از رایجترین و پرکاربردترین اشکال ارتباطی در سراسر جهان ایمیل (E-mail) یا پست الکترونیک (Electronic Mail) میباشد. ایمیل یکی از پرکاربردترین ویژگیهای اینترنت و شبکه جهانی وب میباشد و این امکان را به شما میدهد تا به هر کسی که در هر جای جهان آدرس ایمیل دارد، پیامی را ارسال یا از او دریافت نمایید. دیگر بر کسی پوشیده نیست که داشتن ایمیل، از ضرورت جامعه مدرن امروزی است؛ بهعنوانمثال بهمنظور استفاده کردن از امکانات گوشیهای هوشمند و بسیاری از برنامههای جانبی این گوشیها، به یک ایمیل احتیاج خواهید داشت. گفتنی است که عموماً ساختن یک اکانت ایمیل شخصی، هیچ هزینهای ندارد و غالب کمپانیهایی که سرویس ایمیل را به کاربرانشان ارائه میدهند، عموماً بهصورت رایگان این خدمت را در اختیار آنان میگذارند و این امر باعث محبوبیت استفاده از سرویس ایمیل در بستر وب شده است. ازجمله مهمترین این کمپانیها میتوان به: گوگل، یاهو و مایکروسافت اشاره کرد. پس با ما همراه باشید تا در این نوشتار از آکادمی کاپریلا ضمن اشاره به ضرورتها، مزایا و کاربردهای استفاده از ایمیل، نحوه درست کردن email شخصی را آموزش دهیم.
ایمیل چیست؟
ایمیل، در اواخر دهه 1960 و اوایل دهه 1970 میلادی در کشور آمریکا در شبکهای تحت عنوان ARPANET برای برقراری ارتباط میان کاربران کامپیوتر ایجاد شد. در هنگام استفاده از ایمیل نیاز نیست که گیرنده برای دریافت پیام، آنلاین باشد؛ توضیح بیشتر آنکه که گیرنده پس از دریافت پیام، میتواند در هر زمانی پیام را بخواند و به آن پاسخ دهد. شایانذکر است که در سرویسهای ایمیل، امکان ارسال پیام بهطور همزمان به چند نفر نیز وجود دارد.
ساخت ایمیل شخصی هم از طریق کامپیوتر و هم گوشیهای هوشمند امکانپذیر است. در بخشهای بعدی این مقاله طریقه ساخت ایمیل در وبسایتهای گوگل و یاهو را آموزش میدهیم. ناگفته نماند که سرویس ایمیل، تنها توسط کمپانیهای خارجی ارائه نمیگردد و در داخل کشور نیز شرکتهایی وجود دارند که این سرویس را ارائه میدهند. ازجمله مهمترین این شرکتها میتوان به: ایران وب میل، شرکت پست ایران و چاپار اشاره کرد.
ضرورت ساخت ایمیل
در دنیای امروز داشتن یک یا چند حساب کاربری ایمیل، نه تنها یک انتخاب بلکه یک ضرورت است. برای بهرهمندی از سرویسهای متنوع اینترنتی، شما غالباً به یک ایمیل احتیاج دارید. همچنین بهمنظور ثبتنام در سایتهای مختلف و استفاده کامل از امکانات و محصولات آنها عموماً ملزم به اعلام یک ایمیل، بهعنوان نام کاربری هستید، تا از این طریق اعتبارسنجی شوید. علاوه بر اینها، جهت استفاده از خدمات و امکانات بیشتر اپلیکیشنهایی که در گوشیهای هوشمند امروزی ارائه میشوند، به یک ایمیل معتبر نیاز خواهید داشت. از اینها هم اگر بگذریم؛ برای استفاده کامل از امکانات همین مرورگری شما با آن در سطح وب به گشتوگذار مشغول هستید، نیز به یک حساب کاربری ایمیل احتیاج دارید. البته اینها تنها چند مثال واضح برای نشان دادن ضرورت استفاده از سرویس ایمیل است که تنها برای استفادههای شخصی به آنها اشاره شد. در خصوص ضرورت ساخت ایمیل، علاوه بر ضرورتهای شخصی، میتوان به ضرورتهای بازاریابی نیز اشاره کرد.
در دنیای امروز، کسبوکارها بهطورکلی به دو دسته تقسیم میشوند: کسبوکارهایی که سنتی انجام میشوند و کسبوکارهایی که بر پایه دیجیتال هستند. بهمرور زمان و پیشرفت علم، کسبوکارهای سنتی از صحنه خارج میشوند و جای خود را به کسبوکارهای دیجیتالی خواهند داد. در این میان، یکی از ابزارهای ضروری که در بازاریابی دیجیتال وجود دارد، همین ایمیل است؛ به این صورت که بیشتر کمپانیهای داخلی و خارجی از ایمیل برای اطلاعرسانی یک محصول یا خدمت جدید به مشتریان استفاده میکنند. لذا امروزه ایمیل مارکتینگ، نقش پررنگ و حیاتی در سرپا بودن بسیاری از کسبوکارها دارد.
علاوه بر ضرورتهای شخصی و بازاریابی، میتوان به ضرورتهای سازمانی نیز اشاره کرد. سلسلهمراتب یک سازمان، از طریق مکاتبات باهم در تعامل هستند. این مکاتبات نیز در قالب ایمیل است. این ایمیلها که با نام ایمیل سازمانی شناخته میشوند، بین کارمندان مختلف یک سازمان و حتی گاهاً مشتریان آن سازمان نیز ردوبدل میشوند.
لذا بهراحتی میتوان نتیجه گرفت که درست کردن یک ایمیل شخصی میتواند یک دریچه را به روی شما باز کند؛ باز شدن این دریچه باعث میشود که بسیاری از محدودیتهای به معنای واقعی کلمه دستوپا گیر دیجیتالی برای شما از میان برداشته شود و با فراغ بال با جهان تعامل کنید.
کاربرد ایمیل
در کنار ضرورتهایی که عصر ارتباطات جهت ساخت یک ایمیل شخصی برای شما ایجاب میکند، کاربردهایی نیز به شما ارائه میدهد. ازجمله این کاربردها میتوان به:
- ابلاغ رسمی یک خبر یا تصمیم
- مستندسازی مکالمات مهم
- زمانبندی یک پیام و ارسال آن در یک وقت مناسب
- استفاده از امکانات وبسایتها و اپلیکیشنهای مختلف
- دریافت خبرنامه از منابع مختلف
- کمک کردن به اعتبارسنجی شما در سطح وب
- استفاده در دیجیتال مارکتینگ
و… اشاره کرد.
آموزش بازاریابی ایمیلی Email Marketing: اینجا را کلیک کنید (+).
مزایای داشتن ایمیل
در کنار کاربردهایی که یک ایمیل شخصی دارد، مزایایی نیز برایتان به ارمغان میآورد. ازجمله مزایای داشتن ایمیل شخصی میتوان به:
- ارسال رایگان و کاهش هزینههای ارتباطی : استفاده از ایمیل و ارسال پیام بهجز هزینههای رایج استفاده از اینترنت، هزینه دیگری ندارد.
- ارتباطگیری در سطح بینالمللی : استفاده از ایمیل و ارسال و دریافت پیام در هر کشوری امکانپذیر است.
- تحویل فوری : یک ایمیل در کمترین زمان ممکن میتواند از طریق اینترنت ارسال و دریافت شود.
- امکان پیوست فایل : میتوان هر فایلی اعم از اسناد، تصاویر یا هر فایل دیگری را از طریق ایمیل ارسال کرد.
- ذخیرهسازی بلندمدت : یک ایمیل امکان ذخیرهسازی و بایگانی در مدتزمان طولانی را دارد.
- سازگار با محیطزیست : ارسال ایمیل نیاز به کاغذ، مقوا و بستهبندی ندارد.
و… اشاره کرد.
چگونه ایمیل بسازیم؟
برای این کار، ابتدا میبایست کمپانیهای خارجی و داخلی که این سرویس را ارائه میکنند را شناسایی کنید؛ سپس با مراجعه به سایت یا اپلیکیشن این کمپانیها، یک ایمیل شخصی بسازید. گفتنی است که تعداد وبسایتها و وباپلیکیشنهایی که این سرویس را ارائه میدهند، بسیار زیاد است و آموزش ساخت ایمیل در تک تک آنها خارج از حوصله این مقاله است. لذا ما در ادامه به شما طریقه ساخت ایمیل شخصی در رایجترین وبسایتها، یعنی گوگل و یاهو را آموزش میدهیم. خبر خوب آن است که طریقه ساخت ایمیل در دیگر وبسایتها، نیز تقریباً به همین شکل است که در گوگل و یاهو آموزش میبینید. پس با فراگیری طریقه ساخت ایمیل در گوگل و یاهو، میتوانید در هر وبسایت دیگری که این سرویس را ارائه میدهد، یک ایمیل برای خود بسازید. بد نیست بدانید که ساخت ایمیل شخصی زمان زیادی از شما نمیبرد و در عرض چند دقیقه میتوانید به این مهم برسید.
آموزش ساخت جیمیل (Gmail)
پیش از آموزش ساخت حساب کاربری جیمیل به پاسخ یک سؤال که برای خیلیها پیش میآید، میپردازیم و آن سؤال این است که چه فرقی بین ایمیل و جیمیل وجود دارد؟
در پاسخ باید گفت که ایمیل، یک سرویس پرکاربرد اینترنتی است که توسط کمپانیهای مختلف داخلی یا خارجی به کاربران ارائه میشود. یکی از این کمپانیها گوگل است؛ درواقع سرویس ایمیلی که توسط شرکت گوگل ارائه میشود، Google Mail یا بهاختصار Gmail نام دارد. جیمیل نامی است که به علت فراگیر شدن بر سر زبانها افتاد و کسانی که از فضای وب و دیجیتال سر رشتهای ندارند، بهاشتباه تصور میکنند که ایمیل و جیمیل باهم فرق دارند یا جیمیل یک سرویس جدای از ایمیل است.
حال که به این سؤال پاسخ دادیم، باید گفت که طریقه درست کردن ایمیل شخصی در گوگل، کار دشواری نیست. برای این کار میتوانید عبارت Gmail Sign Up را در موتور جستجوی گوگل سرچ کنید یا روی لینک google.com/gmail/about کلیک نمایید؛ در این صورت به صفحه زیر هدایت میشوید.
کافی است بر روی دکمه Create an account که در تصویر بالا با فلش قرمزرنگ مشخصشده است، کلیک کنید. در مرحله بعد، به صفحهای با مشخصات زیر هدایت میشوید:
در صفحه بالا میتوانید با وارد کردن اطلاعات در فیلدهای مربوطه، اولین گام عملی برای ساختن اکانت شخصی جیمیل خود بردارید. مطابق راهنمای زیر میتوانید فرم بالا را پرکنید:
1 . نام خود را در این فیلد وارد کنید.
2 . در این فیلد نیز میبایست نام خانوادگی خود را وارد نمایید.
3 . بر اساس نام و نام خانوادگی که در دو فیلد قبلی وارد کردهاید، گوگل در این فیلد بهصورت اتوماتیک به شما یک آدرس ایمیل پیشنهاد میدهد. شما میتوانید با تغییر محتوای این فیلد، آدرس ایمیل موردنظر خود را تعیین کنید. دقت داشته باشید که ممکن است آدرس ایمیلی که مدنظر شما است از قبل توسط سایرین رزرو شده باشد؛ در این صورت، باید آدرس موردنظرتان را آنقدر تغییر دهید تا گوگل به شما چراغ سبز نشان دهد.
4 . کلمه عبور یا پسوردی که در نظر دارید را در این فیلد وارد کنید.
5 . همان کلمه عبوری را که در فیلد شماره 4 وارد کردهاید را عیناً در این فیلد میبایست وارد کنید.
6 . با کلیک بر روی این مربع، میتوانید چک کنید که هر دو پسورد واردشده در فیلدهای 4 و 5 عیناً باهم یکسان هستند یا خیر؟
7 . اگر تا این مرحله پیش آمدید و متوجه شدید که قبلاً یک حساب کاربری این جیمیل دارید؛ کافی است روی Sign in instead کلیک کنید.
8 . با کلیک بر روی این دکمه، درصورتیکه مشکلی در اطلاعات واردشده در فیلدهای فوق وجود نداشته باشد، به مرحله بعدی میروید که در تصویر زیر قابلمشاهده است.
گوگل برای اینکه اطمینان حاصل کند شما یک شخص حقیقی هستید، در این مرحله، از شما یک شماره تماس میخواهد. با وارد کردن شماره تماس خود در فیلدی که با فلش قرمز مشخصشده است و سپس کلیک بر روی دکمه Next یک پیامک حاوی 6 رقم به شماره تماس شما ارسال خواهد شد؛ سپس به مرحله بعدی میروید که در تصویر زیر قابلمشاهده است.
اگر 6 رقمی که از طریق پیامک دریافت کردهاید را عیناً در فیلدی که در تصویر بالا با فلش قرمز مشخص شده است، وارد کنید و سپس بر روی دکمه Verify کلیک نمایید، به مرحله بعدی خواهید رفت. در مرحله بعدی، گوگل از شما اطلاعات دیگری را میخواهد که در تصویر بعدی میتوانید ببینید.
1 . گوگل در این فیلد به شما شماره تماسی که قبلاً وارد و اعتبارسنجی کردهاید را نشان میدهد و به شما خاطرنشان میکند که از این شماره، تنها و صرفا برای امنیت حساب کاربری شما استفاده مینماید. همچنین اعلام میکند که شماره تلفن شما هیچگاه توسط سایرین دیده نخواهد شد و هرگاه که بخواهید میتوانید آن را تغییر داده یا در جاهای دیگری از این شماره استفاده کنید.
2 . آدرس ایمیل ریکاوری را میتوانید در این فیلد وارد کنید. ایمیل ریکاوری به ایمیلی گفته میشود که اگر زمانی آدرس همین ایمیلی که الان آن را ساختهاید را فراموش کردید، با استفاده از ایمیل ریکاوری بتوانید مجدداً به درون آن لاگین کنید. لازم به ذکر است که وارد کردن ایمیل ریکاوری اختیاری است و شما میتوانید این فیلد را خالی رها کنید.
3 . ماه تولد میلادی خود را در این فیلد انتخاب کنید.
4 . روز تولدتان در آن ماه را در این فیلد تایپ کنید.
5 . سال میلادی که در آن متولد شدهاید را در این فیلد وارد کنید.
6 . جنسیت خود را از این فیلد انتخاب کنید.
7 . با کلیک بر روی این نوشته، میتوانید اطلاعات بیشتری در خصوص اینکه چرا گوگل این اطلاعات را از شما میخواهد، بهدست آورید.
8 . با کلیک بر روی این نوشته، به مرحله قبل بازمیگردید.
9 . با کلیک بر روی این دکمه در صورت ورود صحیح اطلاعات در فیلدهای اجباری به مرحله بعد میروید که در تصویر زیر مشخص است.
گوگل در این مرحله به شما پیشنهاد میدهد که اگر دوست دارید، میتوانید شماره تماستان را برای استفاده از دیگر سرویسهای این شرکت، به اکانت خود اضافه کنید.
ازجمله این سرویسها میتوان به: ویدئوکال و پیام، گوگل ادز و… اشاره کرد. راهنمای تصویر فوق بر اساس شمارهگذاری در ادامه آورده شده است:
1 . برای دیدن تمامی سرویسهایی که میتوانید با اضافه کردن شماره تماستان از آنها استفاده کنید، روی این گزینه کلیک کنید.
2 . با کلیک روی این گزینه به مرحله قبل بازمیگردید.
3 . با کلیک روی این گزینه، درواقع اعلام میکنید که تمایلی ندارید شماره تماتان به اکانتتان اضافه شود و سپس به مرحله بعدی میروید.
4 . با کلیک بر روی این دکمه، اعلام میکنید که تمایل دارید شماره تماستان به اکانتتان اضافه شود و سپس به مرحله بعدی میروید.
در مرحله بعدی گوگل به شما حریم خصوصی، شرایط و قوانین استفاده از سرویسهای خود را نشان میدهد.
با اسکرول کردن به سمت پایین و مطالعه تمامی حریم خصوصی، شرایط و قوانین گوگل به دکمههای Cancel و I agree میرسید.
1 . با کلیک کردن روی این گزینه، میتوانید تمامی حریمهای خصوصی و شرایط استفاده از گوگل را مطالعه کنید.
2 . با کلیک بر روی این گزینه، شما اعلام کردهاید که این حریم خصوصی و شرایط را قبول ندارید و پروسه ساخت اکانت جیمیلتان ناتمام میماند.
3 . با کلیک روی این دکمه، شما موافقت خود را با این شرایط و قوانین اعلام میکنید و سپس به صفحه جیمیل خود هدایت خواهید شد و میتوانید فعالیت ایمیلی خود را آغاز نمایید.
آموزش حرفه ای جیمیل – از مقدماتی تا پیشرفته: اینجا را کلیک کنید (+).
آموزش ساخت ایمیل در یاهو (Yahoo Mail)
درست کردن ایمیل شخصی در یاهو رایگان است. برای ایجاد یک ایمیل جدید در یاهو میتوانید عبارت Yahoo Mail را جستجو کرده یا بر روی لینک login.yahoo.com کلیک کنید. سپس به صفحه زیر هدایت میشوید.
با کلیک بر روی دکمه Create an account به صفحهای هدایت میشوید که درون آن یک فرم است و شما میبایست اطلاعات آن را با دقت پر نمایید.
1 . در این فیلد نام خود را وارد نمایید.
2 . در این فیلد نام خانوادگی خود را وارد نمایید.
3 . بر اساس نام و نام خانوادگی که در دو فیلد قبلی وارد کردهاید، یاهو در این فیلد بهصورت اتوماتیک به شما یک آدرس ایمیل پیشنهاد میدهد. شما میتوانید با تغییر محتوای این فیلد، آدرس ایمیل موردنظر خود را تعیین کنید. دقت داشته باشید که ممکن است آدرس ایمیلی که مدنظر شما است از قبل توسط سایرین رزرو شده باشد؛ در این صورت، باید آدرس موردنظرتان را آنقدر تغییر دهید تا یاهو به شما چراغ سبز نشان دهد.
4 . کلمه عبور یا پسوردی که قصد دارید را در این فیلد وارد کنید.
5 . با کلیک بر روی این مثلث رو به پایین، میتوانید از لیست باز شده، کشور ایران را انتخاب کنید.
6 . در این قسمت شماره موبایل خود را بدون 0 اول آن وارد کنید.
7 . در این فیلد ماه تولد خود را وارد کنید.
8 . روز تولدتان در آن ماه را در این فیلد تایپ کنید.
9 . سال میلادی که در آن متولد شدهاید را در این فیلد وارد کنید.
10 . جنسیت خود را در این فیلد انتخاب کنید. (توجه داشته باشید که پر کردن این فیلد اختیاری است و میتوانید آن را خالی رها کنید.)
11 . توصیه میشود پیش از کلیک بر روی دکمه Continue، بخشهای Terms و Privacy Policy را مطالعه کنید.
12 . اگر تا این مرحله پیش آمدید و متوجه شدید که قبلاً یک حساب کاربری در یاهو دارید؛ کافی است رویSign in کلیک کنید.
13 . با کلیک بر روی دکمه Continue، درصورتیکه تمام موارد فوق را بدون اشتباه وارد کرده و با Terms و Privacy Policy یاهو موافق باشید، به مرحله بعدی هدایت میشوید که در تصویر زیر قابلمشاهده است.
در این مرحله، اگر بر روی دکمه Text me a verification code کلیک کنید، یک کد 5 رقمی به شمارهای که در مرحله قبل وارد کرده بودید، پیامک میشود. درصورتیکه آن کد 5 رقمی را بهدرستی در فرم بعدی وارد کنید، پیغام موفقیتآمیز بودن پروسه ساخت اکانت یاهو به شما نشان داده میشود که در تصویر زیر میتوانید ببینید.
در تصویر بالا میتوانید ببینید که یاهو به شما خوشآمد گفته است. با کلیک بر روی دکمه Done شما به صفحه یاهو میل خود هدایت خواهید شد و میتوانید فعالیت ایمیلی خود را آغاز نمایید.
برای یادگیری کار با یاهو میل و حرفهای شدن در این زمینه، میتوانید سری به مقاله دلیوری delivery ایمیل در یاهو بزنید.
آموزش مدیریت ایمیل با اوت لوک Microsoft Outlook: اینجا را کلیک کنید (+).
آموزش ساخت ایمیل با گوشی
در گوشیهای هوشمند، هم از طریق مرورگر و هم از طریق اپلیکیشن امکان ساخت ایمیل شخصی وجود دارد و پروسه درست کردن ایمیل شخصی با گوشی نیز تقریباً مانند درست کردن ایمیل شخصی در کامپیوتر است. در حالت کلی تفاوت خاصی بین این دو روش وجود ندارد، شما میتوانید سرویس ارائهدهنده ایمیل موردنظر خود را انتخاب کنید و به ساخت ایمیل بپردازید.
ایمیل چگونه کار می کند؟
پاسخ به این سؤال که ایمیل چگونه کار میکند؟ بسیار پیچیده و تخصصی است و مباحث مربوط به آن خارج از حوصله این مقاله است؛ اما برای پاسخ اجمالی به این سؤال مجبوریم یک دید کلی نسبت به شبکه جهانی وب داشته باشیم. در شبکه جهانی وب، سرویسهای مختلفی به کاربران ارائه میگردد. این سرویسها با اجرا شدن بر روی سرورها (Web Servers) میتوانند در قالب اپلیکیشن، وبسایت و… ارائه گردند. سرورها تعداد بسیار زیادی پورت دارند و هرکدام از این سرویسها بر اساس پروتکلهای از پیش تعریفشده، از پورتهایی مشخص بر روی سرورها استفاده میکنند. درواقع سرویسها روی یک سری پورت مشخص منتظر میمانند (بهاصطلاح گوش میکنند) تا به کاربران و برنامههایی که به این پورتها درخواست میفرستند، پاسخ دهند.
سرویس ایمیل از پروتکلهای مختلف اینترنتی تشکیلشده است. یک پروتکل به ایمیلهای ارسالی و دو پروتکل دیگر به ایمیلهای دریافتی رسیدگی میکنند. پروتکلی که به ایمیلهای ارسالی رسیدگی میکند SMTP یا Simple Mail Transfer Protocol نام دارد. دو پروتکل POP3 (Post Office Protocol) و IMAP (Internet Mail Access Protocol) نیز وظیفه رسیدگی به ایمیلهای دریافتی را بر عهده دارند. پروتکل SMTP از پورت شماره 25، پروتکل POP3 از پورت شماره 110 و پروتکل IMAP از پورت شماره 143 سرور استفاده میکنند تا به کاربران خدمت ارائه کنند.
با مشاهده تصویر زیر میتوانید به دید بهتری نسبت به چگونگی کارکرد ایمیل سرویس دست پیدا کنید.
پاسخ به سؤالات متداول درباره ساخت ایمیل
✅ ایمیل چیست؟
از رایجترین و پرکاربردترین اشکال ارتباطی در سراسر جهان ایمیل (E-mail) یا پست الکترونیک (Electronic Mail) میباشد. ایمیل یکی از پرکاربردترین ویژگیهای اینترنت و شبکه جهانی وب میباشد و این امکان را به شما میدهد که به هر کسی در هر جای جهان آدرس ایمیل دارد، پیامی را ارسال یا از او دریافت نمایید.
✅ آیا ایمیل درست کردن سخت است؟
خیر، شما در عرض چند دقیقه میتوانید بهسادگی یک ایمیل بسازید.
✅ آیا برای ساخت ایمیل باید هزینهای پرداخت شود؟
خیر! برای درست کردن ایمیل شخصی نیاز به پرداخت هیچ هزینهای نیست.
✅ آیا امکان ساخت ایمیل در گوشی وجود دارد؟
بله! از طریق گوشی موبایل میتوان به ساخت ایمیل پرداخت.
سخن پایانی
در این نوشتار تلاش شد تا به زبانی ساده به معرفی ضرورتها، کاربردها و مزایای استفاده از ایمیل بپردازیم و طریقه درست کردن ایمیل شخصی را آموزش دهیم. امیدواریم این مطالب، رضایت شما عزیزان را جلب کرده باشد. باعث خوشحالی ما است که در قسمت دیدگاهها، نقطه نظرات یا سؤالات خود را با ما در میان بگذارید.
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشها و مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
- آموزش حرفه ای جیمیل – از مقدماتی تا پیشرفته
- آموزش مدیریت ایمیل با Microsoft Outlook 2016
- آموزش بازاریابی ایمیلی
- آموزش آشنایی با ایمیل سرور MDaemon
- آموزش کار با اینترنت