ویژگیهای خاک و سنگ یک منطقه، نظیر مکانیک و دینامیک خاک، جنس، دانهبندی، بافت و ویژگیهای سنگ مادر، از عوامل مهمی هستند که در رابطه با پروژههای مختلف ساخت و ساز، پل سازی، راه سازی، احداث تونل، حفر چاه نفت و گاز و… اهمیت بسیار زیادی دارند. به همین دلیل، همواره تلاش میشود، پیش از آغاز یک پروژه، بررسی جامعی در خصوص خاک شناسی یک منطقه صورت گیرد. چنین بررسیها و تجزیه و تحلیلهایی، در حوزه شغل مهندسی ژئوتکنیک قرار میگیرد که به عنوان یکی از شاخههای مهندسی عمران شناخته میشود. در صورتی که قصد دارید با این شغل آشنا شوید؛ در ادامه با این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» همراه باشید تا اطلاعات کاملی در خصوص حوزههای کاری، وظایف، مهارتهای مورد نیاز و نرمافزارهای تخصصی مهندسی ژئوتکنیک در اختیار شما قرار دهیم.
شغل مهندسی ژئوتکنیک چیست؟
شغل مهندسی ژئوتکنیک، یکی از شاخههای مهندسی عمران است که به بررسی و طراحی سازههای زیرزمینی و پایهها و همچنین بررسی خاک و سنگ و تعیین خواص مکانیکی آنها میپردازد. اهمیت این شغل، به عنوان یکی از دلایل موفقیت پروژههای عمرانی بزرگی همچون سد سازی و احداث تونل، بسیار زیاد است. به نحوی که عامل شکست در نمونههای مختلفی از طرحهای عمرانی انجام شده در کشور، نادیده گرفتن اهمیت بررسیهای ژئوتکنیکی شناخته میشود.
شایان ذکر است که در شغل مهندسی ژئوتکنیک، دانش تخصصی مهندسی عمران و ژئوتکنیک بسیار مهم است. مهندسان این حوزه باید دارای دانش کافی در زمینه مکانیک خاک و سنگ، آبشناسی، زلزلهشناسی و تحلیل سازه باشند. همچنین، آشنایی با استانداردهای ملی و بینالمللی در زمینه طراحی و ساخت سازههای زیرزمینی نیز ضروری است.
- مجموعه آموزش مهندسی معدن و ژئوتکنیک: اینجا را کلیک کنید (+).
رشته مهندسی ژئوتکنیک
رشته مهندسی ژئوتکنیک (Geotechnical engineering)، یکی از گرایشهای کارشناسی ارشد مهندسی عمران است که در ارتباط به جنس و لایههای خاک، رفتار زمین در مقابل فشار و تنش ناشی از عملیات ساخت و ساز یا خاک برداری، خطرات احتمالی در زمان احداث سازهها و راه حلهای آن، بحث میکند. در این رشته مهندسی، علوم پایه از جمله مکانیک خاک پیشرفته، مکانیک سنگ، دینامیک خاک، زمین شناسی مهندسی و علوم کاربردی از جمله پی سازی، تونل سازی، سد سازی و بهسازی خاک، کاربرد زیادی دارند.
از جمله مهمترین دروس ارائه شده در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی ژئوتکنیک، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ژئوتکنیک لرزهای
- سدهای خاکی و پروژه
- بهسازی زمین
- دینامیک خاک
- روشهای عددی پیشرفته در ژئومکانیک
- روشهای عددی در مهندسی ژئوتکنیک
- زمین شناسی مهندسی پیشرفته
- ژئوتکنیک زیست محیطی
- کاوشهای صحرایی در مهندسی ژئوتکنیک
- مکانیک خاک پیشرفته
- مکانیک خاکهای غیراشباع
- مکانیک سنگ
- مهندسی پی پیشرفته
- مهندسی تونل
حوزه های کاری شغل مهندسی ژئوتکنیک
مهندسان ژئوتکنیک، میتوانند در بسیاری از صنایع و پروژههای ساخت و ساز مشغول به کار شوند. از جمله این پروژهها، میتوان به ساخت مسکن، پل و تونل اشاره کرد. همچنین در صنعت معدن و بهره برداری از مواد معدنی یا بهره برداری از مخازن نفت و گاز، استفاده از تخصص و دانش مهندسان ژئوتکنیک ضروری است. از طرفی با توجه به افزایش روزافزون ساخت و ساز در جهان، بازار کار برای مهندسان ژئوتکنیک نیز در حال گسترش است.
شایان ذکر است، مهندسان ژئوتکنیک، در طول حرفهی خود، میتوانند به عنوان مشاور، مدیر پروژه، یا مهندس پروژه فعالیت کنند. همچنین، با گذر زمان و پیشرفت حرفهای، مهندسان ژئوتکنیک میتوانند در سمتهای مدیریتی و اجرایی قرار بگیرند تا در قالب طرحهای استراتژیک ملی وظایف خود را به انجام برسانند.
وظایف و مسئولیت های شغل مهندسی ژئوتکنیک
انجام وظایف و مسئولیتهایی که بر عهده مهندسان ژئوتکنیک قرار میگیرد، نتایج بسیار حیاتی را به دنبال دارد که میتواند موفقیت یا شکست یک پروژه را به دنبال داشته باشد. از طرفی، شناخت آنچه در مقام یک مهندس و متخصص تحلیل ژئوتکنیکی از شما انتظار میرود، باعث کسب نتایج بهتری در این شغل خواهد شد؛ بنابراین در ادامه مقاله، به بررسی این موضوع میپردازیم. وظایف و مسئولیتهای یک مهندس ژئوتکنیک عبارتاند از:
- بررسی و تحلیل خاک و سنگ: مهندس ژئوتکنیک باید اطلاعات دقیقی در مورد خواص مکانیکی و هیدرولیکی خاک و سنگ در محل ساخت و ساز داشته باشد. او باید بتواند این اطلاعات را جمعآوری کرده و به تحلیل و بررسی آنها بپردازد.
- پیشبینی رفتار خاک و سنگ: مهندس ژئوتکنیک باید بتواند رفتار خاک و سنگ را در شرایط مختلف پیشبینی کند. او باید به بررسی تأثیر فرآیندهای زمینشناسی، هیدرولیک و بارگذاری بر رفتار خاک و سنگ پرداخته و محاسبات لازم را انجام دهد.
- طراحی سازههای عمرانی: مهندس ژئوتکنیک باید بتواند سازههای عمرانی از جمله پل، بندر، تونل و دیوارهای حائل را به گونهای طراحی کند که مقاومت لازم در برابر بارهای مختلف را داشته باشد. همچنین باید به بررسی محل نصب سازه، شرایط خاکی و سنگی و تأثیر زلزلهها و رانشها بر سازه پرداخته و بهترین روش طراحی را انتخاب کند.
- کنترل کیفیت ساخت: مهندس ژئوتکنیک، باید بتواند در هنگام ساخت سازه، کنترل کیفیت خاک و سنگ، و سیستمهای زهکشی را انجام دهد و اطمینان حاصل کند که سازه ساخته شده با استانداردهای لازم سازگاری دارد.
- مدیریت پروژه: مهندس ژئوتکنیک باید بتواند پروژه را به صورت کامل مدیریت کند. او باید برنامهریزی، بودجهبندی، کنترل مدت زمان و هزینهها و همچنین هماهنگی با سایر تیمهای پروژه را انجام دهد.
در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ایمنی در ساختمان و معدن – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اصول خردایش و سنگ شکنی – کلیک کنید.
- آموزش خردایش پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش فلوتاسیون – کلیک کنید.
- آموزش رایگان احیای اکسید فلزات – کلیک کنید.
- آموزش نقش ابزار دقیق در مهندسی ژئوتکنیک – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی بهسازی خاک – کلیک کنید.
- آموزش زمین شیمی – کلیک کنید.
- آموزش شیمی معدنی ۱ – کلیک کنید.
- آموزش شیمی معدنی ۲ – کلیک کنید.
- آموزش خواص سنگ های مخازن نفت و گاز – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش مهندسی مواد – کلیک کنید.
- آموزش کاربرد آنالیز تصویر در علوم زمین – کلیک کنید.
- آموزش تهیه نقشه زمین شناسی در GIS با آرک مپ ArcMap – کلیک کنید.
- آموزش پردازش تصاویر ماهواره ای با نرم افزار ENVI – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی ENVI برای تجزیه و تحلیل سنجش از دور – کلیک کنید.
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی ژئوتکنیک
- دانش تخصصی
- مهارت تحقیق و پژوهش
- مهارت کار تیمی
- مهارتهای مدیریتی
- مهارتهای تحلیلی
- مهارتهای نرمافزاری
در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.
دانش تخصصی
مهندسی ژئوتکنیک، مجموعهای از علوم مختلف را در بر میگیرد. فعالیت در این حوزه شغلی و انجام وظایفی که بر عهده شما قرار خواهد گرفت، به واسطه مهارتهای تخصصی و دانش مهندسی در رابطه با خاک، ویژگیهای جنس زمین، تحلیل استاتیکی سازههای روی سطح زمین و زیر زمینی ممکن خواهد بود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش سنگ شناسی رسوبی – کلیک کنید.
- آموزش سنگ شناسی دگرگونی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان طبقه بندی و نامگذاری در سنگ شناسی آذرین (+)
- آموزش سنگ شناسی آذرین – کلیک کنید.
- آموزش رایگان اساس تقسیم بندی کانی ها – کلیک کنید.
- آموزش کانی شناسی – کلیک کنید.
- آموزش مبانی کانه آرایی – کلیک کنید.
- آموزش مهندسی انفجار – بخش اول – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی پایه – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی زمین شناسی اقتصادی – کلیک کنید.
- آموزش زمین شناسی فیزیکی – کلیک کنید.
- آموزش رایگان گروه هالیدها – کلیک کنید.
- آموزش رایگان سینتیک اجسام صلب در صفحه – معادلات کلی حرکت، معادلات گشتاور (+)
- آموزش مدل سازی عددی انفجار با نرم افزار LS-DYNA – کلیک کنید.
- آموزش رایگان سینماتیک ذرات – حرکت مستقیم الخط در دینامیک مهندسی (+)
مهارت تحقیق و پژوهش
تحقیق و پژوهش، مهارتی است که امکان ارتقا سطح علمی و فنی و نوآوری در عرصه شغلی را برای شما فراهم میکند. همچنین با استفاده از تحقیقات دیگر متخصصان و بومی سازی دانش به کار رفته در سایر کشورها، میتوانید منجر به پیشرفتهای علمی کشور در زمینه ژئوتکنیک شوید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش مهارت های عمومی پژوهش – کلیک کنید.
- آموزش رایگان درک روش های پژوهش ترکیبی – کلیک کنید.
- آموزش روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت – کلیک کنید.
مهارت کار تیمی
فعالیت در پروژههای وسیع و تحلیل ژئوتکنیکی طرحهای عمرانی، ساختمانی یا نفتی، به وسیله تیمهای تخصصی و با همکاری گروههای مهندسی انجام میشود. شما نیز باید تمام توان خود را در اختیار گروه و موفقیت پروژه قرار دهید تا در نهایت نتیجه مطلوب حاصل شود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی (+)
- آموزش مدیریت تعارض – کلیک کنید.
- آموزش مهارت های برقراری ارتباط موثر در سازمان ها (+)
- آموزش مدیریت تغییر و پیاده سازی آن در سازمان ها (+)
- مجموعه آموزش توسعه مهارت فردی (+)
مهارت های مدیریتی
مدیریت یکی از تواناییها و مهارتهایی است که از ویژگیهای ضروری در شغل مهندسی ژئوتکنیک به شمار میرود. در واقع گستردگی اطلاعاتی که باید جمع آوری شود و تحلیلهایی که در زمینه ژئوتکنیک صورت میگیرد نیاز به مدیریت و سازماندهی اعضای گروه و همچنین امکانات و تجهیزات موجود، دارد. در این راستا، باید از مهارتهای مدیریتی بالایی برخوردار باشید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش اصول مدیریت – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت عملیات خدمات – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت دانش در سازمان های نوین – کلیک کنید.
- آموزش رهبری مثبت گرا – کلیک کنید.
- آموزش رهبری و مدیریت در کسب و کار – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت تمرکز و توجه و راه های افزایش آن – کلیک کنید.
- آموزش مدیریت در شرایط ابهام – کلیک کنید.
- آموزش آشنایی با استانداردهای سیستم مدیریت و گواهینامه های ایزو ISO (+)
مهارت های تحلیلی
مهارتهای تحلیلی و عددی نیز برای مهندسان ژئوتکنیک بسیار مهم است. آنها باید قادر باشند تا با استفاده از نرمافزارهای مختلف، اطلاعات مربوط به خاک و سنگ را تحلیل کرده و نتایج دقیقی را ارائه دهند. پس از انجام تحلیلهای عددی، شما باید بر اساس دانش و تجربه خود، اقدام به تحلیل منطقی نتایج و ارائه نظرات کارشناسی کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش تجزیه و تحلیل سیستم ها و روش ها – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مفاهیم برنامه ریزی تولید – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی تولید – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی منابع سازمانی یا ای آر پی ERP – کلیک کنید.
مهارت های نرم افزاری
بخش زیادی از فعالیتهای انجام شده در شغل مهندسی ژئوتکنیک، به واسطه نرمافزارهای مختلف انجام میشود. در واقع میتوان این نرمافزارها را در دو دسته کلی نرمافزارهای تحلیلی و مدل سازی و نرمافزارهای جمع آوری و طبقه بندی داده قرار داد. بخشی از این ابزارهای کامپیوتری، در جمع آوری داده و بخشی دیگر جهت تجزیه و تحلیل این دادهها، مفید و کاربردی هستند. شناخت این ابزارهای نوین، باعث میشود، توانایی شما به عنوان مهندس ژئوتکنیک، بسیار افزایش یابد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار دیتاماین (Datamine) – کلیک کنید.
- آموزش نرم افزار پترل (Petrel) برای معدن و زمین شناسی – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل داده های معدنی با نرم افزار مینی تب Minitab – کلیک کنید.
- آموزش رایگان تحلیل حساسیت در نرم افزار Slide – کلیک کنید.
- آموزش تحلیل پایداری شیب با نرم افزار اسلاید Slide – کلیک کنید.
- آموزش رایگان تحلیل احتمالاتی در کل شیب با نرم افزار Slide – کلیک کنید.
- آموزش مدل سازی سه بعدی به روش فتوگرامتری با فتواسکن Agisoft PhotoScan (+)
- آموزش نرم افزار راک ورکز RockWorks – کلیک کنید.
- آموزش تهیه نقشه زمین شناسی در GIS با آرک مپ ArcMap – کلیک کنید.
- آموزش تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار SAS ساس – کلیک کنید.
- آموزش پردازش تصاویر ماهواره ای با نرم افزار ENVI – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی ENVI برای تجزیه و تحلیل سنجش از دور – کلیک کنید.
- آموزش نرم افزار FLAC3D پیشرفته – کلیک کنید.
نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی ژئوتکنیک
هر چند نرمافزارهای تخصصی فراوانی در انجام شبیه سازی و تحلیل عددی در شغل مهندسی ژئوتکنیک کاربرد دارند؛ با این حال سعی میکنیم چند مورد از بهترین ابزارهای کامپیوتری مورد استفاده در این حوزه را به شما معرفی کنیم که عبارتاند از:
- نرمافزار PLAXIS
- نرمافزار FLAC
- نرمافزار MIDAS GTS NX
- نرمافزار SAP2000
- نرمافزار HoleBASE
- نرمافزار gINT
- نرمافزار LogDRAFT
در ادامه، کاربرد هر یک از موارد فوق را بیان خواهیم کرد.
نرم افزار PLAXIS
ابزار کاربردی PLAXIS، در زمینه مدلسازی و شبیهسازی رفتار خاک و سنگ استفاده میشود. به طور دقیقتر، این نرمافزار، برای طراحی و تحلیل سازههای زیرزمینی، پیهای عمیق، دیوارهای حائل و پیچیدگیهای دیگر با استفاده از روش المان محدود به کار میرود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار پلکسیس (Plaxis) دو بعدی برای مهندسین عمران (+)
- آموزش پروژه محور پلکسیس – مدل سازی فونداسیون های سطحی و عمیق در PLAXIS 3D (+)
- آموزش پروژه محور پلکسیس دو بعدی – مدل سازی و آنالیز پروژه های ژئوتکنیکی با PLAXIS 2D (+)
- آموزش طراحی و آنالیز سد خاکی با PLAXIS 2D – کلیک کنید.
- آموزش مدل سازی سازه نگهبان نیلینگ و انکراژ با PLAXIS 2D/۳D – کلیک کنید.
- آموزش آنالیز اجزای محدود با نرم افزار پلکسیس (Plaxis) – کلیک کنید.
نرم افزار FLAC
از جمله مسائل مهم در حوزه ژئوتکنیک، شبیه سازی و تجزیه و تحلیل خاک و لایههای زمین تحت فشار سازه یا خاکبرداری است. در چنین مواردی، برای تحلیل رفتار خاک و سنگ در شرایط پایداری و غیر پایداری، از نرمافزار FLAC استفاده میشود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش نرم افزار FLAC3D – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی نرم افزار FLAC2D و برنامه نویسی FISH برای تحلیل های عددی – کلیک کنید.
- آموزش برنامه نویسی پایتون در نرم افزار FLAC 3D جهت مدلسازی های ژئوتکنیکی و معدنی (+)
- آموزش پروژه محور FLAC 2D شبیه سازی روانگرایی در سد، تیلینگ (Tieling) و شیب (+)
نرم افزار MIDAS GTS NX
برای تحلیل و طراحی سازههای زیرزمینی و پایهها با استفاده از روش المان محدود استفاده میشود. بد نیست بدانید که این نرمافزار پیشرفته، محصول کشور کره جنوبی بوده و میتواند در عین سادگی و بر اساس هندسه اتوکد، با پردازشگر قوی و پیشرفته خود، کلیه مباحث مربوطه را حل کند.
نرم افزار SAP2000
نرمافزار SAP2000 یکی از قدرتمندترین نرمافزارهای طراحی و تحلیل سازههای عمرانی است که برای طراحی سازههای پل، تونل، ساختمانهای بلند و سایر سازههای عمرانی به کار میرود. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش طراحی سازه Pipe Rack با سپ و سیف SAP2000 و SAFE (+)
- آموزش طراحی و مدلسازی سازه بتنی با سپ SAP – کلیک کنید.
- آموزش رایگان مدل سازی دال بتنی در نرم افزار SAP – کلیک کنید.
- آموزش مقدماتی نرم افزار SAP سپ – کلیک کنید.
- آموزش نرم افزار SAP – پیشرفته – کلیک کنید.
- آموزش مدل سازی میراگرهای غیرفعال در SAP – کلیک کنید.
نرم افزار HoleBASE
برای مدیریت دادههای ژئوتکنیکی و حفاریهای مرتبط با آن، از نرمافزار HoleBASE استفاده میشود. این نرمافزار به مهندسان ژئوتکنیک کمک میکند تا اطلاعاتی دقیق در مورد خاک و سنگ را جمعآوری کنند.
نرم افزار gINT
نرمافزار gINT نیز برای مدیریت دادههای ژئوتکنیکی و حفاری به کار میرود و به مهندسان کمک میکند تا اطلاعات دقیقی در مورد خاک و سنگ و شرایط زمینی محل ساخت و ساز جمعآوری کنند.
نرم افزار LogDRAFT
به منظور طراحی و تهیه نقشههای چاه و حفره در سازههای زیرزمینی، LogDRAFT به کار میرود که به مهندسان ژئوتکنیک کمک میکند تا به صورت دقیق، اطلاعاتی در مورد خاک و سنگ را جمعآوری کنند و در تحلیل و طراحی سازههای عمرانی استفاده نمایند.
دیگر نرم افزارهای مهم در شغل مهندسی ژئوتکنیک
علاوه بر نرمافزارهای فوق، نرمافزارهای دیگری نیز در حوزه ژئوتکنیک و معدن کاربرد ویژه دارند که به شرح ذیل هستند:
نرم افزار Surfer
یکی از نرمافزارهای کاربردی و تخصصی در شغل مهندسی ژئوتکنیک، نرمافزار «Surfer» میباشد. Surfer یک بستهی نرمافزاری است، که دارای ابزارها و قابلیتهای زیادی جهت نقشهبرداری و همچنین نقشهکشی دو بعدی و سه بعدی از سایت معادن، میباشد. مهندسین ژئوتکنیک به کمک این نرمافزار، قادر به تهیهی نقشههای دو بعدی و سه بعدی از سطح سایت معادن و همچنین زیر سطح آنها، هستند. از دیگر ویژگیهای این نرمافزار میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تبدیل دادههای XYZ به نقشههای سه بعدی.
- امکان اضافه کردن برچسب اطلاعات در نقاط مختلف نقشه.
- قابلیت اضافه کردن خطوط راهنما به نقشه.
- ترسیم انواع مختلفی از نقشهها.
- و…
در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار Dips
نرمافزار «Dips» یکی دیگر از نرمافزارهای تخصصی مهندسی ژئوتکنیک میباشد؛ مهندسین به کمک این نرمافزار قادر به تجزیه و تحلیل دادههای بهدست آمده از زیر سطح زمین هستند. بسیاری از دادهها و اطلاعاتی که مهندسین ژئوتکنیک به کمک آزمایشات، نمونهبرداری و همچنین تصویربرداری از زیر سطح زمین بهدست میآورند، خام میباشد و باید مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد، که این امر به کمک نرمافزار Dips صورت میگیرد. برخی از قابلیتهای این نرمافزار عبارتاند از:
- تجزیه و تحلیل دادههای زمینشناسی.
- ارزیابی و بررسی تصاویر ثبت شده از زیر سطح زمین.
- ارائهی نقشههای دو بعدی و سه بعدی به کمک دادههای دریافتی.
- تحلیل سینماتیکی دادهها.
- تحلیل ویژگیهای کمی و کیفی معادن با کمک دادههای بدست آمده.
- و…
در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
نرم افزار Examine3D (EX3)
یکی دیگر از نرمافزارهای تخصصی مهندسی ژئوتکنیک، نرمافزار «Examine3D» یا به اختصار «EX3» میباشد. این نرمافزار به منظور تحلیل و بررسی نقشههای سه بعدی از زیر زمین، طراحی و توسعه داده شده است. مهندسین ژئوتکنیک به کمک این نرمافزار، قادر به تحلیل میزان استرس و تنشهای موجود در زیر زمین، میباشند؛ به عبارت دیگر، مهندسین با تحلیل نقشههای سه بعدی از زیر زمین به کمک EX3، میتوانند میزان مقاومت زمین برای حفر معدن و دسترسی به ذخایر معدنی را، محاسبه کنند.
نرم افزار MineCare
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، یکی از وظایف مهندسین ژئوتکنیک، مدیریت نیروی انسانی و همچنین روند پیشرفت پروژه و استخراج مواد معدنی میباشد و یکی از نرمافزارهایی که به آنها در انجام این وظیفه کمک میکند، نرمافزار «MineCare» است. مهندسین به کمک این نرمافزار، قادر به مدیریت نیروی انسانی و تجهیزات و همچنین افزایش بهرهوری آنها، میباشند.
نرم افزار CorePlan
یکی دیگر از نرمافزارهای مدیریت پروژههای احداث و بهرهبرداری معادن، نرمافزار «CorePlan» میباشد. مهندسین با استفاده از این نرمافزار قادر به مدیریت تمامی امور مربوط به احداث و بهرهبرداری از معادن هستند. برخی از قابلیتهای این نرمافزار عبارتاند از:
- برنامهریزی برای فعالیتهای میدانی.
- ارسال نامهها و گزارشات بهصورت اتوماتیک.
- محاسبهی حقوق کارمندان.
- بررسی و نظارت بر روی روند پیشرفت پروژه.
- تطبیق هزینهها با درآمد حاصل از استخراج مواد معدنی.
- و…
نرم افزار Coal Software & Systems
نرمافزار «Coal Software & Systems» پکیجی نرمافزاری میباشد، که دارای راهحلهای مختلفی برای استخراج منابع سطحی و زیر زمینی است. مهندسین با استفاده از این نرمافزار قادر به طرح استراتژیهای مختلف جهت احداث یک معدن و استخراج مواد معدنی مورد نیاز از آن، میباشند.
نرم افزار SolidWorks
یکی از معروفترین و پرکاربردترین نرمافزارهایی که در رشتههای مهندسی برای طراحی و شبیهسازی انواع دستگاهها و تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد ، نرمافزار «SolidWorks» است. این نرمافزار دارای ابزارهای بسیار فراوان و همچنین افزونههای متعددی میباشد، که قابلیتها و امکانات آن را چندین برابر میکند. SolidWorks برای اولین بار در سال 1995 برای کاربران عرضه شد و از آن موقع تا کنون، هر ساله آپدیتها و همچنین نسخههای جدیدی از آن، توسط شرکت سازندهاش – یعنی Dassault Systemes – برای کاربران منتشر میشود. مهندسین ژئوتکنیک به کمک این نرمافزار قادر به طراحی انواع تجهیزات و وسایلی که نیاز دارند، میباشند؛ همچنین به کمک SolidWorks، مهندسین میتوانند انواع مختلفی از طراحیهای صنعتی خود را قبل از ساخت و استفاده در معادن، مدلسازی و شبیهسازی نمایند، تا از مشکلاتی که در طراحی وجود دارد، با خبر شوند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش ساخت انیمیشن قطعات مونتاژ با سالیدورکس SOLIDWORKS – کلیک کنید.
- آموزش سالیدورکس SOLIDWORKS – تکمیلی – کلیک کنید.
- آموزش پروژه محور طراحی بیومکانیکی با سالیدورکس SOLIDWORKS (+)
- آموزش رایگان طراحی انبر جراحی به کمک نرم افزار Solidworks (+)
- آموزش تجزیه و تحلیل مهندسی و صنعتی در سالیدورک (+)
- آموزش محیط Drawing نرم افزار سالیدورکس (+)
- مجموعه آموزش سالیدورکس (+)
نرم افزار AutoCAD
معروفترین نرمافزاری که در مهندسی ژئوتکنیک برای طراحی زیرساختها مورد استفادهی مهندسین قرار میگیرد، نرمافزار «AutoCAD» میباشد. این نرمافزار توسط شرکت «AutoDesk» توسعه داده شده است و دارای ابزارهای متنوع و قدرتمندی برای ترسیم انواع نقشههای دو بعدی، سه بعدی و همچنین شبیهسازی و مدلسازی ساختمانها و سازهها، میباشد. مهندسین ژئوتکنیک به کمک این نرمافزار، قادر به ارائهی انواع مختلفی از نقشهها و مدلسازیها از زیرساختهایی که نیاز دارند، میباشند و همچنین قبل از ساخت آنها، به کمک AutoCAD میتوانند طراحیهای خود را مورد بررسی و تست قرار دهند، تا از استحکام و عملکرد آنها اطمینان حاصل کنند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، میتواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کردهایم:
- آموزش رایگان اتوکد — سریع و آسان در ۱۶۰ دقیقه – کلیک کنید.
- آموزش اتوکد – ترسیمات دو بعدی در AutoCAD (+)
- آموزش اتوکد سه بعدی AutoCAD 3D (+)
- مجموعه آموزش اتوکد (AutoCAD) – کلیک کنید.
معرفی منبع یادگیری نرم افزارهای شغل مهندسی ژئوتکنیک
راههای مختلفی برای کسب مهارت و دانش کافی جهت استفاده از این نرمافزارها، پیش روی مهندسین ژئوتکنیک قرار دارد؛ آنها هم با شرکت در دورههای آموزشی حضوری و هم با شرکت در دورههای آنلاین آموزشی، قادر به یادگیری کار با این نرمافزارها و همچنین تقویت مهارت خود در استفاده از آنها، میباشند. پیشنهاد ما به کسانی که علاقه دارند کار با این نرمافزارها را یاد بگیرند، شرکت در دورههای آموزشی آنلاین میباشد؛ زیرا هم از هزینهی کمتری برخوردار هستند و هم بهصورت همیشگی به ویدیوهای جلسات آموزشی دسترسی دارند و میتوانند هر زمان که نیاز داشتند، آنها را دوباره مشاهده نمایند تا مشکلات و ایراداتشان بر طرف شود. یکی از وبسایتهایی که بهصورت حرفهای اقدام به تدریس آنلاین و برگزاری کلاسهای مجازی نموده است، وبسایت فرادرس میباشد. این وبسایت از سالهای گذشته فعالیت خود را شروع کرده است و افراد بسیاری در دورههای آنلاین آنها شرکت نمودهاند.
- مجموعه آموزش نقشه برداری و فتوگرامتری: اینجا را کلیک کنید (+).
- آموزش زبان تخصصی زمین شناسی: اینجا را کلیک کنید (+).
- ویدئوی آموزش پیدایش خاک: اینجا را کلیک کنید (+).
- ویدئوی آموزش خاک شناسی عمومی: اینجا را کلیک کنید (+).
سخن پایانی
شغل مهندسی ژئوتکنیک، یکی از شاخههای مهم مهندسی عمران است که در طراحی و ساخت سازههای عمرانی نقش بسیار مهمی دارد. این شغل، نیازمند دانش و تخصص در زمینه خاک و سنگ و همچنین توانایی در تحلیل و طراحی سازههای عمرانی است. در کنار اینها، مهندس ژئوتکنیک باید دارای مهارتهای مدیریت پروژه و کنترل کیفیت ساخت باشد.در این راستا اگر به دنبال شغلی پردرآمد و پرکاربرد در صنعت عمران هستید، مهندسی ژئوتکنیک میتواند یکی از گزینههای مناسب برای شما باشد؛ اما توجه داشته باشید که این شغل، نیازمند دانش و تخصص بالاست و برای رسیدن به موفقیت در این حرفه، باید بر روی بهروزرسانی دائمی دانش و مهارتهای خود تمرکز کنید.
در پایان از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید سپاسگزاریم. لطفاً لینک این مقاله را در اختیار دوستان خود نیز قرار دهید و همچنین با ارائه پیشنهادهای ارزشمند خود، ما را در بهبود مطالب این نوشتار یاری کنید. پیروز و موفق باشید.