انواع راه‌های ارتباطی موجود در کشور، به عنوان بخشی از زیرساخت‌های اصلی و عامل پیشرفتِ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در نظر گرفته می‌شوند. در واقع با اتصال شبکه سراسری راه‌آهن، احداث فرودگاه در شهرهای بزرگ و کوچک، تکمیل راه‌های جاده‌ای تا دورافتاده‌ترین نقاط و همچنین گسترش بندرها و اسکله‌های کشتی‌رانی، همواره شاهد اتصال هر چه بیشتر صنایع، معادن، بازارهای مصرف، سازمان‌های دولتی و…با یکدیگر هستیم. طبیعتاً چنین اقداماتی نیاز به افراد متخصص دارد تا تمام جنبه‌های شبکه حمل و نقل را مورد توجه قرار دهند. در این راستا، بد نیست بدانید که ایجاد مقدمات این سطح از پیشرفت و اجرای طرح‌های عمرانی در رابطه با حمل و نقل، در حوزه وظایف شغل مهندسی ترابری قرار دارند و در تمام سازمان‌های دولتی و شرکت‌های خصوصی، افرادی تحت عنوان مسئول ترابری فعالیت می‌کنند.

در صورتی که قصد دارید در رابطه با این شغل اطلاعات بیشتری کسب کنید، لطفاً تا انتها با این مقاله از «مجله اینترنتی کاپریلا» همراه باشید.

شغل مهندسی ترابری چیست؟

شغل مهندسی ترابری را می‌توان استفاده از دانش مهندسی، توان مدیریتی و امکانات مالی، در جهت برنامه‌ریزی، طراحی و اجرای طرح‌های مختلف در زمینه حمل و نقل بار و مسافر دانست. در واقع محدوده عملکرد این موقعیت شغلی، تسهیل و بهبود شرایط حمل و نقل از روش‌های مختلف است؛ به نحوی که امنیت و سرعت در جابه جایی در نظر گرفته شود. شایان ذکر است که در سال‌های اخیر و با توجه به درک اهمیت مسائل زیست‌محیطی، در نظر گرفتن استانداردهای حفاظت محیط‌زیست و حیاط وحش نیز از جنبه‌های مهم شغل مهندسی ترابری در نظر گرفته می‌شود.

شغل مهندسی ترابری چیست؟
شغل مهندسی ترابری چیست؟
پیشنهاد آموزشی مرتبط:

رشته مهندسی راه و ترابری

این رشته در مقطع کارشناسی ارشدِ رشته عمران و در بسیاری از دانشگاه‌های مطرح کشور مانند: دانشگاه تهران، ارومیه، سمنان، تربیت مدرس، با هنر، صنعتی اصفهان و… ارائه می‌شود. در این رشته، دانشجویان اصول مربوط به ساخت و بهینه‌سازی مسیرهای حمل و نقل بین‌شهری و بین‌المللی را فرا می‌گیرند تا در ساخت بستری امن و کارآمد جهت ایجاد امکان جا به جایی بار و مسافر اقدام نمایند. شایان ذکر است، رشته تحصیلی مهندسی حمل و نقل نیز ارتباط نزدیکی با مهندسی ترابری دارد و از دیگر گرایش‌های مهندسی عمران در مقطع کارشناسی ارشد می‌باشد. تعدادی از مهم‌ترین دروس گرایش راه و ترابری عبارت‌اند از:

  • مهندسی ترافیک پیشرفته
  • طرح هندسی راه پیشرفته
  • تحلیل و طراحی روسازی پیشرفته
  • مهندسی راه‌آهن پیشرفته
  • مهندسی فرودگاه
  • مهندسی خاک پیشرفته
  • برنامه‌ریزی حمل و نقل
  • کاربرد کامپیوتر در مهندسی راه

حوزه های کاری شغل مهندسی ترابری

از سال ۱۳۹۰ و با ادغام دو وزارت خانه راه و ترابری و مسکن و شهرسازی، وزارت راه و شهرسازی با هدف کوچک‌سازی دولت ایجاد گردید. وزارت راه و شهرسازی متولی ادارهٔ امور حمل‌ونقل زمینی، دریایی و هوایی در محدودهٔ داخلی کشور و ارتباطات ترابری میان ایران و دیگر کشورهای جهان می‌باشد. در این میان، سازمان‌ها و ادارات مختلف و همچنین شرکت‌های خصوصی در زمینه ایجاد و مدیریت زیرساخت‌های حمل و نقل – تحت نظارت مستقیم این بخش از دولت – فعالیت می‌کنند. بر این اساس، فرصت‌های شغلی دولتی و غیر و دولتی زیادی نیز وجود دارند که در ادارات و نهادهایی مانند: اداره راه، سازمان هواپیمایی کشور، راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، راهداری‌ها، پیمانکاران عمده‌ای نظیر قرارگاه خاتم‌الانبیا و بسیاری از شرکت‌های طراحی مهندسی خصوصی، نیاز به جذب مهندسان ترابری دارند.

شایان ذکر است که در اکثر ادارات و شرکت‌ها نیز افرادی با سِمت مسئول ترابری اقدام به فعالیت می‌کنند که ممکن است به عنوان یک شغل مهندسی در نظر گرفته نشده و تنها مدیریت حمل و نقل مجموعه باشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

حوزه های کاری شغل مهندسی ترابری
حوزه های کاری شغل مهندسی ترابری

وظایف و مسئولیت های شغل مهندسی ترابری

وظایف شغل مهندسی ترابری در جهت فراهم کردن امکان حمل و نقلِ ایمن، سریع و ارزان از طریق اقدامات مختلف تعیین می‌گردد. حال این مسئله می‌تواند در خصوص تسهیل حمل و نقل جاده‌ای یا ریلی در سراسر کشور یا تنها جا به جایی مرسولات یک شرکت تجاری باشد. به هر ترتیب، وظیفه شما فکر کردن و برنامه ریزی و اجرایی نمودن روش‌هایی است که این امر را بهبود ببخشد. در واقع اگر قصد دارید وارد این حوزه شغلی شوید؛ باید اهداف کلی آن را بشناسید و بدانید چه مسئولیت‌هایی برای شما در نظر گرفته خواهد شد. در ادامه جهت افزایش آگاهی شما، چند مورد از مهم‌ترین وظایف و مسئولیت‌های شغل مهندسی ترابری را معرفی می‌کنیم که عبارت‌اند از:

  • برنامه‌ریزی، طراحی و اجرای پروژه‌های جاده‌ای
  • برنامه‌ریزی و تخمین نیازهای کشور در حوزه حمل و نقل ریلی و هوایی
  • بررسی امکانات ترابری دریایی، لنگرگاه‌ها و شناورها و حمل و نقل دریایی
  • تعیین نیازهای ترابری عمومی و برنامه‌ریزی جهت رفع این نیازها
  • تأمین منابع مالی و جذب بودجه یا سرمایه‌گذاری در جهت اجرای طرح‌ها
  • تعیین مناطق پرخطر حمل و نقل و بهبود این مناطق
  • بررسی و تخمین وسایل حمل و نقل مورد نیاز
  • شبیه‌سازی و مدل‌سازی طرح‌های ترابری
  • و…

در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی ترابری

مهندسی ترابری از جمله فرصت‌های شغلی است که علاوه بر مهارت‌های مهندسی و کار با نرم‌افزارهای تخصصی، نیاز به برخورداری از مهارت و توانایی در زمینه مدیریت و تجزیه و تحلیل دارد. در واقع مجموعه‌این توانایی‌ها است که شما را در کارتان موفق جلوه می‌دهد. بنابراین اگر قصد دارید با مهارت‌ها و توانایی‌های لازم برای شغل مهندسی ترابری آشنا شوید تا به معرفی موارد اصلی بپردازیم که عبارت‌اند از:

  • توانایی مدیریت
  • مهارت کار گروهی
  • مهارت تحقیق و پژوهش
  • مهارت تفکر انتقادی
  • مسئولیت‌پذیری بالا
  • آشنایی با نرم‌افزارهای مختلف

در ادامه هر یک از موارد فوق را تشریح خواهیم کرد.

مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی ترابری
مهارت های مورد نیاز شغل مهندسی ترابری

توانایی مدیریت

تعیین نیازهای حوزه حمل و نقل و ترابری در انواع مختلف، یک فعالیت گسترده است که تنها با مدیریت صحیح منابع و نیروی انسانی عملی می‌شود. تیم‌های گسترده‌ای از متخصصان حوزه حمل و نقل، راه‌سازی، اقتصاد، مهندسی عمران و… تلاش می‌کنند علاوه بر نیازسنجی، روش‌هایی برای رفع مشکلات موجود برنامه‌ریزی و اجرا نمایند. در این میان شما به عنوان مهندس ترابری، وظیفه دارید این مجموعه را مدیریت نمایید تا به اهداف نهایی دست پیدا کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

مهارت کار گروهی

زمانی که در قالب گروه و تحت هر عنوانی چه به عنوان مدیر و چه کارشناس راه و ترابری فعالیت می‌کنید؛ باید مهارت کار در راستای اهداف تیم را داشته باشید. به این ترتیب هر عمل شما در راستای اهداف اصلی و تسهیل در حمل و نقل و ترابری برای سازمان یا شرکتی که در آن مشغول به کار هستید می‌باشد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

مهارت کار گروهی
مهارت کار گروهی

مهارت تحقیق و پژوهش

تحقیق و پژوهش در رابطه با شیوه‌های نوین حمل و نقل، از جمله روش‌های نوین راه‌سازی، مدیریت اصولی حمل و نقل، وسایل نقلیه جدید و… باعث می‌شود به دیدگاهی تازه در شغل خود دست پیدا کرده و آن را در کار خود پیاده کنید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

مهارت تفکر انتقادی

گاهی نیاز است به منظور بهینه‌سازی اقدامات پیشین، با دید انتقادی تمام مسائل و جنبه‌های کار را بررسی کنید. در این صورت امکان دستیابی به شیوه‌هایی جدید برای حل مشکلات موجود در زمینه ترابری را خواهید داشت. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

مسئولیت پذیری بالا

شغل مهندسی ترابری از جنبه‌های مختلف اهمیت پیدا می‌کند. در واقع تأثیر بر شرایط اقتصادی، امنیت و آسان سازی حمل و نقل، از جمله ویژگی‌های شغل مهندسی ترابری است که نیاز به سطح بالایی از مسئولیت پذیری دارد. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

آشنایی با نرم افزارهای مختلف

امروزه نرم‌افزارها بخش زیادی از فعالیت‌های مهندسی را پوشش می‌دهند. این شامل جمع‌آوری و طبقه‌بندی داده‌های مورد نیاز، شبیه‌سازی و مدل‌سازی طرح‌ها، تجزیه و تحلیل داده‌ها و همچنین ارائه راهکارهای مهندسی جهت حل مشکلات موجود است. در این راستا، ضروری است به عنوان مهندس ترابری، با نرم‌افزارهای مختلف آشنا باشید و نحوه به کار گیری هر یک را در حوزه شغلی خود بدانید. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

آشنایی با نرم افزارهای مختلف
آشنایی با نرم افزارهای مختلف

نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی ترابری

همان‌طور که بیان شد، آشنایی با نرم‌افزارهای تخصصی شغل مهندسی ترابری، یکی از مهارت‌های مهم و ضروری است که باید از آن برخوردار باشید. به این ترتیب امکان استفاده از این نرم‌افزارها را در جهت انجام وظایف خود خواهید داشت که چند مورد از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • نرم‌افزار AutoCAD
  • نرم‌افزار GIS
  • نرم‌افزار Micro Station
  • نرم‌افزار HDM 4
  • نرم‌افزار CSI Bridge
  • نرم‌افزار ARENA

در ادامه به تشریح کاربرد هر یک از موارد فوق خواهیم پرداخت.

نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی ترابری
نرم افزارهای تخصصی شغل مهندسی ترابری

نرم افزار AutoCAD

کاربرد گسترده نرم‌افزار اتوکد باعث می‌شود که از این ابزار کامپیوتری به منظور ایجاد نقشه‌های کاربردی از زیرساخت‌های حمل و نقل و ترابری استفاده شود. از طرفی سادگی در استفاده و گستردگی به کارگیری AutoCAD، این نرم‌افزار را به گزینه‌های محبوب در میان مهندسان ترابری تبدیل کرده است. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

نرم‌افزار اتوکد (AutoCAD)
نرم‌افزار اتوکد (AutoCAD)

نرم افزار GIS

استفاده از سامانه جامع اطلاعات مکانی و به کارگیری آن در نرم‌افزار GIS، اطلاعاتی مفید از شرایط توپوگرافی محل اجرای پروژه‌های عمرانی را در دسترس شما قرار خواهد داد. از طرفی امکان شبیه‌سازی و تجزیه و تحلیل طرح‌های راه‌سازی از طریق ماژول‌های مختلف «جی آی اس» فراهم شده است. این ویژگی بسیاری از نیازهای مهندسان ترابری را تأمین می‌کند. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

نرم افزار آرک جی آی اس (ArcGIS)
نرم افزار آرک جی آی اس (ArcGIS)

نرم افزار Micro Station

این نرم‌افزار که به نوعی رقیب اصلی اتوکد نیز شناخته می‌شود؛ یک ابزار طراحی به کمک کامپیوتر می‌باشد و توسط مهندسان، عمران، راه‌سازی، و متخصصان حوزه جغرافیا و مدیریت حمل و نقل به کار گرفته می‌شود. در واقع از Micro Station برای تهیه نقشه‌های رقومی استفاده می‌گردد و در عین حال می‌تواند از داده‌های رستری و گرافیکی نیز پشتیبانی کند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

نرم افزار HDM 4

یکی دیگر از ابزارهای مفید در شغل مهندسی ترابری می‌باشد که در واقع یک بسته نرم‌افزاری و مجموعه‌ای از داده‌های کتابخانه‌ای مرتبط است. HDM-4 به عنوان ابزار اصلی برای تجزیه و تحلیل، برنامه‌ریزی، مدیریت و ارزیابی تعمیر و نگهداری جاده، بهبود و بهینه‌سازی تصمیمات سرمایه‌گذاری عمل می‌کند.

نرم افزار HDM 4
نرم افزار HDM 4

نرم افزار CSI Bridge

یکی از بخش‌های اصلی سیستم‌های حمل و نقل خصوصاً در نواحی دارای شرایط جغرافیایی ناهموار، پل‌سازی است. CSi Bridge، امکان مدل‌سازی و طراحی پل‌های مختلف مانند پل معلق، کابلی، آزادراهی و دیگر سازه‌های مورد استفاده برای کاربری‌هایی نظیر عبور از روی آب، اتصال نقاط صعب‌العبور و توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل را فراهم می‌کند. در ادامه یک مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

نرم افزار ARENA

مدیریت سیستم‌های مختلف ترابری از جمله حمل و نقل ریلی و هوایی، از طریق نرم‌افزار ARENA ممکن خواهد بود. در واقع با استفاده از این نرم‌افزار و وارد کردن اطلاعات هر سامانه، امکان تجزیه و تحلیل کاربرد و مشکلات سیستم، وجود خواهد داشت. در ادامه چند مورد آموزش که به نظر ما، می‌تواند در این زمینه برای شما عزیزان مفید باشد را در قالب لیست خدمت شما ارائه کرده‌ایم:

پیشنهاد آموزشی مرتبط:

سخن پایانی

ترابری یا حمل و نقل به عنوان عامل اصلی ارتباط بین همه عناصر و اجزای تشکیل دهنده ساختارهای اجتماعی و اقتصادی به شمار می‌رود. در واقع رابطی بین عرضه و تقاضا یا نقاط تولید و مصرف کالا و خدمات می‌باشد. بر این اساس، شغل مهندسی ترابری را می‌توان جایگاهی مهم در جهت پیشرفت صنعت و اقتصاد کشور در نظر گرفت. امیدواریم آگاهی کامل در خصوص این شغل را کسب کرده باشید.

در پایان ضمن تشکر از همراهی شما خواهشمندیم لینک این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید و نظرات و پیشنهادات خود را از طریق کامنت بیان نمایید تا باعث ارتقا سطح کیفی این نوشتار شود. پیروز و موفق باشید.

بر اساس رای 1 نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
شما قبلا رای داده‌اید!
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.

«علی آبیار» دانش‌آموخته رشته مهندسی IT است و به نوشتن، موسیقی، شعر، طبیعت و البته برنامه‌نویسی و تکنولوژی‌های سطح وب علاقه دارد. رزومه تخصصی او بیشتر در زمینه «سئو و تولید محتوا» است؛ همچنین در رزومه تخصصی‌اش، چند پروژه برنامه‌نویسی وب، مدیریت وب‌سایت و توسعه محتوای آن‌ها دیده می‌شود. او تا به امروز، تولید و ویراستاری مطالب متنوعی از مجلات اینترنتی «کاپریلا» و «تاپریلا» در حوزه‌های: تکنولوژی، سئو، کسب و کار، دیجیتال مارکتینگ و… را به عهده داشته است. «علی آبیار» در حال حاضر به صورت فریلنسر بر روی پروژه‌های مختلف داخلی و خارجی در حوزه طراحی وب (Front-End) و سئو فعالیت می‌کند.

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.