر انتقادی
همانطور که پیش از این نیز ذکر شد، بسیاری از تجهیزات مورد استفاده، تکنیکهای به کار رفته و مواد و مصالح مصرفی در پروژههای راهسازی، قدیمی هستند و نیاز به اصلاح دارند. به همین دلیل شما در شغل مهندسی راه سازی، وظیفه دارید با دید یک منتقد به مسائل نگاه کنید و همواره امکان بهبود و پیشرفت در فرآیندهای مختلف را در نظر بگیرید. به این ترتیب توانایی تفکر انتقادی البته در صورتی که با آگاهی و دانش همراه باشد، میتواند زمینه را برای ارتقاء عملیات راهسازی در کشور فراهم نماید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
مهارت های نرم افزاری
وجود نرمافزارهای مختلف که به منظور طبقه بندی اطلاعات، انجام محاسبات، شبیهسازی عملیات و… به کار میروند، یکی از پارامترهای مثبتی است که با پیشرفت تکنولوژی در حوزههای مختلف مهندسی ایجاد شده است. این ابزارهای کاربردی، باعث بهینه سازی مصرف هزینه و زمان میشوند. از طرفی قدرت بالای نرمافزارهای تخصصی در زمینه شبیهسازی، نتایجی را فراهم میکند که نمیتوان از طریق دیگری فراهم کرد. به این ترتیب میتوانید هر پروژه را پیش از اجرا امکانسنجی کنید و مشکلات پیش رو را قبل از شروع عملیات تشخیص دهید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تحلیل و طراحی شبکه های حمل و نقل با ویزوم Visum (+)
- آموزش رایگان برنامه ریزی و تحلیل سیستم های حمل و نقل با نرم افزار Visum (+)
- آموزش نرم افزار ایمسان – شبیه سازی سیستم های ترافیکی و حمل و نقل با Aimsun (+)
- آموزش متره و برآورد در راه سازی با اکسل – کلیک کنید.
علاوه بر مهارتهای ذکر شده در بالا، یکی از مهارتهای ضروری دیگری که یک مهندس راه سازی یا هر مهندس دیگری باید داشته باشد، مهارت تسلط بر زبان انگلیسی است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی راه سازی
حال که استفاده از نرمافزارهای مختلف را به عنوان یک مهارت ضروری در شغل مهندسی راه سازی بیان کردیم؛ قطعاً نیاز است که تعدادی از مهمترین نرمافزارهای کاربردی این حوزه را به شما معرفی کنیم. هرچند استفاده از نرمافزارهای عمومی نیز لازمه شغل شما است و میتوانید از مواردی همچون اکسل و ورد جهت ثبت اطلاعات و گزارشنویسی استفاده نمایید و برنامههای خود را به واسطه یک نرمافزار مدیریتی برنامه ریزی کنید.
در ادامه این مقاله، قصد داریم تعدادی از مهمترین ابزارهای کامپیوتری که در زمینه راه سازی کاربرد زیادی دارند را به شما معرفی کنیم و موارد استفاده هر یک را بیان نماییم. این نرمافزارها عبارتاند از:
- نرمافزار Arc GIS
- نرمافزار HY-8
- نرمافزار AutoCAD Civil 3D
- نرمافزار راه سازی راهکار
- نرمافزار MXRoad
- نرمافزار OpenRoad
- نرمافزار Land
- نرمافزار SdrMap
- نرمافزار Csdp
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
نرم افزار Arc GIS
زمانی که حوزه فعالیت یک شغل، مربوط به جغرافیای مناطق باشد و پستی و بلندی، حوزههای آبریز، جنس خاک و… بر روی انجام وظایف شغلی تأثیرگذار باشند؛ بدون شک یکی از مهمترین نرمافزارهایی که به کار میآید ArcGIS است. این نرمافزار با اتکا به سامانه اطلاعات جغرافیایی، شیوههای سنتی نقشه برداری را پشت سر گذاشته و با استفاده از تصاویر ماهوارهای و دادههای جی پی اس، نمایش دقیقی از مناطق اجرای پروژههای راهسازی تولید میکند. شایان ذکر است، از جمله مهمترین کاربردهای ArcGIS در شغل مهندسی راه سازی، تهیه نقشه شیب زمین است. با استفاده از این نقشه، حجم خاکبرداری و خاکریزی و در نتیجه بخش زیادی از هزینه احداث راه محاسبه میشود. همچنین از طریق تجزیه و تحلیل تصاویر ماهوارهای، بهترین مسیرها به منظور کاهش آسیب به محیط زیست تعیین و برای ساخت جاده مشخص میگردد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش توابع ریاضی در ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش رایگان جداول اطلاعاتی در ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش آرک جی آی اس – ویرایش و کارتوگرافی نقشه ها با ArcGIS (+)
- آموزش رایگان ساخت و ویرایش اطلاعات مکانی در کارتوگرافی نقشه با ArcGIS (+)
- آموزش نرم افزار آرک جی آی اس – آنالیز داده های مکانی و جغرافیایی با ArcGIS Pro (+)
- آموزش کاربردی ArcGIS در علوم زمین (ژئومورفولوژی، زمین شناسی) – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل شبکه در ArcGIS آرک جی آی اس – کلیک کنید.
- آموزش کاربردی ArcGIS در آب و هواشناسی (اقلیم شناسی) – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور آرک جی آی اس ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل هیدرولوژی در ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد ابزارهای تحلیل ArcGIS در علوم مختلف – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش ArcGIS و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS – کلیک کنید.
نرم افزار HY-8
یکی از مهمترین مسائلی که در جاده سازی اهمیت دارد، ایجاد مسیرهایی برای انتقال آب دو طرف جاده از طریق کانالها یا لوله گذاری است. این موضوع خصوصاً در نواحی پر باران اهمیت دارد؛ چرا که وجود مشکل در انتقال آبهای سطحی، موجب تخریب یا مسدود شدن جاده میگردد. در این راستا، مهندسان راهسازی میتوانند از نرمافزار HY-8 استفاده کنند که بهترین شرایط جهت کنترل حوزههای آبریز و روانابها را مشخص میکند. شایان ذکر است، این نرمافزار توسط سازمان حمل و نقل ایالات متحده آمریکا (FHWA) تولید و در اختیار متخصصان قرار گرفته است.
نرم افزار AutoCAD Civil 3D
اتوکد یک نرمافزار گسترده و پرکاربرد است. ماژولهای مختلف این برنامه، قابلیتهای متنوعی ارائه میدهند. یکی از نسخههای اتوکد که در شغل مهندسی راه سازی کاربرد دارد AutoCAD Civil 3D است که امکان طراحی تمام بخشهای راه از جمله پروفیل شیب، مقطع طولی و عرضی، آبریزها و… را در اختیار مهندسان قرار میدهد. دقت بالای محاسبات، امکان شبیهسازی و نمایش گرافیکی مناسب از جمله مهمترین مزیتهای Civil 3D میباشد که باعث محبوبیت آن در میان مهندسان راهسازی گردیده است.
همچنین بد نیست بدانید که عملکرد این نرمافزار به صورت داینامیک است. یعنی با تغییر خط پروژه و اطلاعات ورودی، حجم عملیات خاکبرداری و خاکریزی بلافاصله عوض میشود. به این ترتیب در صورت بروز تغییرات در حین طراحی، در کمترین زمان نتیجه مورد نظرتان را به دست خواهید آورد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پروژه محور سیویل تری دی AutoCAD Civil 3D برای راهسازی – مقدماتی (+)
- آموزش پروژه محور سیویل تری دی و اینفراورکس Civil 3D و InfraWorks – راهسازی – تکمیلی (+)
- آموزش کاربرد نقشه های اتوکد AutoCAD در ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور سیویل تری دی – منوی Parcel و Points در Civil 3D – کلیک کنید.
- آموزش اتوکد سه بعدی AutoCAD 3D – کلیک کنید.
نرم افزار راه سازی راهکار
در میان نمونههای مختلف خارجی نرمافزارهای داخلی نیز در زمینه راهسازی ایجاد شده است. یکی از این برنامههای ایرانی نرمافزار راهسازی راهکار است. از جمله مهمترین ویژگیهای راهکار سادگی استفاده و ارائه نتایج قابل فهم است. بر این اساس معمولاً در شروع کار و برای مهندسانی که چندان با استفاده از نرمافزارهای تخصصی و پیچیده آشنا نیستند توصیه میشود.
نرم افزار MXRoad
نرمافزار MAXROAD یکی از محصولات شرکت Bentley میباشد و در زمینه طراحی، شبیهسازی و پیاده سازی انواع مختلف راه و جاده به کار میرود. این نرمافزار با تعیین بهترین مسیر جهت احداث جاده، باعث کاهش هزینههای ساخت و ساز میشود و زمان اجرای پروژه را نیز پایین میآورد. از طرفی از MAXRoad در کارخانههای بزرگ جهت طراحی کوتاهترین مسیر نقاله و خطوط انتقال به منظور کاهش هزینه اجرای پروژهها استفاده میشود.
نرم افزار OpenRoad
این نرمافزار که به صورت یک مجموعه توسط شرکت Bentley طراحی و روانه بازار شده است، در زمینه طراحی شبکههای حمل و نقل کاربرد دارد. البته OpenRoad از نظر کاربردی بسیار فراتر از یک نرمافزار راهسازی است؛ اما بخشی از قابلیتهای آن جهت انجام وظایف شغل مهندسی راهسازی مفید واقع میشود.
نرم افزار Land
یکی از اولین نرمافزارهای تخصصی حوزه راه سازی است که این روزها کاربرد چندانی ندارد. در واقع نرمافزار land در موارد بسیاری برای انجام پروژههای دانشجویی استفاده میشود؛ اما در زمینه مهندسی و در عمل به دلیل نواقص زیاد و کاستیهایی که دارد از آن استفاده نمیشود. شایان ذکر است که معرفی این نرم افزار در اینجا، به خاطر اهمیت آن در بحث آموزش و یادگیری استفاده از دیگر نمونههای مشابه و پیشرفتهتر میباشد.
نرم افزار SdrMap
SdrMap از نرمافزار Land هم قدیمیتر است و حتی کاربردهای این گزینه را نیز ندارد. در واقع از آن بیشتر برای امور مربوط به نقشه برداری استفاده میشود و در زمینه طراحی راه و شبیهسازی جادهها گزینههای بهتری برای استفاده نیز وجود دارد. با این حال، سادگی استفاده از این گزینه، باعث میشود که مهندسان در مواردی محدود از SdrMap استفاده کنند.
نرم افزار Csdp
یکی دیگر از نرمافزارهای تخصصی راهسازی که توسط مهندسان ایرانی ایجاد شده است، Csdp میباشد. این نرمافزاری کاملاً ایرانی، نوشته آقای مهندس شهرام نوروزی راد و همکاری آقای مهندس فراهی رئیس بخش مسیر شرکت مهندسی مشاور ایران استن میباشد. با استفاده از Csdp نقشهها مقاطع عرضی و پروفیل طولی زیبایی تهیه میشود و در اختیار تیم راهسازی قرار میگیرد. شایان ذکر است که این نرمافزار، بسیاری از موارد نشریه 161 را به صورت اتوماتیک در طراحی مسیر لحاظ میکند و خروجیهای آن قابل تأیید وزارت راه و شهرسازی میباشد.
شایان ذکر است که راههای مختلفی برای کسب مهارت و دانش کافی جهت استفاده از این نرمافزارها، پیش روی مهندسان راه سازی قرار دارد؛ آنها هم با شرکت در دورههای آموزشی حضوری و هم با شرکت در دورههای آنلاین آموزشی، قادر به یادگیری کار با این نرمافزارها و همچنین تقویت مهارت خود در استفاده از آنها، میباشند. پیشنهاد ما به کسانی که علاقه دارند کار با این نرمافزارها را یاد بگیرند، شرکت در دورههای آموزشی آنلاین میباشد؛ زیرا هم این دورهها از هزینهی کمتری برخوردار هستند و هم علاقهمندان بهصورت همیشگی به ویدیوهای جلسات آموزشی دسترسی دارند و میتوانند هر زمان که نیاز داشتند، آنها را دوباره مشاهده نمایند تا مشکلات و ایراداتشان بر طرف شود. یکی از پلتفرمهایی که بهصورت حرفهای اقدام به تدریس آنلاین و برگزاری کلاسهای مجازی نموده است، پلتفرم آموزشی فرادرس میباشد. همچنین بد نیست بدانید که این پلتفرم از سالهای گذشته فعالیت خود را شروع کرده است، مدرسان آن با سختگیرانهترین شرایط و قوانین گزینش میشوند و افراد بسیاری در دورههای آنلاین آنها شرکت نمودهاند.
- دوره ویدئویی آموزش مهندسی ترافیک: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش آشنایی با صنعت ریلی: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش تهیه طرح هادی روستایی: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش تفسیر فهرست بهای راه، راه آهن و باند فرودگاه: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش آشنایی با روش های اجرای روسازی راه آهن و مترو: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی عمران: اینجا را کلیک کنید (+).
سخن پایانی در رابطه با شغل مهندسی راه سازی
شغل مهندسی راه سازی به واسطه اهمیتی که در ایجاد زیرساختهای اقتصادی کشور دارد، نیازمند توجه بیشتری است. از طرفی بخش زیادی از حوادث جادهای کشور، به خاطر وجود راههای غیر استاندارد است که بدون استفاده از متخصصان و مهندسان راه و ترابری ایجادشدهاند. در صورتی که به این شغل علاقهمند هستید و قصد ورود به حوزه راه و حمل و نقل را دارید، باید تمام تلاش خود را در جهت رفع این کاستیها انجام دهید.
در پایان امیدواریم این مقاله توانسته باشد دید جامع و کاملی از شغل مهندسی راه سازی در اختیار شما قرار داده باشد. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی در خصوص این شغل دارید، یا نکتهی خاصی را میدانید که در این مقاله به آن اشاره نشده است، خواهشمند است دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت صلاحدید میتوانید، لینک این نوشتار را از طریق کانالها و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید به دست دوستان و آشنایان برسانید تا اگر آنها نیز درصدد این هستند که به عنوان مهندس راهساز مشغول به کار شوند، بتوانند از طریق اطلاعاتی که در این مقاله ذکر شده است، به هدف خود دست یابند. علاوه بر آن، میتوانید ما را در اینستاگرام و تلگرام فالو کنید تا در زمینه جدیدترین روشها، ترفندها و اخبار دنیای دیجیتال بهروز بمانید.
عالی
برچسبها
بانک مشاغلمشاغلمشاغل مهندسیمشاغل و مهارت ها