زیرساختها و سیستم حمل و نقل، بخش مهمی از بدنه اقتصاد کشور را تشکیل میدهند. از سوی دیگر، تأثیر بالایی در وضعیت فرهنگی، اجتماعی و سیاسی جامعه دارند. بر این اساس، ضروری است، افرادی که از تخصص و دانش کافی در رابطه با سیستمها، تجهیزات و مسیرهای جا به جایی بار و مسافر، برخوردار هستند؛ در قالب شغل مهندسی حمل و نقل، تمام جوانب این موضوع را بررسی و مدیریت کنند. معمولاً در بخشهای مختلف سامانههای حمل و نقل، وزارتخانهها، ادارات و همچنین شرکتها و صنایع گوناگون، تلاش میشود از متخصصان حمل و نقل استفاده شود. بر این اساس، آشنایی با شغل مهندسی حمل و نقل شما را با فرصتهای شغلی که در این حوزه وجود دارد آشنا میکند.
در صورتی که قصد دارید در رابطه با این شغل اطلاعات بیشتری کسب کنید، لطفاً تا انتها با این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» همراه باشید.
شغل مهندسی حمل و نقل چیست؟
شغل مهندسی حمل و نقل عبارت است از بهکارگیری امکانات و زیرساختهای موجود، طراحی و ساخت راهها و بهینه سازی سیستم حمل و نقل در جهت تسهیل جا به جایی بار و مسافر، از طریق وسایل نقلیه جادهای، هوایی، دریایی و ریلی، به نحوی که حداکثر بازدهی را به همراه داشته باشد. در این شغل، ضمن استفاده از دانش و مهارت مهندسی، نیاز است اطلاعات کافی در زمینه مدیریت سیستمهای حمل و نقل و سامانههای جا به جایی بار و مسافر به کار گرفته شود. از طرفی، با توجه به اهمیت همزمان سه عامل امنیت، صرفه اقتصادی و مسائل زیست محیطی، فعالان این حوزه باید تلاش کنند تمام این موارد را در نظر داشته باشند. به این ترتیب، شاهد گسترش سیستم راه و ترابری ایمن، ارزان و سازگار با محیط زیست خواهیم بود.
- دوره ویدئویی آموزش مهندسی ترابری: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی حمل و نقل و ترافیک: اینجا را کلیک کنید (+).
رشته مهندسی حمل و نقل
علاقهمندان به مشاغل حوزه حمل و نقل، میتوانند از طریق رشته مهندسی عمران و در مقطع کارشناسی ارشد، گرایش حمل و نقل را انتخاب نمایند. این رشته، از جمله حوزههای گسترده مهندسی است و شامل سیستمهای ترابری ریلی، هوایی، دریایی و جادهای میشود. از طرفی، رشتههای نظیر مهندسی حمل و نقل ریلی، حمل و نقل دریایی، سامانههای برقی حمل و نقل و رشته مهندسی پرواز، به صورت تخصصیتر به هر یک از این سیستمها میپردازند.
شایان ذکر است که رشته مهندسی حمل و نقل در دانشگاههای معتبر ایران مانند: دانشگاه تهران، امیر کبیر، تربیت مدرس، صنعتی اصفهان، خواجه نصیرالدین طوسی و… به دانشجویان مقطع ارشد ارائه میشود. در این رشته تحصیلی، تلاش میشود، دانشجویان با گذراندن واحدهای تخصصی در رابطه با انواع سیستمهای حمل و نقل، با شیوههای راهسازی و احداث زیرساختهای جادهای، فرودگاهی و دریایی آشنا گردند و از سوی دیگر نحوه مدیریت این سیستمها را نیز آموزش ببینند. از جمله مهمترین واحدهای درسی مهندسی عمران گرایش حمل و نقل عبارتاند از:
- مهندسی ترافیک پیشرفته
- طرح هندسی راه پیشرفته
- تحلیل و طراحی روسازی پیشرفته
- مهندسی راهآهن پیشرفته
- مهندسی فرودگاه
- مهندسی خاک پیشرفته
- برنامهریزی حمل و نقل
- کاربرد کامپیوتر در مهندسی راه
حوزه های کاری شغل مهندسی حمل و نقل
حوزههای کاری شغل مهندسی حمل و نقل شامل طراحی، توسعه، بهینهسازی و اجرای سیستمهای حمل و نقل در سطوح مختلف میشود. بعضی از حوزههای کاری در این زمینه عبارتاند از:
- طراحی و ساخت وسایل نقلیه: مهندسان حمل و نقل میتوانند در طراحی و ساخت وسایل نقلیه مانند خودرو، قطار، هواپیما و کشتیها مشغول به کار شوند.
- بهینهسازی شبکه حمل و نقل: مهندسان حمل و نقل میتوانند در بهینهسازی شبکه حمل و نقل شهری و بینشهری مشغول به کار شوند.
- مدیریت ترافیک: مهندسان حمل و نقل میتوانند در مدیریت ترافیک شهری و بینشهری مشغول به کار شوند.
- طراحی و ساخت بندرها و فرودگاهها: مهندسان حمل و نقل میتوانند در طراحی و ساخت بندرها و فرودگاهها مشغول به کار شوند.
- مهندسی ترابری هوشمند: این حوزه شامل طراحی و پیادهسازی سیستمهای ترابری هوشمند مانند اتوبوسهای هوشمند، متروهای خودران و سیستمهای مدیریت ترافیک هوشمند است.
- مهندسی حمل و نقل عمومی: مهندسان حمل و نقل میتوانند در طراحی و بهبود سیستمهای حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس، مترو و قطار مشغول به کار شوند.
- مهندسی پایدار: این حوزه شامل طراحی سیستمهای حمل و نقل پایدار مانند سیستمهای حمل و نقل عمومی برقی، خودروهای الکتریکی و سیستمهای حمل و نقل هوشمند است.
- مهندسی ایمنی: مهندسان حمل و نقل میتوانند در بهبود ایمنی و کاهش تصادفات در سیستمهای حمل و نقل مشغول به کار شوند.
- مهندسی لجستیک: این حوزه شامل برنامهریزی، طراحی و مدیریت زنجیره تأمین، انبارداری و حمل و نقل کالا میشود.
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان طراحی مسیر در طرح هندسی راه پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی ترافیک – کلیک کنید.
- آموزش اقتصاد حمل و نقل – کلیک کنید.
- آموزش رایگان بناهای زیرزمینی در مهندسی تونل – کلیک کنید.
- آموزش روسازی راه (Pavement) – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی ترافیک – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی حمل و نقل و ترافیک – کلیک کنید.
شایان ذکر است، از مهندسان حمل و نقل، برای بهبود فرآیندهای حمل و نقل استفاده میشود. به عنوان مثال، آنها میتوانند در بهبود فرآیندهای بارگیری و تخلیه کالا در بندرها و فرودگاهها مشغول به کار شوند. همچنین آنها میتوانند در بهبود فرآیندهای جا به جایی مسافران در فرودگاهها و ایستگاههای راهآهن و اتوبوسرانی فعالیت کنند.
وظایف و مسئولیت های شغل مهندسی حمل و نقل
وظایف و مسئولیتهای شغل مهندسی حمل و نقل، به شدت متنوع و وسیع هستند و بسته به حوزه کاری و نوع شرکت یا سازمانی که در آن فعالیت میکنند، ممکن است متفاوت باشند. در کل، مهندسان حمل و نقل، مسئولیت برنامهریزی، طراحی، توسعه، بهینهسازی، اجرا و پایش سیستمهای حمل و نقل را بر عهده دارند تا بهبود کارایی، ایمنی، کاهش هزینهها و بهبود کیفیت سیستمهای ترابری را فراهم کنند.
در ادامه جهت افزایش آگاهی شما، چند مورد از مهمترین وظایف و مسئولیتهای شغل مهندسی حمل و نقل را معرفی میکنیم که عبارتاند از:
- برنامهریزی، طراحی و اجرای پروژههای جادهای
- برنامهریزی و تخمین نیازهای کشور در حوزه حمل و نقل ریلی و هوایی
- بررسی امکانات حمل و نقل دریایی، لنگرگاهها و شناورها و حمل و نقل دریایی
- تعیین نیازهای حمل و نقل عمومی و برنامهریزی جهت رفع این نیازها
- تأمین منابع مالی و جذب بودجه یا سرمایهگذاری در جهت اجرای طرحها
- تعیین مناطق پرخطر حمل و نقل و بهبود این مناطق
- تحلیل دادههای حمل و نقل
- بررسی ایمنی سیستمهای حمل و نقل
- بررسی و تخمین وسایل حمل و نقل مورد نیاز
- شبیهسازی و مدلسازی طرحهای حمل و نقل
- و…
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش روسازی راه (Pavement) – کلیک کنید.
- آموزش طراحی آبروی مسیر و متره و برآورد آن – کلیک کنید.
- آموزش تفسیر فهرست بهای راه، راه آهن و باند فرودگاه – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش طرح هندسی راه پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش مکانیک خاک پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی تونل – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی حمل و نقل – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی پایه – کلیک کنید.
- آموزش رایگان آشنایی با محیط زمین شناسی – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی ساختاری – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی مهندسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زمین شناسی – کلیک کنید.
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی حمل و نقل
مهندسی حمل و نقل، از جمله فرصتهای شغلی است که علاوه بر مهارتهای مهندسی و کار با نرمافزارهای تخصصی، نیاز به برخورداری از مهارت و توانایی در زمینه مدیریت و تجزیه و تحلیل دارد. در واقع، مجموعه این تواناییها است که شما را در کارتان موفق جلوه میدهد. اگر قصد دارید با مهارتها و تواناییهای لازم برای شغل مهندسی حمل و نقل آشنا شوید؛ در ادامه به معرفی موارد اصلی خواهیم پرداخت که عبارتاند از:
- مهارتهای فنی
- توانایی مدیریت
- مهارت کار گروهی
- مهارت تحقیق و پژوهش
- مهارت تفکر انتقادی
- مسئولیتپذیری بالا
- خلاقیت و نوآوری
- آشنایی با نرمافزارهای مختلف
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
مهارت های فنی
مهارتهایی که در دانشگاه و در قالب دروس مختلف در اختیار مهندسان حمل و نقل قرار میگیرد، تنها بخشی از نیاز فنی شما در محیطهای کاری را فراهم میکند. باید توجه داشته باشید که بخش اعظمی از مهارت فنی مورد نیاز در شغل مهندسی حمل و نقل، از طریق تلاش شخصی و یادگیری در محیطهای عملیاتی به دست خواهد آمد. این مهارتها شامل یادگیری مباحث مهندسی، شناخت تجهیزات، کار با نرمافزار و… میشود. در این راستا، ضروری است به عنوان متخصص حوزه حمل و نقل، همواره به دنبال کسب مهارتهای جدید باشید و آنها را در شغل خود به کار بگیرید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش طراحی فنی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان هندسه دیفرانسیل در MATLAB – کلیک کنید.
- آموزش ماشین آلات راهسازی و ساختمانی – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت تشکیلات کارگاهی – کلیک کنید.
- آموزش تجهیز و اداره کارگاه در پروژه عمرانی و ساختمانی – کلیک کنید.
توانایی مدیریت
گستردگی سیستمهای حمل و نقل و پیچیدگی این سیستمها، بهکارگیری توانایی مدیریت در اجرا و بهرهبرداری از پروژههای مختلف را ضروری میسازد. در واقع، نیروی انسانی، اعتبارات و تجهیزات مختلفی که در زمینه راه و ترابری به کار گرفته میشوند، باید از طریق توانایی مدیریتی افراد آگاه به طرز صحیح مورد استفاده قرار گیرند. بر این اساس، توانایی مدیریت یکی از مهارتهای مفید در شغل مهندسی حمل و نقل به شمار میرود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اصول مدیریت – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت عملیات خدمات – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت دانش در سازمان های نوین – کلیک کنید.
- آموزش رهبری مثبت گرا – کلیک کنید.
- آموزش رهبری و مدیریت در کسب و کار – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت تمرکز و توجه و راه های افزایش آن – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت در شرایط ابهام – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با استانداردهای سیستم مدیریت و گواهینامه های ایزو ISO (+)
مهارت کار گروهی
شما در هر حوزهای که مشغول به کار باشید، عضوی از یک تیم تخصصی خواهید بود. در واقع عملکرد شما، بخشی از فرآیند طراحی، اجرا یا بهرهبرداری از طرحهای اجرایی خواهد بود. به همین دلیل ضروری است وظایف خود را به صورت بخشی از یک کل واحد در نظر بگیرید و همواره در خدمت اهداف گروه باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
مهارت تحقیق و پژوهش
پیشرفت علم، همواره ادامه دارد و همه روزه شاخههای نوینی از دانش در حوزه حمل و نقل پدیدار میشود. این امر، خصوصاً در زمینه حمل و نقل هوشمند که در کشورهای پیشرفته دنیا اجرا میشود، به شدت جالب توجه است. در این میان، شما باید به عنوان مهندس حمل و نقل، با تحقیق و پژوهش، به دنبال استفاده از دانش نوین و بومی سازه تکنیکهای به کار رفته در دیگر کشورها باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
مهارت تفکر انتقادی
زمانی که در مقام کارشناس و متخصص در یک جایگاه شغلی فعالیت میکنید، لازم است همواره با تفکر انتقادی مسائل را بررسی نمایید تا در صورت وجود مشکل، به دنبال رفع آن باشید. این امر باعث میشود در اجرای پروژههای گوناگون، مسیر سعودی را طی کنید و با انجام اقدامات صحیح، موفقیت پروژه را تضمین نمایید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اخلاق مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ابتکارات و تجربه های برتر بین المللی در حوزه مسئولیت اجتماعی – حل مثال (+)
- آموزش روانشناسی صنعتی و سازمانی – کلیک کنید.
- آموزش مهارت های زندگی برای نوجوانان – کلیک کنید.
مسئولیت پذیری بالا
شغل مهندسی حمل و نقل، از جنبههای مختلف اهمیت پیدا میکند. در واقع، تأثیر بر شرایط اقتصادی، امنیت و آسان سازی حمل و نقل، از جمله ویژگیهای شغل مهندسی حمل و نقل است که نیاز به سطح بالایی از مسئولیت پذیری دارد. در این راستا، حوزههای کاری که در خصوص امنیت شبکه حمل و نقل قرار گرفتهاند، اهمیت بیشتری خواهند داشت. به این ترتیب، ویژگی مسئولیت پذیری باعث میشود توان خود را در جهت اجرای صحیح وظایفتان به کار بگیرید و از خطرات احتمالی در سیستمهای حمل و نقل جلوگیری کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اخلاق مهندسی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان ابتکارات و تجربه های برتر بین المللی در حوزه مسئولیت اجتماعی – حل مثال (+)
- آموزش روانشناسی صنعتی و سازمانی – کلیک کنید.
- آموزش مهارت های زندگی برای نوجوانان – کلیک کنید.
خلاقیت و نوآوری
نوآوری یکی از جنبههای مهم در مشاغل مهندسی است. ذهن خلاق با بررسی روشهایی که تا کنون استفاده نشده است یا از طریق بهینه سازی شرایط موجود، دستیابی به پیشرفت را ممکن میسازد. در این میان، بهکارگیری شیوههای نوین حمل و نقل، استفاده از تجهیزات جدید یا نوآوری در روشهای مدیریتی، باعث بروز موفقیت هر چه بیشتر و شکوفایی صنعت حمل و نقل خواهد گردید. از طرفی، نوآوری میتواند منجر به کاهش هزینهها و افزایش بازدهی واحد ترابری در صنایع و حوزههای مختلف شود. بر این اساس، تأثیر برخورداری از این ویژگی را در شغل خود جدی بگیرید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش پرورش خلاقیت، ایده پردازی و نوآوری – کلیک کنید.
- آموزش تکنیک های توسعه خلاقیت – رایگان – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت در مهندسی – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش خلاقیت در مهندسی – بخش دوم – کلیک کنید.
آشنایی با نرم افزارهای مختلف
امروزه نرمافزارها بخش زیادی از فعالیتهای مهندسی را پوشش میدهند. این موضوع، شامل جمعآوری و طبقهبندی دادههای مورد نیاز، شبیهسازی و مدلسازی طرحها، تجزیه و تحلیل دادهها و همچنین ارائه راهکارهای مهندسی جهت حل مشکلات موجود است. در این راستا، ضروری است به عنوان مهندس حمل و نقل، با نرمافزارهای مختلف آشنا باشید و نحوه بهکارگیری هر یک را در حوزه شغلی خود بدانید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تحلیل و طراحی شبکه های حمل و نقل با ویزوم Visum (+)
- آموزش رایگان برنامه ریزی و تحلیل سیستم های حمل و نقل با نرم افزار Visum (+)
- آموزش نرم افزار ایمسان – شبیه سازی سیستم های ترافیکی و حمل و نقل با Aimsun (+)
- آموزش متره و برآورد در راه سازی با اکسل – کلیک کنید.
علاوه بر مهارتهای بالا، دو مهارت مهم دیگر وجود دارد که مهندسان حمل و نقل باید آنها را در خود تقویت نمایند. در ادامه به این دو مهارت میپردازیم.
تسلط بر زبان انگلیسی
اگر قصد دارید با دانش روز دنیا آشنا شوید و اطلاعات خود را همواره به روز نگه دارید، باید بر زبان انگلیسی تسلط داشته باشید. به این ترتیب امکان استفاده از مراجع انگلیسی و دسترسی به پیشرفتهای نوین تکنولوژی در حوزه حمل و نقل و ترافیک را خواهید داشت. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان روش های یادگیری واژگان زبان انگلیسی و به کارگیری آن ها (+)
- آموزش اصول مذاکره به زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- آموزش ۱۱۰۰ واژه ضروری – زبان انگلیسی – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش زبان – کلیک کنید.
توانایی کار در شرایط عملیاتی
هر چند بخشی از موقعیتهای شغلی در رابطه با مهندسی حمل و نقل، درون محدوده شهرها (مترو و قطار شهری) قرار دارد؛ اما بسیاری از موقعیتهایی که در این شغل سر راهتان قرار خواهد گرفت خارج از شهر و در مناطق عملیاتی است. مناطقی که شرایط دشواری برای کار و اسکان دارند. اگر بخواهید در چنین شرایط فعالیت کنید، نیاز دارید توانایی کار در مناطق دشوار عملیاتی را در خود تقویت نمایید. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی حمل و نقل
همانطور که بیان شد، آشنایی با نرمافزارهای تخصصی شغل مهندسی حمل و نقل، یکی از مهارتهای مهم و ضروری است که باید از آن برخوردار باشید. به این ترتیب، امکان استفاده از این نرمافزارها را در جهت انجام وظایف خود خواهید داشت که چند مورد از آنها عبارتاند از:
- نرمافزار AutoCAD Civil 3D
- نرمافزار GIS
- نرمافزار Micro Station
- نرمافزار VISSIM
- نرمافزار HCS
- نرمافزار HDM 4
- نرمافزار CSI Bridge
- نرمافزار ARENA
در ادامه به تشریح کاربرد هر یک از موارد فوق خواهیم پرداخت.
نرم افزار AutoCAD Civil 3D
کاربرد گسترده نرمافزار اتوکد، باعث میشود که از این ابزار کامپیوتری، به منظور ایجاد نقشههای کاربردی از زیرساختهای حمل و نقل و ترابری استفاده شود. از طرفی، سادگی در استفاده و گستردگی بهکارگیری AutoCAD، این نرمافزار را به گزینهای محبوب در میان مهندسان حمل و نقل تبدیل کرده است. شایان ذکر است که مجموعه نرمافزارهای اتوکد در قالب ماژولهای مختلف کاربرد بسیار زیادی در حوزههای گوناگون دارند. در این میان AutoCAD Civil 3D در رابطه با شبیه سازی سه بعدی سامانههای حمل و نقل یا زیرساختهای مربوط به انواع راهها ابزاری کاملاً تخصصی و مناسب به شمار میرود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اتوکد — سریع و آسان در ۱۶۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش اتوکد – ترسیمات دو بعدی در AutoCAD (+)
- آموزش اتوکد سه بعدی AutoCAD 3D (+)
- مجموعه آموزش اتوکد (AutoCAD) – کلیک کنید.
نرم افزار GIS
استفاده از سامانه جامع اطلاعات مکانی و بهکارگیری آن در نرمافزار GIS، اطلاعاتی مفید از شرایط توپوگرافی محل اجرای پروژههای عمرانی را در دسترس شما قرار خواهد داد. از طرفی امکان شبیهسازی و تجزیه و تحلیل طرحهای راهسازی از طریق ماژولهای مختلف «جی آی اس» فراهم شده است و بسیاری از نیازهای مهندسان حمل و نقل را تأمین میکند.
در واقع GIS به عنوان بستری جهت قرارگیری دادههای مکانی طرحهای ترابری شناخته میشود و میتوان انواع پروژهها را در محیط آن شبیه سازی و تحلیل نمود. از طرفی، در رابطه با اطلاعات زمین، مانند شرایط آب و خاک منطقه که در زمینه احداث راههای جادهای و ریلی بسیار مهم هستند، دسترسی بسیار مناسبی در اختیار کاربران قرار میگیرد.
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش GIS سیستم اطلاعات جغرافیایی در علوم محیطی و جغرافیا – کلیک کنید.
- آموزش توابع ریاضی در ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش رایگان جداول اطلاعاتی در ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش آرک جی آی اس – ویرایش و کارتوگرافی نقشه ها با ArcGIS (+)
- آموزش رایگان ساخت و ویرایش اطلاعات مکانی در کارتوگرافی نقشه با ArcGIS (+)
- آموزش نرم افزار آرک جی آی اس – آنالیز داده های مکانی و جغرافیایی با ArcGIS Pro (+)
- آموزش کاربردی ArcGIS در علوم زمین (ژئومورفولوژی، زمین شناسی) – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل شبکه در ArcGIS آرک جی آی اس – کلیک کنید.
- آموزش کاربردی ArcGIS در آب و هواشناسی (اقلیم شناسی) – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور آرک جی آی اس ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل هیدرولوژی در ArcGIS – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد ابزارهای تحلیل ArcGIS در علوم مختلف – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش ArcGIS و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS – کلیک کنید.
نرم افزار Micro Station
از دیگر ابزارهای مهندسی جهت شبیه سازی راهها و شبکه حمل و نقل، میتوان به نرمافزار Micro Station اشاره کرد. این ابزار کامپیوتری، با قابلیت دریافت دادههای ماهوارهای و GIS امکان ارائه نتایج شبیه سازی دقیق را دارد. شما به عنوان مهندس حمل و نقل، میتوانید شبکههای جادهای و سیستمهای مختلف ترافیکی را در این نرمافزار شبیه سازی کنید و از نتایج در پروژههای مورد نظر استفاده کنید.
این نرمافزار که به نوعی رقیب اصلی اتوکد نیز شناخته میشود؛ توسط مهندسان، عمران، راهسازی، و متخصصان حوزه جغرافیا و مدیریت حمل و نقل به کار گرفته میشود. در واقع از Micro Station در تهیه نقشههای رقومی کاربرد دارد و در عین حال، میتواند از دادههای رستری و گرافیکی نیز پشتیبانی کند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار VISSIM
نرمافزار PTV Vissim اولین بار در سال 1992 توسعه یافت و امروزه برای شبیهسازی ترافیک و برنامهریزی حمل و نقل استفاده میشود. در واقع، نام این نرمافزار نیز، مخفف عباراتی آلمانی با ترجمه «مدل شبیه سازی ترافیک در شهرها» است. با استفاده از VISSIM، میتوانید شبیهسازیهای ترافیکی را انجام دهید و از آن برای تصمیمگیریهای مرتبط با برنامهریزی حمل و نقل استفاده کنید. در واقع بهکارگیری این ابزار، امکان پیش بینی سناریوهای مختلف در شبکههای حمل و نقل و انجام اقدامات مناسب در جهت جلوگیری از مشکلات احتمالی وجود خواهد داشت.
نرم افزار HCS
بخش اعظم شبکه حمل و نقل کشور را جادهها تشکیل میدهند. در این راستا، استفاده از ابزارهای کامپیوتری جهت شبیه سازی این بخش از سیستم حمل و نقل، ضروری به نظر میرسد. در این میان HCS (Highway Capacity Software) نرمافزاری برای تحلیل و برنامهریزی ترافیکی جادهای است. با استفاده از این نرمافزار، میتوانید به تحلیل و برنامهریزی ترافیکی پروژههای جادهای بپردازید و از آن برای مدیریت ترافیک و بهبود مسیر رانندگی استفاده کنید.
نرم افزار HDM 4
نرمافزار HDM 4 به عنوان مجموعهای از دادههای طبقه بندی شده در اختیار متخصصان حوزه حمل و نقل قرار دارد. این دادهها، خصوصاً در زمینه مدریت و برنامه ریزی سامانهها و شبکههای حمل و نقل کاربرد دارد. در واقع HDM-4 در جهت تجزیه و تحلیل و مقایسه دادههای موجود با پایگاههای اطلاعاتی، مدیریت و ارزیابی شرایط تعمیر و نگهداری راهها و کاهش حداکثری تلفات سرمایه به کار میرود.
نرم افزار CSI Bridge
احداث پل از ضروریات راهاندازی شبکههای حمل و نقل جادهای و ریلی است. از طرفی، به دلیل هزینه بالای ساخت پلها و خطراتی که بروز مشکل در طراحی و ساخت آنها ایجاد میکند؛ استفاده از نرمافزارها میتواند تا حدی درصد خطا را کاهش دهد. در این راستا، با استفاده از CSi Bridge، قادر خواهید بود پلهای مختلف مانند پل معلق، کابلی، آزادراهی و دیگر سازههای مورد استفاده برای کاربریهایی نظیر عبور از روی آب، اتصال نقاط صعبالعبور و توسعه زیرساختهای حمل و نقل را طراحی و شبیه سازی کنید. این شبیهسازیها، میتوانند نواقص طرحهای اولیه را مشخص و از نظر تحلیل بار وارد شده بر سازه، اطلاعات مناسبی در اختیار شما قرار دهند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار ARENA
معمولاً گستردگی بسیار زیاد سیستمهای حمل و نقل و پارامترهای مؤثر بر این سیستمها، کار مدیریت در این حوزه را دشوار میسازد. در این میان، نرمافزارهایی جهت کمک به مدیریت سامانههای مختلف ترابری توسعه داده شدهاند. یکی از این نرمافزارها ARENA است که خصوصاً در زمینه حمل و نقل ریلی کاربرد بسیار گستردهای دارد و برای فعالان این حوزه، امکان بررسی شرایط و اتخاذ تصمیمهای درست را فراهم میکند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان مقدماتی نرم افزار Arena – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی پیشامدهای گسسته با ارنا Arena – کلیک کنید.
- آموزش پیشرفته ارنا – شبیه سازی و مدل سازی سیستم ها با Arena – کلیک کنید.
- آموزش شبیه سازی زمان سنجی خطوط تولید در نرم افزار Arena و Excel – کلیک کنید.
معرفی منبع یادگیری نرم افزارهای شغل مهندسی حمل و نقل
راههای مختلفی برای کسب مهارت و دانش کافی جهت استفاده از این نرمافزارها، پیش روی مهندسین حمل و نقل قرار دارد؛ آنها هم با شرکت در دورههای آموزشی حضوری و هم با شرکت در دورههای آنلاین آموزشی، قادر به یادگیری کار با این نرمافزارها و همچنین تقویت مهارت خود در استفاده از آنها، میباشند. پیشنهاد ما به کسانی که علاقه دارند کار با این نرمافزارها را یاد بگیرند، شرکت در دورههای آموزشی آنلاین میباشد؛ زیرا هم از هزینهی کمتری برخوردار هستند و هم بهصورت همیشگی به ویدیوهای جلسات آموزشی دسترسی دارند و میتوانند هر زمان که نیاز داشتند، آنها را دوباره مشاهده نمایند تا مشکلات و ایراداتشان بر طرف شود. یکی از وبسایتهایی که بهصورت حرفهای اقدام به تدریس آنلاین و برگزاری کلاسهای مجازی نموده است، وبسایت فرادرس میباشد. این وبسایت از سالهای گذشته فعالیت خود را شروع کرده است و افراد بسیاری در دورههای آنلاین آنها شرکت نمودهاند.
- دوره ویدئویی آموزش مهندسی ترافیک: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش آشنایی با صنعت ریلی: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش تهیه طرح هادی روستایی: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش تفسیر فهرست بهای راه، راه آهن و باند فرودگاه: اینجا را کلیک کنید (+).
- دوره ویدئویی آموزش آشنایی با روش های اجرای روسازی راه آهن و مترو: اینجا را کلیک کنید (+).
- مجموعه آموزش مهندسی عمران: اینجا را کلیک کنید (+).
سخن پایانی
شغل مهندسی حمل و نقل یا مهندسی راه و ترابری، تأثیر زیادی در اقتصاد کشور و تمام صنایعی که به منظور جا به جایی از سیستمهای حمل و نقل استفاده میکند دارد. در واقع، طراحی، ساخت و بهینه سازی شبکههای جادهای، ریلی، هوایی و دریایی دسترسی نقاط مختلف کشور به یکدیگر را تسهیل میکند و از این طریق، هزینه جا به جایی کاهش پیدا میکند. از نظر فرهنگی و اجتماعی نیز دسترسی راحت افراد یک جامعه به مناطق مختلف، میتواند سبب ارتقا سطح زندگی و گسترش جوامع گردد. بر این اساس، میتوان گفت شغل مهندسی حمل و نقل، نه تنها از نظر اقتصادی بلکه از جنبه فرهنگی، اجتماعی و در مواردی حتی سیاسی و امنیتی اهمیت بسیار بالایی دارد.
در پایان ضمن تشکر از همراهی شما، خواهشمندیم لینک این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید و نظرات و پیشنهادات خود را از طریق کامنت بیان نمایید تا باعث ارتقا سطح کیفی این نوشتار شود. پیروز و موفق باشید.